Τι καινούριο φέρνει το KDE 4.10

dimitris | Πέμ, 02/07/2013 - 13:48 | 3' | 7

Η νέα έκδοση του KDE που ανακοινώθηκε χτες και σύντομα θα δούμε στις διανομές Linux φέρνει λίγα νέα χαρακτηριστικά και κυρίως βελτιώσεις στο Plasma για χρήση με mobile συσκευές.

Ειδικότερα, οι developers δείχνουν να εμπιστεύονται όλο και περισσότερο το Qt Quick, το πλαίσιο ανάπτυξης γραφικών εφαρμογών με QML, καθώς ακόμα περισσότερα Plasmoids ξαναγράφτηκαν με αυτό. Όπως λένε οι ίδιοι η εκτεταμένη χρήση του Qt Quick θα κάνει το KDE και το Plasma πιο ομογενή και εύκολα στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών, ενώ υποτίθεται ότι το περιβάλλον θα γίνει πιο σταθερό. Τονίζεται πάντως ότι απέχει πολύ η πλήρης μετάβαση του Plasma στο Qt Quick.

Στα features τώρα του KDE 4.10 (δείτε [url=http://kde.org/announcements/4.10/plasma.php]εδώ[/url] την πλήρη λίστα), έχουμε ένα νέο τρόπο (ξε)κλειδώματος της οθόνης, πάλι φτιαγμένο με QML, και μια νέα μηχανή για τα wallpapers που υποστηρίζει κινούμενα παρασκήνια. Με λίγα λόγια ακόμα περισσότερη τσάμπα χρήση της CPU – ευχαριστούμε KDE.

Επίσης, θα δούμε νέα εφέ στο διαχειριστή παραθύρων KWin - να ακόμα μια χρήσιμη αξιοποίηση του υπολογιστή μας...Και για πρώτη φορά τη δυνατότητα να [url=http://gnumdk.blogspot.gr/2012/11/appmenu-support-in-kde-410.html]κρύβο… το μενού μιας εφαρμογής[/url] στην μπάρα τίτλου του παραθύρου. A, και μια φρεσκαρισμένη έκδοση του Air, του προεπιλεγμένου γραφικού θέματος του KDE4 (δείτε [url=http://www.notmart.org/index.php/Graphics/Time_to_refresh_some_air]εδώ[…] περισσότερα).

Πιο χρήσιμη ακούγεται η χρήση του KolorServer, ενός προγράμματος που θα διορθώνει τα χρώματα που βλέπουμε στην οθόνη σε όσες εφαρμογές το υποστηρίζουν.

Στις εφαρμογές, τα γνωστά, χωρίς κάτι συγκλονιστικό: Ο κειμενογράφος Kate έχει νέο σύστημα λιγότερο έντονων ειδοποιήσεων, το Konsole απέκτησε PrintScreen, περισσότερες βελτιώσεις στο σύστημα indexing/αναζήτησης για τις εφαρμογές PIM, το Marble μπορεί να προβάλλει δορυφόρους γυρω από πλανήτες και την τροχιά τους, κλπ κλπ. Δείτε περισσότερα [url=http://kde.org/announcements/4.10/applications.php]εδώ[/url].

Κοντολογίς, το KDE 4.10 είναι μια έκδοση χωρίς τίποτα το εντυπωσιακό. Τα καλά αναμένονται στην έκδοση 5.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αν χρειάζεται κάτι το KDE είναι ένα καλύτερο μενού (λιγότερο bloated) και περισσότερη ταχύτητα-σταθερότητα.

Είναι μακράν το καλύτερο περιβάλλον εργασίας, η πλάκα είναι ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι (ειδικά οι geeks) που γκρινιάζουν... Εγώ σαν απλός χρήστης (τελευταία χρησιμοποιώ unity λόγο ubuntu, για kubuntu ούτε λόγος) το KDE είναι ότι καλύτερο υπάρχει εκεί έξω.

Είναι μακράν το καλύτερο περιβάλλον εργασίας, η πλάκα είναι ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι (ειδικά οι geeks) που γκρινιάζουν... Εγώ σαν απλός χρήστης (τελευταία χρησιμοποιώ unity λόγο ubuntu, για kubuntu ούτε λόγος) το KDE είναι ότι καλύτερο υπάρχει εκεί έξω.

Στο arch πέρασε κι όντως εκτός του νέου τρόπο (ξε)κλειδώματος της οθόνης και του νέου γραφικού καλωσορίσματος (αμέσως μετά το log in) δεν γίνεται κάτι άλλο αντιληπτό.

"Με λίγα λόγια ακόμα περισσότερη τσάμπα χρήση της CPU – ευχαριστούμε KDE."
Έχεις συνειδητοποιήσει ότι το Kde δίνει το δικαίωμα στο χρήστη να αποφασίσει τι θέλει να δει στην οθόνη του και μάλιστα κάποιες φορές σε υπερβολικό βαθμό; Εξάλλου είναι κτισμένο με πακέτα που το καθένα περιέχει ένα χαρακτηριστικό που μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις. Έτσι μπορείς να εγκαταστήσεις την επιφάνεια εργασίας S&L (αυτή με τα εικονίδια) ή την καινούργια που έχει γραφτεί σε QML αν και είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο.
Πάντως ο λόγος που ξαναγράφουν όλη την επιφάνεια εργασίας σε QML είναι για να εκμεταλλευτούν την επιτάχυνση υλικού που υποστηρίζει, έτσι θα τρέχει απο την Gpu και θα γίνεται λιγότερη χρήση της Cpu.
"Κοντολογίς, το KDE 4.10 είναι μια έκδοση χωρίς τίποτα το εντυπωσιακό. Τα καλά αναμένονται στην έκδοση 5."
Πως κατάληξες σε αυτό το συμπέρασμα; Ακόμα και με μια πρώτη ματιά (αν βέβαια το είχες χρησιμοποιήσει χμμ...) θα έβλεπες σίγουρα αισθητή βελτίωση στην απόκριση άλλα και οπτικά το νέο θέμα επιφάνειας εργασίας προσφέρει πιο πολύ ευχαρίστηση (eye candy) καθώς τώρα είναι πιο καθαρό, απαλλαγμένο από περιττές gradients.
Η έκδοση 5 που ετοιμάζεται δε προορίζεται να έχει αισθητές αλλαγές για τον απλό χρήστη αλλά θα γίνουν πολλές βελτιώσεις "κάτω από το καπό" ,όπως η μετάβαση απο Qt4 σε Qt5 και QML2 και KF5 και PW2.

Έχει βελτιωμένες επιδόσεις όντως η νέα έκδοση. Για την ακρίβεια δεν ξέρω αν είναι επιδόσεις αλλά το περιβάλλον αποκρίνεται πιο γρήγορα.

Δε ξερω, γενικως το KDE μου θυμιζει κατι απο παραθυρα. Χρησιμοποιω Gnome 3.4.2.