Προτασεις για mini διανομες για παλιό μηχανημα; (intel celeron)

Sebulba | Παρ, 04/09/2010 - 19:36 | 1' | 35

 ποια είναι η καλύτερη διανομή για celeron 1ghz 256mb ram  32mb 3d(αγνωστη) εκτος puppy, dsl, zenwalk, vector

 

Το περιεχόμενο αυτής της καταχώρισης τύπου Forum topic σας είναι πολύ σύντομο. Χρειάζονται τουλάχιστον 25 λέξεις.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Εννοείται το Monomaxaki jounior !!!!!   Δες εδώ http://www.linuxinsider.gr/forum/monomaxos-lite-edition

www.monomaxos.gr

Εχοντας δοκιμάσει τελευταία σχεδόν ό,τι lightweight διανομή κυκλοφορεί (Puppy, Happy linux, Tiny core linux, Damn small linux, AntiX , Zenwalk, Crunchbang-lite) θα σου πρότεινα debian.

Αφορμή ένα παλιό λαπτοπ που έπεσε στα χέρια μου. Χαρακτηριστικά Pentium III 699MHz και 125ΜB RAM

Αυτό που έκανα ήταν: Εγκατάσταση μόνο του βασικού συστήματος debian squeeze μέσω netinstall και στην συνέχεια μόνο τα απαραίτητα πακέτα του xfce καθώς και ότι προγράμματα ήθελα.

Μετά την εγκατάσταση ο επεξεργαστής είχε φορτίο 2-5% και η μνήμη 50-55ΜΒ δεσμευμένα

Το λαπτοπ είχει τρομερή απόκριση και τόσο λειτουργικό που θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί και η γιαγιά μου.

Αντίθετα σε διανομές όπως crunchbang κόλλαγε τρελά (βασισμένο σε ubuntu, οπότε μάλλον κουβάλαγε πολλά που ίσως να μην χρειάζεσαι)

 

Άμα δεν θες να χωθείς τόσο δοκίμασε κατευθείαν το cd του debian με xfce (νομίζω υπάρχει και με lxde)

Θα βρεις το debian πολύ πιο ελαφρύ από οτιδήποτε αντίστοιχο. Και το tinycore μου άρεσε αλλά σε επίπεδο χρηστικότητας δεν με ικανοποίησε.

 

 φίλε sparus ευχαριστώ θα δοκιμάσω με debian και θα δω τι θα παιχτεί. Η φάση είναι ότι το pc είναι ενός φίλου και αυτός έχει άλλο φυσικά πλέον αλλά του είπα φέρτο να σου βάλω κάνα linux να το έχεις και αυτό και ό,τι δοκίμασα πηγαίνει 10 φορές πιο αργά από τα windows 98 που είχε. Απογοητεύτηκα εντελώς μιλάμε. To Zenwalk 6.2 σέρνεται κυριολεκτικά, το dsl δεν υπάρχει! Το puppy δεν κάνει install με τίποτα απλά παγώνει σε διάφορες τυχαίες στιγμές, και ένα deli 0.8 που δοκίμασα είναι για χάκερ (η εγκατάσταση). Τι έγινε τώρα με τον monomaxos lite? Τραγωδία! Αν πραγματικά πιστεύει κάποιος ότι αυτό είναι για παλαιότερα pc κάνει μεγάλο λάθος. Είναι για να τρέχουν τα νέα ή λίγο παλαιότερα pc πολύ γρήγορα. Το σύστημα σερνόταν τραγικά και εγκατάσταση δεν γινόταν από gui. Όταν το ξεκίνησα με απ ευθείας install κολλούσε εκεί που διάλεγα γλώσσα Ελληνική. Τα χαρακτηριστικά του pc τα έγραψα στο πρώτο post πάνω πάνω και να προσθέσω ότι άλλαξα την μαμά κάρτα γραφικών η οποία ήταν τελικά μία tnt riva 32mb με μία nvidia gforce2 64mb και ξαναπροσπάθησα με τον monomaxos lite και τελικά έκανε τα 7 βήματα της εγκατάστασης και έβγαλε σφάλμα στο τέλος. Από εκκίνηση σε live mode και πάλι δεν γίνεται install. Aπλά το πατάω τρέχει λίγο το cd και τίποτα...

όπως και να έχει απογοήτευση...θα δοκιμάσω debian και θα σας ενημερώσω. Ευχαριστώ για την βοήθεια παιδιά

Καταλαβαίνω την αγωνία σου να μην «ρεζιλευτείς» στο φίλο σου γιατί κι εγώ έτσι ένιωθα καθώς το λάπτοπ θα κατέληγε στην κοπέλα μου.

Έβαλα dualboot και παρατήρησε μονη της ότι σε debian αποκρίνεται πολύ καλύτερα απ'ότι σε windows. (Μόνο το κ#λ@flash κάνει τον υπολογιστή αργό)

Και που είσαι ακόμα σκεφτομαι. Σε κανα 6μηνο που θα κρεμάσουν τελείως, θα θέλεις ηρεμιστικά για να δουλέψεις σε windows. Αντίθετα το debianaki θα πηγαίνει μια χαρα. Υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για το linux;

Άμα χρειαστείς βοήθεια πες.

Εδώ το link άμα θες το iso gia debian testing Alpha1 netinstall

http://www.debian.org/devel/debian-installer/

 Ποια είναι η φάση όμως...αυτό το pc δεν έχει κάρτα δικτύου οπότε δεν θα μπορώ να κάνω κάτι για την έλλειψη που θα έχει το debian σε codecs κτλ...

Sebulba]

Τι έγινε τώρα με τον monomaxos lite? Τραγωδία! Αν πραγματικά πιστεύει κάποιος ότι αυτό είναι για παλαιότερα pc κάνει μεγάλο λάθος. Είναι για να τρέχουν τα νέα ή λίγο παλαιότερα pc πολύ γρήγορα. Το σύστημα σερνόταν τραγικά και εγκατάσταση δεν γινόταν από gui. Όταν το ξεκίνησα με απ ευθείας install κολλούσε εκεί που διάλεγα γλώσσα Ελληνική. Τα χαρακτηριστικά του pc τα έγραψα στο πρώτο post πάνω πάνω και να προσθέσω ότι άλλαξα την μαμά κάρτα γραφικών η οποία ήταν τελικά μία tnt riva 32mb με μία nvidia gforce2 64mb και ξαναπροσπάθησα με τον monomaxos lite και τελικά έκανε τα 7 βήματα της εγκατάστασης και έβγαλε σφάλμα στο τέλος. Από εκκίνηση σε live mode και πάλι δεν γίνεται install. Aπλά το πατάω τρέχει λίγο το cd και τίποτα...

όπως και να έχει απογοήτευση...θα δοκιμάσω debian και θα σας ενημερώσω. Ευχαριστώ για την βοήθεια παιδιά

Sebulba με τα χαρακτηριστικά του PC που αναφέρεις δνε υπάρχει περίπτωση να μην τρέχει το Monomaxaki !!! Με 256ΜΒ RAM ειδικά μάλλον να πετάει θα έπρεπε !!!! Πίστεψε με το έχω δει να παίζει σε απελπιστικά πιο αργά συστήματα ... Τσέκαρε για προβλήματα στο hardware με πιο πιθανή την εκδοχή του ελλατωματικού CD Rom ... Αν μπορεί να κάνει boot από USB φτι΄'αξε ένα USB από το Monomaxaki σε άλλο PC ....

www.monomaxos.gr

 καλή ιδέα empcn. θα υποστηρίζει όμως boot από usb ένα τόσο παλιό εργαλείο? επίσης να σου πω ότι ναι μεν είναι 256 ram αλλά το fsb τους είναι 133 mhz οπότε είναι πολύ αργές. δεν ξέρω πάλι αν αυτό παίζει κάποιον σημαντικό ρόλο. για να κάνω boot usb τον monomaxos lite θα πρέπει να το εγκαταστήσω κάπου ή γίνεται και με live mode στο δικό μου pc για παράδειγμα?

α επίσης στην περίπτωση που είναι ελαττωματικό το cd-rom πως εξηγείτε τα zenwalk 6.2 να τρέχουν απελπιστικά αργά μετά από εγκατάσταση στον σκληρό?

Sebulba]

 Ποια είναι η φάση όμως...αυτό το pc δεν έχει κάρτα δικτύου οπότε δεν θα μπορώ να κάνω κάτι για την έλλειψη που θα έχει το debian σε codecs κτλ...

Ναι οπότε ξεχνας και το netinstall

Αν έχεις διαθέσιμο τo ISO από το Monomaxaki χρησιμοποίησε unetbootin και είσαι μια χαρά ... Στην εγκατάσταση παίζεις και ένα format του σκληρού σε ext4 και είσαι πρώτος ... (Στην επιλογή γλώσσας διάλεξε English όμως).

ΥΣ: Την τελευταία εβδομάδα έκανα μια έρευνα γιατί ήθελα να βελτιώσω το Monomaxos Lite και να βγει μια ανανεωμένη έκδοση του και διαπίστωσα ότι πέρα από την στασιμότητα που παρατηρείται στην εξέλιξη του LXDE γενικώς , από τις ήδη υπάρχουσες διανομές με default LXDE το Monomaxaki απέχει με διαφορά από τις άλλες και σε γραφικό περιβάλλον και δυνατότητες και τα πηγαίνει και αρκετά καλύτερα και στη δέσμεση πόρων πράγμα που σημαίνει πως νεα έκδοση θα πρέπει να κάνω μόνο αν έχω να παρουσιάζω κάτι εξαιρετικά καλύτερο πράγμα πολύ δύσκολο επι του παρόντος ...

www.monomaxos.gr

Sebulba]

θα υποστηρίζει όμως boot από usb ένα τόσο παλιό εργαλείο? 

Υπάρχει και η λύση του Plop, το θέμα συζητήθηκε στο http://www.linuxinsider.gr/forum/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%89-usb-flash-%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%89-%CE%BA-%CE%B1%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B7-%CE%B7-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-b

Για το Μονομαχακι θα συμφωνησω & γω, πως με 256 ram, ειναι αν οχι σφαιρα, παρα πολυ γρηγορο!

Ελα ομως, που σ' ενα pc, που ηθελα να περασω καποια διανομη διαφορετικη ειναι μολις 128 η μνημη!

Εκει λοιπον το Μονομαχακι οντως αργουσε, οπως αργουσαν & οοολες μα ολες οι αλλες αντιστοιχες διανομες.

Με Puppy κλπ ειχα κολληματα απο ανεκαθεν σε αυτο το μηχανημα. Με Zen κλπ διανομες δε θα ξανσχοληθω, οχι επειδη δεν αξιζουν, μα νταξει μεγαλωσα & ξεπερασα πa το σταδιο του... μαζοχισμου. Αλλωστε οτι ηταν να δω το εχω δει.

Τωρα, θα σου πω τι δοκιμασα σε αυτο το μηχανημα (που παρεπιπτοντως ετρεχε windows 98) & ηταν αξιοπρεπες σ' επιδοσεις, μα & μ' επιτυχη εγκατασταση.

(στο τελος θα σου πω τι αποφασισα να εγκαταστησω)

Αρχισα με τα κλσσικα & ευκολα μικρα συστηματα, με πρωτο το Slax 

Eγκατασταθηκε γρηγορα, μου αναγνωρισε τα παντα & ειχα & συνδεση με τη μια. Ετρεχε παραπανω απο ικανοποιητικα.

Δε δοκιμασα updates & πιο λεπτομερειες, καθ' οτι μ' ετρωγε να δοκιμασω & αλλες διανομες.

Συνεχισα με τις φορητες διανομες που ειναι για notebooks.

Αναμεσα στο Ubuntu Notebook Edition & στο Joli Clound, πιο καλες επιδοσεις ειχε το Joli. & τα δυο ομως τα πηγαν πολυ καλα (ισως οχι οπως το Slax, μα τιποτα τραγικες διαφορες)

Για το τελος αφησα το Ubuntu Moblin Edition. Σαφως & εντελως διαφορετικη η λειτουργια του, μα ηταν το καλυτερο απ' ολα τα υπολοιπα!

Αυτο λοιπον & εγκατεστησα.

Εδω ομως να σου πω, οτι στο pc, ειχα ηδη μια διανομη, που ετρεχε αψογα, ποτε δε μου ειχε δημιουργησει κανενα προβλημα

& μαλιστα αυτο το pc, με αυτη τη διανομουλα, με ειχαν σωσει καποιες φορες που τα ειχε παιξει το κανονικο μου μηχανημα

& το laptop εβοσκε καπου αναμεσα δουλεια & σπιτιου της φιλης μου!

Απλα μ' ετρωγε ν' αλλαξω... Ξερεις τωρα!!!!

Αυτη λοιπον η διανομουλα ηταν το πανεμορφο Dream Linux με Xfce γραφικο περιβαλλον (εχει Gnome & Xfce)

Δε τελειωσαμε ομως εδω.

Οπως θα ειδες απο τα links για τις φορητες διανομες, εχω & ενα notebook Asus eeepc, με πολυ, μα παρα πολυ περιορισμενες δυνατοτητες.

Σε αυτο τρεχει, σφαιρα (κυριολεκτικα ομως) ενα CrunchBang Linux (η lite εκδοση)

Mαλλον δυσκολο να μη σου κανει κατι απο τα παραπανω, μα στην απιθανη περιπτωση που δεν....

ελα παλι & πες μας τι εκανες τελικα & υπαρχουν 3 ακομα προτασεις εναλλακτικες, οπου δεν υπαρχει περιπτωση να μη κανουν.

Μα πριν παμε εκει δες τα παραπανω & σε καθε περιπτωση πες μας τι εκανες τελικα.

 

Για την ιστορια να πω οτι το pc που αναφερομαι αν & ειναι παμπαλαιο, ειναι συναισθηματικο το δεσιμο & εκτος αυτου ειναι απο εκεινα που καποτε τα διναν & σα multimedia pc. λογω του σχηματος τους, που ειναι σα μεγαλα dvd player.

E, αυτο το εχω συνδεδεμενο με την 36αρα τηλεοραση & καταλαβαινεται ποσο εντυπωσιακες δειχνουν εκει κατι διανομες για notebooks.

Ακομα να σας πω, οτι το Joli Clound το εχω εγκατεστημενο σε στικακι 4G, κανω τις αναβαθμισεις κανονικα & εχω ολα τα προγραμματα που θελω & χρησιμοποιω καθημερινα

& μαλιστα εχω & κενο χωρο ακομα!!

Οπου το δοκιμασα, σε οτι ειδους μηχανημα, που μπουταρει απο usb, ετρεχε αψογα!

Το Ubuntu Notebook Edition, το εχω εγκαταστησει σε μια καρτουλα sd 4G επισης (σαν αυτες που εχουν τα κινητα) & εκει τα ιδια.

Αναβαθμισεις κανονικα, εχω εγκαταστησει ολες τις εφαρμογες που θελω, αποθηκευονται φυσικα ολες οι αλλαγες μου, τις εχω κουστουμαρει κιολας

(θεμα, εικονιδια, κερσορα,wallpaper).

Σε καθε περιπτωση παντως & ιδιατερα αν εκει που δινεις το pc ειναι νεος στο Linux, να εγκαταστησεις & το Ubuntu Tweak,

ωστε να μπορει να καθαριζει πακετα, ρυθμισεις, παληους κερνελς, κλπ... Περισσοτερα δες εδω

 

Βεβαια θα ηταν παραλειψη να μη πουμε για το πολυ ενημερωμενο θεμα με Lightweight distros, που εχει το πολυ καλο & εγκυρο: Tux Radar if (WIDGETBOX) WIDGETBOX.renderWidget('4ad63602-fe61-4051-a920-78fb3f11ac74');Get the <a href="http://www.widgetbox

 

 Constantinos ευχαριστώ και να σου πω και συγχαρητήρια για το blog σου. Το διαβάζω τελευταία ανελλιπώς πολύ καλό πραγματικά. Θα δοκιμάσω να κάνω κάτι με το monomaxos lite από usb γιατί δεν προορίζεται για έμπειρο σε linux το pc. Πριν από αυτό όμως θα κάνω μια προσπάθεια με slax και θα δω πως θα πάει. 

Ναι μωρε, πιο καλα εν αναγκη κατι απο usb, αν & σου ειπα. Αν εχεις διαθεση να τη ψαξεις & αλλο υπαρχουν & καποιες προτασεις ακομα.

Απολυτως συμφωνος για το Monomaxaki σε usb. Οτι πιο ομορφο & ευχρηστο στις LXDE διανομες

& θα παρακαλεσω & αλλους να κανουν το ιδιο που εκανα & να στειλουν mails, στο παραπανω site: Tux Radar,

ευγενικα παντα, ωστε να μπει & το Monomaxaki στις προτεινομενες μικρες διανομες.

Παντως πες τι εκανες, εχω περιεργεια γι' αυτες τις μικρες διανoμες. (Ο Alfi φταει!!) if (WIDGETBOX) WIDGETBOX.renderWidget('4ad63602-fe61-4051-a920-78fb3f11ac74');Get the <a href="http://www.widgetbox

Λοιπόν παιδιά δεν προχώρησε και πολύ η φάση...

Το bios όντως δεν υποστηρίζει boot από usb οπότε αφήνω τον monomaxos lite στην άκρη και θα δω κάποια άλλη μέρα τι παίζει με αυτό το Plop που λέει ο Teddy.

To slax εκίνησε κανονικά μόνο που δεν βρήκα πουθενά την επιλογή install! Ούτε στον bootmanager υπάρχει...

Το σημαντικό όμως εύρημα μου για σήμερα είναι το εξής: υπάρχει όντως hardware πρόβλημα και αυτό εντοπίζεται στις ram οι οποίες δεν λειτουργούν όλες μα μόνο η μία από τις 3 η οποία είναι ένα module 128mb της samsung ενώ οι άλλες 2 64mb infineon δεν άντεξαν τελικά την πολύχρονη αποθήκευση στη σκόνη και την συμβίωση με αράχνες. Μετά από αυτή την απρόσμενη μείωση της μνήμης ram σε 128mb ένοιωσα φυσικά πολύ ανόητος που πήρα ως δεδομένο από την αρχή ότι οι ram λειτουργούν και δεν το πρόσεξα...και επίσης δεν ξέρω αν τελικά υπάρχει κάτι που να μπορεί να γίνει για ένα τέτοιο pc (128mb ram, no internet, no usb boot) και λέω να τα παρατήσω. Θα μιλήσω αύριο με έναν φίλο που υπάρχει περίπτωση να έχει μία ram 128mb και θα πράξω αναλόγως...

 Λοιπόν παιδιά τελικά βρήκα μία ram 256mb οπότε το pc ανεβαίνει στα 384mb καθώς επίσης και μια gforce 4 128mb οπότε πλέον πιστεύω ότι δεν θα έχει πρόβλημα με καμία light διανομή όμως έχω το εξής θέμα: στο pc θέλω να βάλω wine και ξέρω ότι το zenwalk έχει ό,τι χρειάζεται για να κάνεις compile το wine από την κονσόλα. Επίσης με απασχολεί η απ ευθείας υποστήριξη της κάρτας γραφικών αλλά και όλων των πολυμέσων οπότε ουσιαστικά αναρωτιέμαι τι παίζει με τον monomaxos lite σε αυτά τα θέματα...τι γίνεται με το wine εκεί? monomaxos lite ή zenwalk? Θυμίζω το pc δεν μπορεί να συνδεθεί σε ίντερνετ για αυτό και περιορίζω σημαντικά τις επιλογές μου...αν υπάρχει και κάποια άλλη διανομή light που να έχει drivers για nvidia, codecs για όλα τα αρχεία, flash, και όλες τις development βιβλιοθήκες για να μπορείς να εγκαταστήσεις το wine παρακαλώ δώστε προτάσεις...ευχαριστώ

 Γιατι δεν μπορει να συνδεθει στο διαδικτυο? ενα usb wireless κανει 10-12 eurο και δεν παει ποτε χαμενο....ποσες φορες με εχει σωσει εστω σαν προσωρινη λυση σε διαφορους υπολογιστες δεν φανταζεσαι......

O monomaxos lite έχει πλήρη υποστήριξη σε codecs, flash, graphic drivers & wine, το οποίο είναι προεγκατεστημένο. Νομίζω ότι θα σε προβληματίσει λιγότερο από το zenwalk και προτείνω ανεπιφύλακτα το μονομάχο, μιας και το πισάκι θα το χειρίζεται άπειρος χρήστης. Άλλωστε απ'ότι κατάλαβα τα προβλήματα που σου εμφανίζονταν κατά την εγκατάστασή του οφείλονταν στην ελλατωματική μνήμη, οπότε λογικά δε θα έχεις πρόβλημα πλέον. Εδώ είμαστε πάντα για βοήθεια!

************************

www.postokano.gr

Sebulba]

 δεν παίζει wireless φάση εδώ που μένω...

Παρε μια απλη καρτα ethernet με τα ιδια χρηματα περιπου και καθαριζεις την φαση με το ιντερνετ.

Εκτος αν δεν εχεις καθολου ιντερνετ οποτε ακολουθησε τις οδηγιες που σου δωσαν οι προηγουμενοι.

Εnας φιλος μου προσφατα μου χαρίσε (μαλλον το ξεφορτωθηκε γιατι προφανως το θεωρουσε και με το δικιο του για πεταμα) ενα λαπτοπ με celereon 600, 192 MB RAM και 10 GB , USB 1.1 χωρις ethernet!!!!.

Οπως καταλαβαινετε τα πραγματα ήταν πολυ ζόρικα, και το λαπτοπ θα πηγαινε κατευθειαν στο μουσειο, αλλα καπου εκει βρήκα το crunchbang.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Το λαπτοπ ζωντανεψε!!!  δουλευουν ολα, απο τον ήχο μέχρι το compositing!!! Αγόρασα και ενα usb wireless adapter συμβατο με 1.1, ετρεξε κανονικα, και τωρα εχει και ασύρματο internet!!!

Οκ δε ειναι για πολλα, αλλα έχει skype, firefox, και vlc που τρέχουν αρκετα ικανοποιητικά!!

 

 

   

 Πλέον είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα καταφέρω να κάνω αυτό το μπρίκι να δουλέψει. Μετά από πολύ προσπάθεια να μαζέψω hardware από την εποχή που οι υπολογιστές λειτουργούσαν με κάρβουνο μπορώ να πω ότι στάθηκα τυχερός και βρήκα πολλά και διάφορα που άλλα δουλεύουν και άλλα όχι και η τελική σύνθεση του μπρικιού είναι η εξής:

Intel Celeron 1GHz

640 ΜΒ RAM 133MHz

80 GB Western Digital

Nvidia Gforce 2 64MB

Κατέληξα και μετά από την έντονη επιθυμία του ιδιοκτήτη του pc να επικεντρωθώ στην εξής μία διανομή: monomaxos lite 1.1

Η διανομούλα δεν μπαίνει στον σκληρό με τίποτα αφού το προβληματικό cd-drive σταματάει την εγκατάσταση με σφάλμα εγγραφής σε τυχαία στιγμή. Έτσι στράφηκα στη λύση του plop και αφού μπούταρα μέσω usb η διαδικασία της εγκατάστασης σταματάει (χωρίς σφάλμα) στο 5% όταν λέει δημιουργία κατατμήσεων ή κάτι τέτοιο. Πιο πριν με ειδοποιεί όμως ότι τα partition στον σκληρό είναι mounted και αν θέλω να προσπαθήσει να τα αποπροσαρτίσει. Πως γίνεται πάλι αυτό δεν μπορώ  να καταλάβω. Καμιά ιδέα παιδιά πριν τον πετάξω από το παράθυρο?

Με τη χρήση του Live CD λειτουργεί ο υπολογιστής ? Boot κάνει κανονικά ???

ΥΣ: Να σου χαρίσω ένα CD / DVD Rom ????

www.monomaxos.gr

 
 empcn ο υπολογιστής έχει λειτουργήσει με τη χρήση του live cd 2 φορές αλλά εξ αιτίας του προβληματικού cd-drive δεν τα κατάφερε να λειτουργήσει live cd καμιά 10αριά φορές. Με αυτά και μ αυτά βρήκα τελικά και ένα atapi cd-drive και θα το δοκιμάσω αύριο-μεθαύριο όταν έχω χρόνο και θα σας πω τι έγινε τελικά. Απλώς τρελαίνομαι γιατί έχω αφιερώσει από το πείσμα μου τόσες ώρες για να αναστήσω αυτό το μηχάνημα και αυτό το ********* δεν λέει να λειτουργήσει

πάντως παρά τα προβλήματα του cd-drive δεν καταλαβαίνω γιατί να μην κάνει install μέσω usb από plop

Για δοκιμασε φιλε μου  με καποιο αλλο στικ ! Κανονικα μεσω Plop η διαδικασια επρεπε να εχει γινει χωρις κανενα προβλημα ! Χμμμ ... περιεργο !!! 

Sebulba]

 Πλέον είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα καταφέρω να κάνω αυτό το μπρίκι να δουλέψει. Μετά από πολύ προσπάθεια να μαζέψω hardware από την εποχή που οι υπολογιστές λειτουργούσαν με κάρβουνο μπορώ να πω ότι στάθηκα τυχερός και βρήκα πολλά και διάφορα που άλλα δουλεύουν και άλλα όχι και η τελική σύνθεση του μπρικιού είναι η εξής:

Intel Celeron 1GHz

640 ΜΒ RAM 133MHz

80 GB Western Digital

Nvidia Gforce 2 64MB

Πάντως πρέπει σίγουρα να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με hardware (ίσως και με κάτι άλλο εκτός από το CD-ROM) διότι το σύστημα που περιγράφεις είναι υπερ-αρκετό για ελαφριές διανομές εν γένει. Να φανταστείς εγώ έχω ένα παλιό πισι με Pentium III 800 Mhz, 320 MB RAM (256+64), 10 GB σκληρό δίσκο και on-board κάρτα γραφικών με μνήμη που δε θυμάμαι ακριβώς αλλά 32 ΜΒ δεν πρέπει να είναι και έχω στήσει Debian Lenny με XFCE γραφικό περιβάλλον και το χρησιμοποιώ ως server (application & database) για το openERP (εντάξει δεν τρώει κανένα σοβαρό φόρτο, ένας χρήστης συνδέεται αλλά δουλεύει ικανοποιητικά).

************************

www.postokano.gr

Γεια σας παιδιά! Η φάση με το pc προχόρησε...ως εξής:

1.) Τελικά δεν ήταν μόνο το cd-drive προβληματικό αλλά και ένα ram module 128mb όπως φάνηκε από το memtest του monomaxos lite κάτι που προφανώς προκαλούσε και το κόλλημα στην εγκατάσταση από plop που είχα δοκιμάσει μερικές μέρες πριν. Έτσι λοιπόν αντικατέστησα και το cd-drive και το ram module και τέλος τα hardware προβλήματα.Επίσης ενίσχυσα τα γραφικά τοποθετόντας μία gforce 4 128mb. Ο monomaxos lite εγκαταστάθηκε κανονικότατα και δεν φόρτωσε drivers για την κάρτα γραφικών. Επίσης όλα πήγαιναν τραγικά αργά.

2.) Στη συνέχεια δοκίμασα (ξανά) το zenwalk 6.2 το οποίο δεν παρείχε drivers nvidia και όταν πήγα να τους βάλω με ctrl-alt-F2 και αφού δώσω init 3 κλπ ο installer μου έβγαζε σφάλμα ότι και καλά δεν βρίσκει τα kernel headers και αφού του έδωσα εγώ το path όπου και βρίσκονταν μου έλεγε "cannot determine kernel version" και γενικά όλα γινόταν πολύ αργά και είπα άντε ******* και πήγα στο βήμα 3

3.) Εγκατάσταση linux mint 8 fluxbox. Εγκαταστήθηκαν κανονικά και κατέβασαν αυτόματα drivers για την κάρτα γραφικών αλλά όλα πηγαίνουν επίσης τραγικά αργά και τελικά δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Η κάρτα γραφικών δουλεύει κανονικά το τσέκαρα με glxgears όπου βγάζει τις φυσιολογικές της τιμές. Τα 3 ram modules δεν βγάζουν κάποιο σφάλμα στο memtest. Ο σκληρός είναι κομπλέ αφού είναι σχετικά καινούριος και ειδικά σε σχέση με αυτόν που είχε πάνω. Μένει ο επεξεργαστής και η motherboard! Δεν μπορώ όμως να σκεφτώ κάτι που θα μπορούσε να συμβαίνει σε αυτά τα 2 που να μην προκαλεί "περίεργα προβλήματα" όπως κρεμάσματα κλπ αλλά απλά να λειτουργεί αργά! Από το bios επίσης τσέκαρα ότι η ram speed είναι 133MHz που είναι και το ανώτερό τους. Μήπως ο επεξεργαστής δεν μπορεί να δώσει 133MHz fsb και κατεβάζει αυτός την ταχύτητα? Δεν ξέρω και πολλά από αυτά βασικά και μπορεί να λέω ότι να ναι τώρα. Αν κάποιος έχει καμία ιδέα για το τι μπορεί να φταίει και το ποιο θα έπρεπε να είναι το βήμα 4...

Ουτε το Puppel δε φορτωνει? Δοκιμασε το & αν παεικαλα, ακομα & να εχει ζορι να εγκατασταθει κανονικα θα το βαλουμε με το χερι.

Το θεμα ειναι αν τρεχει & φορτωνει το γραφικο του.

Tεσταρε οπως και δηποτε το lite Crunchbang. if (WIDGETBOX) WIDGETBOX.renderWidget('4ad63602-fe61-4051-a920-78fb3f11ac74');Get the <a href="http://www.widgetbox

Τι να πω; Δοκίμασε και το Austrumi!

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

 Γεια σας παιδιά και σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά για τις απαντήσεις-προτάσεις σας. Τελικά δοκίμασα το crunchbang lite και πρέπει να πω ότι από όσα είχα δοκιμάσει αυτό έτρεχε πιο γρήγορα από όλα αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να το χαρακτηρίσεις ικανοποιητικό. Ό,τι και να ανοίξεις θέλει αρκετά δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί...επίσης υπάρχουν προβλήματα επιδόσεων του στυλ: δεν μπορεί να δείξει video στο youtube αργεί υπερβολικά και μετά από λίγο κρεμάει ο firefox (επιλογή browser που δεν την καταλαβαίνω για light διανομή) οπότε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι τις χρηστικότητας του pc χάνεται. Επίσης δεν μπορώ να χαρακτηρίσω το lite crunchbag "εύκολο" για έναν νέο χρήστη linux και θυμίζω ότι το pc-μπρίκι προορίζεται για έναν εντελώς noob χρήστη linux. Επίσης το lite crunchbag αν και εγκατέστησε τους drivers για την nvidia οι επιδόσεις ήταν στο 1/4 του φυσιολογικού για αυτήν την κάρτα (μετρήσεις από glxgears) και η οθόνη είχε ρυθμιστεί σε ανάλυση widescreen ενώ η οθόνη είναι τετράγωνη. Τέλος για το crunchbang lite να πω ότι παρότι απενεργοποίησα ό,τι γινόταν από το services/daemons "έτρωγε" συνεχώς μέσω xorg το 30-35% του επεξεργαστή. Αυτά με το crunchbang lite! Επόμενο βήμα εγκατάσταση austrumi που προτείνει ο ippokratis φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Constantinos να σε ρωτήσω κάτι αν γνωρίζεις φυσικά το puppel παρέχει αυτόματη εγκατάσταση και ρύθμιση grub ή lilo? Γιατί το puppy που είχα δοκιμάσει ήθελε να μου κάνει boot  diskete! Έλεος!

E καλα δυσκολο δεν ειναι το Crunch. Αλλαγες δε θα κανει αλλωστε, στο δεξι κλικ, τα εχει ολα.

Ναι μπορει να γινει κανονικα αυτο απο το Pyppy, απλα κατεβασε το Ελληνικο που εχει φτιαξει ο Alfi.

Τεσπα, το χα ξεχασει εντελως βασικα, μα νομιζω πως με το xPUD, θα κανεις μια χαρα τη δουλεια σου & πληρει οσα θες (ταχυτητα, ευκολο για εντελως ασχετο, κλπ)

Φρεσκο- φρεσκο & το θεμα, τη τρεχω αυτη τη στιγμη & απο γραφω εδω, οποτε μια αποψη παραπανω, αν κολλησεις καπου θα εχω.

Ειτε εδω, ειτε εκει ρωτα & θα σου πω.

Μου αρεσει πολυ παντως & ισως ειναι η πρωτη φορα, που κυριολεκτω στη λεξη σφαιρα!!

 

 

if (WIDGETBOX) WIDGETBOX.renderWidget('4ad63602-fe61-4051-a920-78fb3f11ac74');Get the <a href="http://www.widgetbox

 

 Γεια σας παιδιά

Σήμερα που βρήκα λίγο χρόνο να ασχοληθώ μετά από καιρό με το μπρίκι δεν τα πήγα και τόσο καλά

Κατέβασα και έκαψα σε cd 3 διανομές. Το xpud, το austrumi και το menuet. 

Το xpud και το austrumi δεν έχουν πουθενά κουμπί install ή τουλάχιστον εγώ δεν το βρήκα. Το menuet απλά δεν μπουτάρει από το cd....

Οπότε δεν έκανα τίποτα...

Το Slitaz το τσέκαρες;

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!