Επαναφορά GRUB μετά την νέα εγκατάσταση

stedchris | Πέμ, 09/01/2011 - 22:34 | 1' | 5

Καλησπέρα,
είχα στο δίσκο το fedora 14 και τα ακατανόμαστα win. Για λόγους δοκιμής εγκατέστησα το Joli OS για να έχω ένα ελαφρύ λειτουργικό να χαζεύω στο δίκτυο. Το θέμα είναι ότι το grub ρυθμίστηκε μόνο για τα win και το joli os και έχασα την πρόσβαση στο fedora. Κάθε πρόταση για αποκατάσταση του grub ώστε να "βλέπει" κάθε λειτουργικό είναι ευπρόσδεκτη.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: 4 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Καλησπέρα,

Κάτι μου λέει ότι το JoliOS έχει παλιότερο grub και γι' αυτό δεν "βρήκε" το Fedora.

Με λίγα λόγια πρέπει να κάνεις 3 πράγματα -- θέλει όμως προσοχή μην καταλήξεις με σύστημα που δεν κάνει καθόλου boot:

1. Εκκίνηση στο JoliOS και εκεί να κάνεις mount το partition του Fedora.
2. Στο προσαρτημένο partition του Fedora, ανοίγεις το αρχείο /boot/grub/menu.lst ή αν έχεις grub2 το /boot/grub.conf και βρίσκεις τις επίμαχες γραμμές με την εκκίνηση του Fedora, π.χ. κάτι σαν κι αυτό:

title Fedora (2.6.38.7-30.fc15.i686)
        root (hd0,5)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.38.7-30.fc15.i686 ro root=UUID=65b5e3ee-b052-4ae3-9623-16c29b4325b5 rd_NO_LUKS rd_NO_LVM rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYTABLE=us rhgb  acpi_sleep=nonvs  quiet
        initrd /boot/initramfs-2.6.38.7-30.fc15.i686.img

3. Αυτές τις γραμμές κώδικα, τις κάνεις copy/paste στο αντίστοιχο  /boot/grub/grub.conf του JoliOS.

Για έξτρα βοήθεια, πριν κάνεις οτιδήποτε, δες εδώ (αν δεν έχεις grub2)

Έπίσης, επειδή μπορεί να μπλέξεις, καλό είναι να έχεις εύκαιρο ένα supergrub, εργαλείο για την επαναφορά του GRUB αν όλα πάνε θεόστραβα. Θα το βρις και στα τελευταία DVD του Linux Inside. Κάνεις απλή επανεκκίνηση με το DVD, επιλέγεις το supergrub και κάνεις επαναφορά. Δες εδώ οδηγό επιβίωσης.

Ελπίζω να σε βοήθησα :)

Αν έχεις το DVD του Linuxinside μπορείς να δοκιμάσεις να μπεις στο Fedora με το Supergrub2 και απο εκεί να το επισκευάσεις. Γενικά το supergrub είναι καλό να υπάρχει. Αν είχες Ubuntu θα μπορούσες να δώσεις στο τερματικό sudo updategrub ή sudo updategrub2 και λογικά θα επισκευαζόταν αυτόματα. Ίσως η ίδια εντολή να ισχύει και στο Fedora. (Στο Sabayon για παράδειγμα δεν ισχύει.)

Ευχαριστώ για τις συμβουλές, αλλά καμία από αυτές δεν προχώρησε. Το fedora 14 είχε παλαιότερο grub από αυτό του joli OS (grub2). Δεν ξέρω αν αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, αν και δεν νομίζω. Το grub.cfg δεν μπόρεσα να το αλλάξω χειροκίνητα, ώστε να δουλεύουν και οι δύο διανομές. Το grub disk το είχα από τα τελευταία τεύχη, αλλά ούτε αυτόματα ούτε χειροκίνητα κατάφερα να ξεκινήσω από το σωστό part;ition για να εκκινήσω το fedora. Όλως περιέργως το joli OS αναγνωρίζει χωρίς κόπο τα win, αλλά όχι τα αδερφάκια του. Επίσης δεν ξέρω αν οι δημιουργοί του έχουν πειράξει κάτι στο grub2 ή τον installer του (αν και έχει τον ίδιο με το ubuntu φαντάζομαι). Το λέω αυτό γιατί εγκαθεστώντας το Fedora 15 πλέον, διαπίστωσα ότι ούτε αυτό "είδε" το joli με τον εγκαταστάτη του και ακόμα και όταν το ρύθμισα χειροκίνητα δεν εκκινούσε από το αντίστοιχο partition. Πρώτη φορά έχω τέτοιο θέμα με διανομή που δοκιμάζω παράλληλα με τη βασική. Κρίμα για το joli ήταν γρήγορο (πιο γρήγορο από το antix και  το puppy) και ωραίο για σερφάρισμα στο internet.

To πρόβλημα είναι απλώς ότι η μία διανομή έχει GRUB2 ενώ η άλλη το παλιότερο GRUB. Και μεταξύ τους δεν είναι συμβατά.

Η λύση είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες μου παραπάνω για να προσθέσεις χειροκίνητα μια εγγραφή για το Fedora στο αρχείο ρύθμισης του GRUB του JoliOS.