Generic (recovery mode) και προηγουμενα Upgrades του Ubuntu

RORY | Τετ, 05/07/2008 - 15:40 | 2' | 3

Καλησπέρα σε όλους.Εδώ και λίγες μέρες εχω βάλει το Ubuntu Linux σε ενα Pc που τρεχει και Windows Xp.Εχω κάνει upgrades μεχρι την εκδοση 7.10 Gutsy.Η ερώτηση που θα κάνω ισως είναι και αστεια αλλα είμαι παντελώς άσχετος και προσπαθω να καταλάβω το Linux και πως λειτουργεί.Στο σημέιο λοιπόν που μου δινει την δυνατοτητα να επιλέξω αν θα κανει boot το linux η windows, παρατηρησα οτι μετα απο καθε uprade που εχω κανει μου εμφανιζει και τις προηγουμενες εκδοσεις απο δυο φορες την κάθε μία, απλα στην δευτερη εχει σε παρένθεση (recovery mode)

Και ρωταω, 1)τι ειναι αυτα? 2)επρεπε να εμφανιζονται? 3)τα χρειαζομαι?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

To recovery mode είναι όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να μπεις σε περιβάλλων κονσόλας ώστε να ανακτήσεις το σύστημα σου με εντολές. Για να σβήεις τις παλιές καταχωρήσεις του grub μπορείς να το κάνεις εύκολα με το πρόγραμμα Qgrubeditor αν έχεις feisty. Για εγκατάσταση θα κατεβάσεις το deb αρχείο από εδώ
http://www.qt-apps.org/content/show.php/QGRUBEditor?content=60391
και με διπλό κλικ πάνω του θα το εγκαταστήσεις
Aν έχεις την πρόσφατη έκδοση του ubuntu το hardy θα βρείς το πρόγραμμα μέσω synaptic

Rory, η ουσία είναι ότι αυτές οι επιλογές στο μενού εκκίνησης δεν ενοχλούν και δεν χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία να τα διαγράψεις. Απλά υπάρχουν σαν υπενθύμιση από ποιες εκδόσεις έχει περάσει ο πυρήνας του Linux σου. Μπορείς να κάνεις boot σε κάθε μία από αυτές τις παλιότερες εκδόσεις του πυρήνα Linux, αν και το σωστό είναι να πατάς απλά Enter για να κάνεις boot στη νεότερη έκδοση. Αν σε ενοχλούν τόσο πολύ, διέγραψέ τα.

Μια λύση στην είπε ο chek2fire. Αν προτιμάς να δεις και πέντε πράγματα για το πως δουλεύει το Linux, τότε το αρχείο ρύθμισης είναι το /boot/grub/menu.lst. Αν το ανοίξεις πατώντας ALT+F2 και γράφοντας την εντολή:

gksudo gedit /boot/grub/menu.lst 

θα εμφανιστεί αυτό το αρχείο menu.lst. Αν πας στο κάτω μέρος (στις γραμμές που δεν ξεκινούν με # και οι οποίες είναι σχόλια και παραλείπονται), θα δεις τις ίδιες ακριβώς καταχωρήσεις που βλέπεις στο μενού εκκίνησης. Της μορφής:

title           Linux Mint 4.0 KDE CE, kernel 2.6.22-14-generic
root            (hd1,4)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=/dev/sda5 ro quiet splash
initrd          /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic
boot

title           Linux Mint 4.0 KDE CE, kernel 2.6.22-14-generic (recovery mode)
root            (hd1,4)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=/dev/sda5 ro single
initrd          /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic
boot

κοκ
κοκ

Κάθε πεντάδα γραμμών (από το title μέχρι το boot) αποτελεί μια γραμμή του μενού που βλέπεις στην εκκίνηση. Απλά διέγραψε όσες από τις παλιές θέλεις, κρατώντας όμως σίγουρα τις δύο νεότερες εγγραφές.

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Σας ευχαριστω για τις απαντήσεις σας, θέλει επιμονή και υπομονή το Linux και πολυυυ googling αλλα πιστευω αξίζει τον κόπο.Εύχομαι στο μέλλον να μπορώ κι εγω να απαντάω σε ερωτησεις κι οχι μόνο να ρωταω.