1 ερώτηση και 1 πρόβλημα για το linux mint διαχειριστή ενημερώσεων και πλήκτρα αριθμών.

earinos | Τρί, 08/20/2019 - 18:37 | 1' | 3

Γεια σας. Στον διαχειριστή ενημερώσεων με ρωτάει  βλέπε παρακάτω εικόνα
ααα
τι είναι αυτή η τοποθεσία local mirror? Σε ποια είμαι τώρα? ποια διαφορά έχουν βασικά αν δεν ξέρει κάποιος όλα τα παραπάνω, τι με συμφέρει?

2) Στο πληκρολόγιο, δεξιά έχει τους αριθμούς, αυτοί κλειδώνουν με το l;inux(παράλογο) και συνέχεια όταν πάω να γράψω μου ζητάει να πατήσω το ξεκλείδωμα. Γίνετε να είναι μόνιμα ξεκλειδωμένοι να γλυτώσουμε από αυτό το μαρτύριο? ΡΕ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΘΕΙ

Φόρουμ
Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλησπέρα,

1) Στις περισσότερες διανομές Linux, οι εφαρμογές (καθώς και τα διάφορα πακέτα που αυτές χρειάζονται για να λειτουργήσουν, π.χ. βιβλιοθήκες C κλπ) "βρίσκονται" μαζεμένες στους επίσημους servers της διανομής οργανωμένες στα λεγόμενα αποθετήρια ή αγγλιστί repositories (repos).

Σε αυτά τα αποθετήρια, οι υπεύθυνοι της κάθε διανομής βάζουν ΟΛΕΣ τις εφαρμογές που υποστηρίζει η διανομή εκείνη. Ώστε να μπορείς να εγκαταστήσεις οποιαδήποτε από αυτές τις εφαρμογές με ένα κλικ και με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις στο διαδίκτυο.

Όπως καταλαβαίνεις, ένας server που φιλοξενεί αποθετήρια είναι πολύ απασχολημένος συνέχεια, μια και  οι χρήστες συνεχώς ζητούν να κατεβάσουν νέες εφαρμογές από εκείνον. Οπότε δεν αρκεί ένας server. Επίσης, λάβε υπόψη σου το θέμα της ταχύτητας. Το να κατεβάζεις ένα πακέτο λογισμικού από έναν server στην Αμερική δεν είναι το ίδιο γρήγορο με το να κατεβάζεις το ίδιο πακέτο από έναν server π.χ. στην Ευρώπη. Γι' αυτό, η κάθε διανομή Linux επιτρέπει ή ενθαρρύνει τη δημιουργία αντιγράφων του βασικού αποθετηρίου της σε πολλούς servers ανά τον κόσμο. Αυτά είναι τα mirrors. Π.χ. το Debian εχει mirror repositories σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Στην περίπτωσή σου, το μήνυμα που έβλεπες στην οθόνη σου έλεγε ότι το Mint σου ήταν ρυθμισμένο να χρησιμοποιεί το κεντρικό αποθετήριο της διανομής (packages.linuxmint.com). Και ακριβώς για λόγους ταχύτητας σε ρωτούσε αν επιθυμείς να ρυθμίσει να χρησιμοποιείς ένα αποθετήριο πιο κοντά σε εσένα. Αυτήν την έννοια έχει το 'local mirror'. Πιθανότατα δηλαδή το Mint εχει mirror αποθετήριο και στην Ελλάδα.

Προφανώς σε συμφέρει το local mirror.

2) Εννοείς ότι σε δυσκολεύει που πρέπει να πατήσεις το Num Lock για να ξεκλειδώσεις τα πλήκτρα-αριθμούς στο πληκτρολόγιο; Χεχεχε, νομίζω ότι υπάρχει κάποια ρύθμιση γι' αυτό το σκοπό. Αν έχεις ΜΑΤΕ γραφικό περιβάλλον, πήγαινε στο Control Center => Login Window => Options: Enable Numlock.
Αν έχεις Xfce γραφικό περιβάλλον πηγαινε: All Settings => Login Window => Options: Enable Numlock.

 

Το πρώτο το κατάλαβα.
Το δεύτερο όχι.
Πως θα μάθω τι γραφικό περιβάλλον έχω? MATE Ή XFACE?
Πρώτη φορά το ακούω αυτό.
Έχω linux mint το τελευταίο, με το όνομα μιας γκόμενας. (ελληνικά)(δεν ξέρω αγγλικά)
 

Για το 2) δεν έχει σημασία. Και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο είναι σχεδόν.

Πήγαινε από το κεντρικό μενού του γραφ. περιβάλλοντος στο Ρυθμίσεις Ή Κέντρο Ελέγχου => Πάραθυρο Σύνδεσης (ή οθόνη σύνδεσης) => Επιλογές και εκεί κάνε Enable Numlock.