Θέλετε και άλλες Special Εκδόσεις;

Kennobi | Τρί, 06/03/2008 - 23:14 | 1' | 35

Ψηφίστε εαν θέλετε και άλλες special εκδόσεις και πείτε το γιατί. Ακόμα πείτε και για ποια διανομή linux θέλετε.

Προσωπικά , σαν αρχάριος ακόμα στον κόσμο του linux και του ελεύθερου λογισμικού , το βρήκα μια εξαίρετη
ιδέα του περιοδικού να βγάλει αυτη την special έκδοση! Με βοήθησε πάρα πολύ και μου έδωσε ακόμα
ένα κίνητρο στο να συνεχίσω να στηρίζω(όπως μπορώ φυσικά) και να χρησιμοποιώ Linux αλλά και γενικότερα
να ασπαστώ την φιλοσοφία του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ λογισμικού.

Ελπίζω κάποια στιγμή να βγει μια special έκδοση και για το Fedora!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δέν θέλω κάποια συγκερκριμένη διανομή. Ότι θέλουμε να μάθουμε για μια συγκεκρημένη διανομή είναι εκει έξω (Google). Το δύσκολο είναι να γραφτεί κάτι για το Linux και εδω τα ελληνικά βιβλία είναι ανύπαρκτα. Το "Ξεκινώντας με το Ubuntu Linux" καλύπτει το κενό στην ελληνική βιβλιογραφία στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους αρχάριους και νεόφερτους. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται κανένα άλλο βιβλίο για αρχάριους με κάποια άλλη διανομή.

Προσωπικά όπως ειχα πει αναμένω και μια έκδοση για "Προχωρημένους" π.χ. : "Μια μέρα ενος Sysadmin του Linux" τί κάνει, πώς το κάνει, γιατί το κάνει... όλα αυτά που κάνουν τον admin να είναι Αdmin και οχι noobe. Φαντάζομαι οτι στο forum υπάρχουν οι "Guru" που θα θέλαν να μοιραστούν με τους νέους χρηστες που θέλουν να μάθουν και να γίνουν admin'ια....

Ναι σωστή και η αποψή σου για ποιο "Προχωρημένες" εκδόσεις. Γιατί αρκετοί είναι αυτοί που θα αναζητήσουν λίγο ποιο "προχωρημένα" πράγματα.
Αλλά θεωρώ πως ένας απο τους στόχους του περιοδικού είναι να φέρει όλο και περισσότερους χρήστες Η/Υ στον κόσμο του Linux και του Ελεύθερου λογισμικού. Ίσως για αυτο να μην έχουν βγάλει κάποια "προχωρημένη" έκδοση.
Όπως και να έχει , ελπίζω να συνεχιστουν γενικότερα οι special εκδόσεις είτε είναι για προχωρημένους είτε είναι για αρχάριους.

==============================
Use The Source!

Άκου ερώτηση... φυσικά και θέλουμε και άλλες ειδικές εκδόσεις... Τώρα αν θα είναι για αρχάριους ή προχωρημένους είναι σχετικό. Μπορεί να πηγαίνουν και μία μία, δηλ. η επόμενη να είναι για πιο εξειδικευμένο θέμα και η μεθεπόμενη για μια δημοφιλή διανομή π.χ. Πάντως καλό θα ήταν οι επόμενες εκδόσεις να "πατάνε" στις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί από τις προηγούμενες.
----

Φαντάσου και να είχα εγκατεστημένη διανομή!

Έκδοση που "πατάει" στις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί από τις προηγούμενες υπάρχει, είναι το Linux Format.
Η αίσθηση μου είναι ότι η δύναμη της ειδικής έκδοσης για το Ubuntu, πηγάζει από το ότι ή έκδοση ξεκινά από το μηδέν. Το ξεκίνημα από το μηδέν είναι αυτό που μπορεί να ενθαρρύνει τους πιο διστακτικούς αρχικά να δοκιμάσουν μόνοι τους, να προσπαθήσουν, να ανακαλύψουν, να κάνουν κάποια λάθη, να τα κατανοήσουν και τέλος να καταφέρουν πράγματα. Και το σημαντικότερο να αποκτήσουν την ελάχιστη γνώση που θα τους επιτρέψει να αισθανθούν λίγο πιο έτοιμοι, ώστε να ξεπεράσουν τις όποιες αναστολές έχουν για να βρεθούν σε ένα forum που μιλά κινέζικα και υποβάλουν και αυτοί κάποιες ερωτήσεις για να πάνε παρακάτω.

Άλλωστε θα ήταν άδικο για την Fedora ή την όποια άλλη διανομή, σε μια μελλοντική έκδοση γνωριμίας (που κατά την άποψη μου πρέπει να υπάρξει) να θεωρήσει ότι οι αναγνώστες της δεν ξεκινούν από το μηδέν, και τελικά να δώσει την αίσθηση της "δυσκολότερης" διανομής.

Γράφω όλα τα παραπάνω γιατί η ειδική έκδοση έγινε η αφορμή για τον κουμπάρο μου (που συζητάμε για το ubuntu εδώ και κάποιους μήνες) να την δει, να την αγοράσει και να προσπαθήσει να κάνει την πρώτη του εγκατάσταση. Έγινε επίσης η αφορμή για τον γιο μου (που κάνει dual booting το τελευταίο εξάμηνο) να ανοίξει λογαριασμό εδώ και να υποβάλει την πρώτη του ερώτηση.

Arch Linux, Keep It Simple

Έχω με τη σειρά μου να κάνω και εγώ μια πρόταση. Επειδή βρίσκομαι στην πλευρά των αρχαρίων και επειδή δεν μπορώ να παρακολουθήσω με ευκολία όλα όσα ενδιαφέρουν τους προχωρημένους, μήπως μπορούμε να τα συνδυάσουμε? Για παράδειγμα εμένα δεν με ενδιαφέρει να μάθω την καρδιά του συστήματος. Θέλω να μάθω τα βασικά και στη συνέχεια να δουλέψω με τα προγράμματα. Φαντάζομαι ότι αντιπροσωπεύω το μέσω χρήστη που θέλει τον υπολογιστή για να κάνει τη δουλειά του. Άρα αν μπορούμε να λειτουργούμε παράλληλα θα ήταν εξαιρετικό. Θα με ενδιέφερε όπως άλλωστε νομίζω ότι είναι και η λογική του ένθετου (Ubuntu 8.04) στο επόμενο ένθετο να γίνει μια παρουσίαση σε κάποια άλλη διανομή και παράλληλα να υπάρχει κάποια συνέχεια τόσο στα προγράμματα που παρουσιάστηκαν στο πρώτο όσο και κάποια επιπλέον. Εν κατακλείδι για να μην σας κουράζω, νομίζω ότι θα πρέπει το ένθετο να στέκεται πραγματικά στα δύο άκρα και να διαβάζεται τόσο από τους γνώστες όσο και από τους αρχάριους.

ότι καί να γίνει, ότι καί να βγεί, καλό είναι. Εξαρτάται εξάλλου καί από τις δυνατότητες ή επιθυμίες των ανθρώπων τού περιοδικού. Μπορεί να μας φαίνεται καλή η "τάδε" ιδέα, αλλά ίσως το αρμόδιο τμήμα τού περιοδικού να κρίνει απλά, ότι δεν θα πουλήσει, άρα...

Αλλά γιά αυτά, υπάρχουν αρμοδιότεροι να απαντήσουν. Εγώ ήθελα απλά να πώ, ότι με τις ιδέες σας, έτσι όπως είναι, θα πρέπει το lf να σκεφτεί αν υπάρχει πιθανότητα να "προωθηθούν" αυτά τα τεύχη, όχι μόνο σε περίπτερα, αλλά καί σε (έστω κεντρικά) βιβλιοπωλεία.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Και βέβαια θα ήθελα και άλλη special έκδοση για Fedora αυτή την φορά.
Είναι ευκαιρία σιγά σιγά να δημιουργήσουμε την δική μας Ελληνική βιβλιοθήκη με έντυπα που έχουν να κάνουν με το Linux.
Κι εγώ πιστεύω ότι η έκδοση με το ubuntu έχει ήδη πετύχει σε κάτι βασικό, νέοι χρήστες να ασχοληθούν με το Linux , και αυτό γιατί πλέον υπάρχει ένας ενημερωμένος οδηγός σε έντυπη μορφή. Κακά τα ψέματα πολλοί αρνούνται να αφιερώσουν χρόνο να διαβάσουν κάτι γραμμένο στα Αγγλικά και ακόμα χειρότερα να πρέπει να το διαβάσουν από κάποια οθόνη, συν του ότι για κάποιον νέο στο χώρο, η ορολογία στα Αγγλικά θα τον δυσκολέψει.
Όπως και να έχει ένα μπράβο για αυτή την έκδοση, και περιμένω την επόμενη!!

andreas]Και βέβαια θα ήθελα και άλλη special έκδοση για Fedora αυτή την φορά.

Να σου πω και εγώ θέλω μια special έκδοση για το Fedora!!!!

==============================
Use The Source!

Πιστεύω οτι οι special εκδόσεις θα πρέπει να στοχεύουν στις έτοιμες λύσεις. Γι αυτό άλωστε λεγεται special.
Έχει δηλαδή κάτι πρόσθετο.
Δηλαδή να στοχεύουν στον αχάριο χρήστη και κυρίως σ'αυτούς πού προέρχονται απο windows.
Πρέπει επίσης να στοχεύει σ'αυτούς που δεν ξέρουν τι σημαίνει Linux.
Για να κερδίσει το περιοδικό αναγνώστες και πολύ περισότερο η κοινότητα και άλλους χρήστες.
Πώς αλλοιώς θα πειστεί ο χρήστης windows να μεταβεί σε ένα άγνωστο γι αυτόν λετουργικό σύστημα;
Δεν είμαστε μόνο εμείς που θέλουμε να δουλεύουμε σε Linux. Είναι και άλλοι, απλά δεν το ξέρουν ακόμα.
Πρέπει επίσης να στραφεί στα αντίστοιχα προγράμματα που χρησιμοποιεί η πλειονότητα των χρηστών.
Προτείνω στην πρώτη πλευρά του dvd έκδοση x86 και στην δεύτερη πλευρά του dvd έκδοση x64,
για να μπορούμε και εμείς οι φανατικοί AMDάκηδες να αξιοπιούμε την επεξεργαστική ισχύ.
Επίσης αυτό μπορεί να γίνει με επιλογή εκίνησης.
Προτείνω Mandriva γιατί μ'αρέσει το kde, έχει ενσωματωμένα codec πολυμέσων και δεν θα χρειαστεί δουλειά στην
ενσωματωσή τους.
Επίσης καλό θα ήταν να περιλαμβάνει: ktorrent, dc++, aMSN, Xchat, aMule, Opera, Pidgin.
Προγράμματα αναπαραγωγής, επεξεργασίας, ήχου και video όπως: xmms, xine, mplayer, VLC,
Amarok, Audacity, xawtv, kino. Προγράμματα ripping cd, dvd και εγγραφής όπως k3b.
Προγράμματα επεξεργασίας εικόνας , προγράμματα γραφείου και emulator.
Τώρα, για τις προχωρημένες εκδόσεις δεν προτείνω κάποια διανομή, αλλά προτείνω στο dvd του
περιοδικού να υπάρχουν βιντεάκια εκμάθησης και προχωρημένων λειτουργιών ξεκινώντας απο κονσόλα. Δεν χρειάζεται πολά.
Ένα videoclip σε καθε dvd που να καθοδηγεί αναλυτικά βήμα – βήμα.

Διαβασα τη special εκδοση, και εχω να πω συγχαρητηρια. Ειναι αυτο που προσπαθω να κανω εδω και καιρο, δηλαδη η προσεγγιση του απλου χρηστη.
Η επόμενη σπεσιαλ εκδοση κατα τη γνωμη μου πρεπει να ειναι για το OO το οποιο ακομη το φοβαται πολυς κοσμος, και μια ακομη σπεσιαλ εκδοση θα πρεπει να ειναι (με μεγαλο τιτλο και τεραστια γραμματα) με τους τροπους που μπορει καποιος να τρεξει τα αγαπημενα του προγραμματα που ειναι γραμμενα για winholes μεσω linux (αυτα τα δυο ειναι νομιζω τα πλεον σημαντικα, και θα βοηθησουν απεριοριστα το να ξεθαρρεψει αρκετος κοσμος)
Οχι πολυ κονσολα, καλυτερα καθολου, και καλυτερα παροτρυνση για δημιουργια root λογαριασμου, οπου καποιος απο κει μπορει να κανει τα παντα μεσα σε γραφικο περιβαλλον.
Μπορει να ακουγετα;ι αιρετικο στους κλασσικους λινουξαδες, ομως θα βοηθησει πολλυ κοσμο να απεξαρτηθει απο τα windows

edit: και κατι για GAMBAS ευπρόσδεκτο είναι (δεν υπαρχει και τοσο αριστο documentation τουλαχιστο σε συγκριση με τη vb, κι ομως ειναι πανω κατω το ιδιο πραγμα)

Ξέρουν κάποιοι ότι συμφωνώ με την έστω ολιγόλεπτη σύνδεση σαν root, καί ας δούμε πλέον ότι πολλές διανομές έχουν στο δεξί κλικ το "open as root". Kαλώς ή κακώς, εκεί πάει το πράμα, γιατί έτσι το θέλουν -έστω οι νέοι- χρήστες.

Καί να σας πω κάτι? 'Οταν θέλω να πειράξω το menu.lst είναι πιό εύκολο να το ανοίξω με δεξί κλικ, παρά να γράφω στην κονσόλα.

Δεν είναι άσχετο με το thread γιατί καί γιά τέτοιες ευκολίες πρέπει να υπάρχουν πλέον αναφορές.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι το πρώτο πράγμα πού τρομάζει, είναι η κονσόλα.
Καί όλες πλέον οι διανομές, έχουν ελαχιστοποιήσει την ανάγκη χρήσης της.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Εγώ θα πρότεινα ένα απλοποιημένο Gentoo που να λύνει το πρόβλημα της πολύπλοκης εγκατάστασης (ουφ!). Να μπορούν και οι νέοι χρήστες να εκπαιδευτούν στο μεγάλο αυτό σχολείο.

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Βρε παιδεια, και εμας τους προχωριμενους δεν μας σκεφτεται κανεις? Το καλυτερο θα ηταν ενα τευχοσ το οποιο
να αναλυει την δομη του linux, τον πυρηνα, να αναφερθει στο security, με τετοιο τροπο γραμμενο ωστε να μπορειτε οι νεοφοτιστοι να τα καταλβετε και οι προχωριμενοι να εχουμε ενα οδηγο οτνα κολλαμε :)

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

http://s2.battleknight.gr/index.php?loc=hire&ref=Mzc2MTE=

brave]

Η επόμενη σπεσιαλ εκδοση κατα τη γνωμη μου πρεπει να ειναι για το OO το οποιο ακομη το φοβαται πολυς κοσμος

Χτύπησες διάνα ! Η ειδική έκδοση πρέπει όπωσδήποτε να βγεί αφου το Πλαίσιο στους καταλόγους προτείνει 2 λύσεις με MS Office ή Open Office !!!!!! Οπότε είναι ευκαιρεία η ειδική έκδοση πρέπει να πλημμυρίσει όλα τα περίπτερα .... να γίνει χαμός !!!!!

hacker emblem

Σίγουρα θέλω να ακολουθήσει κι άλλη special έκδοση και θέλω και το περιοδικό να γίνει μηνιαίο και θέλω και η special έκδοση να γίνει μόνιμη και θέλω... αυτό που θέλουμε όλοι, δηλ. περισσότερη πληροφορία, δηλ. περισσότερα έντυπα, περιοδικά ή βιβλία, στα ελληνικά ή και αγγλόφωνα.

Δεν με πειράζει αν θα είναι για αρχάριους ή προχωρημένους, Θα συμφωνήσω με αυτό που έγραψε πιο πριν ο alfisti: "ότι καί να γίνει, ότι καί να βγεί, καλό είναι."

Αν θα είναι πολύ "προχώ", για μένα που τώρα ξεκινάω, δεν έχει σημασία. Θα βρει μια θέση στην βιβλιοθήκη μέχρι να έρθει η ώρα να φανεί χρήσιμο.

Και κάτι τελευταίο, δεν νομίζω πως έχει νόημα να ζητάμε κατι για πιο προχωρημένους ! Εννοώ πως αυτές οι ειδικές εκδόσεις είναι "καταδικασμένες" να έχουν ένα γενικό ύφος παρουσίασης και γνωριμίας και λειτουργούν περισσότερο πιλοτικά παρά εκπαιδευτικά (δεν νομίζω πως τυχαία επιλέχθηκε σαν πρώτο αφιέρωμα το ubuntu, η πιο αναγνωρίσιμη ίσως διανομή linux αυτή τη στιγμή σε χρήστες pc). Επίσης, ειλικρινά δεν βλέπω πόσο διεξοδικά και σε βάθος μπορεί να παρουσιαστεί κάτι, σε μια έκδοση 100 σελίδων γεμάτων με εικόνες. Ίσως ένα θέμα σε δύο ή και τρία τέτοια τεύχη να ικανοποιούσε και τους προχωρημένους.
Γι' αυτό θα ήθελα και θα πρότεινα, η ειδική έκδοση να γίνει ΜΟΝΙΜΗ !!!

Προτείνω να μας πείτε πως να κάνουμε εμείς μια σπέσιαλ έκδοση και να σας την ταχυδρομήσουμε και έτσι να γίνει ένα διπλό DVD των χριστών LINUX ως project προς τους αρχαρίους.....στο κάτω κάτω μια οικογένεια είμαστε παλιοί και νέοι.

===================

http://sidux-gr.blogspot.com/

http://linuxingreece.forummotion.com

===================

Θα γράψω δύο ακόμη λόγια για τις εκδόσεις γιατί παρακολουθώντας αυτή τη συζήτηση διαπιστώνω ότι υπάρχει μια μικρή παρεξήγηση. Αν τα Linux δεν κατέβουν στο μέσω και στον αδαή χρήστη... θα πεθάνουν μαζί με τις καινοτομίες και την επαναστατικότητα που μεταφέρουν!!! Μην ξεχνάτε οι παλαιότεροι την Amiga και φροντίστε οι νεώτεροι να μάθετε την ιστορία αυτού του εξαιρετικού λειτουργικού!!! Βέβαια καταλαβαίνω και τους προχωρημένους, αλλά στην παρούσα φάση νομίζω ότι σας συμφέρει όλους (και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες) να μεταφέρουν την τεχνογνωσία σε όλους τους ανυποψίαστους. Για το λόγο αυτό νομίζω ότι είναι πολύ καλή ΙΔΕΑ το επόμενο τεύχος να είναι αφιερωμένο στο ΟΟο!!! καθώς επίσης και για λόγους καθαρά εμπορικούς νομίζω ότι πρέπει κάθε έκδοση να συνοδεύεται από το cd του ΟΟο και να διαφημίζεται κιόλας. Είναι αλήθεια ότι οι προχωρημένοι θα ασφυκτιούν με αυτή την πολιτική αλλά ας φροντίσει η σύνταξη του περιοδικού να τους αποζημιώσει με παραπάνω ύλη στο περιοδικό!!!

CORTEXlinux64]

Χτύπησες διάνα ! Η ειδική έκδοση πρέπει όπωσδήποτε να βγεί αφου το Πλαίσιο στους καταλόγους προτείνει 2 λύσεις με MS Office ή Open Office !!!!!! Οπότε είναι ευκαιρεία η ειδική έκδοση πρέπει να πλημμυρίσει όλα τα περίπτερα .... να γίνει χαμός !!!!!

hacker emblem

Συμφωνώ! Μάλιστα και το e-shop.gr προσφέρει το openoffice.

Το Open Office (για Windows) το κυκλοφόρησε σε DVD του το περιοδικό Computer Active αν δεν κάνω λάθος. Μάλιστα το πέρασα σ' ένα μικρό partition που έχω με Windows.

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

με έχετε καλύψει όλοι με τις απόψεις σας, αλλά θα συμφωνήσω 100% με τα εξής:

- Να γίνουν special εκδώσεις και για άλλες διανομές, να γίνουν special εκδώσεις και για μέτριους και για προχωρημένους γιατί για n00bs μπορεί κανείς να βρει πάρα πολλά! δλδ τουλάχιστον όσα ελληνικά docs υπάρχουν όλα είναι γνωριμία... ε θέλουμε και κάτι πιο πέρα γιατί καλά γνωριστήκαμε... από κει και κάτω? Από διανομές ψηφίζω Fedora, ArchLinux και Gentoo για επόμενα

- Αν δεν μπορεί να γίνει το LF μηνιαίο ας γίνει (τουλάχιστον με τη νέα χρονιά) το Special Edition... μπορώ να σας πω ότι θα είναι το ιδανικότερο πράγμα για μας τους χρήστες!

- Επίσης μια Special Έκδοση μπορεί να περιέχει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα π.χ. εγκατάσταση webcam, εκτυπωτή, scanner, tv tuner κ.τ.λ. για συγκεκριμένα γνωστότερα μοντέλα αλλά και ο γενικότερος τρόπος εγκατάστασης!

γενικά υπάρχουν προτάσεις... το θέμα είναι κατά πόσο το περιοδικό θέλει και δύναται να τις υλοποιήσει γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς πρόκειται για ένα εμπορικό προϊόν... αλλά άποψή μου είναι ότι αν θες να αποδώσει καλύτερα το προϊόν άκου την γνώμη του συνειδητοποιημένου πελάτη για να το βελτιστοποιήσεις!

Για να τα κωδικοποιήσουμε λίγο, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρώτη ειδική εκδοση "Ξεκινώντας με το Ubuntu", υπάρχει μια
Ψηφοφορία.

Ψηφίστε παρακαλώ πολύ!

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Παιδιά εγώ κυκλοφορώ με την ειδική έκδοση παραμάσχαλα και ο (νεαρό)κόσμος εντυπωσιάζεται! Πολλοί έχουν ακούσει για Linux, λίγοι για ΕΛΛΑΚ, όλοι για Ubuntu (it's a hard fact of life). Αν δεν ήταν τα προβλήματα διανομής στην επαρχία θα μετρούσαμε μερικούς ακόμη αναγνώστες. Το άτυπο γκάλοπ σε γνωστό μου φροντιστήριο έδειξε ότι ενώ το περιοδικό θεωρείται ειδικός τύπος και κάποιος θα δίσταζε να "ανακατευτεί χωρίς να ξέρει"[sic] η ειδική έκδοση ως (δηλωμένα) εισαγωγική κινεί το ενδιαφέρον. Μην ξεχνάμε ότι πολύς κόσμος υποτιμά τις δυνατότητές του και φοβάται να διαβάσει ένα περιοδικό που (φαντάζεται ότι) περιέχει άγνωστες έννοιες και μυστήρια ορολογία. Αντίθετα η ειδική έκδοση σπάει αυτό το φράγμα.

Συνεχίζοντας να πω ότι λίγο πολύ συμφωνώ με όλους όμως πολύ σωστά πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες. Αν και ντράπηκα στην αρχή να προτείνω το ΟΟο λόγω της (μικρής) συμμετοχής μου, χαίρομαι που αναφέρθηκε. Όντως εμπορικά πιστεύω θα "πέταγε" καθώς απευθύνεται εξίσου και στον απλό καθημερινό χρήστη των ακατονόμαστων, που έχει βαρεθεί να βλέπει να κολλούν οι ενημερώσεις της συνήθως πειρατικής κόπιας των εφαρμογών γραφείου που έχει ή έχει συνειδητοποιήσει πως η πειρατεία απλώς νομιμοποιεί τη συστηματική "ληστεία" των απλών χρηστών.
----------

Φαντάσου και να είχα εγκατεστημένη διανομή!

michael_k] O (νεαρό)κόσμος εντυπωσιάζεται! Πολλοί έχουν ακούσει για Linux, λίγοι για ΕΛΛΑΚ, όλοι για Ubuntu (it's a hard fact of life). Αν δεν ήταν τα προβλήματα διανομής στην επαρχία θα μετρούσαμε μερικούς ακόμη αναγνώστες. Το άτυπο γκάλοπ σε γνωστό μου φροντιστήριο έδειξε ότι ενώ το περιοδικό θεωρείται ειδικός τύπος και κάποιος θα δίσταζε να "ανακατευτεί χωρίς να ξέρει"[sic] η ειδική έκδοση ως (δηλωμένα) εισαγωγική κινεί το ενδιαφέρον. Μην ξεχνάμε ότι πολύς κόσμος υποτιμά τις δυνατότητές του και φοβάται να διαβάσει ένα περιοδικό που (φαντάζεται ότι) περιέχει άγνωστες έννοιες και μυστήρια ορολογία. Αντίθετα η ειδική έκδοση σπάει αυτό το φράγμα.
Συνεχίζοντας να πω ότι λίγο πολύ συμφωνώ με όλους όμως πολύ σωστά πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες. Αν και ντράπηκα στην αρχή να προτείνω το ΟΟο λόγω της (μικρής) συμμετοχής μου, χαίρομαι που αναφέρθηκε. Όντως εμπορικά πιστεύω θα "πέταγε" καθώς απευθύνεται εξίσου και στον απλό καθημερινό χρήστη των ακατονόμαστων, που έχει βαρεθεί να βλέπει να κολλούν οι ενημερώσεις της συνήθως πειρατικής κόπιας των εφαρμογών γραφείου που έχει ή έχει συνειδητοποιήσει πως η πειρατεία απλώς νομιμοποιεί τη συστηματική "ληστεία" των απλών χρηστών.
----------

Φαντάσου και να είχα εγκατεστημένη διανομή!

Εκπληκτικός !

Απλώς τονίζω της λέξεις που κρύβουν την συνταγή της επιτυχίας και τα σημεία που πρέπει να λάβουν υπόψη οι συντακτες .

Πέρα απο αυτά ένα πρόβλημα που αντιμετωπιζω στην διάδοση του Linux είναι ο παράγον "ευρυζωνικό ιντερνετ". Δέν μπορώ να προτείνω (και αποφέυγω να το κάνω) Linux σε κάποιον που δεν έχει ADSL σύδεση, αφού το Linux χωρίς αμεση προσβαση στο internet είναι παντελώς άχρηστο για τον απλό χρήστη ! Αν π.χ. δέν μπορει να χρησημοποιήσει το Synaptic, τοτε τι να το κάνει το Linux ???? Ενω με το Windholes όλο και απο κάποιον φίλο θα βρεί τα προγράμματα (πειρατικά) και τους Drivers που έχει ανάγκη για να δουλέψει   :(

hacker emblem

Πολύ καλό το νέο περ/κο.
Πιστεύω ότι θα χρειαστεί και για άλλες διανομές. Θα πρώτεινα Mandriva, Suse, Fedora, Slackwere... και σίγουρα το Slackel!!!

CORTEXlinux64]

ένα πρόβλημα που αντιμετωπιζω στην διάδοση του Linux είναι ο παράγον "ευρυζωνικό ιντερνετ". Δέν μπορώ να προτείνω (και αποφέυγω να το κάνω) Linux σε κάποιον που δεν έχει ADSL σύδεση,

Αχ, αυτό είναι αλήθεια! Αλλά ευτυχώς πάλι η νέα γενιά (αυριανοί φοιτητές - μην το ξεχνάτε) θα μας σώσει. Όλοι οι γονείς που γνωρίζω με παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου ή έχουν ήδη ευρυζωνική ή με ρωτούν τι να προτιμήσουν. Βέβαια δεν τους πήρε ο πόνος για το Linux για άλλα θέλουν τη γρήγορη σύνδεση. Αν όμως υπάρχει η υποοδμή όλα είνια πιο εύκολα γιατί άλλο να πεις στον άλλον "άμα σου άρεσε το LiveCD, ρίξε και μια εγκατάσταση (dual boot, wubi Ububtu εν ανάγκη)" και άλλο να του πεις τα προηγούμενα και "βάλε και μια ευρυζωνική σύνδεση". Βέβαια, το ξαναλέω πλέον χωρίς ευρυζωνική σύνδεση ακόμα και με τα ακατονόμαστα κανείς δεν "φχαριστιέται" υπολογιστή (σαν Γύρο/Σουβλάκι χωρίς τζατζίκι - και ας με συγχωρήσουν οι κυρίες [ΣΣ που 'ν' τες;] του φόρουμ.)

Φαντάσου και να είχα εγκατεστημένη διανομή!

Εγώ πάλι θα ήθελα μία Special έκδοση για το πως θα ξεφορτωθώ τα Windows 2xxx Server, ειδικά τις SBS εκδόσεις που χρησιμοποιώ, κατά προτήμηση με μία διονομή που θα παρέχει έτοιμα τα ανάλογα γραφικα εργαλεία και οδηγούς. Για την ακρίβεια έιδη έχω αντικαταστήσει τα 2003 SBS με το PCLinuxOS SBS edition άλλα πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν το έκανα με τόσο μεγάλη επιτυχία. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε ένας οδηγός στα ελληνικά για το βασικό στήσιμο μιας εγκατάστασης διακομηστή για περιβάλλον μικρής επιχείρησης. Πως στήνεις σωστά ένα Domain σε Linux, πως μοιράζεις σωστά Ιντερνετ στα τερματικά μέσω του Σέρβερ, πως στήνεις DHP και DNS, αν μπορείς να στήσεις κάτι αντίστοιχο με το Active Directory,δημιουργία Roaming Profiles, Μail Server, και αυτά σε ένα μεικτό περιβάλλον με windows και Linux clients. Θα μπορούσα να πώ και άλλα, αλλά από τη μία θα κουράσω αποτην άλλη έιδη ζητάω πολλά.
Ευχαριστώ.

CORTEXlinux64]

ένα πρόβλημα που αντιμετωπιζω στην διάδοση του Linux είναι ο παράγον "ευρυζωνικό ιντερνετ". Δέν μπορώ να προτείνω (και αποφέυγω να το κάνω) Linux σε κάποιον που δεν έχει ADSL σύδεση,

Εγώ έχω έναν φίλο που δεν έχει καν τηλεφωνική γραμμή, και του χω βάλει mint. Όταν θέλει κάτι, κατεβάζω τα πακέτα .deb, τα μεταφέρω στη usb μνήμη και πηγαίνω και του τα εγκαθιστώ.:) Όχι πως το προτείνω σε κανέναν άλλον...

Αφού υπάρχει τόση όρεξη για δουλειά δεν με βοηθάει και εμένα κάποιος στο τεχνικό εγχειρίδιο του Sidux ;

===================

http://sidux-gr.blogspot.com/

http://linuxingreece.forummotion.com

===================

Κάτσε να ξεμπλέξουμε με το ΟΟο 3.0 και κάτι θα γίνει...
-----

Φαντάσου και να είχα εγκατεστημένη διανομή!

Βασικά θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι αρχάρια στο Linux.Το περιοδικό "Ξεκινώντας με το Ubuntu Linux" με βοήθησε πάρα πολύ.Έκανα και την εγκατάσταση του cd στο laptop μου και όλα δουλεύουν άψογα.
Είναι αρκετά καλή ιδέα στο να υπάρξει μια έκδοση ειδικά για ΟΟ και επίσης θα ήθελα να υπάρξει και μια έκδοση για το gimp μιας και ασχολούμαι αρκετά με την επεξεργασία φωτογραφίας.Τα tips που είχε στην συγκεκριμένη έκδοση για το gimp ήταν λιγοστά.Βέβαια λογικό είναι μιας και η όλη έκδοση είχε μια συνολική εικόνα του Ubuntu.

Χαίρετε! Λοιπόν, είμαι συνδρομητής στο ELF εδώ και κανα εξάμηνο και πριν λίγες μέρες πήρα το "Ξεκινώντας με το Ubuntu" (αν και πλέον έχω Debian). Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα (και αυτό που λείπει από το κανονικό περιοδικό, δηλαδή οι entry-level γνώσεις). Τις πρώτες σελίδες τις προσπέρασα, αλλά οι σελίδες για τις βασικές εντολές της κονσόλας και για το σύστημα αρχείων ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Μία παρατήρηση μόνο, όταν μιλάτε για εντολές σε αρχάριο χρήστη είναι καλό να λέτε από πού βγαίνουν (πχ cp από το copy, ατυχές παράδειγμα βέβαια γιατί οι περισσότεροι θα το καταλάβουν ούτως ή άλλως), ας πούμε το ls μού είναι πιο εύκολο να το μάθω όταν ξέρω ότι βγαίνει από το list παρά να το αποστηθίσω - όταν μάθαινα dos με είχε βοηθήσει πολύ αυτό.
Τέσπα, θα συμφωνήσω με τις προτάσεις για openoffice (3) και gimp, μάλιστα μπορούν να βγουν ως εκδόσεις και για windows και για linux και να συνοδεύονται από dvd και με τις δύο εκδόσεις. Στον πρόλογο του τεύχους μπορούν να ειπωθούν κάποια πράγματα για το ελεύθερο λογισμικό και το linux, οπότε κάποιος που έχει windows μπορεί να μάθει/ενδιαφερθεί και για το linux από μία τέτοια έκδοση ενώ θα την έχει πάρει μόνο για το openoffice. Μη σας πω ότι μπορεί στο dvd να υπάρχει και έτοιμη διανομή με openoffice για όποιον θέλει να δοκιμάσει linux.

Τώρα που το ξαναβλέπω, θα προτιμούσα κάτι σε freebsd. Επειδή είναι από τις διανομές που
όσο να'ναι φοβίζουν τους νέους και όχι μόνο χρήστες, για να φύγει αυτή η φοβία από τέτοιες
διανομές (arch, gentoo, slack, κα.) και επειδή εγώ τις θεωρώ διανομές-σχολεία, ίσως θα ήταν
χρήσιμο να έβγαιναν κάποιες special εκδόσεις που θα έδιναν σε όλους τη δυνατότητα να
ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό από τις γνωστότερες διανομές.
Και οπωσδήποτε κάτι για το ΟΟ 3 που το έχουμε και πρόσφατο δεν θα'ταν άσχημο!

Όσο ζώ, μαθαίνω.

alexbillans]Τώρα που το ξαναβλέπω, θα προτιμούσα κάτι σε freebsd. Επειδή είναι από τις διανομές που
όσο να'ναι φοβίζουν τους νέους και όχι μόνο χρήστες, για να φύγει αυτή η φοβία από τέτοιες
διανομές (arch, gentoo, slack, κα.) και επειδή εγώ τις θεωρώ διανομές-σχολεία, ίσως θα ήταν
χρήσιμο να έβγαιναν κάποιες special εκδόσεις που θα έδιναν σε όλους τη δυνατότητα να
ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό από τις γνωστότερες διανομές.

Alexbillans πρέπει να ξέρεις οτι το FreeBSD δεν ειναι διανομή linux. Ούτε κάν ειναι Linux ;) Είναι ενα Unix λειτουργικό σύστημα οπως είναι το OpenBSD, NetBSD,PCBSD,DesktopBSD, Solaris, Mac OS X. :) Οπότε το Linux format μάλλον μόνο κάποιο αφιέρωμα μόνο μπορεί να κάνει και οχι να βγάλει ειδική εκδοση. Όσο για το OO.org 3 συμφωνώ απόλυτα !!!! Έχουν βγεί άπειρες ειδικές εκδόσεις περιοδικών για όλες τις εκδόσεις MS Off. αλλά ούτε ΜΙΑ για το ΟΟ.... Είναι απαράδεκτο :P   :P   :P

|_|0|_|
|_|_|0|
|0|0|0|

Αυτό που λες το ξέρω και συμφωνώ μαζί σου έστω και για το αφιέρωμα, γιατί από το απόλυτο
τίποτα σίγουρα κάτι θα είναι κι αυτό! :)

Όσο ζώ, μαθαίνω.