Linux Mint το νέο Ubuntu !!!

Δημοσθένης | Τρί, 11/08/2011 - 10:02 | 3' | 14

Ο Clement Lefebvre, ο πατέρας του Linux Mint, περήφανα ανακοίνωσε  στο blog του ότι το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα Linux Mint 12 θα έχει ένα νέο desktop interface βασισμένο στο GNOME 3 desktop
environment.


Το
Linux Mint 12 (Lisa) θα είναι το πρώτο Linux Mint που θα έχει
τροποποιημένο GNOME 3 desktop environment. Το νέο τροποποιημένο desktop
θα έχει το όνομα MGSE (Mint Gnime Shell Extensions), και θα είναι ένα κανονικό desktop για pc και όχι για tablets !!!

Αυτό
σημαίνει ότι ενώ η Canonical έχει απαξιώσει το desktop και έχει στραφεί
ολοκληρωτικά προς τα tablet εξοργίζοντας τους χρήστες των pc το Mint
έρχεται την κατάλληλη ώρα να συμπληρώσει το κενό αυτό που έχει
δημιουργηθεί στον χώρο αυτό με το MGSE !!!

Το νέο interface του Linux Mint 12 θα έχει ένα bottom panel, έναν application launcher, μια λίστα παραθύρων των εφαρμογών που τρέχουν πρόσφατα, ένα task-centric desktop (π.χ. εναλλαγή μεταξύ των windows, όχι των εφαρμογών)  και ορατά system tray icons.

Τα
χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το τροποποιημένο Gnome 3 ένα κανονικό
desktop enviroment το οποίο θα διεκδικήσει τους χρήστες του Ubuntu και
όπως αναμένεται θα κερδίσει !!!

Το νέο Mint 12 είναι το νέο Ubuntu όπως όλα δείχνουν ενώ το νέο Ubuntu είναι ένα λειτουργικό των tablets προς το παρόν.

Ύστερα από αυτές τις κινήσεις και την αναμενόμενη ανταπόκριση του κόσμου περιμένουμε και τις κινήσεις της Canonical.

Άραγε
θα στραφεί ξανά προς το desktop για να ξανακερδίσει τους
απογοητευμένους χρήστες της ή τα tablets είναι μονόδρομος για αυτήν;

Το νέο Mint 12 θα έρθει στα τέλη Νοεμβρίου γύρω στις 20 του μηνός.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Νομίζω το Mint έχει κάνει σπουδέα έργα τον τελευταίο καιρό.

Είχαμε το LMDE που είναι ένα Debian rolling release, επιτέλους και τώρα έρχεται σαν αντικαταστάτης του Ubuntu.

Πάρα πολύ καλές εξελίξεις.

Θέλω να δω αν ύστερα από αυτήν την κίνηση οι υπόλοιπες Gnome 3 διανομές βγάλουν κάτι αντίστοιχο για την λειτουργία των desktop pc.

Υπέροχα νέα! Μπράβο!
Προσωπικά ηθελα πολύ να δω μια τέτοια κίνηση καθώς το gnome 3 και unity
με είχαν απογοητεύσει αρκετά και είχα αρχίσει να χρησιμοποιώ KDE.

"Θέλω να δω αν ύστερα από αυτήν την κίνηση οι υπόλοιπες Gnome 3 διανομές
βγάλουν κάτι αντίστοιχο για την λειτουργία των desktop pc."

Τι εννοείς; Το Gnome 3 είναι για Desktop PC.

Είναι ευχάριστο πάντως που διανομές πειρματίζονται πάνω στο Gnome 3, αν και ίσως κάνει λίγο πιο δύσκολο το έργο της online υποστήριξης (σε forum, κλπ) καθώς πλέον τα γραφικά περιβάλλοντα θα αρχίσουν να αποκλίνουν αρκετά.

Ας μην ξεχνάμε πάντως πως το Unity είναι το Gnome 3 με διαφορετικό κέλυφος. Οπότε η Canonical αν δει πως δεν της βγαίνει το Unity μπορεί εύκολα να το αλλάξει. 

Μακάρι γιατί το ubuntu έχει πέσει στα μάτια πολλών. Το Mint θα πάρει την θέση του.

comzeradd]"Θέλω να δω αν ύστερα από αυτήν την κίνηση οι υπόλοιπες Gnome 3 διανομές
βγάλουν κάτι αντίστοιχο για την λειτουργία των desktop pc."

Τι εννοείς; Το Gnome 3 είναι για Desktop PC.

Εντάξει δίκιο έχεις, για Desktop PC είναι, αλλά για εκείνα τα μοντέλα desktop με 7'' οθόνες αφής!
Αν το PC σου έχει μεγαλύτερη οθόνη από 10.1'' τότε δεν κάνει.

Διαφωνώ. Το χρησιμοποιώ σε οθόνη 24'' (όχι αφής προφανώς) και είναι πολύ πιο παραγωγικό απ' το Gnome2. Ούτως ή άλλως το Gnome3 δεν απευθύνεται σε touch οθόνες. Γίνονται δοκιμές προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμο. Το target group το Gnome είναι Desktop χρήστες.

το θέμα "παραγωγικότητα" νομίζω πως είναι υποκειμενικό. Εμένα ακόμα με βολεύει περισσότερο το Gnome 2, το KDE και το Xfce. Σίγουρα πάντως ακόμα και αν δεν μας αρέσει το Gnome 3 οφείλουμε να παραδεχθούμε πως έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Μπορώ πλέον να το χρησιμοποιώ σχεδόν άνετα αλλά προς το παρόν δεν το έχω σαν βασικό μου περιβάλλον. Νομίζω πάντως πως ο προσανατολισμός του είναι οι μικρές συσκευές. Το συμπέρασμα αυτό το βγάζω αφού πέρα απο άλλα δεν έχει κατευθείαν τερματισμό ή επανεκκίνηση, αλλά αποσύνδεση. Συνήθως οι συσκευές που δεν κλείνουμε ποτέ είναι τα κινητά κλπ. Ένα άλλο που δεν μου αρέσει είναι πως αν ελαχιστοποιήσω πάνω απο ένα παράθυρο φαίνεται μόνο το ένα. Δεν μπορώ να επιλέξω ποιό θα επαναφέρω με το ποντίκι και αναγκαστικά πρέπει να χρησιμοποιώ πλήκτρα. Αν έχει κανείς τη λύση σε αυτό το θέμα ευχαρίστως να την ακούσω.  

το μονο κακο ειναι οτι εχει ανοιξει πολλα μετωπα,και δεν ξερω αμα μπορει να ανταπεξελθει
π,χ to kde με βαση το debian ακομα το περιμενουμε,και παει για αρχες του χρονου,οπως και τα update στο lmde δεν προχωρανε με αποτελεσμα  οποιος θελει να εχει ποιο φρεσκα πακετα βαζει τα παλια τα testing
η γνωμη μου ειναι οτι κακος ακομα υποστηριζει το mint με βαση το ubuntu,πρεπει να δωσει το βαρος του  στο lmde

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το Gnome 3 ακολούθησε μια κακή πολιτική που ξεκίνησε από την εποχή που βγήκε το KDE 4 με τα διάφορα widgets στην επιφάνεια εργασίας καταργόντας το παλιό desktop.

Εκείνη την χρονική στιγμή το KDE άφησε πίσω σε εφετζιλίκια το Gnome και τώρα ήρθε η απάντηση του Gnome με το να υποστηρίζει έναν νέο τρόπο - επιφάνεια εργασία με προσανατολισμό τα tablet.

Μπορεί το Gnome 3 να μην είναι 100% για tablet άλλά έχει αυτήν την προοπτική όπως φαίνεται.

Τόσο τὸ «καθαρόαιμο» Gnome Shell ὅσο καὶ τὸ Unity κρύβουν πίσω τους τὴν ἴδια κυρίαρχη ἀντίληψη περὶ «λειτουργικότητας» - ὄχι μόνο στὸ θέμα τῶν ὑπολογιστῶν καὶ τῶν ἠλεκτρονικῶν συσκευῶν, ἀλλὰ καὶ γενικότερα - ποὺ ἐκφράζει ἀπόλυτα τὴν «ἀμερικανοποιημένη» ζωὴ μας: Πρόκειται γιὰ τὴ λογικὴ καὶ τὴν κυριαρχία τῆς εἰκόνας ἔναντι τοῦ λόγου.
Πέρα ἀπὸ τὸ ὅτι μὲ ἐνοχλεῖ αἰσθητικὰ καὶ μὲ μπερδεύει ὀπτικά αὐτὸ τὸ κατεβατὸ εἰκονιδίων ποὺ ἀνοίγεται ὡς «κέραμοι καὶ πλίνθοι ἀτάκτως ἐρριμμένοι» μόλις πάει τὸ ποντίκι στὴ γωνία τῶν Activities, μὲ ἐνοχλεῖ πέρα καὶ πάνω ἀπὸ ὅλα τὰ ἄλλα ἡ πλήρης ἐπικράτηση τοῦ λειτουργικοῦ ἀναλφαβητισμοῦ ποὺ μαστίζει τὶς ΗΠΑ καὶ ἄρχισε νὰ ἁπλώνεται καὶ γενικότερα.
Καὶ μὴ μοῦ πεῖ κανεὶς ὅτι μέσῳ τῆς εἰκόνας ξεπερνιοῦνται τὰ ἐμπόδια τῆς γλώσσας, γιατὶ πλέον ὅλα τὰ λειτουργικὰ GUI μποροῦν νὰ «ἀπευθύνονται» στὸν κάθε χρήστη στὴ γλώσσα του. Καὶ αὐτὸ κάλλιστα θὰ μποροῦσε νὰ ἀξιοποιηθεῖ γιὰ νὰ ἀναστραφεῖ, μὲ τὴ βοήθεια τῆς τεχνολογίας καὶ τῶν ὑπολογιστῶν, τὸ φαινόμενο τῆς γλωσσικῆς ἀνεπάρκειας καὶ τοῦ λειτουργικοῦ ἀναλφαβητισμοῦ. Ἀντίθετα, μὲ τὶς τελευταῖες κινήσεις τῶν σχεδιαστῶν τοῦ Gnome καὶ τῆς Canonical, ἐπιβραβεύεται καὶ ἐνισχύεται ὁ γλωσσικὸς ἀφανισμός.
Κατὰ τὰ ἄλλα, μιλᾶμε πράγματι γιὰ ἐκσυγχρονισμὸ στὰ ἐργαλεῖα (gtk3) καὶ βλέπουμε - εὐτυχῶς - προσπάθειες ὅπως αὐτὴ τοῦ Mint, ποὺ ἀξιοποιοῦν τὶς περιορισμένες πρὸς τὸ παρὸν δυνατότητες παραμετροποίησης τοῦ Gnome3. 

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές αν και τόσο το Gnome όσο και το Unity βελτιώθηκαν. Είναι και θέμα γούστου και κάποιες φορές και ηλικίας. Νομίζω ότι στους νεότερους αρέσει ή τέλος πάντων προσαρμόζονται πιο εύκολα σε τέτοιες αλλαγές. Για να ξέρεις και πολυτονικό είσαι της παλιάς σχολής :)