OpenBSD 4.8

dsyrmalis | Δευ, 04/11/2011 - 19:40 | 3'



Το OpenBSD είναι ένα τύπου Unix και open source λειτουργικό σύστημα. Κύριο μέλημα του είναι η ασφάλεια του συστήματος και ο σωστός κώδικας. Φαίνεται πως τα καταφέρνει αρκετά καλά στην αποστολή του, ειδικά αν σκεφτούμε πως την τελευταία δεκαετία έχουν παρουσιαστεί μόνο δύο remote exploits, έπειτα απο default εγκατάσταση. Άλλο ένα στοιχείο που μας δείχνει τη μέριμνα που υπάρχει σε αυτό τον τομέα, είναι πως ο διακομιστής ιστοσελίδων Apache τρέχει απο default σε chrooted jail περιβάλλον και κατα συνέπεια απομονωμένος απο το υπόλοιπο σύστημα!
Το OpenBSD συνιστάται λοιπόν σε όσους επιθυμούν έναν ασφαλή server ή ακόμα και ένα firewall/router με τη βοήθεια του γνωστού Packet Filter (PF) . Υπάρχουν αρκετοί χρήστες που το χρησιμοποιούν και για Desktop χρήση. Πέρα όμως απο την παρουσίαση των εντυπωσιακών του χαρακτηριστικών, να πούμε πως το OpenBSD δεν είναι για όλους. Απαιτεί μια σχετική εμπειρία και κυρίως όρεξη για ψάξιμο και μελέτη. Το θετικό στοιχείο είναι πως τα προβλήματα που υπήρχαν με το Virtual Box είναι πια παρελθόν, οπότε μπορούμε να πειραματιστούμε με αυτό χωρίς ρίσκο.
Η διαδικασία εγκατάστασης του είναι αρκετά πιο δύσκολή σε σχέση με τις Linux διανομές.
Όμως οι default επιλογές του installer είναι συνήθως και οι σωστές και με λίγη προσοχή μπορούμε να φτάσουμε με επιτυχία στην εγκατάσταση του.

Ιστοσελίδα: http://www.openbsd.org/
Faq: http://www.openbsd.org/faq/
Λήψη: http://www.openbsd.org/ftp.html

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)