Ήρθε το Plasma Active One

Etern4L | Τρί, 10/11/2011 - 21:13 | 19' | 1

Μια φορητή συσκευή θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο απο μια συλογή εφαρμογών. Θα πρέπει να αντανακλά το ποιός είσαι. Το Plasma Active εμπλουτίζει την ταμπλέτα σας με έξυπνα εργαλεία για να υποστηρίξει αυτό που κάνετε, όταν το κάνετε με τις ολοκαίνουργιες δραστηριότητες, βελτιώνοντας την βασισμένη στην αφή, εμπειρία του χρήστη.




Στις 9 Οκτωβρίου 2011 (9.10.11) έγινε δημόσια διαθέσιμη η πρώτη κυκλοφορία του Plasma Active για ταμπλέτες.
Η διεπαφή του Plasma Active One για οθόνες αφής είναι περισσότερο από ένας εκκινητής εφαρμογών. Από την στιγμή που ανάβει η συσκευή, πέρα από το παραδοσιακό πλέγμα εφαρμογών, βλέπετε την οθόνη Δραστηριότητων στο τρέχον έργο σας, εργασία ή ιδέα. Με τις Δραστηριότητες, μπορείτε να συγκεντρώσετε όλα τα έγγραφα, ανθρώπους, ιστοσελίδες, μέσα και συστατικά (widget) που σχετίζονται με ένα θέμα σε ένα μέρος, χτίζοντας εξατομικευμένες και διαδραστικές απόψεις της ζωής σας.

 

Με το Plasma Active οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Μπορείτε να προσθέσετε όσα πράγματα θέλετε στην Δραστηριότητα όπως επιθυμείτε με τη χαρακτηριστική "επ' άπειρο κύλιση". Μπορείτε να δημιουργήσετε όσες Δραστηριότητες θέλετε και να κινηθείτε μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τον φιλικό προς την αφή Εναλλαγέα Δραστηριοτήτων.




Το θέμα μιας Δραστηριότητας είναι στο χέρι σας: η σχεδίαση των διακοπών σας, η δουλειά πάνω σε ένα project επαγγελματικό ή για το σχολείο, η συλλογή φωτογραφιών από εκείνο το φοβερό πάρτυ το προηγούμενο σαββατοκύριακο, η διατήρηση καρτελών για την κοινωνική σας ζωή, η συλλογή των αγαπημένων σας σελίδων στο ίντερνετ. Δημιουργήστε μια Δραστηριότητα, δώστε της όνομα και μια είκονα για φόντο, και ξεκινήστε να τη χρησιμοποιείτε αμέσως προσθέτοντάς της πράγματα, είτε άμεσα με τη χρήση του κουμπιού Προσθήκη ή χρησιμοποιώντας τη διεπαφή "Share Like Connect".




Το Share Like Connect είναι ένα γκρουπ από τρία μικρά εικονίδια που είναι πάντα διαθέσιμα στην πάνω μπάρα. Σας επιτρέπουν να ενώσετε γρήγορα το τι κάνετε σε οποιαδήποτε Δραστηριότητα - έγγραφα, ιστοσελίδες ή εικόνες που βλέπετε. Χρησιμοποιήστε το Share Like Connect για να προσθέσετε σελιδοδείκτες. Στείλτε με email ότι βλέπετε χωρίς καθυστέρηση σε
ατόμα που βρίσκονται στο βιβλίο διευθύνσεών σας.

 

Συμπληρώνοντας τις Δραστηριότητες, το Plasma Active παρέχει ένα γρήγορο και αποδοτικό εκκινητή εφαρμογών και περιέχει ένα πλήθος εφαρμογών για να τις χρησιμοποιήσετε και να τις ευχαριστηθείτε με το που θα ξεκινήσετε να δουλεύετε μαζί του (out of the box). Απλά τραβώντας προς τα κάτω το επάνω panel γίνεται εμφανής η περιοχή της Επιλογής Εφαρμογών (Application Peek). Το Peek δείχνει κάθε εφαρμογή που τρέχει την συγκεκριμένη στιγμή, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε γρήγορα ή να κλείσετε εφαρμογές. Τραβώντας το Peek πιο κάτω εμφανίζεται ο εκκινητής (launcher). Έχει μια απλή λίστα εικονιδίων παρόμοια με αυτή των tablet και των κινητών. Η ενσωματωμένη μπάρα αναζήτησης επιτρέπει την γρήγορη αναζήτηση ανάμεσα σε εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο σύστημα.




Όταν ξεκινάει μια εφαρμογή, συνδέεται αυτόματα με την τρέχουσα Δραστηριότητα. Εφαρμογές που συσχετίζονται ομαδοποιούνται μεταξύ τους και δεν στέκονται εμπόδιο όταν αλλάζετε σε μια διαφορετική Δραστηριότητα. Μπορείτε να είστε παραγωγικοί με το Plasma Active άμεσα. Πολλές εφαρμογές υπάρχουν εξ ορισμού -- ένας περιηγητής ιστού, ένας προβολέας εικόνων, ένας αναπαραγωγέας μέσων (Bangarang Active), ένας προβολέας εγγράφων με απλές δυνατότητες επεξεργασίας (Calligra Active [beta]), ένα πλήρες χαρακτηριστικών ταχυδρομείο και ημερολόγιο (Kontact Touch) και πολλά φοβερά παιχνίδια. Αυτές οι εφαρμογές έχουν βελτιστοποιηθεί για τη διεπαφή αφής. Εκατοντάδες άλλες είναι διαθέσιμες δωρεάν από ασφαλή δικτυακά αποθετήρια, αν και πιθανότατα δεν θα είναι τόσο φιλικά ως προς την αφή (touch friendly).






Το Plasma Active είναι σχεδιασμένο και δημιουργημένο ανοιχτά και διανέμεται ως δωρέαν, ανοιχτού
κώδικα λογισμικό. Πίσω από τις ιδέες και το λογισμικό υπάρχει μια ζωντανή ομάδα από συμμετέχοντες της κοινότητας και των εταιριών που δουλεύουν μαζί για ένα κοινό στόχο: την δημιουργία ενός καταπληκτικού ελεύθερου λογισμικού για συσκευές. Δεν υπάρχουν ιδιόκτητα κλειδώματα ή σιδερένιες κουρτίνες μπροστά από το σχεδιασμό ή τις προσπάθειες ανάπτυξης, μόνο μια καταπληκτική εμπειρία
για το χρήστη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, να απολαύσετε και να συμμετέχετε σε αυτή.

 

Πώς να αποκτήσετε το Plasma
Active One

 

Υπάρχουν και εγκαταστάσημες αλλά και ζωντανές εικόνες του Plasma Active διαθέσιμες για κατέβασμα. Αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης μπορούν να βρεθούν στη σελίδα Εγκατάσταση του Plasma Active στο wiki. Κατά κανόνα η εγκατάσταση είναι ένα απλό θέμα εισαγωγής του εκκινήσιμου USB stick στο tablet, επανεκκίνησης και ακολούθησης των οδηγιών που εμφανίζονται
στην οθόνη.

 

Είναι επίσης δυνατό να τρέξεις το Plasma Active σε μια virtual machine για λόγους δοκιμής και κριτικής μόνο. Για περισσότερες πληροφορίες, όπως και προβλήματα με την συγκεκριμένη προσέγγιση, παρακαλούμε να κοιτάξετε την σελίδα Plasma Active in a Virtual Machine στο wiki. Συνιστούμε να τρέχετε το Plasma Active σε ένα tablet για να βιώσετε όλη την εμπειρία.

 

Ο δρόμος μπροστά

Το Plasma Active One είναι ένα ακόμα βήμα στο μεγάλο ταξίδι της KDE Plasma team που υπάρχει από την απαρχή του project το 2007, αρχικά για την δημιουργία ενός νέου desktop shell. Δεν ήρθε το τέλος αυτού του ταξιδιού. Το Plasma Active Two θα γίνει release στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2011, με το Plasma Active Three να είναι στα πλάνα για release το Καλοκαίρι του 2012.

 

Το Plasma Active Two θα έχει αυτόματες προτιμήσεις, υπόστηριξη για Activities, που θα επιτρέπει στο Plasma Active να σε βοηθά στην συλλογή και την προσθήκη σχετικών πληροφοριών και εγγράφων στα Activities. Θα προσθέσουμε επίσης ενισχυμένο collection viewing, filtering και sorting από όλους τους τύπους των media και των πληροφοριών που είναι προσβάσιμα στο Plasma Active. Περισσότερες δυνατότητες θα αναπτυχθούν για το plugin-based Share Like Connect σύστημα. Αυτή η έκδοση θα περιέχει επίσης αναβαθμισεις στην σταθερότητα και την απόδοση όπως και feature fixes.

 

Το Plasma Active Three θα είναι ένα ακόμα σημαντικό release όπου θα εστιάσουμε στις προκλήσεις στον τόμεα της ασφάλειας στις συσκεύες για να κρατιούνται τα δεδομένα ασφαλή και υπό τον έλεγχό σας. Με το release Three, θα ξεκινήσουμε να κάνουμε implement  (?) και άλλες συσκευές όπως settop boxes ή handhelds.Το Plasma έχει δημιουργηθεί με την φιλοσοφία του "highly componentized, re-usable and recomposable interfaces". Αυτό μας επιτρέπει να κινηθούμε από τύπο σε τύπο συσκευής με λογικά user experiences για την κάθε μία. Σκοπεύουμε να εκμεταλευτούμε αυτή την ευελιξία στο έπακρον στα επερχόμενα development cycles.

 

Στα μελλοντικά development cycles, θα προσθέσουμε στον αριθμό των Active applications και widgets που υπάρχουν. Οι υπάρχοντες application developers καλούνται να έρθουν μαζί μας στο να κάνουν "Activate" τις εφαρμογές σας για touch και άλλους device form factors. Οι καλύτερες και πιο χρήσιμες από αυτές τις εφαρμογές θα γίνουν shipped με τα μελλοντικά Plasma Active images. Μια εύκολη στην χρήση υπηρεσία για το downloading των εφαρμογών θα υπάρχει για τις άλλες εφαρμογές.

 

Σχεδιάζουμε να προσθέσουμε την ARM σαν επίσημα υποστηριζόμενη αρχιτεκτονική δίπλα στα platforms της Intel που ήδη υποστηρίζονται. Αυτή η προσπάθεια τρέχει παράλληλα με αυτούς που έχουν ως σκοπό να μικρύνουν το αποτύπωμα του βασικού Λειτουργικού Συστήματος, που χρειάζεται για να τρέξει μια διεπαφή του Plasma Active. Επιπρόσθετα, είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης καθαρά τεκμηριωμένων και περιεκτικικών προδιαγραφών για τις βαθύτερες απαιτήσεις του Λειτουργικού Συστήματος.




Πως μπορείς να συμμετάσχεις

 

Το Plasma Active είναι ένα ανοιχτό project: όλο το design, ο σχεδιασμός και το development γίνεται σε ενά ανοιχτό συνεναιτικό περιβάλλον εργασίας. Η κοινότητα οι contributors και οι εταιρίες που δημιουργούμε software για αυτές είναι ευπρόσδεκτες και μπορούν να συμμετάσχουν με τους δικούς τους όρους. Εάν θες να δημιουργήσεις νέα widgets, add-ons για το Share Like Connect, νέες εφαρμογές, να έχεις ώς στόχο νέες συσκευές ή να δημιουργήσεις εντελώς καινούρια user experiences χρησιμοποιόντας το Plasma Active υπάρχει χώρος για τις προσπάθειές σου. Τα testing, stabilization, usability efforts και το graphic design για το ήδη υπάρχουν software είναι τομείς που μπορεί κάποιος να συμμετέχει.

 

Οι βιβλιοθήκες που χρησιμοποιεί το Plasma Active είναι ύπο την αδειοδότηση της permissive LGPL άδειας επιτρέποντας για μια ποικιλία επιλογών αδειοδότησης και παραμετροποίησης ή δυνατότητες για add-on. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Plasma Active στην mailing list μας ή στο irc.freenode.net #active. Υπάρχει ένα KDE forum για υποστήριξη των χρηστών, κι ένα γερμανικό forum για υποστήριξη στο open-slx. Αιτήσεις για προσωπικά θέματα ή για τον τύπο μπορούν
να γίνουν στον Sebastian Kügler ([email protected]) και στην Eva Brucherseifer ([email protected]).




Συμβατότητα Υλικού

 

Τα images του Plasma Active One έχουν τεσταριστεί και υποστηρίζονται από τα  WeTab, ViewSonic ViewPad, ExoPC tablets και το Lenovo Ideapad. Περισσότερες πληροφορίες για την συμβατότητα συσκευών μπορούν να βρεθούν εδώ (που?). Το Plasma Active μπορεί να εγκαθίσταται και να δουλεύει και σε άλλες Intel-based συσκευές. Η υποστήριξη για συσκευές ARM είναι ακόμα υπό κατασκευή. Όμως, το Plasma Active έχει εγκατασταθεί επιτυχώς και τρέχει στο Nokia N900 και σε άλλες ARM συσκευές.

 

Συμβατότητα Λογισμικού

 

Πρακτικά οποιοδήποτε λογισμικό είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες Linux μπορεί να τρέξει στο Plasma Active. Προτείνουμε λογισμικό βασισμένο στο KDE και το Qt μιας και παρέχουν το καλύτερο intergration με το Plasma Active One, που το ίδιο έχει βασιστεί στο KDE Platform 4.7 και το Qt 4.7. Αλλό λογισμικό, πάντως, τρέχει και δουλεύει όπως θα έκανε σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα Linux. Αυτό εμπεριέχει και λογισμικό για την γραμμή εντολών που είναι προσβάσιμη μέσω του touch-ready terminal application που περιέχεται στο Plasma Active.

 

Το Plasma Active είναι συμβατό με τα workspaces του Plasma Desktop και του Plasma Netbook  Είναι όλα βασισμένα στο ίδιο framework, μοιραζόμενα πάνω από το 95% του κώδικα. Αυτή είναι μια ραδικά διαφορετική προσέγγιση στην ομοιογένεια του interface αναμέσα σε συσκευές. Τα περισσότερα άλλα προιόντα tablet είναι η ξεχωριστά στον εαυτό τους ( μοιραζόμενα ελάχιστα η κανένα κοινό με τα άλλα device interfaces), η προσπάθειες να χρησιμποιηθούν τα desktop interfaces σε μικρότερες αναλύσεις. Αλλά τα Plasma-based interfaces είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένους τύπους συσκευών, και είναι ικανά να το κάνουν αυτό έχωντας σχεδόν όλο το γράψιμο κώδικα και του engineering κοινά.(?) Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα widgets και οι εφαρμογές που έχουν γραφτεί για το Plasma Desktop ή το Netbook να μπορούν να τρέχουν απρόσκοπτα στις Plasma Active συσκευές.

 

Ευχαριστίες

 

Το Plasma Active One δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την καταπληκτική υποστήριξη της κοινότητας του Plasma και την υποστηρίξη τόσο οικονομική αλλά και στο development της basysKom και του open-slx. Το Plasma Active έχει χτιστεί πάνω στα άριστα KDE και Qt frameworks που μας δώσανε ένα ισχυρό προβάδισμα. Νιώθουμε ταπεινά (?) που στεκόμαστε δίπλα (η πάνω στους ώμους) χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με τις KDE και Qt κοινότητες τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνανε για την δημιουργία των MeeGo OS και Open Build Service που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσουν το Plasma Active One να σταθεί στα πόδια του.

 

Σχετικά με το KDE

 

Το KDE είναι μια παγκόσμια τεχνολογική ομάδα που δημιουργεί ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό για σταθερούς και φορητούς υπολογιστές.Αναμέσα στα προιόντα του KDE υπάρχει ένα μοντέρνο σύστημα desktop για τις πλατφόρμες Linux και UNIX, περιεκτικές σουίτες γραφείου και παραγωγικότητας (?) και εκατοντάδες τίτλοι εφαρμογών σε πολλές κατηγορίες που εριλαμβάνουν εφαρμογές Internet και ιστού, πολυμέσων, ψυχαγωγίας, εκπαίδευτικου περιεχομένου, δημιουργείας γραφικών και συγγραφής κώδικα. Το KDE software είναι μεταφρασμένο σε πάνω από 60 γλώσσες και έχει γραφτεί με τις αρχές της ευκολίας χρήσης και της σύγχρονης προσβασημότητας κατά νου. Οι γεμάτες από features εφαρμογές του KDE4 τρέχουν εγγενώς στο Linux, στο BSD, το Solaris, τα Windows και το Mac OS X.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολύ ενδιαφερόν και εξειδικευμένο σε αυτές τις συσκευές. Ελπίζω να είναι και γρήγορο.