Μέθοδος Undervolting !!!

Lionux | Πέμ, 04/15/2010 - 13:42 | 6' | 6

Ψαχνοντας στο Φορουμ να δω αν υπαρχει καποια σχετικη εγγραφη ... παρατηρησα πως κανεις δεν ειχε δημιουργησει το

συγκεκριμενο θεμα ! Πηρα λοιπον την αποφαση να το ανοιξω μιας κ μου εχετε κινησει την περιεργεια ολοι εσεις που ασχολειστε

με τις βελτιστοποιησεις του επεξεργαστη (overclocking κ οχι μονο) γενικοτερα !

Για να μην σας κουρασω λοιπον θα μπω κατευθειαν στο θεμα δινοντας σας καποιες πληροφοριες που βρηκα μεσω νετ ...

Τι είναι το Undervolting?

Το Undervolting είναι μια μέθοδος περιορισμού της περίσσειας voltage ένας επεξεργαστή με τη βοήθεια software. Είναι μια πάρα πολύ αποτελεσματική μέθοδος περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας και άρα βελτίωσης της αυτονομίας στα laptop, πτώσης των θερμοκρασίων του επεξεργαστή και αντίστοιχα του θορύβου του συστήματος ψύξης του.

Το Undervolting αφορά μόνο τον επεξεργαστή ή και άλλα εξαρτήματα hardware?

Το Undervolting με το οποιο καλο ειναι να ασχοληθουμε πρεπει να αφορά αποκλειστικά τον επεξεργαστή και κανένα άλλο εξάρτημα.
 Διοτι όταν μειώνουμε τη θερμοκρασία στο πιο θερμό κομμάτι του laptop μας, μοιραίο είναι να βελτιώνονται οι θερμοκρασίες και στα γειτονικά υποσυστήματά που επηρεάζονταν απ' τις υψηλές θερμοκρασίες που ανέπτυξε ο επεξεργαστής.

Θα χάσω σε επιδόσεις με το Undervolting? Undervolting=Underclocking?

Κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Με τo Undervolting δε μειώνουμε καθόλου τις επιδόσεις ούτε του επεξεργαστή ούτε κάποιου άλλου υποσυστήματος. Undervolting λοιπόν δε σημαίνει Underclocking.
Aπλά δίνουμε στον επεξεργαστή την τάση ακριβώς που χρειάζεται και τίποτα παραπάνω.

Το Undervolting είναι μόνο για επεξεργαστές των laptop ή μπορεί να εφαρμοστεί και στα desktop ?

Φυσικά και μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε. Το θέμα είναι ότι στα desktops δεν μας απασχολούν τόσο οι θερμοκρασίες και ο θόρυβος του επεξεργαστή, αφού με μια καλύτερη ψύκτρα το λύνουμε το θέμα. Αντίθετα στα laptops δεν μπορούμε να βάλουμε μια θηριώδη ψύκτρα.
Στα desktops δεν μας ενδιαφέρει επίσης η αυτονομία, ενώ αντίθετα στα laptops κάθε λεπτό αυτονομίας που κερδίζουμε είναι σημαντικό.

Αφού είναι τόσο απλό σαν ιδέα το Undervolting γιατί δεν το έκανε η Intel/AMD πριν από μας για μας?

Η απάντηση είναι απλή. Ο κάθε επεξεργαστής έχει διαφορετικές ανοχές σε voltage.
H μαμά κατασκευάστρια εταιρεία λοιπόν αντί να σετάρει το voltage ξεχωριστά για τον κάθε επεξεργαστή της, ώστε να είναι το χαμηλότερο δυνατό (ρισκάροντας κάποια πιθανή αστάθεια των  συστημάτων σε οριακές τιμές), προτιμάει να δώσει ένα standard voltage εγγυημένης σταθερότητας, το οποίο όμως είναι πολύ ψηλότερο απ’ αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο εκάστοτε επεξεργαστής.
Ουσιαστικά λοιπόν αν δεν αλλάξουμε το voltage στον επεξεργαστή του laptop μας έχουμε ουσιαστικά ένα Overvolted Σύστημα και όχι ένα Undervolted.

Περαιτέρω πληροφορίες θα βρείτε εδώ κ εδώ kαθώς επίσης :

http://www.ubuntudoctor.com/search/node/undervolting

https://wiki.ubuntu.com/UndervoltingHowto

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=786402&highlight=phc

http://www.linux-phc.org/forum/viewtopic.php?f=13&t=67

Καντε κ ενα googling κ θα σας βγαλει πολλα αποτελεσματα !

Οπως καταλαβαινετε ομως λογω περιορισμενων γνωσεων δεν μπορω να δωσω σαφεις οδηγιες για την δημιουργια ενος 

ευκολονοητου οδηγου ! Ευχομαι το συγκεκριμενο νημα να φανει ενδιαφερον,γιατι τα οφελη εδω που τα λεμε ειναι πολλα μεσω μιας

τετοιας μεθοδου,κ οσοι απο τους εμπειρους χρηστες μπορουν κ εχουν την καλη διαθεση ας το αναπτυξουν βοηθοντας κ μας τους αρχαριους !

ΠΡΟΣΟΧΗ

Oσο κ αν εγγυωνται ιδιαιτερα εμπειροι χρηστες πως με την συγκεκριμενη μεθοδο δεν υπαρχει περιπτωση βλαβης στο συστημα σας
θα παρακαλουσα θερμα πριν την δοκιμασετε να ειστε ιδιαιτερα επιφυλακτικοι ! Δεν φερω καμια ευθυνη αν παθει κατι το συστημα σας !
 
 
Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μια παρατήρηση να κάνω, σαν χρήστης 2 desktop (το ένα είναι laptop αλλά η μπαταρία του κρατάει 10 λεπτά, οπότε και μετατρέπεται σε desktop :p) συστημάτων. Θεωρώ λανθασμένη την προσέγγιση οτι τέτοια πράγματα χρειάζονται μόνο σε ένα laptop. Ναι μεν υπάρχει το θέμα της αυτονομίας, αλλά στα desktop υπάρχει το θέμα της ηλεκτρικής σκούπας, σε θόρυβο και κατανάλωση. Τα super-douper ουάου pc βγαίνουν πολλές φορές ακριβότερα, έχετε αναρωτηθεί πόσο πληρώνει στη ΔΕΗ ένα pc που καταναλώνει σε φόρτο καμια 700άρα Watt; Κάντε τις πράξεις και σας βλέπω με μονοπύρηνο, με onboard κάρτα γραφικών.

Οι καινούριοι επεξεργαστές αφού είναι κατασκευασμένοι στα 45nm και κάτω όπως και οι κάρτες γραφικών δεν καταναλώνουν ρεύμα! Έχεις ένα θηρίο πια με 450w τροφοδοτικό. Το undervolting παιδιά ισχύει μόνο για παλιά pc & laptop αλλά δεν συνίσταται από μη πολύ έμπειρους χρήστες!

Amd Shop Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amdshop.gr Δικτυακή πύλη τεχνολογίας

 

amdnetgr]

Οι καινούριοι επεξεργαστές αφού είναι κατασκευασμένοι στα 45nm και κάτω όπως και οι κάρτες γραφικών δεν καταναλώνουν ρεύμα! Έχεις ένα θηρίο πια με 450w τροφοδοτικό. Το undervolting παιδιά ισχύει μόνο για παλιά pc & laptop αλλά δεν συνίσταται από μη πολύ έμπειρους χρήστες!

Ναι, τα απλά pc δεν καταναλώνουν πολύ. Ένα "καλό" Pc όμως καταναλώνει υπο φόρτο 130W στον επεξεργαστή (Intel i7) και βάζουμε και ακόμα 370W για μια nvidia gtx480 και η ηλεκτρική σκούπα μου καταναλώνει λιγότερο, και κάνει και λιγότερο θόρυβο. H αλήθεια είναι οτι οι AMD/ATI είναι σε καλύτερα επίπεδα.

Για Intel & Nvidia φίλε μου δεν έχω ιδέα χαχαχαχαχαχαχα. Αλλά βάλε έναν καινούριο Athlon 4πύρηνο και μία Αti 5870 με 2 GB ram και ένα τροφοδοτικό 400άρι είναι υπέραρκετο!

Amd Shop Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amdshop.gr Δικτυακή πύλη τεχνολογίας

 

amdnetgr]

Το undervolting παιδιά ισχύει μόνο για παλιά pc & laptop αλλά δεν συνίσταται από μη πολύ έμπειρους χρήστες!

Amd Shop Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amdshop.gr Δικτυακή πύλη τεχνολογίας

 

Μια απο τις εξαιρετικες δυνατοτητες του Linux αναμφισβητητα ειναι να μπορει να παιζει σε παλιας τεχνολογιας υπολογιστες !

Ανοιξα λοιπον αυτο νημα επειδη πιστευω πως μια μεγαλη μεριδα χρηστων εξακολουθουν να θελουν να χρησιμοποιουν τα παλια τους μηχανηματα !

Γι'αυτο αλλωστε υπαρχουν κ οι lite διανομες (οπως π.χ Monomaxos Lite) !

Αν μπορουσαμε λοιπον να μειωσουμε σε αυτους τους Υπολογιστες την θερμοκρασια κ κατα συνεπεια τον θορυβο , μεσω ενος ευκολου οδηγου πιστευω πως 

θα ικανοποιουσαμε κ αυτους τους χρηστες !!! Πραγματικα αξιζει τον κοπο να κανουμε αυτον τον οδηγο !

 

Ξέρει κανείς κανα πρόγραμμα undervolting για linux ; Για windows μονο ξέρω κάποια...