Τέλος η υποστήριξη για τους επεξεργαστές i386 απο το Linux

dsyrmalis | Τετ, 12/12/2012 - 19:05 | 1' | 6

Όπως ανακοινώθηκε στο git, σταματά η υποστήριξη για τους παλιούς επεξεργαστές i386. Η απόφαση αυτή που την επικρότησε και ο Linus Torvalds δεν είναι και τόσο παράλογη αφού μάλλον είναι ελάχιστοι οι χρήστες που μπορεί να διαθέτουν ακόμα ένα τέτοιο επεξεργαστή.

Πηγή

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

από πρακτικής άποψης η υποστήριξη σταμάτησε μαζί με την σειρά 2.4 δηλαδή το τέλος τού 2011. Φαίνεται είχαν αφήσει κάποια θεωρητική δυνατότητα συμβατότητας μέχρι τώρα, αλλά από αυτά που έχω διαβάσει οι τελευταίοι πυρήνες πρακτικά απαιτούν Pentium 2 και πάνω. για αυτό οι διανομές που εξειδικεύονται σε παλιούς υπολογιστές επιλέγουν παλιούς 2.6 πυρήνες (για να τρέχουν σε παλιούς Pentium) ή τον 2.4 (για να τρέχουν σε 386).

Το linux ήταν ανέκαθεν η επιλογή μου για να "ζωντανεύω" παλιά PC. Τώρα που έπαυσε η υποστήριξη παλαιών επεξεργαστών, τί θα γίνει Cry;;;

Θα υποστηρίζει τα παλαια pc (i486, i586). Τα αρχαία i386 δεν θα υποστηρίζει.

Όποιος θέλει να βάλει λίνουξ σε παλιό εξακολουθεί πάντα να έχει στην διάθεσή του τούς παλιούς πυρήνες. Τούς νεώτερους πυρήνες έτσι και αλλιώς τούς θέλεις για νεώτερο υλικό, και αν θέλεις να ζωντανέψεις παλιό υπολογιστή τότε σπάνια τίθεται τέτοιο θέμα.

Επειδή το έψαχνα πριν λίγο καιρό το θέμα επιμένω ότι η υποστήριξη τών τελευταίων πυρήνων στούς αρχαίους 386 ακόμα και μέχρι παλιούς Pentium, είναι στον χώρο τής (καλπάζουσας) φαντασίας. Οι εξειδικευμένες στούς πολύ παλιούς υπολογιστές (σύγχρονες) διανομές για να μπορούν να τρέχουν χρησιμοποιούν τον πυρήνα 2.4.x όχι τυχαία.

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι έγινε είναι εκκαθάριση κώδικα σχετικού με την παλιά αυτήν αρχιτεκτονική που όμως έτσι και αλλιώς ήταν άχρηστος και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πλέον για τον σκοπό που είχε γραφτεί πολλά χρόνια πριν. Η ανακοίνωση ότι πλέον δεν θα τρέχουν επομένως είναι ανακριβής. Ούτε πριν έτρεχαν.

Η σειρά 2.4.χ έπαψε να υποστηρίζεται το τέλος τού 2011. Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει μια κοινότητα που θα συνεχίσει να την υποστηρίζει. Καλό είναι για ιστορικούς λόγους να μπορούμε να έχουμε επιλογή ακόμα και για αρχαίους υπολογιστές.

Ο 386sx-25 μου έφτασε μέχρι πυρήνα 2.6.5 αλλά ακόμα και έτσι είχε χρειαστεί
πολύ σημαντικό "κουτσούρεμα" / hacking για να δουλέψει:

     * Αλλαγή του SLAB allocator σε SLOB

     * "Πέταμα" μια σειρά από features που σχετίζονται με δυνατότητα "hotplug" για hardware, π.χ., sysfs
       (ο 386sx δεν υποστήριζε hotplugging και ο συγκεκριμένος δεν είχε και τίποτα ιδιαίτερο από περιφερειακά)

     * Συμπίεση του εκτελέσιμου με UPX

κλπ. Μερικές από τις τεχνικές τις είχα περιγράψει στο άρθρο:
http://magaz.hellug.gr/35/02_kernel-shrink.html

Ευτυχώς πλέον ο 386sx μου έχει πεθάνει ως hardware (κράτησε ως το 2010 από το 1993
που τον αγόρασα αν θυμάμαι καλά) αλλά έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε ιδιαίτερο νόημα
να συνεχίζει να αναβαθμίζεται σε πυρήνες και αν ζούσε ακόμα στις μέρες μας μάλλον
θα έτρεχε κάποιο διαφορετικό OS και όχι Linux.

Χαιρετισμούς,
Παντελής

 

Το άρθρο σου Παντελή το είχα διαβάσει πριν χρόνια και είχα εντυπωσιαστεί. Τότε είχε και νόημα το παιχνίδι με τον πυρήνα.