Που θα βρώ άδειες χρήσης του Linux και open source software σε έντυπη μορφή.

George23 | Σάβ, 12/26/2009 - 19:28 | 2' | 10

Γειά σας.

Έχω την εξής απορία σχετικά με το linux. Σκοπεύω να κάνω έναρξη επαγγέλματος στην εφορία και στον Η/Υ που θα έχω στο γραφείο θέλω να βάλω linux και κάποια άλλα προγράμματα ανοιχτού κώδικα. Έχω μάθει οτι κατά καιρούς επισκέπτονται τις επαγγελματικές στέγες κλιμάκια της εφορίας και της BSA και ελέγχουν αν οι υπολογιστές περιέχουν παράνομα/σπασμένα λογισμικά. Στην περίπτωση του linux και των εφαρμογών ανοιχτού κώδικα μου είπανε οτι ζητάνε της άδειες χρήσης σε έντυπη μορφή. Που θα βρώ όμως αυτές τις άδειες? Για παράδειγμα κατεβάζω και κάνω εγκατάσταση το ubuntu ή το fedora,υπάρχει κάποια σελίδα που μπορώ να βρώ την άδεια και να την εκτυπώσω? Ή θα πρέπει να κάνω παραγγελία την διανομή που θέλω και να την πάρω σε συσκευασία όπου εκεί θα έχει και την άδεια χρήσης ?

 

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλησπέρα George23 και καλωσήρθες,

Το θέμα αυτό, εμάς τους παλιότερους, μας έχει απασχολήσει αρκετά. Οπως όλα τα πράγματα, στην νομοθεσία της Ελλάδας, είναι και αυτό λίγο "θολό". Τελευταίος "οδηγός" γι' αυτό είναι μια έγγραφη απάντηση που κατάφεραν να πάρουν τα παιδιά από το HELLUG μετά από αλληλογραφία με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (Υπ.Ε.Ε. πρώην ΣΔΟΕ). Η αλληλογραφία αυτή βρίσκεται στο : http://forum.hellug.gr/index.php?topic=3212.0.

Εκεί θα βρεις και κάποιο σχολιασμό του θέματος. Εγώ πάντως, για το γραφείο μου, κατέληξα στην λύση με τις "Υπεύθυνες Δηλώσεις". Διάβασέ το προσεκτικά και ξαναρώτα.

Οκ. Αυτό το έγγραφο όπως και με αναζήτηση στο google βρήκα αρκετά πράγματα που με κατατόπισαν. Και εγώ μάλλον στην λύση με την υπεύθυνη δήλωση του αρ.8 N.1599/1986 θα καταλήξω. 

Πάντως όλες οι ανοιχτές άδειες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο κ συνήθως υπάρχουν κ σε αρχεία μέσα στον υπολογιστή σου.

Πχ, για τις άδειες του GNU (General Public License κ δεν συμμαζεύεται), κοίτα εδώ:
http://www.gnu.org/licenses/licenses.html

Ενώ για τις άδειες τύπου Creative Commons, κοίτα εδώ:
http://creativecommons.org/about/licenses/

Με παρόμοιο τρόπο βρίσκεις κ όποια άλλη ανοιχτή άδεια θες.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis]Πάντως όλες οι ανοιχτές άδειες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο κ συνήθως υπάρχουν κ σε αρχεία μέσα στον υπολογιστή σου. Πχ, για τις άδειες του GNU (General Public License κ δεν συμμαζεύεται), κοίτα εδώ: http://www.gnu.org/licenses/licenses.html Ενώ για τις άδειες τύπου Creative Commons, κοίτα εδώ: http://creativecommons.org/about/licenses/ Με παρόμοιο τρόπο βρίσκεις κ όποια άλλη ανοιχτή άδεια θες.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Καλημέρα gnu_labis,

Το πρόβλημα με αυτές τις άδειες είναι ότι δεν είναι ακόμα επίσημο νομικό κείμενο της Ελλάδας οπότε οι ελεγκτικές αρχές δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν. Ετσι προσωρινά αποδέχονται την Υπεύθυνη Δήλωση μέχρι να δημιουργηθεί (από ποιόν ?) κατάλογος προγραμμάτων ΕΛ/ΛΑΚ ή να γίνουν αναγνωρισμένο νομικό έγγραφο οι άδειες GPL. Φαντάσου ότι ακόμα και οι "κουστουμαρισμένες" ειδικές εφαρμογές που φτιάχνουμε μόνοι μας από ανοιχτό κώδικα πρέπει να "δηλώνονται" αλλιώς πρέπει να υπάρχει τιμολόγιο γι' αυτές στα βιβλία μας.

Είπαμε : όπως σε όλα τα πράγματα στην Ελλάδα ο νόμος έχει την τρύπα ακριβώς στην μέση.

Λοιπόν μια νέα απορία που προέκυψε είναι η εξής,το linux που θα εγκαταστήσω έχει μέσα και κάποιες δικές του εφαρμογές όπως π.χ το Open Office,όταν θα υποβάλλω την λίστα με τα λογισμικά ΕΛ/ΛΑΚ όπως λέει στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου μαζί με την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει στην λίστα να αναφέρω και όλα τα επιπλέον λογισμικά που γίνονται install μαζί με το linux? Ή θα αναφέρω μόνο την διανομή του linux που θα έχω + οτιδήποτε άλλο λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ θα προσθέσω μόνος μου μετά ? 

Η συμβουλή σε εμάς, για το γραφείο, ήταν : "να δηλωθεί το παραγωγικό λογισμικό". Δηλαδή όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται στην δουλειά του γραφείου. Ετσι καταλήξαμε να δηλώσουμε π.χ. και το Xsane που χρησιμοποιείται για το σκανάρισμα εγγράφων αλλά όχι τα αναπαραγωγής μουσικής που έχουν μέσα οι διανομές αφού από αυτά "δεν παράγεται φορολογητέα ύλη".

Γενικά σκέψου ποιών προγραμμάτων την χρήση δικαιολογεί η δουλειά που θα κάνει η επαγγελματική στέγη. Αυτά βάλτα στην δήλωση.

Πωπω χάος! Συγγνώμη αν αλλάζω ελάχιστα το θέμα, αλλά αν δηλαδή εγώ είμαι προγραμματιστής στην Ελλάδα κ γράψω ένα πρόγραμμα το οποίο κυκλοφορώ ανοιχτό, κ στον πηγαίο του κώδικα μοστράρω πάνω-πάνω τη GPL, κ κάποιος μου κλέψει τη δουλειά κ την πουλάει για δικιά του (κ κλειστή προφανώς), τα Ελληνικά δικαστήρια δεν θα μπορέσουν να με δικαιώσουν, καθότι δεν είναι επίσημο νομικό κείμενο στην Ελλάδα;

Ή μιλάμε αποκλειστικά για τη σχέση της εφορίας με το ανοιχτό λογισμικό;

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis]Πωπω χάος! Συγγνώμη αν αλλάζω ελάχιστα το θέμα, αλλά αν δηλαδή εγώ είμαι προγραμματιστής στην Ελλάδα κ γράψω ένα πρόγραμμα το οποίο κυκλοφορώ ανοιχτό, κ στον πηγαίο του κώδικα μοστράρω πάνω-πάνω τη GPL, κ κάποιος μου κλέψει τη δουλειά κ την πουλάει για δικιά του (κ κλειστή προφανώς), τα Ελληνικά δικαστήρια δεν θα μπορέσουν να με δικαιώσουν, καθότι δεν είναι επίσημο νομικό κείμενο στην Ελλάδα; Ή μιλάμε αποκλειστικά για τη σχέση της εφορίας με το ανοιχτό λογισμικό;

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Εχεις καλομάθει στην Ολλανδία παληκάρι μου.

Πάντως αυτά που αναφέρω αφορούν αποκλειστικά στις σχέσεις επαγγελματία - Εφορίας και στην τήρηση βιβλίων Β' κατηγορίας. Δεν ξέρω τι γίνεται με τα Δικαστήρια. Ισως μπορούν να μας φωτίσουν οι δικηγόροι του forum. Αλλά αυτό σίγουρα είναι τελείως άλλο θέμα.

Μια ερώτηση (αν γνωρίζει κάποιος): μπορώ να χρησιμοποιώ μέσω wine ή crossover (όχι δοκιμαστική, πλήρης έκδοση) ένα εμπορικό πρόγραμμα και να δηλώνω και τα δύο? 'Η θα έχω πρόβλημα με το wine? Το σκέφτομαι για τη δουλειά μου...

Αυτά που είναι "εμπορικά προγράμματα" δεν μπαίνουν στην Υπεύθυνη Δήλωση για την οποία μιλούσαμε παραπάνω. Η Υπεύθυνη Δήλωση αφορά μόνο τα προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ.

Για τα εμπορικά προγράμματα γενικά πρέπει να έχεις, στον χώρο εργασίας, την Αδεια Χρήσης τους και το τιμολόγιο αγοράς τους, το οποίο πρέπει να είναι περασμένο στα βιβλία σου. Για παράδειγμα αν έχεις αγορασμένο το crossover πρέπει να έχεις τις αποδείξεις της ηλεκτρονικής συναλλαγής και την "πιστοποίηση της άδειας χρήσης" που σου την έστειλε ηλεκτρονικά και να το έχεις περάσει στα έξοδά σου.