Τι ειναι το syslinux και το isolinux;

Το SYSLINUX είναι ένα πολύ παλιό project του H. Peter Anvin για τη δημιουργία Linux boot loader, δηλαδή μηχανισμού για την φόρτωση του πηρύνα Linux στη μνήμη και την εκτέλεσή του σε υπολογιστές συμβατούς με το IBM PC με BIOS. Ο αρχικός σκοπός ήταν η διευκόλυνση της εγκατάστασης του Linux και η δημιουργία rescue disks.

Με τα χρόνια, το SYSLINUΧ κατέληξε να αποτελείται από διάφορα υποσυστήματα που χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος του συστήματος αρχείων ή του μέσου εκκίνησης, ενώ από την έκδοση 6 υποστηρίζει πλέον και EFI/UEFI συστήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία έκδοση του syslinux, η 6.0.3, μας έρχεται από το 2014!

Η οικογένεια "syslinux" αποτελείται από τους εξής boot loaders:

SYSLINUX

Είναι το αυθεντικό εργαλείο που έφτιαξε ο Anvin για εκκίνηση του Linux από συστήματα FAT και NTFS, π.χ. δισκέττες και USB drives. Ωστόσο, με τα χρόνια απέκτησε κι άλλες δυνατότητες. Σε BIOS συστήματα, τα 440 bytes του boot loader εγκαθίστανται στο MBR του μέσου αποθήκευσης. Στην εκκίνηση, το BIOS φορτώνει τον boot loader από το MBR. Εντελώς χοντρικά, ο κώδικας του boot loader εκτελείται σε δύο στάδια (στην πράξη σε 4!). Στο πρώτο στάδιο ψάχνει για ένα active (bootable) partition και εκτελεί το Volume Boot Record του και στο δεύτερο στάδιο ξεκινά τον πηρύνα Linux που βρίσκεται στο συγκεκριμένο partition στον υπολογιστή.

ISOLINUX

Αυτός ο boot loader χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να κάνουμε boot από CD-ROM με σύστημα αρχείων ISO9660/El Torito σε κατάσταση “no emulation”. Τα περισσότερα Live CDs/DVDs των διανομών Linux βασίζονται στο isolinux boot loader για να εκκινήσουν το Linux που περιέχουν.

PXELINUX

Αυτό χρησιμοποιειαι για την εκκίνηση του Linux μέσω δικτυακού server με χρήση ενός συστήματος που λέγεται Preboot Execution Environment (PXE).

EXTLINUX

Αυτός ήταν μια έκδοση του sysnlinux boot loader για εκκίνηση του Linux από συστήματα αρχείων ext2/ext3/ext4, XFS, Btrfs, ή UFS/UFS2. Υποστηρίζει όμως και FAT και NTFS. Από την έκδοση Syslinux 4 και μετά, το EXTLINUX ενσωματώθηκε στο SYSLINUX.

MEMDISK

Ενα εργαλείο που φτιάχτηκε για την εκκίνηση παλιότερων λειτουργικών συστημάτων όπως το MS-DOS. Τώρα χρησιμοποιείται στο μενού εκκίνησης πολλών διανομών ως επιλογή για τον έλεγχο της μνημης RAM του υπολογιστή.

 

Προσοχή: Μην μπερδεύτετε το SYSLINUX boot loader, με τον boot loader που χρησιμοποιεί για να εκκινήσει η διανομή που έχετε εγκαταστήσει ήδη στο PC σας. Οι περισσότερες διανομές Linux σήμερα χρησιμοποιούν έναν άλλον boot loader, τον GRUB2, για την εκκίνηση τους.

 

Δείτε περισσότερα

Τεκμηρίωση SYSLINUX

Τεκμηρίωση ISOLINUX

Αναλυτικές λεπτομέρειες για το syslinux

Syslinux σε EFI συστήματα: Τι να προσέξετε

EFI Boot loaders στο Linux

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 4)