Slackware 13.37

dsyrmalis | Πέμ, 04/28/2011 - 07:26 | 3' | 6



Η αρχαιότερη διανομή απέκτησε "leet" ονομασία (13.37). Oι νέες εκδόσεις του Slackware δεν φέρνουν συνταρακτικές αλλαγές αλλά αντίθετα διατηρούν τη Unix νοοτροπία και τα κλασσικά χαρακτηριστικά της διανομής:

  • Απλότητα
  • Αναλλοίωτα πακέτα (vanilla)
  • Το ρόλο της επίλυσης των εξαρτήσεων τον αναλαμβάνει ο χρήστης

Η παράδοση αυτή διατηρείται και στο 13.37, με νέο στοιχείο τη δυνατότητα εγκατάστασης μέσω tag files. Επίσης, δεν έρχεται τις τελευταίες εκδόσεις προγραμμάτων αλλά με αυτές που ο Pat και η υπόλοιπη ομάδα κρίνουν ως καλά δοκιμασμένες και αξιόπιστες:
Kernel 2.6.37.6, KDE 4.5.5, Xfce 4.6.2, Firefox 4, Gcc 4.5.2, Apache 2.2.17, PHP 5.3.6. Εναλλακτικά το Slackware διαθέτει και τον νεότερο πυρήνα 2.6.38.4, καθώς επίσης και προτεινόμενα αρχεία ρυθμίσεων για τους πυρήνες 2.6.39-rc4 αλλά και για τον παλιότερο 2.6.35, o οποίος θα υποστηρίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (LTS).
Απουσιάζει πάντως για μια ακόμα φορά το Gnome και για την εγκατάσταση του θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε ανεπίσημα project.
Το Slackware δεν αρέσει σε σε όλους, αλλά σε αυτούς που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα το λειτουργικό τους και γενικότερα το Linux. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πιο απλή διανομή, με την προυπόθεση ότι ο χρήστης θα αφιερώσει κάποιο χρόνο για να την κατανοήσει. Όσοι έχετε τέτοιου είδους ανάγκες και επιθυμείτε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας στο Linux, δοκιμάστε το.  

Ιστοσελίδα: http://www.slackware.com/
Λήψη: http://www.slackware.com/getslack/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ε καλά, μη τα παραλέμε, δεν είναι κ η αρχαιότερη, ακόμα κ αν θεωρήσεις το SLS (προκάτοχος του slackware) μέρος της ιστορίας του slackware. [1]

Πιο ακριβές θα ήταν ίσως το "η αρχαιότερη εν ζωή" διανομή Linux.

Θα μου πει τώρα κάποιος, ψιλά γράμματα... Συμφωνώ απόλυτα ;)

[1]: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Linux_distribution#History

Το τυπικά σωστό είναι το "“η αρχαιότερη εν ζωή” διανομή Linux" που είπες. Κάποτε, όσο και αν φαίνεται περίεργο ήταν και η δημοφιλέστερη όπως είναι σήμερα το Ubuntu!

Το Slackware ήταν η πρώτη διανομή linux που χρησιμοποίησα στον υπολογιστή μου και αργότερα το χρησιμοποιούσα και για servers μέχρι και πριν αρχίσουν να έχουν για kernel τη σειρά 2.6

CyberCr33p καλώς ήρθες καταρχήν. Απο περιέργεια μια ερώτηση. Γιατί το σταμάτησες μετά τον kernel 2.4; Θυμάμαι πάντως πως ο Pat διατήρησε τη σειρά 2.4 για πολύ καιρό και μάλιστα ως default. Απο την άλλη οι desktop χρήστες γκρίνιαζαν που δεν είχε περάσει σε 2.6.

Θα έπρεπε να βγει καμιά καινούρια έκδοση του ...Yggdrasil, μάλλον! Αυτή, αν θυμάμαι καλά, ήταν η πρώτη διανομή Linux! Tongue out

@dsyrmalis:

Γιατί στον 2.6 άρχισαν να γράφουν drivers βιαστικά για να υποστηρίζουν νέο hardware, δίνοντας έμφαση στους οικιακούς χρήστες. Αυτός ήταν και ένα λόγος που πιστεύω ότι ο Patrick κρατούσε ως default kernel τον 2.4 όσο περισσότερο γινόταν ενώ οι υπόλοιπες διανομές είχαν περάσει στον 2.6

Από τότε για servers χρησιμοποιώ freebsd που μου επιτρέπει εκτός από εύκολο upgrade του λειτουργικού και των προγραμμάτων του, να μπορώ να επιλέγω τις παραμέτρους του κάθε προγράμματος μέσω του συστήματος των ports.