To Ubuntu προσκαλεί τους προγραμματιστές εφαρμογών

dsyrmalis | Τρί, 10/11/2011 - 22:38 | 4' | 6

Η ομάδα του Ubuntu δημιούργησε ένα νέο app developer site που σαν σκοπό έχει να βοηθήσει και να παροτρύνει του δημιουργούς εφαρμογών να αναπτύξουν νέο λογισμικό για το Ubuntu Software Center. Η διαφορά είναι πως η πρόσκληση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στους developers ανοικτού λογισμικού αλλά και σε αυτούς που φτιάχνουν εμπορικό λογισμικό ή ακόμα και σε αυτούς που τοι εφαρμογές τους είναι δωρεάν αλλά κλειστές (freeware). Για να στηριχθούν σωστά οι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν στην ιστοσελίδα του app developer οδηγίες, λίστες ταχυδρομείου, FAQ's αλλά και ένα επεξηγηματικό βίντεο για το πως να δημιουργήσουν πακέτα και να τα δημοσιεύσουν.
Εντύπωση κάνει το γεγονός πως η Canonical διαφημίζει το Ubuntu ως το τρίτο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα μετά τα Windows και το MAC OS X: "Ubuntu is the third most popular operating system in the world."
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, τουλάχιστον για αυτούς που επιθυμούν να δουν και κλειστές εφαρμογές στο Ubuntu και για μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση. Κινητήριος μοχλός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι φυσικά το Ubuntu Software Center στο οποίο η Canonical δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα. Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη διευκολύνει τις διάφορες εταιρείες κλειστού λογισμικού, αφού δεν θα προβληματίζονται σχετικά με τις άδειες στις οποίες θα πρέπει να κυκλοφορήσουν τα προγράμματα τους.
Εντύπωση όμως προκαλεί και το ότι στην επίσημη αυτή σελίδα δεν αναφέρεται η λέξη Linux αλλά παρουσιάζεται το Ubuntu σαν ένα ξεχωριστό λειτουργικό. Αν το δούμε με όρους Μάρκετινγκ η Canonical έχει και πάλι δίκιο αφού ενδεχομένως τόσο η λέξη Linux όσο και οι άδειες τρομάζουν σε κάποιες περιπτώσεις τις διάφορες εταιρείες. Αν όμως το εξετάσουμε με άλλους όρους, το Ubuntu μάλλον δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα αφού βασίζεται στο Debian και στο Gnome 3. Η προσθήκη ενός διαφορετικού Shell όπως το Unity ή του Software Center δεν φθάνουν για να μιλάμε για διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Όπως και να έχει η εξέλιξη αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένουμε να δούμε τη συνέχεια.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Έγραφα 5-6 μήνες πριν (στο editorial στο τεύχος 3) ότι η Canonical κάνει στροφή προς τη διαφορετικότητα και την διακριτότητα με στόχο να δώσει στον «πελάτη», δηλαδή στους χρήστες, μια διαφορετική εμφάνιση και λειτουργία από όλες τις άλλες διανομές με στόχο το κέρδος.

Το app developer site είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τώρα το αν θα πετύχει και τι θα πετύχει τελικά, θα το δούμε.

Το ότι λείπουν οι αναφορές στο ελεύθερο λογισμικό και το Linux, μην μας προβληματίζει. Είναι μέρος του marketing. Δεν μπορεις να πλασάρεις ένα προϊόν και να λες ότι βασίζεται σε κάτι άλλο - για διάφορους λόγους...

Και στην Beta πάντως βλέπω πως όταν κάνεις αποσύνδεση και πας να μπεις στο σύστημα γράφει Ubuntu και όχι Unity.

Πρέπει να επισημάνω ότι η Canonical και τα fanbois της διαδίδουν και διαιωνίζουν μια παρανόηση: κανείς μα ΚΑΝΕΙΣ δεν εμποδίζει το χρήστη ή το διαχειριστή οποιασδήποτε διανομής Linux να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει κλειστό λογισμικό αν το έχει ανάγκη ή το επιθυμεί. Εντάξει, κάποιες διανομές (π.χ. Debian, Trisquel) επιλέγουν να έχουν σχεδόν αποκλειστικά ή αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό στα αποθετήριά τους.

Αλλά για μια στιγμή: όπως ακριβώς δε βασίζομαι αποκλειστικά στα αποθετήρια της διανομής που χρησιμοποιώ, έτσι κι όταν χρησιμοποιούσα κυρίως Windows δε βασιζόμουν στη Microsoft για να βρω λογισμικό. Το κατέβαζα ή το αγόραζα από εξωτερικές πηγές. Γιατί πρέπει να διαιωνίζεται η παρανόηση ότι στο Linux "επιτρέπεται μόνον ΕΛ/ΛΑΚ"; Αν αφήσουμε κάποιες ενίοτε ακραίες εκφάνσεις της υπέρ του ΕΛ/ΛΑΚ στάσης, στο Linux ενθαρρύνεται η χρήση ΕΛ/ΛΑΚ, δεν επιβάλλεται.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι την Canonical τη βολεύει να θεωρεί ο κόσμος ότι οι άλλες διανομές "απαγορεύουν" το κλειστό λογισμικό, αλλά αυτός ο υπαινιγμός/ισχυρισμός είναι έωλος και παραπλανητικός και μου θυμίζει ένα έξοχο κείμενο του Ουμπέρτο Έκο με τίτλο "Διαμάντια με τη σέσουλα".

Το 3ο σε δημοτικότητα πως τεκμαίρεται ; υπάρχουν κάποια στατιστικά ;

Με δεδομένο ότι τα Windows είναι πρώτα σε δημοτικότητα με δεύτερη την familia της Apple, η Canonical ισχυρίζεται (όχι αβάσιμα) ότι η δική της διανομή Linux είναι η δημοφιλέστερη. Λογικά θα βασίζεται σε στοιχεία του distrowatch.

Πάντως η δουλειά της Canonical δεν είναι και τόσο δύσκολη. Έχει σαν βάση το Debian και το Gnome 3 και στο μόνο που θα πρέπει να αφιερώσει τις δυνάμεις της είναι στο Unity και στο Software Center. Με ήδη εύκολη εγκατάσταση, με ένα βελτιωμένο Unity και με κάποιες κλειστές εφαρμογές που θα μπαίνουν στο σύστημα με ένα κλικ μπορεί να τα καταφέρει τελικά. Αρκεί να καινοτομήσει λίγο γιατί και στα χρώματα μοιάζει αρκετά με το Mac OS X.