Linux Inside #4: Φτιάξε το δικό σου Linux

Editorial

Φίλε αναγνώστη,

Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε αυτήν την νέα προσπάθεια, καρπός της οποίας είναι και το νέο τεύχος, είχαμε θέσει στους εαυτούς μας πρωτίστως έναν όρο-στόχο: να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά αξιόλογο, τεχνικό περιοδικό το οποίο να είναι καθρέπτης της ελληνικής κοινότητας Linux. Να γράφουμε όλοι ελεύθερα για ότι θέμα μας απασχολεί και για όποιο project ή κομμάτι κώδικα μας ενδιαφέρει, να παρουσιάζουμε τα όμορφα πράγματα που παράγει η ελληνική κοινότητα ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα, χωρίς όμως να κρύβουμε τα στραβά μας κάτω από το χαλί. Γι' αυτό το λόγο θεωρήσαμε πολύ ταιριαστό το όνομα “Linux Inside”. Σκοπός μας ήταν και είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι για να δούμε επιτέλους και στη χώρα μας την ώσμωση και τον καλοπροαίρετο συναγωνισμό που όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει ανάμεσα σε αντίστοιχες κοινότητες ελεύθερου λογισμικού στο εξωτερικό. Σκεφθείτε μόνο το εξής απλό: ο κώδικας που αναπτύσσει το Χ μέλος της ελληνικής κοινοτητας openSUSE, μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και στο Debian ή στο Ubuntu. Άρα με τη συνεργασία, όλοι θα ωφεληθούμε ή όπως λέει το τραγούδι: “together we stand, divided we fall”.

Γιατί το γράφω αυτό; Αφορμή ήταν το δικό μου editorial και το άρθρο του Νίκου Ρούσσου (για την επίσημη διανομή Linux στο Δημόσιο) στο προηγούμενο τεύχος που δημιούργησαν κάποιες αντιδράσεις. Το μεν editorial θεωρήθηκε ότι είναι επιθετικό και τα «έχωνε» στην Canonical, το δε άρθρο του Νίκου θεωρήθηκε μονομερές και άδικο για το Ubuntu και την κοινότητά του, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα threads στα φόρουμ.

Σε αυτό σημείο, οφείλω να ξεκαθαρίσω το εξής απλό πράγμα: το Linux Inside δεν είναι ούτε τσιφλίκι του υποφαινομένου ή των συνεργατών του ούτε μέσο για να «διαφημίσουμε» τις καλές ή κακές απόψεις μας για την Χ διανομή ή το Υ πακέτο λογισμικού. Γράφουμε φυσικά την προσωπική γνώμη μας, ανάλογα με τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις διαθέσεις μας (ρωτήστε με τι γνώμη είχα για το Debian πριν 10 χρόνια :)), αλλά δεν αποκλείουμε την αντίθετη άποψη. Αντίθετα, είμαστε πρόθυμοι να δημοσιεύσουμε κάθε άποψη και κάθε αντίλογο από οποιοδήποτε μέλος της κοινότητας, και είμαι 100% βέβαιος ότι δεν μιλώ μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για τους συνεργάτες που είναι όλοι γνωστά μέλη της κοινότητας, και όχι «αλεξιπτωτιστές». Δεν βγάζουμε αυτό το περιοδικό για να προβληθούμε, ούτε (προφανώς) για χρήμα. Το κάνουμε γιατί γουστάρουμε το Linux και το ελεύθερο λογισμικό (οκ, και τον ανοικτό κώδικα :)).

Γι' αυτό το σκοπό άλλωστε έχουμε ανοικτό call for papers. Ίσως να μην είναι αρκετά σαφές από το κείμενο που έχουμε εδώ, αλλά να είστε σίγουροι ότι αν μας στείλετε ένα καλογραμμένο άρθρο όπου θα εκθέτετε τις απόψεις σας, ακόμα κι αν έρχονται σε αντίθεση με την «άποψη του περιοδικού» ή του Χ συνεργάτη, αυτό το άρθρο θα δημοσιευτεί στο επόμενο κιόλας τεύχος, χωρίς καθυστέρηση. Και θα το κάνουμε αυτό, χωρίς διακρίσεις, γιατί αυτό είναι ο στόχος μας. Να πέσουν τα στεγανά και να αρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στις διάφορες «υπο-κοινότητες». Θα μου επιτρέψετε την τελευταία έκφραση: είμαι της γνώμης ότι όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Αντί να λέω η ελληνική κοινότητα Ubuntu ή openSUSE, προτιμώ να σκέφτομαι την ελληνική κοινότητα Linux και πως θα ξεπεραστούν διάφορες μικροέριδες με στόχο τη συνεργασία.

Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε και στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας. Ο Σίμος Ξενιτέλλης συνεχίζει το διάλογο που ουσιαστικά άνοιξε ο Νίκος για την επίσημη διανομή, απαντώντας σημείο προς σημείο, από την πλευρά του Ubuntu. Διαβάστε το άρθρο, χωρίς να πυροβολήσετε. Κι αν έχετε διαφορετική άποψη, ή θέλετε να συμπληρώσετε κάτι, εδώ είμαστε.

Όπως θα διαπιστώσετε, προσπαθήσαμε αυτό το τεύχος να είναι λίγο πιο light, ελέω καλοκαιριού. Φανταστείτε: μέχρι και ο Τσιομπίκας το προσπάθησε (από μόνος του ειλικρινά!). Έχουμε ταιριαστά θέματα (επεξεργασία ψηφιακής φωτογραφίας, δημιουργία home video), ενδιαφέροντα μαστορέματα με arduino, ένα γερό αφιέρωμα στο Linux from script και μια πλειάδα labs για όλα τα γούστα: από αναλυτικό οδηγό για το θεσπέσιο Salix μέχρι git, webdav, ανάκτηση αρχείων, και εφαρμογές Android με Google Maps! Είτε στην παραλία είτε στην βεράντα του σπιτιού, αυτό το τεύχος έχει αρκετό «ψωμί» για να σας συντροφεύσει μέχρι το Σεπτέμβρη...

Καλή ανάγνωση και καλό καλοκαίρι!

Δημήτρης Καλαμαράς
 

Διαβάστε online το preview του τεύχους 4.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

>> ΑΦΙΕΡΩΜΑ

  • Χτίσε τη δική σου διανομή!
    Πλήρης οδηγός του Κωνσταντίνου Αποστόλου με αρχικές ρυθμίσεις και συμβουλές για να πειραματιστείς με το Linux from script και να φτιάξεις κομμάτι-κομμάτι το δικό σου Linuxάκι...

>> HIGHLIGHTS

  • Συγκριτικό: Web control panels
    Ο Δημοσθένης Κοπτσής τολμά να παρουσιάσει τα υπέρ και τα κατά στα καλύτερα προγράμματα ελέγχου και ρυθμίσεων για να κάνετε μαγικά στους servers της web hosting εταιρείας σας και όχι μόνο.
  • Project: Δημιουργία Ηome Video
    Ο Σταύρος Τεμερτζίδης σκέφτηκε ότι τώρα που ήρθε το καλοκαίρι είναι απαραίτητος ένας αναλυτικός οδηγός για να φτιάξεις το δικό σου DVD χρησιμοποιώντας τα εξαίρετα Kdenlive και DVD Styler ...
  • Ασύρματο Arduino
    Ο Βασίλης Γεωργιτζίκης προτείνει: Πάρε ένα Xbee και κάνε το Arduino σου να επικοινωνεί ασύρματα με τον υπολογιστή. Μετά, οι εφαρμογές είναι αμέτρητες...
  • Διάλογος
    Ο Σίμος Ξενιτέλλης γράφει τη δική του απάντηση στο άρθρο για την πιστοποιημένη διανομή Linux του Νίκου Ρούσσου (τεύχος 3).

>> LINUX LABS

  • Salix & Slackel: Οδηγός εγκατάστασης και ρύθμισης
    Ο Διονύσης Συρμαλής ετοίμασε έναν αναλυτικό οδηγό για να εγκαταστήσεις δύο ελληνικές διανομές, το Salix και το Slackel.
  • Αξιοποιώντας το YAST (Μέρος Ι)
    Ο Κώστας Κουδάρας σε μυεί στο πιο ολοκληρωμένο ίσως κέντρο ελέγχου μιας διανομής Linux, αυτό του openSUSE.
  • Διόρθωση φωτογραφίας με το Gimp
    Ο Σταύρος Τεμερτζίδης σου δείχνει απλές & προχωρημένες τεχνικές για να «σώσεις» τις όχι και τόσο καλές φωτογραφίες σου.
  • Στήσιμο WebDAV
    Ο Βαγγέλης Μπαλάσκας σε μαθαίνει πως με τον Apache και λίγες ρυθμίσεις μπορείς να έχεις απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία σου μέσω web, και από Windows.
  • Δημιουργία add-ons για τον Firefox (Μέρος II)
    Ο Βασίλης Καρακόιδας συνεχίζει την μύηση στα ενδότερα του Firefox ώστε να γράφεις τις δικές σου επεκτάσεις σε JS.
  • Ανάπτυξη Android (Μέρος III): Geolocation
    Ο Άγγελος Νακούλας αναλύει μια πραγματική εφαρμογή Android που αξιοποιεί το GPS της συσκευής και τα Google Maps.
  • SQL Injection (Μέρος ΙΙΙ)
    Ο Αναστάσης Στασινόπουλος ανεβάζει στροφές για να μάθεις να κάνεις Blind SQL injection επιθέσεις στην πράξη!
  • Μαθαίνοντας το Webmin
    Ο Δημοσθένης Κοπτσής σου αποκαλύπτει μία-προς-μία τις επιλογές και τις λειτουργικότητες του καλύτερου panel διαχείρισης υπολογιστή μέσω web.
  • Μέθοδοι ανάκτησης αρχείων
    Ο Παντελής Κουκούσουλας σου δείχνει πως να επαναφέρεις αρχεία που διέγραψες κατά λάθος (αρκεί να είναι ακόμα ανοικτά)!
  • Οδηγός για το Git (Μέρος ΙΙ)
    Ο Σίμος Ξενιτέλλης ολοκληρώνει τον απόλυτο οδηγό για το καλύτερο σύστημα διαχείρισης εκδόσεων λογισμικού.
  • Τι είναι το CACert;
    Ο Κώστας Μπουκουβάλας βάζει την ασφάλεια στην καθημερινότητά σου μέσω των ψηφιακών πιστοποιητικών της CΑCert.
  • Kernel Development
    Ο Γιάννης Τσιομπίκας σε βάζει να μάθεις C για να φτιάξεις ένα ολόδικό σου πυρήνα...Αντέχεις;
  • Hack the planet
    Ο Γιώργος Καπελλάκης σου δείχνει κόλπα και χακιές για την κονσόλα και το γραφικό περιβάλλον.

>> ΔΟΚΙΜΕΣ

  • Διανομές
    Ο Διονύσης Συρμαλής δοκιμάζει και παρουσιάζει τα: Linux Mint 11, Fedora 15, BackTrack 5, και Salix 13.37
  • Ενδιαφέρουσες εφαρμογές & Games
    Ο Βαγγέλης Πετσιάς γράφει για τα: VLMC, PDF Mod, DarkTable, Tomahawk, Complex Shutdown, και Minitube. Ο υποφαινόμενος παρουσιάζει το Tyrs για twitter από τη γραμμή εντολών και το θεσπέσιο space παιχνίδι Naev...

>> ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ...ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ LINUX INSIDE

  • Ειδήσεις
    Τα σημαντικότερα γεγονότα του τελευταίου διμήνου με το πενάκι του Λευτέρη Κοσμά.
  • Το «μάτι» του πιγκουΐνου
    Κριτικός σχολιασμός των ειδήσεων και παραλειπόμενα, η τακτική μας δόση από τον Θοδωρή Λύτρα, που έγινε πλέον και μπαμπάς :)
  • OWASP updates
    Ο Κώσταντίνος Παπαπαναγιώτου αποκαλύπτει ότι εχουν και οι εφαρμογές ...χρέη. Με τι επιτόκιο δανειζόμαστε ασφάλεια και ποιότητα του κώδικα που αναπτύσσουμε; Κινδυνεύουμε με χρεωκοπία; :)
  • Academia
    Ο Βασίλης Βλάχος εξηγεί τι κατά τη γνώμη του πρέπει να κάνουν οι φοιτητές Πληροφορικής για να ενισχύσουν το βιογραφικό τους.v
  • Open Culture
    Ο Νίκος Ρούσσος παρουσιάζει το χρονικό της δημιουργίας του πρώτου Hackerspace στην Αθήνα!
  • Web applications
    H Ελένη Καζάνη παρουσιάζει sites που αξίζει να επισκεφθούμε.
  • Linux Market
    Ο υποφαινόμενος προτείνει προϊόντα από τον κόσμο του Linux ...
Περιεχόμενα DVD

Όπως πάντα, το συνοδευτικό DVD του περιοδικού μας είναι πραγματικό πολυ-εργαλείο! Το μενού εκκίνησης επιτρέπει να τρέξετε ζωντανά το Linux Mint 11 με Gnome, αλλά και να εγκαταστήσετε απευθείας το Salix 13.37 με περιβάλλον XFCE. Επίσης, από το μενού εκκίνησης, μπορείτε να εκκινήσετε το LFScript 3.3. (δείτε σελ. 38), το Puppel XFCE του alfisti, αλλά και το TinyCore για παλιότερους υπολογιστές. Και όπως πάντα, αν έχετε προβλήματα με τoν υπολογιστή, μπορείτε να τρέξετε το SuperGrubDisk για να επαναφέρετε το GRUB σας, το PartedMagic για να διορθώσετε προβλήματα με το δίσκο και να φτιάξετε κατατμήσεις, το memtest για έλεγχο της μνήμης, αλλά και δύο νέα εργαλεία: το HDD για έλεγχο των δίσκων και το HDT για να δείτε το υλικό του υπολογιστή.

>> HIGHLIGHTS

  • Linux Mint 11
    Το Linux Mint έχει ένα στόχο: να πάρει από το Ubuntu το στέμμα της πιο φιλικής προς τον αρχάριο χρήστη διανομής. Με την έκδοση 11, Katya, φαίνεται πως φτάνει πιο κοντά από ποτέ στο στόχο της. Επιμένει στο «παραδοσιακό» Gnome 2.x που όλοι συνηθίσαμε χωρίς να ενδίδει στον πειρασμό του Gnome 3 (Shell ή Unity), προσφέρει εγκατάσταση κλειστών codecs και εφαρμογών με ένα κλικ, βελτιώσεις στον διαχειριστή ενημερώσεων, στον εγκαταστάτη λογισμικού, στο πάνελ ρυθμίσεων του συστήματος κά. Δοκιμάστε την live από το συνοδευτικό DVD και θα καταλάβετε....
  • Salix XFCE 13.37
    To Salix είναι μια εξελληνισμένη διανομή με βάση το Slackware που αναπτύσσεται από τον Γιώργο Βλαχάβα. Στην έκδοση 13.37 θα βρείτε πυρήνα Linux 2.6.37, περιβάλλον XFCE, Firefox 4, LibreOffice και έξτρα εργαλεία που σας διευκολύνουν (π.χ. εγκατάσταση κλειστών codecs με ένα κλικ). Η διανομή διαθέτει γραφικό εργαλείο, το Sourcery, για εύκολη εγκατάσταση πακέτων απο το Slackbuilds.org, ενώ η διαχείριση πακέτων με αυτόματη επίλυση εξαρτήσεων γίνεται με τα slapt-get και Gslapt. Δείτε τον οδηγό του Διονύση στη σελίδα 54.
Σχόλια

Για οσους δεν εχουν προσβαση στο περιοδικο, γινεται να αναρτηθει ο οδηγος ,που ειναι σε αυτο το τευχος, για τη δημιουργια  μιας διανομης linux?

Τα περίπτερα δεν έχουν περιοδικά και εφημερίδες ούτε για δείγμα. Υπάρχει κάπου συγκεκριμένα το LinuxInside ?

με πρόλαβε ο ssdff πήγα να το πάρω απ τον ψιλικατζή μου σήμερα και μου το σκασε ότι υπάρχει πόλεμος μεταξύ των εκδοτών και των μεταφορικών κάπως έτσι...τι γίνεται τώρα ρε παιδιά; έχει φύγει ήδη για διανομή ή θα γίνει μετά η διανομή του;

Τα ίδια και εδώ...
Ο περιπτέριμαν μου είπε ότι δεν υπάρχουν περιοδικά κλπ λόγω απεργίας...
(Το πρόβλημα είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων)
Ευελπιστώ να το έχω σύντομα :)

Παιδιά, υπομονή. Δυστυχώς μας έκατσε η απεργία των εφημεριδοπωλών και το περιοδικό δεν πρόλαβε να πάει στα περίπτερα.

Μέχρι να αποκτήσεις πρόσβαση στο περιοδικό, αν έχεις ως στόχο να φτιάξεις τη δική σου διανομή για εκπαιδευτικούς λόγους μπορείς να ξεκινήσεις διαβάζοντας το βιβλίο: 

http://www.linuxfromscratch.org/lfs/view/stable/

(Και ο οδηγός το συστήνει αυτό και καλώς) 

 

Εγω ακόμη δεν κατάφερα να το βρώ πουθενά Frown 
Έχω ψαξει και σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, αλλά από ότι κατάλαβα άπαξ και πουληθούν τα 2-3 τεύχη που προμηθεύεται το κάθε περίπτερο, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναπάρουν...

Είναι δυνατόν ρε παιδιά το τεύχος "Σεπτέμβριος-Οκτώβριος" να εξαφανίζεται πριν καν τα μέσα Αυγούστου;

Υπομονή ρε παιδιά. Μας έκατσε αυτή τη φορά και οι απεργία των περιπτέρων και είχαμε ένα θέμα. Όσοι θέλετε το περιοδικό, και δεν μπορείτε να το βρείτε, κάντε ένα κόπο και στείλτε ένα email στο τμήμα κυκλοφορίας για να σας το στείλουν με αντικαταβολή. Είναι εύκολο. Πηγαίνετε εδώ:

http://www.linuxinsider.gr/contact

Επιλέξτε "Τμήμα Κυκλοφορίας" στους παραλήπτες και γράψτε τα στοιχεία σας (email, διεύθυνση και το κυριότερο τηλέφωνο). Η καλή κυρία στο τμήμα κυκλοφορίας της εκδοτικής εταιρείας θα σας τηλεφωνήσει για τα περαιτέρω.

Θες να πεις οτι δεν θα κυκλοφορησει το 4 τευχος στα περιπτερα;
Το περιμενω με αγωνία στην Ξανθη  Tongue out

Υ.Γ. Δεν κανανε οι περιπτεραδες απεργία. Ειμαι περιπτερας και πονάω
Καταλαβαινω ότι το είπες σαν συντομια (απ' το να καθεσαι να εξηγεις τι και πως)

neos]

Θες να πεις οτι δεν θα κυκλοφορησει το 4 τευχος στα περιπτερα;
Το περιμενω με αγωνία στην Ξανθη

Υ.Γ. Δεν κανανε οι περιπτεραδες απεργία. Ειμαι περιπτερας και πονάω
Καταλαβαινω ότι το είπες σαν συντομια (απ' το να καθεσαι να εξηγεις τι και πως)

Συγνώμη, έχεις δίκιο, εκ παραδρομής το έγραψα έτσι.

Δεν εννοώ ότι το περιοδικό δεν πήγε ή δεν θα πάει στα περίπτερα. Από όσο ξέρω θα έρθει κανονικά και στην Ξάνθη.

από που; Γιατί δεν υπάρχει ουτε στην Στουρνάρα... Και το κυριότερο ΠΟΤΕ;

Κάνε ένα κόπο, στείλε email από το μενου

http://www.linuxinsider.gr/contact

(επέλεξε Τμήμα Κυκλοφορίας και Συνδρομών στο "Παραλήπτες) και ζήτησε να στο στείλουν αντικαταβολή.

Η' πάρε τηλ στο 210 92 38 672 και ζήτα το τμήμα κυκλοφορίας.

Μας έφαγε η απεργία, αλλά κι αυτά στο πρόγραμμα είναι... :)