Πως ρυθμίζω το desktop στο Kde4

XristosN | Τετ, 02/18/2009 - 18:36 | 2' | 22

Περισσότερο από περιέργεια και λιγότερο από διάθεση πειραματισμού έβαλα το Mandriva 2009 έκανα όλα τα updates (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω) και νάμαι μπροστά στον υπολογιστή μου. Καταρχάς πρέπει να αναφέρω ότι μαζί με το PCLinuxOS νομίζω ότι είναι από τις φιλικότερες διανομές μακράν (τουλάχιστον για κάποιον άσχετο σαν και εμένα) και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το Ubuntu έχει το όνομα ως η φιλικότερη διανομή. Ωστόσο το σημείο που με παραξένεψε ήταν το περιβάλλον εργασίας. Αφήνω ένα αντικείμενο (φάκελο ή έργαφο) στην επιφάνεια εργασίας και ενώ σε άλλες διανομές το βλέπεις εκεί ζωντανό στο Kde4 ψάχνεις να το βρείς. Ακόμη εισάγεις κάποιο εξωτερικό σκληρό ή cd ή flashάκι και αντί να το δείς στην επιφάνεια εγασίας είναι σε ένα μικρό παράθυρο στην μπάρα menu. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει και να μου εξγήσει πως αλλάζω τις προεπιλογές αυτές. Ευχαριστώ για το χρρόνο σας

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

δεν αλλάζουν στο 4.

μπορείς όμως να δημιουργήσεις ένα πλάσμα (δεν μπορώ να αλλάξω καί σε αγγλικό πληκτρολόγιο -πού να σας εξηγώ τώρα!!), το οποίο να είναι ο φάκελος πού επιθυμείς (ακόμα καί το ντέσκτοπ).

====

the hamster's is out there

Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάτι από εσένα και δεν το καταλαβαίνω!!! Αντε να δούμε τι άλλο μας μένει να δούμε σε αυτή τη ζωή!!!

στο 4 δεν μπορείς να αποθηκεύσεις στην επιφάνεια εργασίας.

μπορείς όμως από πάνω δεξιά να ξεκλειδώσεις τα πλασμόιντς.

να δημιουργήσεις νέο : δεν θυμάμαι την ονομασία του, αλλά είναι αυτό πού παραπέμπει σε κάποιον φάκελο.
επιλέγεις όποιον φάκελο θες. το χομ σου ή το ντέσκτοπ ή ...

θα δημιουργηθεί ένα νέο πλάσμα στην επιφάνεια, κάτι σαν διάφανο παράθυρο καί εκεί θα μπορείς να αποθηκεύεις καί να βλέπεις ότι θες.

ψάξτο λίγο καί θα δείς πως είναι πιό εύκολο από ότι ακούγεται.

(δεν έχω καί 4άρι βλέπεις. βγήκε πριν κάτι μήνες καί είμαστε στην αναμονή γιά το επόμενο.)

====

the hamster's is out there

**οφφ τοπικ**

alfisti]...(δεν μπορώ να αλλάξω καί σε αγγλικό πληκτρολόγιο -πού να σας εξηγώ τώρα!!)...

χα χα
:-)

luckyb]**οφφ τοπικ**

alfisti]...(δεν μπορώ να αλλάξω καί σε αγγλικό πληκτρολόγιο -πού να σας εξηγώ τώρα!!)...

χα χα
:-)

ευτυχώς υπάρχει στον σκληρό καί το πάντα αλάνθαστο ubuntu  :)

====

the hamster's is out there

Κατάλαβα!!! Μόνο με Gnome μπορείς να έχει επιφάνεια εργασίας όπως θές εσύ. Ευχαριστώ πάντως.

XristosN]

Κατάλαβα!!! Μόνο με Gnome μπορείς να έχει επιφάνεια εργασίας όπως θές εσύ. Ευχαριστώ πάντως.

Μπα, όχι. Απλά είναι η εξέλιξη.. Βάλε το plasmoid "folderview". Μπορείς να βάλεις όσα θες. Κι εμένα περίεργο μου φαινόταν στην αρχή, αλλά είναι τρομερή ευκολία να έχεις άμεση πρόσβαση σε όποιον φάκελο θες

η εξέλιξη δεν είναι πάντα προς το καλύτερο (κι ας είναι προς το ομορφότερο καί εντυπωσιακότερο).

έχω πεί πολλές φορές, ότι δουλεύω καί στα 2 desktop -καί κατά καιρούς καί xfce.
το kde, ναί, μπορεί να έχει ότι λαχταράει η ψυχούλα μας.

όμως -καί αυτό δεν έχει αλλάξει ακόμα- όταν απλά θέλω να κάνω μιά δουλίτσα, τότε gnome.
η απλότητά του καί η ευκολία του, είναι απαράμιλες.

(εξάλου γιαυτό μού αρέσει καί ο jwm με rox στο puppy. καί γιά αυτό υποθέτω χρησιμοποιείς thunar :) )

====

the hamster's is out there

Παιδία νομίζω ότι απλά είναι θέμα συνήθειας και όχι ευχρηστίας. Κάτι που το κάνουμε χρόνια δυσκολευόμαστε να το αλλάξουμε. Για σκεφτείτε έναν χρήστη που δουλεύει πολλά χρόνια στο windows λειτουργικό τι σοκ παθαίνει όταν πιάσει υπολογιστή με linux ή mac os... Πόσοι δεν κάνουν καν τον κόπο; Το θέμα, που εσείς το γνωρίζετε απείρως καλύτερα από εμέ, είναι να σ' αρέσει το ψάξιμο. Το 4 ράκι λοιπόν, αν και είμαι αρχάριος, μόνο το πρώτο διήμερο με δυσκόλεψε. Τώρα με fedora 10 και mandriva 2009 με 4άρι στους 2 φορητούς ο σταθερός με το ubuntu δεν πολυπαίζει. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, αν και θέλει δουλειά ακόμη, το kde 4 είναι μεγάλο βήμα μπροστά και οδηγεί τις εξελίξεις στο αγαπημένο μας λειτουργικό. Προσοχή το gnome δεν το υποτιμώ και μ' αρέσει πολύ επίσης. Τέλος πάντων ειδικά για την επιφάνεια εργασίας, sorry κιόλας, αλλά δεν μπορεί να εκθειάζουμε τις διανομές με σπαρτιάτικη επιφάνεια για την ζητούμενη από πολλούς απλότητα και ''καθαριότητα'' της επιφάνειας εργασίας τους και να μας ενοχλεί που δεν μπορούμε να γεμίσουμε, με πρώτη ματιά βέβαια, γιατί τελικά γίνεται, την επ. εργ. με εικονίδια.

Πες τα ρε desperado!!
Ο λόγος που χρησιμοποιώ thunar είναι αυτά τα καταπληκτικά κουμπάκια που έχει. Συν το οτι φορτώνει γρήγορα. Οπότε η πλοήγηση είναι πολύ γρηγορότερη απο οτιδήποτε άλλο.. Αν θέλω πιο προχωρημένα πράγματα τότε ο dolphin είναι μονόδρομος. (Τον konqueror τον σιχαίνομαι.. Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος)

Teddy] (Τον konqueror τον σιχαίνομαι.. Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος)

Όχι δεν είσαι! Ο δελφίνος ωραίος πάντως. Thunar δεν έχω δοκιμάσει.

.

Το 4.2 αν μπεις στη λογική του είναι βολικό. Είναι όμορφο και συγχρονο -σου δίνει την αίσθηση οτι βρίσκεσαι εν έτος 2010- αλλα το gnome μεχρι στιγμής παραμένει πιο λειτουργικό και αξιόπιστο. Άντε να δούμε και το 4.3..

Χρήστο αυτό που ξέραμε ως επιφάνεια εργασίας δεν ισχύει στο kde4.
Από τα windows (και νομίζω τα windows το καθιερώσαν έτσι ) ξέραμε ότι είναι κάποιος φάκελος με συγκεκριμένη διεύθυνση.
Στο gnome και kde ( προ του 4 ) ίσχυε το ίδιο. Και μάλιστα η διεύθυνση είναι όπως την ξέρεις και συ /home/χρήστης/Desktop ( ή /home/χρήστης/Επιφάνεια Εργασίας με Ελληνικά ).
Εδώ έχεις όμως μία επιφάνεια εργασίας με την πραγματική για μένα έννοια του όρου. Ίσως αυτό είναι πιο σωστό.
Έχεις δηλαδή ένα "monitor" να το πω ; Ένα "τερματικό" ; Βρες την κατάλληλη λέξη !!! Κάτι σαν το κινητό σου.
Όπου βάζεις τα πράγματα που σε βολεύουν για να δουλεύεις ότι θέλεις. Μπορείς να βάλεις φυσικά τα περιεχόμενα του
φακέλου που λέγαμε. Αλλά γιατί ; Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να βάλεις τα περιεχόμενα του φακέλου /var/log ας πούμε.
Είναι ο πάγκος εργασίας σου που βάζεις εσύ ότι θες έξω να φαίνεται ... και άλλα τα κρύβεις στα συρτάρια.
Δεν είναι φάκελος πάντως.

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν έπιασα σωστά το ζητούμενο θέμα. Αυτό αντιλήφθηκα ότι ρωτάς! Άσε που δεν διάβασα όλο το νήμα !
Μόλις ξύπνησα και είμαι στη δεύτερη γουλιά του καφέ. Αλλά είναι και ο τρόπος να σου πω ...

Καλημέρα ρε Χρηστάρα !!!!!
Καλημέρα και σε σας παιδιά του νήματος.

Πάω για δουλειά... και βαριέμαι σήμεραααα ! Γαμώτο !

Προσωπικά πάντως το kde ουδέποτε το χώνεψα και ουδέποτε το χρησιμοποίησα. Μου έκανε πάντα για πολύ περίπλοκο και πολύ μενουδάτο ( =πολλά μενού) που απλά δεν θυμάμαι τι έχουν μέσα. Σίγουρα έχει κάποιες πραγματικά καλές εφαρμογές ( βλέπε amarok) αλλά τι να το κάνεις; Γιατί να φορτωθεί κάποιος όλο αυτό το παραθυρο-μενού για πέντε καλές εφαρμογές;
Ο konqueror ανέκαθεν μου την έσπαγε γιατί είναι και web browser είναι και file browser και έτσι έρχεται το χάος ( μας φτάνει το δικό μας δηλαδή δεν θέλουμε άλλο). Μου αρέσουν τα απλά και λιτά πράγματα που μπορούν να κάνουν την δουλειά τους εύκολα και γρήγορα. Αλλά περί ορέξεως..

Χρήστο βλέπω εξελίσσεσαι.. Μου κότσαρες και την Mandriva.. Είσαι όμως ένας γκρινιάρης.... ανυπέρβλητος!! Όλο "δεν ξέρω.. και δεν μπορώ.. και αχχ και βαχχ"... αλλά τσούκου τσούκου θα σε δούμε και με Slackware σε λίγο!
Να πάρεις τηλέφωνο την Κορίνα να ανταλλάξετε τις εμπειρίες σας από το linux..Έφαγε τέτοιο κόλλημα η ξανθιά από το mint της που κέρδισε λέει vista δώρο αλλά δεν καταδέχεται να τα εγκαταστήσει.. Αυτά είναι !!! :D

marlene]Προσωπικά πάντως το kde ουδέποτε το χώνεψα και ουδέποτε το χρησιμοποίησα. Μου έκανε πάντα για πολύ περίπλοκο και πολύ μενουδάτο ( =πολλά μενού) που απλά δεν θυμάμαι τι έχουν μέσα. Σίγουρα έχει κάποιες πραγματικά καλές εφαρμογές ( βλέπε amarok) αλλά τι να το κάνεις; Γιατί να φορτωθεί κάποιος όλο αυτό το παραθυρο-μενού για πέντε καλές εφαρμογές;
Ο konqueror ανέκαθεν μου την έσπαγε γιατί είναι και web browser είναι και file browser και έτσι έρχεται το χάος ( μας φτάνει το δικό μας δηλαδή δεν θέλουμε άλλο). Μου αρέσουν τα απλά και λιτά πράγματα που μπορούν να κάνουν την δουλειά τους εύκολα και γρήγορα. Αλλά περί ορέξεως..

Το kde3 δεν ήθελα/θέλω να το βλέπω ούτε ζωγραφιστό! Το kde4 πάντως να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή, είναι ωραίο. Δεν είναι για πολλά-πολλά όμως ακόμα. όλο και κάτι δε θα δουλέψει σωστά ή θα κρασάρει.. not ready yet.

Καλησπέρα σε όλους από την όμορφη Μάνη. Είμαι με μια σύνδεση Dial Up και έχω πάθει πλάκα!!!

Λοιπόν είναι αλήθεια ότι είμαι λίγο γκρινιάρης αλλά έλα και εσύ στην θέση μου... κάτι η ηλικία κάτι ο πρώτος υπολογιστής που είχα ήταν Mac τι άλλο θέλεις? Marlene τι έγινε όλα καλά? η Κορίνα πως τα πάει?
Φίλε malos εύχομαι καλή δουλειά (όσο μπορεί να είναι καλή η δουλειά!!!!).

Λοιπόν δεν μπορώ να την φάω αυτή την επιφάνεια εργασίας. Νομίζω ότι όσο απλούστερη τόσο καλύτερο....
τουλάχιστον για μας τους άσχετους. Τέλος πάντων μπορεί να μου δώσει κάποιος οδηγίες για το πως θα βλέπω (όπως στο Gnome) τους φακέλους και τα έγραφα όταν τα τοποθετώ στην επιφάνεια εργασία? Αν εξαιρέσει κανείς αυτό το σπαστικό αλλά και το τελικά δεν ξέρεις πια αποθετήρια έχεις ενεργοποιήσει και ποια όχι και πως το κάνεις αυτό! αυτή η διανομή είναι καταπληκτική!!! Νομίζω ότι είναι το ίδιο φιλική με το PCLinuxOS (που την θεωρώ την καλύτερη) και πάρα πολύ απλή. Ωστόσο με το PCLinuxOS δεν παίζει η pcmcia κάρτα που έχω για ίντερνετ και αναγκάστηκα να αλλάζω συχνά διανομές για να βρω αυτή που θα υποστηρίζει την κάρτα μου. Τελικά βρήκα την Mandriva με windows drivers.

Αυτά από την Μάνη τα υπόλοιπα στην Αθήνα...
Καλό βράδυ σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο.

γεια σου φιλε xristosn απο καλαματα ειμαι και μενω μονιμα στη γαλλια, τι λεει η ομορφη Μανη ; στην μεσσηνιακη ή στη λακωνική εισαι ;

επειδη ειμαι και mandrivakias :D θα σου πω πως να κανεις για την επιφανεια εργασιας.
στο kde 4.2 που θα εχει η επομενη εκδοση mandriva (2009.1) θα μπορεις να διαλεξεις αναμεσα στην επιφανεια εργασιας plasma και φακελος. Τωρα στην 2009,0 με kde 4.1.3 εχεις μονο plasma

μπορεις εφοσον εχεις ξεκλειδωτο το plasma να συρεις ενα αρχειο στην επιφανεια εργασιας. Θα σου φτιαξει μια συντομευση για το αρχειο. αν μαλιστα ειναι εικόνα θα μπορεις να προβαλεις κανονικα την εικονα αν θες (επισυναπτω screenshot) !

Το μονο μειονεκτημα εδω ειναι οτι δεν κανει αυτοματη στοιχιση των εικονιδιων γιατι τα θεωρει όλα plasmoids.
http://img264.imageshack.us/img264/4146/plasma.jpg

Δημητρης

Γεια σου φίλε Δημήτρη.

Γιατί παράτησες την Καλαμάτα. Εγώ πάντως ψάχνω τρόπο να πάω Καλαμάτα και ακόμη καλύτερα στη Μάνη (από την Μεσσηνιακή Μάνη είμαι)!!! Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι δουλεια έχουμε σε αυτές τις μεγαλουπόλεις, που κάνουμε 1+30 ώρες για να πάμε στις δουλειές μας, που υποτίθεται ότι έχουμε επιλογές για να "κάνουμε πράγματα" αλλά όπως φαίνεται ποτέ δεν κάνουμε και δεν πάμε να ζήσουμε στα χωριά μας???

Λοιπόν το πήρα απόφαση κα έβαλα GNOME που είναι τουλάχιστον φιλικότερο. Άρα φίλε Δημήτρη μάλλον κάποια άλλη στιγμή όταν προχωρήσω στο ψάξιμο και επιστρέψω σε KDE θα ξαναεπανέλθω

Θα ήθελα ωστόσο να ρωτήσω κανα δυο πράγματα. α) πως κάνω αναβάθμιση του συστήματος (γινεται αυτόματα?) β) τι ενολες πρέπει να δώσω στην κονσόλα για update? Ισχύουν οι εντολές που έδεινα στο Ubuntu (sudo apt-get update, upgrade?)

Πάντως δεν ξέρω μπορεί και από ασχετοσύνη να τα λέω αυτά αλλά νομίζω ότι η Mandriva είναι μακράν φιλικότερη από το Ubuntu. Εγώ επι μακρόν δούλευα μόνο Ubuntu και τελευταία έβαλα Mndriva 2009 και πραγματικά δεν έχουν καμιά σχέση!!! Χώρια που από την έκδοση 8.10 και μετά δεν μπουτάρει καν στο Laptop μου!!! Διάβασα κάπου ότι είναι κάποιο πρόβλημα που έχει εντοπιστεί με τα Hp και έτσι η τελευταία αίσθηση που έχω είναι με 8.04. Η Mandriva είναι πάντως σίγουρα μια από τις καλύτερες και ευκολότερες διανομές!!!

@mitsosfr

Γειά σου ρε jim.  Χαιρετίσματα στις Κάννες.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~


Κάντε κλικ στην υπογραφή και βοηθείστε κι εσείς.

ΧristosN, επειδη ειναι καλη ηερωτηση σου & σιιιιιγουρα θα ενδιαφερει & αλλους, θελεις να την υποβαλεις στο φορουμ της Madriva, (εδω στο portal μας, να βαλουμε & τ' αναλογα tags) να τη βρισκει αμεσα ο καθε μελλοντικα ενδιαφερομενος?
Τωρα... μετα απο 2 χεδον χρονια με διαφορα GUI, εκτος KDE, το οποιο & ειχα απο τα νηπιακα μου βηματα στο Linux & με μια μακρα σταση στο Gnome, το οποιο & αν ΦΥΣΙΚΑ, δε το διαμορφωνα ΠΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΥ δε θα μου ηταν βολικο.
Ολα τα εβρισκα φτηνα μετα το ΚDE.
Ομως εδω & καποιες λιγες μερες εχω βαλει τη ΚDE 9.04.
Πανεμορφη ναι, απειρα καλουδια ναι, ομως...... το KDE ΔΕΝ ειναι για νεο χρηστη πια... Θα πνιγει.
Προσωπικα ακομα ψαχνομαι.... :P

Γειά σας παιδιά ! :)

στο Mandriva το update γινεται αυτοματα απο το mandriva update applet (mdkonline)
απο κονσόλα μπορεις να δωσεις urpmi --auto-update