Ποιες γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιούνται στο Linux;

Στο Linux υπάρχουν και χρησιμοποιούνται πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Τα περισσότερα προγράμματα είναι γραμμένα σε C και C++ ή σε εργαλειοθήκες τους, όπως το GTK+ και το Qt, και μεταγλωττίζονται με τον compiler GCC. Για παράδειγμα το Qt είναι γραμμένο σε C++ και πάνω σε αυτό έχει γραφτεί όλο το γραφικό περιβάλλον KDE. Είναι πολύ εύκολο στην εκμάθηση ενώ διαθέτει και εκτενή τεκμηρίωση για να σας βοηθήσει να φτιάξετε την πρώτη σας εφαρμογή. Φυσικά, απαιτείται να γνωρίζετε στοιχεία της C++.

Επίσης κάθε διανομή Linux έχει ένα μεγάλο αριθμό από scripts ή και προγράμματα σε Perl και Python, ενώ ένα μεγάλο μέρος των εργασιών του Linux διεκπεραιώνονται με scripts του κελύφους bash.

Αν ψάχνετε ένα καλό περιβάλλον για να γράψετε κώδικα, δοκιμάστε το ΚDevelop, που περιλαμβάνεται στις περισσότερες διανομές Linux με το γραφικό περιβάλλον KDE,  το QtCreator που απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να γράψουν κώδικα Qt/C++ (αλλά και QtScript), και το Builder για όσους θέλουν να αναπτύξουν Gnome εφαρμογές. Φυσικά, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε την τύχη σας με το Vi :)

Δείτε αναλυτικούς οδηγούς και how-to για να μάθετε προγραμματισμό στο Linux και να φτιάχνετε τις δικές σας desktop και web εφαρμογές.

Δώσε αστέρια!

MO: 4.2 (ψήφοι: 5)