Ο Torvalds "παραδέχεται" ότι του ζητήθηκε να βάλει back-door στο Linux

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Παρ, 09/20/2013 - 09:47 | 2' | 8

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο προέκυψε προχτες στο συνέδριο LinuxCon στη Νέα Ορλεάνη. Οι kernel developers απαντούσαν σε ερωτήσεις του κοινού, όταν κάποιος ρώτησε τον Linus Torvalds αν του ζήτησε ποτέ κάποια (αμερικάνικη) υπηρεσία να βάλει back-door στον πηρύνα Linux.

Ο Torvalds απάντησε αμέσως "Οχι" κουνώντας όμως το κεφάλι του σαν να λέει "Ναι" με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν γέλια στην αίθουσα...

Παράλληλα, ο Linus είπε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι δύσκολο να εξακολουθήσει να ισχύει ο περίφημος νόμος του Moore στους μικροεπεξεργαστές και θα ήθελε να δει πως θα αντιδράσει η βιομηχανία σε αυτό. "Δεν θα μπορούμε για πολύ ακόμα να βάζουμε όλο και περισσότερα cores στο ίδιο die" είπε σημειώνοντας ότι όσοι λένε το αντίθετο αγνοούν τους νόμους της φυσικής. 

Και για όσους σκέπτονται αν και πότε θα αποσυρθεί, ο Linus τόνισε ότι ενώ έχει μια κανονική ζωή έξω από τον προγραμματισμό του πηρύνα, δεν μπορεί να σκεφτεί τη ζωή του χωρίς αυτό: "Δεν βλέπω κάποιο project που να με ενδιαφέρει περισσότερο από το Linux".

Η πλάκα είναι ότι κάποιος τον ρώτησε αν θα ήθελε να είναι ο επόμενος CEO της Microsoft... 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ακόμα και το ελεύθερο λογισμικό θέλουν να παρακολουθούν. Βέβαια αν γινόταν ποτέ αυτό δεν θα το καταλάβαινε οι υπόλοιποι προγραμματιστές?

darkheart]

Ακόμα και το ελεύθερο λογισμικό θέλουν να παρακολουθούν. Βέβαια αν γινόταν ποτέ αυτό δεν θα το καταλάβαινε οι υπόλοιποι προγραμματιστές?

Τι να σου πω...υποθέτω πως ναι, αφού ο κώδικας είναι δημόσια προσβάσιμος. Αλλά πάλι αν είσαι ο Torvalds... :)

Μιλάμε πια για εκατομμύρια γραμμές κώδικα που είναι δύσκολο να ελεγθούν. Επίσης, άλλο ο πηγαίος κώδικας και αλλο τα precompiled πακέτα. Το ότι ο πηγαίος κώδικας είναι καθαρός δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι "καθαρό" το κάθε πρόγραμμα.

Ο Linus είναι φοβερός τύπος όσο αφορά τα αστεία του .... Έχει τρομερό χιούμορ !

Αλλά σίγουρα δε θα πουλούσε την ασφάλεια του Linux !

Μια παρατήρηση ....

Είναι γνωστό ότι προγραμματιστές της Microsoft έχουν προσθέσει κώδικα στον πηρήνα (δε θυμάμαι που το έχω δει ... στο περιοδικό ή στο site).

Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουνε κάνει καμιά "βρομίτσα"?

Όπως είπε κι ο Διονύσης ο κώδικας είναι της τάξης του εκατομμυρίου...

tom1972]

Είναι γνωστό ότι προγραμματιστές της Microsoft έχουν προσθέσει κώδικα στον πηρήνα (δε θυμάμαι που το έχω δει ... στο περιοδικό ή στο site).

Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουνε κάνει καμιά "βρομίτσα"?

E, εντάξει τώρα. Και να υπήρχε τρόπος να το κάνουν χωρίς να τους καταλάβει κανείς, δεν νομίζω ότι θα καθόταν κάποιος προγραμματιστής της MS να μπει στη διαδικασία να κάνει commit με το όνομά του κάτι που πιθανότατα θα τον έκανε αργότερα να ντρέπεται. Και δεν πιστεύω ότι θα καθόταν ποτέ κάποια εταιρεία του μεγέθους αυτού να εξετάσει καν τέτοιο ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Και μόνο το αρνητικό PR να σκεφτόντουσαν, θα τους έβγαζε από το μυαλό κάθε τέτοια σκέψη (αν υπήρχε). Είπαμε, είναι "εχθροί", λένε/λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω αλλά όχι και ταλιμπάν... :)  

@ Δημήτρη

Αν βάζουν και τα ονόματά τους στο παιχνίδι σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν κάτι άσχημο ... Το ζήτημα δεν το ήξερα, γι'αυτό και έκανα την παρατήρηση !

Ύστερα είναι και το άλλο, όταν κάποιοι προσθέτουν κώδικα, είναι εύκολο να ελεγχθεί από τους υπευθύνους τι γράφτηκε ...

Δε θα χρειάζεται να παρακολουθούν τα εκατομμύρια γραμμών ...

Με αυτή την παρατήρηση που έκανα και την απάντηση που πήρα, έμαθα πως λειτουργεί το σύστημα προγραμματισμού του πυρήνα !
 

Βασικά κάθε commit στον πηρύνα δεν γίνεται κατευθείαν στον κώδικα. Πάει πρώτα σαν πρόταση σε κάποιον subsystem maintainer (π.χ. στον Kroah-Hartman αν είναι για κάτι που αφορά drivers) και αυτός το συζητά και αν πει το ΟΚ το ενσωματώνει στο δικό του branch. Μετά όταν φτάνει ο καιρός (merge window) για να βγει νέα version του πηρύνα, ο Linus "μαζεύει" τα patches από όλους ενσωματώνοντάς τα στο branch που ετοιμάζει για release. Αρα κάθε commit στον πηρύνα περνάει από αρκετά μάτια, και σίγουρα όταν προέρχεται από κάποια "άγνωστη" εταιρεία/developer τριπλοτσεκάρεται από όλους.