ext3 sata hdd - χρειάζεται defrag?

TravisBickle | Τετ, 01/18/2012 - 18:20 | 2' | 4

Καλησπέρα σε όλους,

Εχω ένα atom headless ubuntu server(10.04) με 2 sata hdd στο σπίτι για κατεβαστήρι, file server και printer server. Συνήθως είναι σερί ανοιχτός για διαστήματα > 3 μηνών. Εγινε reboot την προηγούμενη εβδομάδα και επειδή αργούσα να πάρω ssh, τον συνέδεσα με οθόνη και είδα ότι έκανε fdisk τον 2ο δίσκο (1tb western digital). Τον άφησα, τελείωσε μετά από 9 ώρες!!! Έκτοτε, τα samba shares που βρίσκονται στον 2ο δίσκο καθυστερούν να ανοίξουν υπερβολικά πολύ. Ξέρω ότι δε φταίει το samba μιας και τα shares που βρίσκοντα στον 1ο δίσκο γίνονται browse και ανοίγουν αμέσως.

Διάβασα στο internet ολόκληρη κουβέντα για το αν χρειάζονται defrag ή όχι τα filesystems του linux (και οι 2 hdd είναι σε ext3). Από ότι βρήκα, ένα utility pydefrag υπάρχει και ένα e2defrag που είναι στο launchpad. Ερωτήσεις: λύνεται το πρόβλημα με defrag ή είναι μήνυμα ότι ο δίσκος άρχισε να πνέει τα λοίσθια; η επιλογή move to new disk > format > move back είναι σαφώς καλύτερη; (βέβαια πρέπει να αγοράσω άλλο δίσκο, είναι 700GB γεμάτα). Εχετε να δώσετε κάποια άλλη κατευθυντήρια γραμμή να ψάξω;

Σας ευχαριστώ

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Όχι, γενικά δεν χρειάζεται. Εκτός αν οι δίσκοι σου είναι σχεδόν γεμάτοι και ειδικά αυτοί που δεν έχουν λειτουργικό σύστημα, όπου μετακινούνται τα περιεχόμενα. Θα σου έλεγα πάντως να περάσεις σε Ext4 ή σε άλλο σύστημα αρχείων που είναι πιο γρήγορο. 
Θα σου πρότεινα αν στο δίσκο έχει γεμίσει το 90% να διαγράψεις μερικά αρχεία που δεν χρειάζεσαι και τότε να κάνεις defrag. Καλό θα ήταν να αλλάξεις και σύστημα αρχείων. Επίσης, το Samba δεν είναι και ότι πιο γρήγορο εκτός αν υποχρεωτικά θες συνεργασία με Windows pc.

  Μιά ερώτηση , όχι τόσο άμεσα σχετική με το θέμα.. γενικά ισχύει , νομίζω , πώς το ext4 filesystem είναι μία πολύ καλή λύση απο πλευράς ασφάλειας δεδομένων & ταχύτητας.  Μπορεί το Linux να εγκατασταθει στο δίσκο με προεπιλεγμένο filesystem το  ufs ( UNIX FILE SYSTEM ) & πώς μπορεί να γίνει αυτό στο Ubuntu  ή στο Fedora ή στο openSuse που υποστηρίζουν μόνο τα ext2-3-4 , Btrfs , Reiser , Xfs , Jfs & vfat ?   με το Reiser4 μπορεί να γίνει το ίδιο ?
    Θα ήθελα πολύ στο επόμενο τεύχος να υπάρχει άρθρο συγκριτικό για τα Filesystems &  με αναφορές ως προς το κατά πόσο τα διάφορα αυτά είδη εφαρμόζονται στις σύγχρονες διανομές Fedora , Ubuntu-debian , openSuse , Mageia-Mandriva , PCLinuxOS & Arch. Ειναι πολυ ενδιαφέρον να μάθουμε αν μπορούμε να τρέχουμε όλα τα παραπάνω σε ufs ή Reiser4 ή σε όποιο άλλο ''εξωτικό'' filesystem.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Εχω ξεκινήσει backup, βέβαια με τις ταχύτητες που παει ο δίσκος θα πάρει καμιά μέρα. Μετά θα τον κάνω format σε ext4 και να δουμε. Με τις τιμές που έχουν πάει τελευταία οι δίσκοι, ελπίζω να επανέλθει σε φυσιολογικές ταχύτητες. Το samba είναι απαραίτητο.

Συμφωνώ κι εγώ με τον Zenwalk για ένα άρθρο για τα filesystems.

Καταρχάς δεν είναι απαραίτητο να διαγράψεις όλα σου τα δεδομένα. Με μια εντολή μπορείς να αλλάξεις απο EXT3 σε ΕΧΤ4. Ένα απο τα πλεονεκτήματα του Ext 4 είναι ότι το fschk θα είναι πολύ πιο γρήγορο!