ATI Radeon HD 4550 linux compatibility

jvarkas | Πέμ, 03/24/2011 - 15:15 | 1' | 8

Καλησπέρα,

Έχω βρει μια φτηνή κάρτα (Gigabyte) με το chipset που αναφέρω στο θέμα και θα ήθελα μια γνώμη για αυτήν αναφορικά με τη συμβατότητα/ απόδοσή της με το opensuse 11.4 κατά βάση ή άλλη διανομή με KDE (4.6 κατά προτίμηση). Όποιος έχει δοκιμάσει τέτοια κάρτα ας μου πει τις εντυπώσεις του! Επιπλέον είμαι ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις (είτε ΑΤΙ είτε NVIDIA) αρκεί το κόστος να είναι της τάξης των €30 περίπου. Ευχαριστώ!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δυστιχως, δεν ειναι το chipset αυτο που αναφερεις, αυτο ειναι απλα το μεντολη της καρτας.
ΟΠως και να ´χει, μια παρομοια http://forum.greeklug.gr/viewtopic.php?f=58&t=525
εχω δοκιμασει στο Ubuntu, και μεχρι στιγμης, δουλευει μια χαρα.
Καποια μικροθεματακια που υπηρξαν, διορθωθηκαν με νεοτερες εκδοσεις,
ειτε κλειστου οδηγου (fglrx) ειτε με τον ανοιχτο (Radeon).
Οι επιδοσεις ηταν εξερετικες, και μπορω να πω,
σε αντιστοιχη τιμη με Nvidia σε πολλες περιπτωσεις και καλυτερες!
Τωρα λειτουργει σε Lucid με τον ανοιχτο οδηγο (Radeon) και πυρηνα 2.6.32.31
χωρις απολυτως κανενα προβλημα!

Εαν δεν παιζεις παιχνιδια, και χρησιμοποιεις τον ανοιχτο οδηγο (Radeon)
θα σε υπερκαλυψει για καθημερινη χρηση πιστευω.

Δυστιχως δεν την δοκιμασα σε αλλη διανομη.

Thanks vagrale για την κατατοπιστική σου απάντηση! Δεν παίζω παιχνίδια (διότι δεν έχω χρόνο αλλιώς...) οπότε κι εγώ πιστεύω ότι θα με καλύψει και ο ανοιχτός οδηγός. Βέβαια και τώρα αυτόν χρησιμοποιώ αλλά με μια legacy ATI, την X1650 Pro η οποία με έχει κουράσει. Υποτίθεται βέβαια ότι παίζει καλά με τον ανοιχτό οδηγό αλλά όλο προβλήματα έχω (μπορεί και να οφείλονται αλλού αλλά πιστεύω σε μεγάλο ποσοστό φταίει η κάρτα).
Το chipset δεν είναι το HD 4550? Αυτό εννοούσα, το οποίο έχω στον τίτλο του τόπικ.

Το chipset, μπορουμε να το δουμε εκτελοντας την εντολη
lspci -nn | grep VGA
Στο τελος του αποτελεσματος, θα βρουμε κατι σαν αυτο [1002:9540]
οπου ειναι και το chipset της καρτας γραφικων μας!
Το HD 4550 ειναι απλα το μοντελο της καρτας!

Για την καρτα που εχεις, δεν υποστηριζεται απο τον κλειστο οδηγο (fglrx)
ισως θα μπορουσες να δοκιμασεις νεοτερη εκδοση των ανοιχτων οδηγων (Radeon)

Η κάρτα υποστηρίζεται απο τον κλειστό οδηγό (όπως και όλες οι κάρτες της Ati-Amd) και είναι καλή!!! Απλά βάλε τον Ati Catalyst από το Pacman repository για αυτόματα Updates!!! Οι open-source drivers δεν είναι κατάλληλοι για καλές επιδώσεις καθώς είναι τρεις φορές χειρότεροι!!! Η κάρτα HD4550 έχει μόνο 80 Stream Processing Units και δεν αξίζει για 30 ευρό. Η κάρτα HD5550 έχει 320 5Generation Stream Processing Units και ποιό καλό acceleration C και Java μέσο OpenCL wrappers, για 45 ευρό μόνο!!! Τέλος μια μεταχειρισμένη HD4650 με 320 Stream Processing Units κάνει για 30 ευρό!!!

artivision]Η κάρτα υποστηρίζεται απο τον κλειστό οδηγό (όπως και όλες οι κάρτες της Ati-Amd) και είναι καλή!!! Απλά βάλε τον Ati Catalyst από το Pacman repository για αυτόματα Updates!!! Οι open-source drivers δεν είναι κατάλληλοι για καλές επιδώσεις καθώς είναι τρεις φορές χειρότεροι!!!

Νομιζω, οτι ειναι τελειως λαθος αυτο που λες.
Εχω δοκιμασει για αρκετο καιρο τη συγκεκριμενη καρτα, και σε πολλες περιπτωσεις, δουλευει πολυ καλυτερα με τους ανοιχτους οδηγους,
οποτε δεν μπορω να καταλαβω απο που προκυπτει αυτο που λες!

Κανω περισσοτερο την επισημανση, μην το διαβασει καποιος που δεν γνωριζει, και πιστεψει οτι ο κλειστος οδηγος(fglrx), ειναι καλυτερος απο τον ανοιχτο(radeon).

Δεν είναι χειρότερος απλά έχει χαμηλότερες επιδόσεις στα παιχνίδια λόγο έλειψης KMS page-flipping και έλειψης υποστήριξης για block formats όπως S3TC. Πηγή: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_r500_expanded&num=1

Μα ειπαμε, υπαρχουν πλεονεκτηματα, και μειονεκτηματα.
Περισσοτερα για τους οδηγους ATI μπορεις να ριξεις μια ματια εδω http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=37&t=237

Πάντος πιστεύω πως οι ανοιχτοί drivers σε λίγο θα είναι καλύτεροι και από τους κλειστούς!!! Σύντομα θα έχουν και raytracing ποιό γρήγορα από τους κλειστούς (Δες http://www.caustic.com/ και http://www.techwatch.co.uk/2010/12/16/imagination-technologies-buys-up-caustic-graphics/)!!! Επιπλέον υπάρχει και η πιθανότητα κατάργησης των drivers και των APIs like DirectX, και στην θέση τους θα μπει η openCL, με άμεση πρόσβαση hardware C-like σε όλο το διαθέσιμο hardware!!!