Ελληνικά στο Kubuntu 11.10

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 01/02/2012 - 14:42 | 2' | 5

Καλή χρονία σε όλους. Εύχομαι το 2012 να μας φέρει τουλαχιστον υγεία και όσο για τα υπόλοιπα βλέπουμε.

Έχω ένα θεματάκι με το kubuntu 11.10 και τα ελληνικά. Ενώ μπορώ να γράψω στα ελληνικά (από αυτό γράφω τώρα) δεν μπορω να γυρίσω τη γλώσσα του συστήματος εξ' ολοκλήρου στα ελληνικά.
Για να τα πάρω από την αρχή. Έκανα εγκατάσταση Ubuntu 11.10 σε ένα Netbook Vaio με Atom CPU, 1 GB RAM από USB Stick. Όλα καλά, η εγκατάσταση έγινε στα ελληνικά κανένα πρόβλημα. Μετά ήθελα να δώ και το kubuntu και έτρεξα στο τερματικό

sudo apt-get install kubuntu-desktop

έγινε η εγκατάσταση αλλά δεν έχει εξ' ολοκλήρου ελληνικά. Και δεν μπορώ να βρώ πως θα εγκαταστήσω το πακέτο της γλώσσας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

    μικρο το κακο νομιζω.Εχεις το ubuntu που εχει σαν γλωσσα τα ελληνικα & το Kubuntu με τα αγγλικα.Κανενα θεμα.Και τα αγγλικα χρειαζονται που & που & ο,τι εχω απο διανομη στο συστημα (και ειναι παμπολλες) ειναι ολες στα english , ακομα & τα win7. Ειδικα για το linux αλλη γλωσσα απο τα english δεν χωρα , το desktop με τα ελληνικα ή σε οποια αλλη γλωσσα ειναι βαρετο & δυσχρηστο.Παγκοσμια κυριαρχια των english λοιπον.Ρωτα και τον Linus ποια γλωσσα εχει στο desktop του.Τα φινλανδικα? Δεν νομιζω.

   και υστερα ειναι πολυ πιθανο λυση στο προβλημα σου να μην υπαρχει , γιατι το kubuntu-desktop εγκατασταθηκε εξαρχης στα english , οποτε δεν ξαναγυρνα στα greeklish. Μια ειναι η λυση.Φορματ ολα & εγκατασταση του Kubuntu  στα  ελληνικα.Αλλα μετα θα εχεις μαλλον το ...ubuntu desktop στα αγγλικα.The choice is yours , οπως θα ελεγαν & οι αρχαιοι.

Ευτυχώς η αλλαγή γλώσσας στο linux είναι μια πάρα πολύ απλή υπόθεση... (γιατί σε κάτι άλλα λειτουργικά γίνεται μόνο αν έχεις την premium enterpise 200€ edition...)

Καταρχήν πρέπει να εγκαταστήσεις το πακέτο με τις ελληνικές μεταφράσεις για το kde. Στο debian λέγεται kde-l10n-el (το el είναι τα ελληνικά). Στο ubuntu δεν είμαι σίγουρος, νομίζω είναι το language-pack-kde-el αλλά όπως και να' χει αν ψάξεις στο synaptic για kde greek ή kde el είμαι βέβαιος πως θα το βρεις.

Αφού το εγκαταστήσεις πας system settings --> regional and language --> locale --> add language και βάζεις σαν πρώτη γλώσσα τα ελληνικά.

Σχεδόν όλες (ίσως και όλες) οι εφαρμογές του kde μπορούν να αλλάξουν γλώσσα ανεξάρτητα της γλώσσας του συστήματος επιλέγοντας help - application language!

Οπότε μπορεί να έχεις ένα σύστημα στα ελληνικά, με το διαχειριστή αρχείων (dolphin) στα αγγλικά, τον επεξεργαστή κειμένου (kate) στα φινλανδικά και ότι άλλο τραβά η όρεξή σου!

shortmanikos ευχαριστώ για τη συμβουλή. Έκανα εγκατάσταση το πακέτο language-pack-kde-el τώρα πλέον έχω ένα πλήρως εξελληνισμένο kubuntu.

zenwalk05 Γνωρίζω ότι στο linux είναι καλύτερα να έχεις αγγλικά για πολλούς και διάφορους λόγους. Αν και προσωπικά πιστεύω ότι και με τα ελληνικά δεν υπάρχουν προβλήματα πια γιατί και οι μεταφράσεις των διανομών είναι εξαιρετικές αλλά και βοήθεια στα ελληνικά υπάρχει παντού.

Τώρα ανακάλυψα καινούργιο πρόβλημα. Δεν μπορώ στο kubuntu να κάνω εγκατάσταση-απεγκατάσταση προγραμμάτων και ενημερώσεων γιατι λέει ότι δεν έχει δωθεί η εξουσιοδότηση παρ' όλο που δε μου ζητάει password. Δεν μπορώ να βρώ όμως που το αλλάζεις αυτό. Μου φαίνεται δεν μου έχει κάτσει καλά το kubuntu Frown

   Μια χαρα δουλευει το Kubuntu , δεν κανει ποτέ λαθος το Kubuntu , αυτο να το θυμασαι ! Οι ανθρωποι κανουν λαθη , ο TUX ομως , ποτέ !

   Ολα στο λινουξ να μαθεις να τα κανεις απο τερματικο , αν θελεις να τα πηγαινεις καλά με τον TUX , αλλιως μπορει & να θυμώσει. & δεν θελεις να τον δεις να παιρνει αναποδες.

   Σιγουρα δεν εχεις ορισει καν passwd για τον root , καθως το ιδιο το ubuntu δεν σου ζηταει κατι τετοιο.Ομως , επιβαλλεται να το ορισεις για να μην περασει ο ελεγχος σε χερια που δεν θα ηθελες καθολου.
   Δωσε απο τερματικο sudo su  και  απο δολαριο $  o  λογαριασμος θα αλλαξει σε κεινον του root ,δλδ θα γινει καγκελο #. Δωσε passwd και ορισε επιτελους το passwd για τον υπερχρηστη.Δωσε exit & μετα su . Τωρα  δινεις ξανα το root passwd & γινεσαι υπερχρηστης παλι.

   Οποτε θες να ενημερωσεις το συστημα δινεις # apt-get update  πρωτα  και μετα  # apt-get upgrade και το αφηνεις να κανει τη δουλεια του.Αν αναβαθμιστει ο πυρηνας linux ή αν για πρωτη φορα κανεις ολικο update της διανομης επιβαλλεται να κανεις reboot.

   Οποτε θες να εγκαταστησεις καποιο προγραμμα πχ τον vlc δινεις # apt-get install vlc dreamchess gnuchess  και ο,τι αλλο χρειαζεσαι.Τοσο απλα.

   Οταν θες να απεγκαταστησεις κατι δινεις # apt-get remove vlc dreamchess gnuchess  κτλ.

   Με το synaptic μην ασχολησαι και παρα πολυ , αν και απο κει μπορεις να κανεις το ιδιο.Δινεις απο το τερματικο sudo synaptic και ανοιγει το προγραμμα  με δικαιωματα υπερχρηστη.Παντως , αν θες να μαθεις το λινουξ , μόνο terminal να ανοιγεις.