Ανοιξε ο κώδικας του Sailfish Browser

dimitris | Πέμ, 02/13/2014 - 18:08 | 4' | 0

Οι developers του Sailfish OS, του mobile λειτουργικού που βασίζεται στο Linux και το Qt5 και τρέχει στα smartphones Jolla, ανακοίνωσαν ότι ο web browser του λειτουργικού είναι πλέον open-source.

Ο Sailfish Browser είναι η πρώτη πλήρως ανοικτού κώδικα εφαρμογή του Jolla και διατίθεται υπό την άδεια Mozilla Public License 2.0. O νέος browser αναπτύσσεται σε Qt Quick, βασίζεται στη μηχανή Gecko   του Firefox και ο κώδικάς του προέρχεται από τον Cutefox, ένα Qt browser του Nemo project, ο οποίος με τη σειρά του προέρχεται από τον Qmlmozbrowser που υπήρχε για το Nokia N9 και το Embedlite API. To τελευταίο είναι ένα διαμάντι που επιτρέπει στη μηχανή Gecho να τρέχει σε διαφορετικό thread από το UI, ενώ χάρη στο OffMainThreadCompositing υπόσχεται ότι το rendering (θα) γίνεται σε πολλαπλά threads ταυτόχρονα και να είναι responsive. Ηδη είναι διαθέσιμο το αποθετήριo του Sailfish browser
ενώ η ομάδα ανάπτυξης δημοσίευσε ήδη μια πιο τεχνική ανάλυση για τις τεχνολογίες του Sailfish browser.  Στιγμιότυπα και mockups του browser εδώ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Sailfish OS βασίζεται (ή αν προτιμάτε ξεκινά από) στην κληρονομιά του Meego/Maemo. Τα βασικά μέρη του λειτουργικού προέρχονται από το Mer Project ενώ όλο το UI αναπτύσσεται με QML και Qt Quick, δύο βασικές τεχνολογίες του Qt5. Παράλληλα, το Sailfish μπορεί να τρέχει εφαρμογές Android ενώ ενσωματώνει το Wayland (δείτε περισσότερα για τις τεχνολογίες του Sailfish).

H Jolla είναι η εταιρεία που δημιούργησαν πρώην υπάλληλοι της Nokia για να αξιοποιήσουν την κληρονομιά του Meego, μετά την απόφαση της φινλανδικής εταιρείας να στραφεί στα WindowsPhone (και αργότερα στην εξαγορά της Nokia από τη Microsoft).

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Sailfish OS δεν τρέχει μόνο Android apps, αλλά μπορεί να εγκατασταθεί και σε ορισμένα Android devices. Ηδη έχει μεταφερθεί σε Nexus 4 και Nexus 5, αλλά σύμφωνα με ένα πρόσφατο tweet του Harri Hakulinen, προγραμματιστή του Jolla, το λειτουργικό θα παίζει σύντομα και σε πολλά Samsung τηλέφωνα.

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)