To openSUSE Project ανακοινώνει το openSUSE 12.1

Etern4L | Τετ, 11/23/2011 - 00:13 | 7' | 1

Η τελευταία διανομή περιλαμβάνει καινοτομίες πλατφόρμας και εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να τρέχουν Linux συστήματα αιχμής, σε φυσικά, εικονικά και περιβάλλοντα cloud.

 

Το openSUSE Project, μια παγκόσμια κοινότητα ανοιχτού λογισμικού, ανακοίνωσε σήμερα την διαθεσιμότητα του openSUSE 12.1.Η σταθερή , ολοκληρωμένη και εύκολη στην χρήση πολλαπλών “σκοπών” διανομή λειτουργικού συστήματος βοηθά χρήστες και προγραμματιστές να “μοχλεύουν” ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό σε φυσικά , εικονικά και cloud συστήματα.


“Το openSUSE 12.1 αναπαριστά μια παγκόσμια προσπάθεια διάρκειας 8 μηνών για την δημιουργία μίας από τις καλύτερες βιομηχανικές διανομές Linux” , λέει ο Jos Poortvliet, ο openSUSE community manager για τη SUSE. “Η διανομή openSUSE και οι χιλιάδες εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών δοκιμαστών μεταφραστών, ειδικών, γραφιστών, ambassador, packager και προγραμματιστών, οι οποίοι δούλεψαν με όρεξη για την δημιουργία ενός δυνατού συνόλου εργαλείων αλλά και δυνατοτήτων.

Η υποχρέωση του openSUSE Project είναι να παρέχει μια σταθερή, πλήρης και εύκολη στην χρήση διανομή και αυτό αναδεικνύεται από τα τελευταία κοινοτικά χαρακτηριστικά του openSUSE 12.1. Χαρακτηριστικές καινοτομίες περιλαμβάνουν:

 

Καινοτομία Cloud 


Σχεδιασμένο με γνώμονα την ενσωμάτωση, η τελευταία έκδοση του openSUSE συνοδεύεται από τον τελευταίο πυρήνα Linux (3.1), κάνοντάς το έτσι περισσότερο ευέλικτο και επεκτάσιμο για την υποστήριξη ανάμεικτων περιβαλλόντων (ιδιωτικών και δημοσίων). “Μοχλεύοντας” το SUSE Studio οι χρήστες μπορούν να χτίσουν και να διαχειριστούν μοναδικές εκδόσεις του openSUSE 12.1, με προσαρμοσμένη επιλογή πακέτων, γραφικά, σενάρια, κλπ. Και το οποίο αναπτύσσεται απευθείας στο Amazon EC2 ή σε άλλες πλατφόρμες cloud.

To openSUSE είναι η πρώτη διανομή Linux που υποστηρίζει το ownCloud με τη μοναδική της ολοκληρωμένη λύση, το Mirall. Επιπλέον το αποθετήριο του openSUSE για Εικονικοποίηση και Cloud προσφέρει τις τελευταίες εκδόσεις των Eucalyptus, OpenNebula και OpenStack για το openSUSE 12.1. Οι τελευταίες τεχνολογίες εικονικοποίησης συμπεριλαμβανομένου του Xen 4.1, KVM και VirtualBox μπορούν να διαχειριστούν με τα virt-manager και open-vm-tools.

 

Καινοτομία διανομής



Το openSUSE 12.1 περιλαμβάνει το Snapper, ένα νέο μοναδικό εργαλείο που απασχολεί την λειτουργία στιγμιότυπου οθόνης στο btrfs ώστε να επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουνε παλαιότερες εκδόσεις αρχείων καθώς και πρόσφατες αλλαγές. H ενσωμάτωση του Snapper στον διαχειριστή πακέτων zypper επιτρέπει στους χρήστες να ανατρέξουν σε αναβαθμίσεις συστήματος και αλλαγές ρυθμίσεων.

Το openSUSE είναι επίσης η πρώτη κύρια διανομή που είναι η ναυαρχίδα της γλώσσας προγραμματισμού Go (Go programming language), η νέα γλώσσα προγραμματισμού που προσφέρει η Google. H Go είναι γρήγορη, εύκολη στην χρήση που βοηθά τους προγραμματιστές να διαχειριστούν πολυπύρηνα, δικτυωμένα μηχανήματα με την ευκολία συλλογής “σκουπιδιών“ και ανάκλαση χρόνου-εκτέλεσης.

Το OpenSUSE 12.1 επίσης περιλαμβάνει μία επιλογή για την ενεργοποίηση του Tumbleweed, μία έκδοση του openSUSE με “κυλιόμενες αναβαθμίσεις” που περιλαμβάνει τις τελευταίες σταθέρες εκδόσεις όλου του λογισμικού. To project σχεδιάστηκε από τον Greg Kroah-Hartman, έναν μηχανικό πυρήνα της SUSE. Το Tumbleweed μειώνει την σημασία και τις αλλαγές της κύριας έκδοσης παρέχοντας συνεχώς αναβαθμίσεις συστήματος.

 

 

Βελτιώσεις στην επιφάνεια εργασίας

Με το Gnome Shell 3.2 η επιφάνεια εργασίας του openSUSE επικεντρώνεται σε βαθύτερη ενοποίηση των εργαλείων συνεργασίας όπως ειδοποιήσεις ημερολογίου, συνομιλία και κεντρική διαχείριση online λογαριασμών.
 

 

 


Τα στοιχεία του γραφικού περιβάλλοντος είναι φιλικά προς την οθόνη αφής, εξοπλισμένα για να διαχειριστούν μικρότερες οθόνες, εγκατάσταση σε πολλαπλές οθόνες και αυτόματη περιστροφή σε συσκευές οθόνης αφής.

Το openSUSE είναι η πρώτη κύρια διανομή Linux που προσφέρει και το GNOME και το KDE με διαχείριση χρωμάτων. Άλλα χαρακτηριστικά του KDE είναι η εισαγωγή του διαχειριστή λογισμικού Apper, απλοποιώντας την εγκατάσταση λογισμικού. Το openSUSE επίσης περιλαμβάνει το καινοτόμο γραφικό περιβάλλον για ταμπλέτες, το Plasma Active, μια διεπαφή ταμπλέτας στο Open Build Service.
 

 

 

  
“Οι μεγάλες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν τα Snapper, systemd και ownCloud, ωστόσο υπάρχουνε μικρότερες βελτιώσεις όπως στο YaST αλλά και στο zypper. Και αυτό είναι μόνο ότι έκανε η κοινότητα μας” είπε ο Bryen Yunahsko, μέλος του συμβουλίου του openSUSE Board και αρχηγός του marketing. “Στεκόμαστε στους στρατιώτες της γιγάντιας κοινότητας ανοιχτού λογισμικού. Δεν θα ξαφνιαστώ εάν οι αναβαθμίσεις του openSUSE έχουνε παραπάνω από 300,000 βελτιώσεις ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της κοινότητας ανοιχτού λογισμικού.”

Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις τελευταίες καινοτομίες του openSUSE 12.1 επισκεφθείτε το opensuse.org/12.1

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια