Stadia: Η Google μπαίνει στο gaming και φέρνει επανάσταση - Η νέα πλατφόρμα τρέχει σε Linux!

dimitris | Τετ, 03/20/2019 - 13:12 | 14' | 0

Ξεχάστε τις κονσόλες, τα Xbox, τα Playstation, τα πανίσχυρα PC με τις πανάκριβες κάρτες γραφικών που θέλουν τεράστια τροφοδοτικά για να παίξουν παιχνίδια σε ανάλυση 4K. Η Google παρουσίασε μια νέα gaming πλατφόρμα για real-time streaming των παιχνιδιών που μάλλον τα βάζει όλα αυτά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το όνομά της Stadia και τρέχει Linux.

Γιατί; Διότι με την Stadia ο χρήστης του παιχνιδιού δεν θα χρειάζεται ούτε πανάκριβη κονσόλα ούτε πανίσχυρο PC στο σπίτι, ούτε καν να εγκαταστήσει κάπου το παιχνίδι που θέλει. Αρκεί να έχει μπροστά του μια ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συσκευή (desktop, laptop, tablet ή κινητό) με έναν web browser. Τονίζω το «οποιαδήποτε» γιατί η συσκευή του παίκτη δεν χρειάζεται να έχει σοβαρό hardware μια και όλα γίνονται μέσω streaming, μέσα στον browser, όπου o παίκτης συνδέεται και παίζει το παιχνίδι που θέλει μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. 

Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν θα χρειάζεται καν να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε το παιχνίδι. Η Google υπόσχεται ότι θα παίζουμε αυτό που θέλουμε σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεται να «σκάμε» για το αν η συσκευή μας είναι αρκετά «καλή» για να τρέξει το παιχνίδι στις full ρυθμίσεις και φυσικά χωρίς να σκάμε αν το παιχνίδι παίζει σε Linux, Windows ή Mac. Ακούγεται τρελό; Ναι, κι εμένα έτσι μου φάνηκε, αλλά διαβάστε παρακάτω.

Stadia σημαίνει ισχύς επιπέδου datacenter

Η «κονσόλα» ή αν θέλετε ο υπολογιστής όπου θα τρέχει το εκάστοτε παιχνίδι θα είναι η ίδια η Stadia, μόνο που αυτή είναι λιγάκι πιο... ισχυρή από από τις συνηθισμένες κονσόλες και υπολογιστές. Γιατί η νέα πλατφόρμα είναι ουσιαστικά το ίδιο το παγκόσμιο δίκτυο των datacenters της Google, το οποίο αποτελείται από εκατομμύρια servers και 7500+ σημεία πρόσβασης. Σε αυτά τα datacenters, έβαλαν custom GPUs από την AMD για να κάνουν το game rendering. Έτσι, κάθε instance της Stadia αποτελείται από x86 CPU στα 2.7GHz, AMD GPU με ισχύ 10,7TFlops (HBM2 μνήμη) και 16GB RAM. 

Google Stadia specs

Δηλαδή κάθε ένα τέτοιο μηχανάκι (υποθέτω virtual) είναι πολύ πιο ισχυρό και από τις δύο αντίστοιχες παιχνιδομηχανές της Sony και της Microsoft MAZI (μάλλον πέφτει κλάμα στο Redmond).  

Stadia Teraflops

Και μάλιστα, στη Stadia τα παιχνίδια θα μπορούν να τρέξουν σε πολλές GPU ταυτόχρόνα... Στην παρουσίαση της πλατφόρμας δόθηκε και μια μικρή γεύση:

Google Stadia multi GPU

Φανταστείτε τώρα χιλιάδες τέτοια μηχανάκια να κάνουν render το παιχνίδι και να το streamάρουν... Ε, ίσως να πήρατε τώρα μια ιδέα...

Google Stadia specs

Με λίγα λόγια η Stadia είναι χτισμένη σε μια υπολογιστική υποδομή που πολύ απλά δεν έχει καμία άλλη εταιρεία. Όπως λέει το σλόγκαν της Stadia: The data center is your platform.

Google Stadia datacenter

Stadia σημαίνει «τα πάντα τρέχουν Linux»

Και για να έρθουμε στα δικά μας, κάθε instance της Stadia τρέχει ανοικτό λογισμικό: Linux για λειτουργικό σύστημα και Vulkan για graphics API. Αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία μια και ο στόχος της Stadia είναι τα παιχνίδια να παίζουν (στον browser) σε όλες τις πλατφόρμες. Απλά η βάση θα είναι το Linux. Και απ' ότι λέει η Google στο site της Stadia πρόκειται για μια Debian διανομή Linux...

Unreal Engine & Unity

Φυσικά, όλα αυτά είναι καλά αλλά πρέπει και οι gaming engines να υποστηρίξουν τη νέα πλατφόρμα. Αυτό μάλλον δεν θα είναι δύσκολο αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για την Google σε συνεργασία με την Ubisoft. Ήδη η Google ανακοίνωσε συνεργασία με την Unreal για να φέρει την Unreal Engine στη Stadia, καθώς και με την Unity αλλά και με την id software. Δηλαδή από την αρχή, η νέα πλατφόρμα gaming έχει την υποστήριξη των πιο δημοφιλών game engines. 

O Mark Stratton της id Software ανακοίνωσε ήδη ότι το Doom Eternal θα είναι ένα από τα πρώτα που θα είναι διαθέσιμα μέσω της Stadia.

Και δεν είναι μόνο αυτά, μια και η λίστα των αρχικών partners είναι αρκετά εντυπωσιακή:

Google Stadia partners

Πράγματι, πρέπει να κλαίνε στο Redmond :)

Σε ότι αφορά τους game developers, η Google το άνοιξε όσο περισσότερο μπορούσε. Το game development μπορεί να γίνεται είτε στο google cloud είτε στο cloud της εκάστοτε εταιρείας είτε απλά σε Stadia μηχανάκια:

​​​​​​stadia machines

Ήδη η Google λέει ότι έστειλε Stadia μηχανάκια σε πάνω από 100 στούντιο και υπάρχουν πάνω από 1000 developers που δουλεύουν ήδη στο να φέρουν παιχνίδια στην πλατφόρμα. Και το site του Stadia για developers είναι γεμάτο πληροφορίες για να ξεκινήσει ο προγραμματισμός στην πλατφόρμα.

Φυσικά, η Google δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το παιχνίδι του content και να αφήσει τις τύχες της Stadia στα άλλα στούντιο. Γι’ αυτό έφτιαξε το Stadia Games and Entertainment, ένα στούντιο μέσα στην Google που θα φτιάχνει παιχνίδια για την πλατφόρμα. Επικεφαλής του νέου στούντιο η Jade Raymond (Assassin's Creed, Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist, Watch Dogs κλπ)

H Stadia δοκιμαζόταν επί χρόνια

Η νέα τεχνολογία gaming της Google δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Η εταιρεία, θέλοντας προφανώς να μπει στο gaming industry που έχει τεράστιο τζίρο, δοκίμαζε επί χρόνια τις δυνατότητες game streaming από τα data centers της. Τον προηγούμενο χρόνο έκανε και το πρώτο δημόσιο test, με το Project Stream που είχε απόλυτη επιτυχία, μια και οι χρήστες μπόρεσαν να παίξουν στον browser το Assassin’s Creed σε 1080p με 60FPS.

Assassin's Creed

Τώρα, το Stadia από την αρχή του κιόλας υποστηρίζει 4K αναλύσεις, ενώ υπόσχεται ότι στο μέλλον θα φτάσει τα 8K και τα 120FPS. Τώρα ποιος θα φτιάξει παιχνιδια 8Κ δεν ξέρω...

Features που δεν έχουν οι άλλες πλατφόρμες 

Το ωραίο feature του Stadia είναι ότι «παντρεύει» με ευκολία το gaming με το game watching. Κάθε παιχνίδι έχει δύο streams: το βασικό σε 4Κ με 60FPS όπου παίζεις το παιχνίδι αλλά κι ένα ακόμα stream πάλι 4Κ στα 60FPS που αν θες το δημοσιεύεις στο YouTube ώστε να σε βλέπουν την ώρα που παίζεις. 

Double streaming

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα θελκτικό τυράκι για τους φανατικούς gamers. Και η Google θα το διαφημίσει αρκετά αν σκεφτείτε ότι μέσα στο 2018 οι χρήστες είδαν πάνω από 50 δισεκατομμύρια ώρες gaming βίντεο στο YouTube!

Stadia Controller

Η Google παρουσίασε μια νέα ασύρματη συσκευή χειρισμού (controller) ειδικά για τη Stadia, που θα συνδέεται απευθείας στους κεντρικούς υπολογιστές της εταιρείας, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπο hardware του χρήστη. Για να παίξεις παιχνίδια στο Stadia δεν θα χρειάζεσαι ντε και καλά τον συγκεκριμένο controller, αλλά μόνο με αυτόν θα έχεις γρήγορη πρόσβαση σε όλα τα καλούδια της πλατφόρμας αφού διαθέτει ένα Assistant πλήκτρο, με το οποίο ο gamer μπορεί να ζητάει live βοήθεια, να ξεκινάει multiplayer session, να μοιράζεται clips, κλπ.

stadia game controller

Όμως με το Stadia, η Google διαλύει τα όρια ανάμεσα στον παίκτη που παίζει το παιχνίδι και τον θεατή που βλέπει το βίντεο του παιχνιδιού. Με το Crowd play feature π.χ. κάποιος που βλέπει ένα βίντεο του ΝΒΑ 2Κ θα μπορεί με ένα κλικ να παίξει το παιχνίδι. 

Multi-views & streaming

Παράλληλα, χάρη στην streaming αρχιτεκτονική της Stadia, κάθε παίκτης θα μπορεί να έχει στο ίδιο παράθυρο του παιχνιδιού τις οπτικές από διαφορετικές κάμερες αλλά και τα streams από άλλους παίκτες, χωρίς περιορισμό. 

multiple streams

Machine Learning (ML)

Και τα features της Stadia συνεχίζουν και συνεχίζουν μια και η πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τους αλγόριθμους machine learning της Google π.χ. για να βάζει στα παιχνίδια «στυλ» με έμπνευση από ότι σου κατέβει:

Stadia styling

State share

Μια ακόμα δυνατότητα είναι το State Share το οποίο ουσιαστικά πακετάρει την κατάσταση του παιχνιδιού, την θέση του παίκτη και τα αντικείμενά του σε μια “διαμοιραζόμενη στιγμή” 

State sharing

δηλαδή σε ένα URL που μπορείς να μοιραστείς στα κοινωνικά δίκτυα και οι φίλοι σου να παίξουν από το ίδιο ακριβώς σημείο:

state sharing

Α, ναι κι αν τα βρεις σκούρα σε κάποιο παιχνίδι, απλά θα ρωτάς το Google Assistant για να σου πει τις κορυφαίες λύσεις που έχουν δώσει άλλοι παίκτες.

assistant

H Stadia θα είναι διαθέσιμη μέσα στο 2019 στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά. Προς το παρόν, η Google δεν μας είπε το πιο σημαντικό: πόσο θα κοστίζουν όλα αυτά, ποια η τιμολογιακή πολιτική της (αν θα υπάρχει συνδρομή ή όχι) και ποια παιχνίδια θα είναι διαθέσιμα. Πάντως με όλα αυτά που είδαμε στην παρουσίαση δεν θα είναι λίγα...

Δείτε το βίντεο με όλη την παρουσίαση της Stadia. Είναι πάνω από μία ώρα αλλά αξίζει τον κόπο:

 

Δώσε αστέρια!

MO: 4.2 (ψήφοι: 17)