Γενικες Αποριες

coyoterunner | Παρ, 04/02/2010 - 21:07 | 5' | 6

Καλως ηρθα στο forum,

Βρηκα λίγο χρονο να ασχοληθω αυτες τις μερες με το Linux και εχω διαβασει ειλικρινα παρα πολυ. Το λιγοτερο που εχω να πω ειναι οτι ειμαι κατενθουσιασμενος. ΕΙναι πραγματικα πολυ ευκολα (ενταξει λιγο στην αρχη ηταν πιο δυσκολα αλλα τωρα ειναι παιχνιδακι). Καποια πραγματα ομως εξακολουθω να μην καταλαβαινω:

1) Απο οτι διαβασα ο πυρηνας του linux περιεχει ολους τους απαραιτητους οδηγους. Αφου λιγο πολυ ολες οι προσφατες διανομες εχουν τον ιδιο πυρηνα γιατι για παραδειγμα το ubuntu θεωρειται οτι εχει την καλυτερη υποστηριξη για hardware? Καθε διανομη εχει και extra drivers?

2) Την εννοια του dependecy την καταλαβα. Αυτο που δε καταλαβα ειναι το προβλημα του broken dependency και γιατι ειναι δυσκολο να λυθει. Προφανως σχετιζεται με το οτι λειπει καποια βιβλιοθηκη. Γιατι ομως ειναι τοσο δύσκολο να λυθεί? Κατεβασε μονο σου το library και τελειωσε η υποθεση (προφανως εδω λεω κατι χαζο γιατι διαβασα οτι το broken dependecy ειναι μεγαλο θεμα και δε λυνεται ευκολα)

3) Δεν μπορω να καταλαβω την διαφορα του rolling release με το fixed realease. Το πρωτο δε χρειαζεται λεει να κανεις install συνεχως κανουργια εκδοση της διανομης οπως για παραδειγμα το arch. Οκ το καταλαβαινω αυτο. Αυτο που δε καταλαβαινω ειναι γιατι χρειαζεται να κανεις install στο fixed καθε εξι μηνες αφου καθε τοσο γινονται updates τα πακετα, οπως με ενημερωνει το ubuntu.Και να μην υπαρχει το καινουργιο πακετο στα επισημα repostiory το βρισκεις σε καποιο ppa. Αρα εισαι οκ!!

4) Διαβασα οτι τα repositories αργουν να ενημερωθουν γιατι πρεπει να γινει τεσταρισμα  πρωτα του καινουργιου πακετου. Ετσι για παραδειγμα στο repository του ubUntu 9.10 δε υπαρχει ακομα το firefox 3.6. Οκ το καταλαβαινω αυτο. Αλλα γιατι ομως παιρνει τοσο χρονο? Δηλαδη τι ακριβως τεσταρουν και παιρνει τοσο χρονο? ΕΙναι τοσο διεξοδικο το τεσταρισμα που γινεται? Και για ποιο λογο το 10.04 εχει το καινουργιο firefox Μηπως το βαρος πεφτει συνεχως στην καινουργια εκδοση?

5) Διαβασα οτι το mandriva ειναι η καλυτερη διανομη γιατι δε φορτωνει βιβλιοθηκες και του kDE και του GNOME (δηλαδη δε εχουμε διπλες βιβλιοθηκες). Οκ το καταλαβα αυτο.Αλλα και τι εγινε αν εχουμε δυο βιβλιοθηκες? Θα πιασουν χωρος στο δισκο? Αν τρεχουν ταυτοχρονα βιβλιοθηκες του KDE και GNOME τοτε το καταλαβαινω καθως τις φορτονουμε στην μνημη αλλα αργα η γρηγορα θα χρησιμοποιησειες μια διανομη πχ στο gnome που να ειναι για KDE (πχ amarok οπως κανω εγω).

6) Γιατι τα repositories του ubuntu θεωρουνται καλυτερα απο τα αντιστοιχα του opensuse?

Με συγχωρειτε παιδια που κανω τις ερωτησεις ετσι ξερα αλλα εχω σπασει το κεφαλι να καταλαβω μονος μου αλλα δυστυχως δεν...

Ευχαριστω,

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Kαλώς σε βρήκαμε :)

Εύλογες απορίες, μην αγχώνεσαι..  Ώρες-ώρες κι εμείς τα παραλέμε... Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω.

Πριν απο όλα να πούμε κάτι βασικό. Σχεδόν καμία διανομή δεν έχει τα πακέτα (τον κώδικα) έτσι όπως θα τα κατεβάσεις απο το site του κατασκευαστή (αυτά λέγονται vanilla) . Όλες σχεδόν οι διανομές εφαρμόζουν patches και μετατροπές. 

1)α)Δεν έχουν όλες τον ίδιο πυρήνα. Όλος ο πυρήνας μπορεί να έχει οδηγούς για το πιο κουλό πράγμα. Κατα το compile η κάθε διανομή επιλέγει ποιούς οδηγούς θα περάσει. β)Δεν είναι τα vanilla πακέτα, οπότε μπορεί να υπάρξουν διαφορές. γ)Δεν είναι οι ίδιες εκδόσεις. δ)Πολλές διανομές βάζουν "κλειστούς" οδηγούς, firmware και άλλα. Οπότε αν τα βάλεις όλα αυτά κάτω, και υπολογίσεις και πιθανές διαφορές σε υποσυστήματα (διαφορές και επιλογές σε hal, udev, drivers καρτών γραφικών κ.ά) φτάνουμε στο οτι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διαφορές στην υποστήριξη του hardware. Πρακτικά όμως, οι διαφορές είναι μικρές

2)Χμμμ. Ναι ωραία τα λές. Για να βάλεις μια εφαρμογή video, σου λέω χοντρικά τι χρειάζεται: Να σηκωθεί γραφικό περιβάλλον (λογικό, ε?), να είναι εντάξει όλα τα υποσυστήματα (ήχος, γραφικά), να υπάρχει η μηχανή που δουλεύει το πρόγραμμα (πχ xine, gstreamer), μετά οι codecs της μηχανής, και τέλος η ίδια η εφαρμογή, η οποία παρεπιπτόντως βασίζεται και σε βιβλιοθήκες του γραφικού περιβάλλοντος. Άν θες πέρνα τα με το χέρι. :) Οκ, τώρα σκέψου και το άλλο: Αν κάτι πριν απο την εφαρμογή "σπάσει" τότε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα;

4)Η καινούρια έκδοση είναι για τεστάρισμα προς το παρόν. Οπότε είναι λογικό να έχει τα τελευταία πακέτα. Τώρα γιατί καθυστερουν τόσο, μην παίρνεις για παράδειγμα τον firefox, πάρε κάτι άλλο, νέο, πειραματικό. Μέχρι να φτάσεις σε ένα σημείο, να παγώσεις την εξέλιξη, να το κυκλοφορήσεις για τεστάρισμα, να διορθώσεις προβλήματα, και μετά να το κυκλοφορήσεις στο ευρύ κοινό παίρνει χρόνο.

5)Να σου δώσω παράδειγμα με το pc μου. Έχω KDE και όταν ξεκινάει πιάνει κοντά στα 400mb στην μνήμη. Δεν τρεχω τίποτα απο GTK (gnome) εφαρμογές. Όταν ανοίγω τον firefox (gtk), η μνήμη με το καλημέρα πάει στα 600mb και ο firefox κάνει αρκετή ώρα να ανοίξει. Αντίθετα αν ανοίξω opera ή konqueror, ανοίγουν αμέσως, και τρέχουν σφαίρα. Kαι γι' αυτό και προσπαθώ να κρατάω το pc μου καθαρό (εννοώ να μην τρέχουν, οχι να μην είναι εγκατεστημένες) απο gnome εφαρμογές. Κερδίζεις σε ταχύτητα, αφού οι περισσότερες βιβλιοθήκεις είναι ήδη φορτωμένες. Αλλά και πάλι, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες για να το κάνουμε θέμα, δεν πρόκειται αν τα μπλέξεις να έχεις ένα αργό pc. Τώρα αυτό για το Mandriva δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει. 

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, το μεγάλο πρόβλημα (αν είναι πρόβλημα) το έχουμε εμείς του KDE, αφού βασικές εφαρμογές είναι σε gtk. Παράδειγμα, το openoffice, o firefox, κ.ά.

6)Δεν ξέρω, αν μάθεις κάτι πες το και σε μένα 

Κι επειδή ο Teddy παρέλειψε το 3), ας σου απαντήσω εγώ. Το νόημα της σταθερής διανομής, έγκειται ακριβώς σ' αυτές τις εκδόσεις που βγάζει. Πχ. Ubuntu 9.10, Fedora 12, κλπ. Αντίθετα, δεν θα δεις νέα έκδοση Gentoo ή Arch. Ναι, μπορείς να κάνεις αναβάθμιση σε μια stable διανομή, αλλά επειδή οι αλλαγές που γίνονται μεταξύ των εκδόσεων είναι πολλές φορές σαρωτικές, είναι πιθανόν να "σπάσει" το upgrade. Εξ' άλλου και η ίδια η κοινότητα παύει να υποστηρίζει με updates τις παλαιότερες εκδόσεις. Ίσως ακόμα να μην τα ξεκαθάρισες μέσα σου, αλλά σιγά-σιγά θα μπεις στο κλίμα.

Καλώς ήλθες και καλή διαμονή στο Linux.

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

 Παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις σας, καλυφθηκα αρκετα και πραγματι με τον καιρο θα τα ξεκαθριστω στο μυαλο μου. Απλα με αυτο που ειπες ippokrati καταλαβα οτι τα rolling realease λογω του τροπου αναβαθμιησης των πακετων δε μπορει να εχουν σαρωτικες αλλαγες γιατι και σε αυτην την περπτωση (οπως και στο fixed) θα ειχαμε προβληματα. Σωστα?

Στις rolling releases, όλη η δουλειά γίνεται από εσένα τον ίδιο. Λόγου χάρη, όταν γίνεται αναβάθμιση στον πυρήνα, πρέπει να κατεβάσεις τα sources και να κάνεις εσύ ο ίδιος το compile. Στις σταθερές διανομές, η εγκατάσταση του πυρήνα γίνεται αυτόματα. Με άλλα λόγια, οι σταθερές διανομές δουλεύουν με pre-compiled πακέτα που διατίθονται από τα αποθετήριά τους, σε αντίθεση με τις rolling που το compile γίνεται την ώρα του upgrade. Στο Ubuntu, πχ, μετά από μια LTS έκδοση, ακολουθεί μια άλλη και η προηγούμενη παύει να υποστηρίζεται.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Ippokrati και στο Arch, για παράδειγμα, που είναι rolling, κάνεις update τον πηρύνα από source??? Δεν έχει binary πακέτα εκεί???

Γιατί νομίζω το Arch μόνο με binary δεν δουλεύει!!! 

Open your source. Open your mind !!!


Το Arch δεν το έχω δουλέψει, Ανδρέα μου και δεν το γνωρίζω. Εγκαθιστά τον νέο πυρήνα αυτόματα, όπως το Ubuntu? Στο Gentoo πάντως, όλα αυτά γίνονται με το χέρι...

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!