Τότε, θυμάμαι, ήταν η πρώτη διανομή με την οποία συνδέθηκα ασύρματα στο internet, out of the box, αφού το firmware της κάρτας μου (broadcom), είναι κλειστού κώδικα καί πρέπει να προχωρώ εγώ στην εγκατάστασή του.
Πρίν από λίγες μέρες, ξαναβρέθηκα στην σελίδα τού sabayon καί βλέποντας ότι υπάρχει καινούρια έκδοση της διανομής, την κατέβασα καί την "έκαψα" σε dvd.
Κατά την εκκίνηση τού dvd, ρωτήθηκα αν θέλω να ενεργοποιηθούν τρισδιάστατα γραφικά. Αυτό δεν ήταν έκπληξη, μιά καί η κάρτα μου είναι της intel. Το ίδιο όμως θα γίνει ια καί με κάρτα της nvidia. το dvd περιέχει όλους τούς drivers, codecs, firmwares, plugins κλπ.
Έτσι, θα έχετε ένα πλήρες compiz, αναπαραγωγή όλων των αρχείων της συλλογής σας, ελληνικό πληκτρολόγιο.
Βέβαια, αυτά περιλαμβάνονται λίγο ή πολύ καί σε άλλα live cds. Πού ξεχωρίζει λοιπόν το live dvd sabayon?
Στα παιχνίδια. Βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα τα Nexuiz, Sauerbraten, Wesnoth καί το... second life.
Στις εφαρμογές: Picasa, google earth, inkscape, Elisa media center.
Στο γραφικό περιβάλλον: kde 3.5.9, gnome 2.22.2, xfce καί fluxbox όλα σε ένα dvd.
Open office 2.4 καί firefox 3.0, kernel 2.6.25.9.
Στην επιφάνεια εργασίας, υπάρχει το εικονίδιο "install on disk", με το οποίο εκκινεί ο anaconda (εγκαταστάτης τού sabayon).
O εγκαταστάτης θα συλλέξει όλες τις πληροφορίες γιά επιλογή γλώσσας, layout πληκτρολογίου, ζώνη ώρας, partitions, πακέτα πού θέλουμε να εγκαταστήσουμε, ρύθμιση τού boot loader, network, κωδικούς root καί user.
Η εγκατάσταση, ανάλογα καί με τα πακέτα πού θα επιλέξουμε, θα απαιτήσει από 8 έως καί 13 gb ελεύθερου χώρου.
Σαν προεπιλογή στην εγκατάσταση, υπάρχει το kde γιά γραφικό περιβάλλον καί μπορούμε να προσθέσουμε καί όποιο από τα άλλα τρία θελήσουμε.
Κατά την εγκατάσταση όμως, υπάρχει μία "ιδιομορφία". Τα πακέτα πού δεν θα επιλέξουμε γιά εγκατάσταση, θα εγκατασταθούν καί στην συνέχεια θα απεγκατασταθούν αυτόματα. Κάτι πού σημαίνει αύξηση τού, έτσι η αλλοιώς, μεγάλου χρόνου εγκατάστασης.
Γιά λόγους... πειραματισμού, προχώρησα σε τρείς διαφορετικές εγκαταστάσεις. Ο χρόνος κυμάνθηκε από 55 έως 70 λεπτά!
O installer, αρνήθηκε επίσης, να "δεί" τις άλλες διανομές πού ήταν εγκατεστημένες στο σύστημα.
Μετά την εγκατάσταση θα βρεθούμε με ένα σύστημα, το οποίο εμπεριέχει όλες τις πιθανές εφαρμογές πού θα χρειαστούμε.
Ολα τα ειδικά πλήκτρα τού laptop -hp-(απόΡύθμιση φωτεινότητας μέχρι print screnn) δούλεψαν αμέσως.
Καί βρισκόμαστε σε ένα όμορφο καί σταθερό kde 3 περιβάλλον. Το kde 4, περιλαμβάνεται βέβαια στις αποθήκες λογισμικού τού sabayon.
Tις οποίες αναλαμβάνει να διαχειριστεί το Spritz.
To spritz είναι το γραφικό περιβάλλον γιά το eguo, καί αναλαμβάνει την διαχείρηση των πακέτων καί αποτελεί την "αχίλειο πτέρνα" τού sabayon.
Tα προερχόμενα από το gendoo πακέτα, φτάνουν επίσημα τις 7000.
Ταξινομούνται σε κατηγορίες καί μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε το πρόγραμμα πού χρειαζόμαστε. Με δεξί κλικ μπορούμε να το εγκαταστήσουμε, ή να το αναβαθμίσουμε. Οχι όμως καί να το απεγκαταστήσουμε. Γιά απεγκατάσταση πακέτων πρέπει να καταφύγουμε σε κονσόλα.
Δεν μπορούμε επίσης να κάνουμε ταυτόχρονη απεγκατάσταση πολλών πακέτων.
Οταν πήγα να απεγκαταστήσω όλες τις γλώσσες καί να κρατήσω μόνο αυτές πού ήθελα -εξοικονομώντας έτσι 2 gb χώρου-, δεν το κατάφερα. Επρεπε να επιλεγούν καί να απεγκατασταθούν μία-μία.
Επίσης κατά την αναβάθμιση των πακέτων, ο update manager κατεβάζει τα πακέτα καί μετά τα κάνει compile. Κάτι πού ενώ μόνο θετικά μπορεί να έχει γιά το σύστημά μας, καθυστερεί πάρα πολύ καί το πιό απλό update.
Συμπερασματικά, μετά από -μόνο- μία εβδομάδα με το sabayon, έχοντας όλες τις πιθανές εφαρμογές καί μία άνευ προηγουμένου out of the box εμπειρία, μπορώ να πώ ότι με λίγη δουλειά ακόμη στον Διαχειρηστή πακέτων, θα έχουμε να κάνουμε με μία διανομή, πού θα στέκεται επάξια απέναντι στις rpm καί τις deb-based διανομές.
Αξίζει την προσοχή μας.
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε