Mandriva 2009.1 - Ρυθμίσεις, συμβουλές και συζήτηση

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Δευ, 04/06/2009 - 01:51 | 6' | 42

Παλιότερα ένα τέτοιο thread θα λεγόταν "οδηγός επιβίωσης" ή κάτι τέτοιο, αλλά πλέον τέτοιοι τίτλοι είναι «γραφικοί» ειδικά για τις γνωστές διανομές. Οπότε, ανοίγω αυτό το thread απλά για να γράφουμε εδώ εντυπώσεις και γρήγορες συμβουλές ρύθμισης της νέας έκδοσης της Mandriva.

Εντυπώσεις: Τρέχω την cooker εδώ και μία εβδομάδα και έχω μείνει άναυδος. Επιτέλους μια KDE4 διανομή, βρε παιδιά... Μια διανομή δηλαδή που τρέχει KDE4 καθαρό χωρίς ένα σωρό πραγματάκια από Gnome (π.χ. στο Debian Testing μου τρέχει και o Gnome screensaver). Εξαίρεση: το «άσχετο» Totem...Μου αρέσει επίσης που επιτέλους υπάρχουν δεκάδες plasmoids για να διαλέξεις. Έχω αραδιάσει 4-5 από δαύτα στην μπάρα: ένα για τον καιρό, ένα για το Gmail, ένα για CPU κι ένα άλλο για θερμοκρασίες...

Κατά τα λοιπά έχουμε:
Πυρήνα: $ 2.6.29-desktop586-1mnb
KDE: 4.2.2
OpenOffice.org: 3.0.1
GCC: 4.3.2
Σπιντάτη εκκίνηση
Άψογο artwork με SVG στο KDM κλπ.

Γενικά, όλα μια χαρά. Το style των παραθύρων IaOra-Qt κάτι το άλλαξα με το Oxygen μια που μου φαινόταν κάπως, αλλά αυτά είναι γούστα...

Την πρώτη εγκατάσταση την έκανα από το Mandriva One Live CD, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να προσθέσω τίποτε όσον αφορά το παίξιμο multimedia. Το Mandriva απλά παίζει τα πάντα. Εγώ έβαλα απλά VLC γιατί μ' αρέσει πολύ το νέο Qt4 περιβάλλον του.

Στα updates και στη διαχείριση πακέτων είναι πανέξυπνο και πανγρήγορο. Το λέω αυτό γιατί είχα συνηθίσει την ταχύτητα του apt-get τον τελευταίο καιρό. Κατά τη γνώμη μου όμως, το urpmi δεν έχει να ζηλέψει τίποτε. Να μια γρήγορη αντιστοιχία εντολών του apt με το urpmi:

Εγκατάσταση (apt-get install pkg): urpmi pkg
Απεγκατάσταση (apt-get remove pkg): urpme pkg
Ενημέρωση αποθετηρίων (apt-get update): urpmi.update -a
Ενημέρωση πακέτων (apt-get upgrade): urpmi --auto-select
Αναζήτηση πακέτου (apt-cache search pkg): urpmq pkg
Προβολή αποθετηρίων (/etc/apt/sources.list) urpmq --list-media
Προσθήκη αποθετηρίου (μέσω Synaptic) urpmi.addmedia url

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα (και δεν είναι νέο κολπάκι, αλλά παλιό) είναι ότι το Mandriva ρυθμίζει αυτόματα τα αποθετήρια. Με κλικ στο "Install & Remove Software", και μετά στο νέο παράθυρο κλικ στο Options > Media Manager κάνεις κλικ στο Add, σου ρυθμίζει τα αποθετήρια και μετά από το ίδιο παράθυρο τα (απ)ενεργοποιείς κατά το δοκούν:

Μετά, ότι πακέτο χρησιμοποιώ στο Debian, στο Fedora και στο Ubuntu, το βρήκα:


#!/bin/bash
# Define packages here:
math="octave kig ygraph qtoctave wxmaxima "
desktop="gtktalog system-config-printer myspell-el_GR fonts-ttf-liberation vuze wine inkscape openoffice.org-l10n-el kde4-l10n-el"
multimedia="elisa vlc synaesthesia "
network="etherape wireshark"
develop="bootchart qt4-linguist rpm-build python-translate qt4-assistant libqt4-devel qt4-designer qt4-examples qt4-qtconfig qt4-doc qdevelop virtualbox vim-enhanced subversion bzr"

# Install packages
sudo urpmi.update -a
sudo urpmi $desktop $develop $network $math $multimedia

Ε, ναι. Όπως βλέπετε το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να εγκαταστήσω sudo...;)

Το μόνο που με προβλημάτισε λιγάκι ήταν ο εκτυπωτής. Καλομαθημένος (πια) στην αυτόματη ρύθμιση του HP μου, μάταια περίμενα να δω ένα μήνυμα "ο εκτυπωτής σας είναι έτοιμος" αφότου τον σύνδεσα. Όπως αποδείχθηκε όμως, έφταιγε το ότι στο Mandriva One δεν περιλαμβάνεται για κάποιο λόγο το system-config-printer. Μόλις το εγκατέστησα, εμφανίστηκε η σχετική επιλογή ρύθμισης εκτυπωτή στο Control Center, και όλα τα άλλα ήταν παιχνιδάκι. Δείτε εδώ στιγμιότυπα βήμα προς βήμα:
TIP: Εκτύπωση και εκτυπωτές στο Mandriva 2009.1 One

Το μόνο που με χαλάει και δεν το έχω φτιάξει ακόμα είναι μάλλον θέμα του KDE4. Για κάποιον λόγο όλες οι PNG εικόνες με διαφάνειες (π.χ. ένα εικονίδιο) φαίνονται με μαύρο φόντο ή εντελώς μαύρες στο Dolphin. Μικρό το κακό, απλά κάνεις κλικ στο κουμπάκι Προεπισκόπησης, αλλά τότε τα προεπιλεγμένα εικονίδια για PNG είναι αυτά του OpenOffice και με χαλάει...Α! και το kickoff μενού δεν κλείνει αυτόματα όταν κάνω κλικ κάπου αλλού....Προβλήματα που έχουμε πλέον στο Linux ε; ;)

--ΔΚ

Φόρουμ
Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολυ ωραιος οδηγος Δημήτρη. Να συμπληρωσω μερικα και γω
Ο λογος υπαρξης του Totem απο την εγκατασταση ειναι το Codeina. Κοινο project με το fedora αν δεν κανω λαθος, για την αυτοματοποιημενη εγκατασταση codecs (οι πρωτες προτεινομενες πηγες ειναι επι πληρωμη ;) )

Γι αυτες τις δύο εντολές :
Ενημέρωση αποθετηρίων (apt-get update): urpmi.update -a
Ενημέρωση πακέτων (apt-get upgrade): urpmi --auto-select

η mandriva εχει μια που καλυπτει και τις δύο : urpmi --auto-update
ενω η apt-get δεν εχει μια εντολη που να ενημερωνει πηγες και πακετα }:)

-το ειδα και γω τελευταια πως κανωντας κλικ εξω απο το kmenu δεν κλεινει (όπως πριν)
δουλευει κανονικα αφου γινει εστω και ενα κλικ οπουδηποτε μεσα στο μενου.την ιδια συμπεριφορα εχει και το plasmoid Τελευταια συνδεδεμενες συσκευες.
εκανα μια ερωτηση στο forum
http://forum.kde.org/kmenu-doesnt-close-when-i-click-outside-t-40148.html

αλλα δεν εχω παρει απαντηση, Δημητρη εσυ που μιλας και καλα αγγλικα θελεις να το επιβεβαιωσεις μπας και ενδιαφερθει κανεις;

Επισης εχω ασχοληθει με το πακεταρισμα μερικων εφαρμογων κυριως plasmoids
Αν δεν βρισκει καποιος ενα plasmoid σε rpm και βαριεται να compilαρει , ριξτε μια ματια εδω :

http://www.mediafire.com/dimitrios

mitsosfr, έχεις απόλυτο δίκιο για την εντολή. Mea culpa. Αυτό με το KMenu....αχ τι να λέω τώρα. Το «μαγάρισα» το Mandriva μου. Εκεί που το είχα στήσει τόσο όμορφα, διορθώθηκε και το bug που σας έλεγα με την Intel GPU μου (ASAP, Πέμπτη έκανα report, Παρασκευή έκαναν revert στον 666!), και το χαιρόμουνα, μου «καρφώθηκε» να περάσω τα πάντα σε ext4, με μετατροπή από ext3. Και καλά, το Ubuntu τα κατάφερε μετά τη μετατροπή (μέσα από Mandriva) να μπουτάρει. Πάω στο Ubuntu, «χεχεχε», λέω, «μια χαρά είμαστε, ο πυρήνας του Mandriva είναι 2.6.29 - θα παίζει σίγουρα». Κάνω μετατροπή, reboot και ...ΤΕΛΟΣ. Για κάποιο λόγο (φαντάζομαι το initrd θέλει update) το Mandriva δεν προλαβαίνει ούτε αχ να κάνει και μετά kernel panic. Κλαψ! Οπότε τώρα πρέπει είτε φτου κι από την αρχή με RC1 είτε να περιμένω μερικές ώρες (ή μέρες;) για την RC2.

Σπάσιμο;

ΒΤW, πολύ καλή δουλειά τα πακέτα σου. Αυτό το arachne τι είναι;;; 

--ΔΚ

Όσο για το kickoff, το'ψαξα. Είναι ήδη bug reported:

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=188696

Κάνε add τον εαυτό σου, για να κάνουμε μπούγιο, μπας και φτιαχτεί, χεχεχε ;)

--ΔΚ

ok το ψηφισα !

το arachne ειναι ενα προγραμμα αλλαγης μεγεθους εικονων με τον αλγορυθμο seam carver, ωστε τα αντικειμενα να μην παραμορφωνονται μετα απο το resize. Ειναι πολλα υποσχομενο το ειχα δει στο γαλλικο linux pratique, και εκανα το rpm για αλλους λογους (επειδη δεν φτιαχνει αρχειο .desktop και εικονιδιο στο compile, ηθελα να τα κανω να γινονται στο rpm )
το χρησιμοποιησα λιγο αλλα δεν καταλαβα τι κανει ακριβως, αν ασχολεισαι με φωτογραφιες δοκιμασε το.

http://seam-carver.sourceforge.net/

dimitris]

μου «καρφώθηκε» να περάσω τα πάντα σε ext4, με μετατροπή από ext3. Και καλά, το Ubuntu τα κατάφερε μετά τη μετατροπή (μέσα από Mandriva) να μπουτάρει. Πάω στο Ubuntu, «χεχεχε», λέω, «μια χαρά είμαστε, ο πυρήνας του Mandriva είναι 2.6.29 - θα παίζει σίγουρα». Κάνω μετατροπή, reboot και ...ΤΕΛΟΣ. Για κάποιο λόγο (φαντάζομαι το initrd θέλει update) το Mandriva δεν προλαβαίνει ούτε αχ να κάνει και μετά kernel panic. Κλαψ! Οπότε τώρα πρέπει είτε φτου κι από την αρχή με RC1 είτε να περιμένω μερικές ώρες (ή μέρες;) για την RC2.

Σπάσιμο;

--ΔΚ

νομιζω δεν επρεπε να κανεις ext4 το /
γιατι εδω λεει οτι τωρα μπορεις να κανεις και το / αρα πριν δεν δουλευε.

ext4 is now available in a stable module version. ext4 is available through Mandriva installer but not as default choice. You can find it in file systems list. Booting with a root ("/") ext4 file system is now also made possible.

http://wiki.mandriva.com/en/2009.1_RC_2#ext4_file_system

Χμμμ το ίδιο ακριβώς πράγμα έλεγε και στην RC1. Ότι δηλαδή «πλέον» υποστηρίζει και εκκίνηση από ext4.

Δε βαριέσαι. Βγήκε και η RC2 ε; To One Live CD με Ελληνικά είναι το Europe1 - όποιος θέλει κατεβάζει:

ftp://ftp.surfnet.nl/pub/os/Linux/distr/Mandrivalinux/devel/iso/2009.1/rc2/mandriva-linux-one-2009.1-rc2-KDE4-europe1-cdrom-i586.iso

Από αυτό το λινκ κατεβάζω τώρα με 1,2 Mb/s ! Σε 20 λεπτάκια θα είμαι πάλι στο Mandriva.

 

--ΔΚ

Κάτι που πρόσεξα τώρα: 

http://wiki.mandriva.com/en/2009.1_RC_2#Hybrid_ISOs

Τα One Live CDs έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν άμεσα και σε USB stick/flash. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα αντιγράψουμε στο USB:

dd if=mandriva-linux-one-2009.1-rc2-KDE4-europe1-cdrom-i586.iso of=/dev/sdX bs=8M

όπου /dev/sdX η συσκευή. Μετά δίνουμε απλά:

sync

και είμαστε έτοιμοι για επανεκκίνηση.

 

--ΔΚ

Οκ, μας ψησες μαστορα :P
Μετα απο πολλα χρονια θα ξαναβαλουμε Madriva (α ρε.... Madrakeαναμνησεις :P )....
Αληθεια εκεινη η βλακεια με τον Grub, που ειχαν οι rpm, μπαινοντας σα τελευταια διανομη, διορθωθηκε η θελει ακομα επεμβασεις???

(καί έψαχνα τι θα κάνω ένα στικάκι πού ήταν άδειο!)

 

====

the hamster's is out there

καί τό έκανα...

καί έχω (πολύ) πρώτες εντυπώσεις.

κατέβασα το iso από το ubuntu καί έφτιαξα το στικάκι σε λιγότερο από ένα λεπτό καί χωρίς να χρειαστεί να αλλάξω από fat (25 mb/sec καί κάντε τον πολλαπλασιασμό!).

καί έκανα επανεκκίνηση.

καί όλα ok.

παρατηρήσεις σε σχέση με τις 2007 καί 2008 πού είχα μάλιστα καί εγκαταστήσει.

ενώ το livecd (εντάξει usb) ρωτάει γιά layout, αυτό δεν δούλεψε καί πήγα στο κέντρο ελέγχου καί το ρύθμισα.

η ανάλυση (1366χ768) καί αυτή χρειάστηκε ρύθμιση μιά καί ξεκίνησα με 1024χ768 (σε αντίθεση με το ubuntu πού την πέτυχε).

ασύρματη σύνδεση καί εδώ χωρίς καμία ρύθμιση (η atheros πού λέγαμε).

sorry αλλά η εμφάνιση γενικότερα τού desktop καί ειδικά των γραμματοσειρών, δεν είναι καί η καλύτερη (ειδικά αν η επανεκκίνηση έχει γίνει από το βελτιωμένο πάρα πολύ σε αυτόν τον τομέα ubuntu).

η mandriva, δεν τόλμησε.

"άχαρο" wallpaper καί ξεπλυμένα γαλάζια χρώματα σε αντίθεση με τις 2 προηγούμενες φορές.

εμμονή στο κλασικό kmenu καί κανένα plasma στην επιφάνεια. αν την δεί κάποιος θα νομίζει ότι ήρθε σε kde3.

γιά τα υπόλοιπα (παραπάνω από τον dimitri καί τούς υπόλοιπους), δεν έχω λόγους να αμφιβάλω, εξάλου ... βιάστηκα καί είπα : "πολύ πρώτες εντυπώσεις".

 

====

the hamster's is out there

για τις γραμματοσειρες :
- αλλαξε τες σε liberation
- Εχεις ενεργοποιησει τα plf sources ;
- μπορεις να δεις ποιο πακετο εχεις libfreetype6 ;

να κάνω όλα αυτά σε live usb γιά να χαθούν στην έξοδο? 

====

the hamster's is out there

α! νομιζα οτι ειχες κανει κανονικη εγκατασταση. Αλλα οι αλλαγες στις γραμματοσειρες δεν χρειαζονται logout. απλα για οποιον συναντησει τετοιο προβλημα, το πακετο libfreetype6 απο τα sources plf εμφανιζει πολυ ασχημα τα ελληνικα (στυλ gnome).

Επισης στην 2009 spring η default γραμματοσειρα ειναι η dejavu sans, ενω προτιμω οπως ηταν η παλια, η liberation sans. Στα λατινικα γραμματα δεν βλεπεις διαφορα αλλα στα ελληνικα ειναι αισθητη.

Ποιο καλο παιδάκι θα μας πει ποια αποθετήρια πρέπει να ενεργοποιήσουμε στην 2009.1? Και τι περιέχουν πάνω-κάτω?

 

Έ ?  Δημητράκη ?  Έ ? Ε?    sil te ple. 

~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

σού έχει ήδη απαντήσει (δες παραπάνω): 

(πάντα έτσι ήταν η mandriva)

 

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα (και δεν είναι νέο κολπάκι, αλλά παλιό) είναι ότι το Mandriva ρυθμίζει αυτόματα τα αποθετήρια. Με κλικ στο "Install & Remove Software", και μετά στο νέο παράθυρο κλικ στο Options > Media Manager κάνεις κλικ στο Add, σου ρυθμίζει τα αποθετήρια και μετά από το ίδιο παράθυρο τα (απ)ενεργοποιείς κατά το δοκούν:

 

====

the hamster's is out there

για να συλπηρωθει η collection των καλυτερων plasmoids οριστε το http://www.mediafire.com/file/y3xe2zujtnf/plasma-applet-translatoid-0.8-1mdv2009.1.i586.rpm

στην Mandriva υπαρχουν 3 κυρια repositories
- Main
- Contrib
- Non-free

αυτα τα βαζεις προς το παρων να ειναι και updates

αφου στην cooker ειναι σε στυλ rolling μεχρι να ανακοινωθει η κυκλοφορια της stable
επειτα αν θες πας στο easyurpmi και με τον guide βαζεις ξεχωριστα τα main , main-updates backports testing κλπ
μεχρι στιγμης στην cooker δεν εχει νοημα να βαλεις backports αφου δεν υπαρχει σαν cooker η επόμενη -2010- . Βεβαια το easyurpmi στα προτεινει αλλα δεν εχουν τιποτα μεχρι να βγει η stable. απλα θα σε γλιτωσει απο το να τα ξαναφτιαξεις τοτε.

και επειτα ειναι τα plf

alfisti]

καί τό έκανα...

η ανάλυση (1366χ768) καί αυτή χρειάστηκε ρύθμιση μιά καί ξεκίνησα με 1024χ768 (σε αντίθεση με το ubuntu πού την πέτυχε).

ασύρματη σύνδεση καί εδώ χωρίς καμία ρύθμιση (η atheros πού λέγαμε).

sorry αλλά η εμφάνιση γενικότερα τού desktop καί ειδικά των γραμματοσειρών, δεν είναι καί η καλύτερη (ειδικά αν η επανεκκίνηση έχει γίνει από το βελτιωμένο πάρα πολύ σε αυτόν τον τομέα ubuntu).

η mandriva, δεν τόλμησε.

"άχαρο" wallpaper καί ξεπλυμένα γαλάζια χρώματα σε αντίθεση με τις 2 προηγούμενες φορές.

εμμονή στο κλασικό kmenu καί κανένα plasma στην επιφάνεια. αν την δεί κάποιος θα νομίζει ότι ήρθε σε kde3.

γιά τα υπόλοιπα (παραπάνω από τον dimitri καί τούς υπόλοιπους), δεν έχω λόγους να αμφιβάλω, εξάλου ... βιάστηκα καί είπα : "πολύ πρώτες εντυπώσεις".

Συμφωνώ με όσα αναφέρεις.

Το θεμα με την ανάλυση ίσως και να είναι «πολιτική» τους, μια και το ίδιο ακριβώς είχα κι εγώ (αναγκαστικά ρύθμιση με το χέρι).

Για το wallpaper, εμένα μου θύμισε το τελευταίο Fedora, απλά το άλλαξα αμέσως ;)

Όμοια, εδώ και καιρό έχω συνηθίσει το KickOff μενού, οπότε δεξί κλικ άμεσα και αντικατάσταση του κλασικού με ένα κλικ.

Για plasmoids βρε όμως δεν έχεις δίκιο. ΟΚ. Δεν τα βάζουν προεπιλογή, αλλά έχει ένα κάρο να επιλέξεις.

Για τις γραμματοσειρές,  κάνουν δύο βήματα πίσω με αυτές τις DejaVu. Δεν μπορώ να βρω γιατί το έκαναν αυτό και μας παιδεύουν. Κάνουμε ένα bug report ; Αλλά τι να γράψουμε; Ότι μας αρέσει περισσότερο η liberation; Κατέχει κανείς το θέμα τεχνικά;

Επίσης, το θέμα με την «εμφάνιση» δεν είναι μόνο θέμα γραμματοσειρών αλλά και DPI. Καταρχήν παίζουμε με την επιλογή: System Settings > Appearance > Fonts > Force DPI. Προεπιλογή σε εμένα (1280x800) 96 DPI. Θέλω κάτι μικρότερο από 96. ..αλλά φευ! Υπάρχει και επιλογή "Use Antialiasing". Θα την ενεργοποιήσω, αν και έχω την υποψία ότι είναι ήδη ενεργή. Νομίζω όμως ότι θα αναγκαστώ να παίξω με τα DPΙ στο xorg.conf. Υπάρχει εδώ αναλυτικός οδηγός:

http://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg#Display_Size.2FDPI

 

--ΔΚ

 

alfisti]

σού έχει ήδη απαντήσει (δες παραπάνω): 

(πάντα έτσι ήταν η mandriva)

 

Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα (και δεν είναι νέο κολπάκι, αλλά παλιό) είναι ότι το Mandriva ρυθμίζει αυτόματα τα αποθετήρια. Με κλικ στο "Install & Remove Software", και μετά στο νέο παράθυρο κλικ στο Options > Media Manager κάνεις κλικ στο Add, σου ρυθμίζει τα αποθετήρια και μετά από το ίδιο παράθυρο τα (απ)ενεργοποιείς κατά το δοκούν:

 

====

the hamster's is out there

σωστα τωρα τα βαζει μονη της εκτος τα plf

Αλλα προτιμω να τα βαζω χειροκινητα ωστε να βαζω τους γρηγορους mirrors

* εδω εχει ιταλικα αποθετηρια με πολυ πραμα : http://mib.pianetalinux.org/2009.0/i686/

@dimitri, άρα συμφωνούμε, εκτός από τα πλασματάκια  !!

τα είδα όλα, έχεις δίκιο ότι είναι μπόλικα, απλά θα μπορούσαν να έχουν κανα δυό στο desktop, έτσι γιά την πρώτη εντύπωση.

γιά τα fonts είναι χοντρό. Liberation δεν θα βάλει το 80% των χρηστών? άρα ...

 

====

the hamster's is out there

Εν τω μεταξυ, τώρα παίζω με την εμφάνιση. Απ' ότι φαίνεται μόνο με την xrandr μπορώ να αλλάξω το DPI, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει στην πραγματικότητα κάποια αλλαγή για εμένα.

Τώρα πάω για το full γλέντι (δουλειά δεν έχει ο διάολος...). Το bug #43897 λέει ότι η κάρτα μου (i945) τα παίζει με το Compiz. Για να δούμε, αν είναι όντως έτσι ;)

--ΔΚ

Λοιπόν, bug report για το DPI; Βρήκα ότι κάποιος μας πρόλαβε, αλλά ίσως για άλλο θέμα (αυτός μάλλον τα θέλει 1:1):

https://qa.mandriva.com/show_bug.cgi?id=34796

Απ' ότι φαίνεται πάντως, δεν φταίει το Mandriva. Υπάρχουν αντίστοιχα bug reports για άλλες διανομές:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/+bug/151311
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=331609

Είναι θέμα του Intel driver (ξαναααααα!). Απλά (γέλα alfi...) στο Gnome φαίνεται καλύτερα γιατί έχει ένα δικό του κολπάκι, λέει, το οποίο δεν έχει το KDE4.

--ΔΚ

 

η πλάκα είναι ότι μέχρι τώρα γινόταν το αντίθετο (συνήθως στο gnome "χτυπιόμουνα" να βολέψω τα fonts).

τελικά, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα  :)

====

the hamster's is out there

Υπάρχουν πάντως κάποιοι, όπως ο Sergio Rafael Lemke που φτιάχνουν πιο όμορφα το Mandriva τους σε KDE4:

 

Και, alfi, αυτό θα σου χρησιμεύσει: πως να κάνεις το Opera σαν KDE4 εφαρμογή:

http://forums.opensuse.org/how-faq-read-only/unreviewed-how-faq/399480-how-make-opera-look-native-kde-4-a.html

--ΔΚ

επαναλαμβανω οτι το πακετο libfreetype6 απο τα plf χαλαει τα ελληνικα fonts,
πρέπει να κρατηθει το αντιστοιχο απο τα official.

το speedboot το εχει δοκιμασει κανεις;

Όχι δεν το δοκίμασα το speedboot. Είχα την εντύπωση ότι υποστηρίζεται μόνο σε συγκεκριμένο hardware και ενεργοποιείται μόνο του. Δεν έχω όμως και παράπονο από την ταχύτητα εκκίνησης του Mandriva.

 

@alfist: Τσέκαρα και τα DPI στο Ubuntu. Είναι 96 και εκεί, στην ίδια ανάλυση. Επομένως, στην δική μου περίπτωση τολάχιστον, δεν (πρέπει να) υπάρχει καμία οπτική διαφορά.

 

--ΔΚ

Επειδή έχουν παίξει τα νεύρα μου.  Θα μου δώσει κάποιος ένα σωστό λινκ να την κατεβάσω επιτέλους.   Κατέβασα από distrowatch και μόλις φόρτωσε δεν έπαιζε το ποντίκι καθόλου.   Ξανακαίω με χαμηλότερη ταχύτητα και δεν φόρτωσε όλα τα εικονίδια ποτέ.

Ξανακατεβάζω και ξανακαίω  και το μόνο που κάνει είναι μόλις φορτώσει τα εικονίδια της μπάρας , μένει εκεί και δεν κάνει τίποτε άλλο.

Δοκίμασα από softpedia και το λινκ βγάζει error.  

Βρε μπας και συνομωτεί το σύμπαν να μην ξαναβάλω Mandriva?

 

~~~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

εγώ χτες την κατέβασα από το link τού dimitri παραπάνω.

ftp://ftp.surfnet.nl/pub/os/Linux/distr/Mandrivalinux/devel/iso/2009.1/rc2/mandriva-linux-one-2009.1-rc2-KDE4-europe1-cdrom-i586.iso

====

the hamster's is out there

mandriva-linux-one-2009.1-rc2-KDE4-europe1-cdrom-i586

ftp://ftp.free.fr/mirrors/ftp.mandriva.com/MandrivaLinux/devel/iso/2009.1/rc2/

αν τυχον εχεις καρτα της intel και αντιμετωπισεις προβλημα στο ανοιγμα του x

http://www.nabble.com/-Bug-48732--NEW:-COOKER-RC-1-REGRESSION---Intel-855GM---xorg-server-fails-to-start-td22489503.html

Άντε για να δούμε τι θα δούμε.   Ευχαριστώ Δημ.

~~~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

Εγώ πάντως εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι γινεται. Κατέβασα το "ευρωπαϊκό" iso και στον φορητό τον ΗΡ με 512 ραμ 4 ετίας (intel) δεν λέει να συνετιστεί με τίποτα μιλάμε.  Ανοίγει κανονικά η οθόνη και περιμέεεεεενεις δέκα ώρες μπας και φορτώσει και τα εικονίδια αλλά που.  Μέχρι και ο υπολογιστής μπήκε σε αδράνεια κι έκλεισε μονος του.

Δοκίμασα σε άλλον πιο σύγχρονο 64αρι και μπούταρε κανονικά .  Τράβηξε ένα ψιλοζόρι , αλλά μπούταρε.   Πάντως ήταν απελπιστικά αργό για live cd και δη της Mandriva.  Κάτι δεν πάει καλά πάντως και γι'  αυτό ο "αρχαιότερος" τράβηξε ζόρι τελικά και τα έφτυσε στον ανήφορο.

 

~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

@mitsosfr:

το bug με το kmenu μάλλον διορθώθηκε (από τον aseigo):

http://websvn.kde.org/branches/KDE/4.2/kdelibs/plasma/popupapplet.cpp?r1=946770&r2=951367&pathrev=951367

 

--ΔΚ

παλι ο aseigo εβγαλε το φιδι απο την τρυπα :p

αν και δεν ηταν τραγικη η αλλαγη οπως βλεπω στο link 

 

Από το σημερινό update στον Mandriva 2009.1 RC2:

 

  * Fri 10 Apr 2009 01:00:00 AM EEST Nicolas Lécureuil <[email protected]> 2:4.2.2-16mdv2009.1
       
        + Revision: 365460
        - Add some upstream patches from branch
                - Patch127: Fixes kickoff closing

 

--ΔΚ

Έχει παρατηρήσει κανείς το εξής κουλό:

Σε Intel 3945ABG wireless chip, που συνδέεται άνετα με Wep δίκτυα σε κάθε άλλη διανομή, στο Mandriva αρνείται. Ενώ δεν έχει πρόβλημα με WPA δίκτυα. Θου κύριε...

--ΔΚ

στο laptop της φιλης μου εχει αυτο
ipw2200 : Intel Corporation|PRO/Wireless 2200BG Network Connection [NETWORK_OTHER]
και αν δεν κανω λαθος ειχα το αντιθετο, δεν μπορεσα να συνδεθω σε WPA και το γυρισα σε WEP
παει ενας χρονος βεβαια αλλα θυμαμαι οτι ειχε συμβει κατι τετοιο

constantinos]Οκ, μας ψησες μαστορα :P
Μετα απο πολλα χρονια θα ξαναβαλουμε Madriva (α ρε.... Madrakeαναμνησεις :P )....
Αληθεια εκεινη η βλακεια με τον Grub, που ειχαν οι rpm, μπαινοντας σα τελευταια διανομη, διορθωθηκε η θελει ακομα επεμβασεις???

λογω mandrake και γω μολις ξαναπιαστηκε με το linux πηγα στη Mandriva κατευθειαν
επεσα πανω τους στο google κατα τυχη και ακομα γελάω 8)

Mandrake 7.2 !!

http://lists.hellug.gr/pipermail/linux-greek-users/2000-November/029976.html
http://lists.hellug.gr/pipermail/linux-greek-users/2000-December/030034.html
http://lists.hellug.gr/pipermail/linux-greek-users/2000-December/030174.html

καπου αντι για root λέω rooter ! χαχα καθε αρχη και δυσκολη

Καλησπέρα παιδιά,εγκατέστησα σήμερα την μαντριβα και έχω το εξής πρόβλημα.Προσπαθώ να εγκαταστήσω την webcam,εχω βρει το πακέτο αλλα μου βγάζει

αυτό το μνμ:

p, li { white-space: pre-wrap; }

Service '/usr/share/applications/mandriva-gurpmi.desktop' is malformatted

 

Μου το έβγαλε και με ένα αλλο πακέτο rpm.Ξέρει κανεις τι παίζει?

 

 

 

 

αν το εγκατατσησεις απο την κονσολα με urpmi κανονικα θα δουλεψει
Νομιζω εχεις μπερδεμα στην συσχετιση αρχειων
μηπως ειχες κανει τιποτα αλλαγες;

το εγκατεστησα απο κονσολα και οντως δουλεψε.Αλλαγες δεν νομιζω να εχω κανει...

βρηκα και αυτο: http://forum.mandriva.com/viewtopic.php?t=109154&sid=2d55c38bd917c4f1de2c6511b0d3dc5e

  Eγκατέστησα την RC2 Spring στο Laptop με Νvidia κάρτα γραφικών και όλα δούλεψαν άψογα...

Είπα λοιπόν να την βάλω και στο Dektop μου με ATI 4850.

Εκεί το Compiz δεν μπορώ να το ενεργοποιήσω....αν και φαίνεται να μου εγκαθιστά τον 8.6 ΑΤΙ Driver....

Επίσης βάζω το Compiz-fusion-icon για να ενεργοποιώ κατά το δοκούν compiz και emerald και ενώ εγκαθίσταται κανονικά , αρνείται να τρέξει...

Αν κάποιος έχει δουλέψει την 2009.1 με ΑΤΙ , μια βοήθειά θα ήταν ευπρόσδεκτη...