Κυκλοφόρησε το Fedora 31 beta - Το Fedora 32 θα χρησιμοποιεί το nftables

dimitris | Σάβ, 09/21/2019 - 09:02 | 3'

Το Fedora project ανακοίνωσε την κυκλοφορία της beta εκδοσης του Fedora 31. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει preview του GNOME 3.34 και ενημερωμένα πακέτα ενώ δεν υπάρχει πια υποστήριξη για την 32bit αρχιτεκτονική i686 (x86).

Το GNOME 3.34 θα είναι διαθέσιμο στο Fedora ως αναβάθμιση μετά την κυκλοφορία του. Παράλληλα, το Fedora 31 θα προσθέσει και μια τέταρτη εκδοχή (εκτός από το Workstation, Server και CoreOS) που απευθύνεται στο Internet of Things (IoT). Η εκδοχή αυτή είναι διαθέσιμη από το iot.fedoraproject.org.

Λήψη Fedora 31 beta

Κατεβάστε και δοκιμάστε τη beta του νέου Fedora από εδώ:

Fedora-Workstation-Live-x86_64-31_Beta-1.1.iso

Fedora-Server-dvd-x86_64-31_Beta-1.1.iso

Προτάσεις για αλλαγές στο firewall του Fedora 32

Και ενώ το Fedora 31 ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη έκδοση 32. Αυτή θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα που χρησιμοποιεί το firewalld. Αντί για το παλιό καλό   iptables το νέο Fedora θα χρησιμοποιεί το nftables του πυρήνα.

Το firewalld ήδη βασίζεται στο nftables και η Red Hat το υιοθέτησε ήδη ως default backend στο Red Hat Enterprise Linux 8. Αν περάσει η πρόταση, η αλλαγή αυτή θα προσφέρει στο Fedora απλότητα και «απομόνωση» των κανόνων του firewall. Κι αυτό γιατί οι κανόνες στο nftables ταιριάζουν τόσο στα πακέτα IPv4 οσο και στα πακέτα IPv6 - αντίθετα με ότι συμβαίνει στο iptables που έχει ξεχωριστούς κανόνες για τις κατηγορίες πακέτων. Ετσι, οι κανόνες που χρειάζεται το firewall για να δουλέψει μειώνονται στο μισό. Επίσης τα rules στο firewalld αποθηκεύονται σε έναν ξεχωριστό και απομονωμένο πίνακα, ενώ κάθε άλλο firewall ή χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σετ κανόνων και τ firewalld δεν θα το πειράξει ποτέ.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 3.4 (ψήφοι: 5)