ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

apartalos | Τετ, 12/09/2009 - 00:30 | 1' | 3

Καταρχήν  Γεια και χαρά σε όλους!

Ερώτηση...

Ποιος ο καλύτερος η ο πιο λειτουργικός η ο αποδοτικότερος τέλος πάντων τρόπος για εγκατάσταση linux διανομής σε σκληρό δίσκο με υπάρχουσα εγκατάσταση windows xp pro και ελεύθερο αδιάθετο κομμάτι για παρτισιονάρισμα  (2 η 3
νέα primary για ext swap κλπ  η  ένα εκτεταμένο με λογικά διαμερίσματα ) ?

Μπορούν να εγκατασταθούν στον ίδιο δίσκο 2 διαφορετικές διανομές linux και να συνυπάρξουν χωρίς προβλήματα και αν ναι κατά ποιο τρόπο εγκατάστασης ?

Ευχαριστώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλωσήρθες στην παρέα μας apartalos! Εύχομαι καλή αρχή κατά την ενασχόλησή σου με το μαγικό κόσμο του λίνουξ!

Στο θέμα μας: Γενικά να ξέρεις ότι το λίνουξ δε χρειάζεται ντε και καλά primary partition για να εγκατασταθεί, οπότε μπορείς ωραιότατα να δημιουργήσεις ένα extended partition και εκεί μέσα όσα logical partitions γουστάρεις. Επίσης μπορείς να εγκαταστήσεις άφοβα και 2 και 3 και 4 και...(δεν ξέρω πού είναι το όριο, είναι μεγάλο όμως) διανομές ταυτόχρονα. Εγώ έχω 4 διανομές εγκατεστημένες και φυσικά δεν κατέχω κανένα ρεκόρ...

Τώρα για την εγκατάσταση μιας διανομής θέλεις ένα παρτίσιον για το σύστημα αρχείων (ριζικό κατάλογο ή όπως αλλιώς θες πες το) / .

Αν και με τα σημερινά μηχανήματα η swap memory δεν είναι απαραίτητη για απλές δουλειές, βάλε ένα παρτίσιον αλλά προτείνω όχι μεγάλο (όχι πάνω από 1 Gb) σε περίπτωση βέβαια που έχεις αρκετή φυσική μνήμη (2 Gb+) και πάντα ανάλογα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς ή θα χρησιμοποιήσεις στο μέλλον.

Έπειτα θες και ένα τουλάχιστον ξεχωριστό παρτίσιον για τους προσωπικούς φακέλους των χρηστών, το /home. Το μέγεθός του είναι όσο θες εσύ.

Αυτά τα πρώτα πολύ χονδρικά, προτείνω να διαβάσεις μερικές προτάσεις και κατευθύνσεις που αναλύουν λίγο περισσότερο το θέμα στα παρακάτω links:

Πως θα τρέξω Windows και Linux μαζί (dual boot); Γίνεται ή θα πρέπει να κάνω format;

Πως εγκαθιστώ μια διανομή Linux; Είναι εύκολο ή δύσκολο;

************************

www.postokano.gr

Καλώς σας βρήκα!!

 

Έχω κάνει αμέτρητες εγκαταστάσεις με primary windows και μια διανομή linux π.χ ( win2000 win xp win vista και suse η mandriva η fedora)

Αυτό που θέλω τώρα είναι windows 7 και 3 διανομές linux

Πως θα έστηνες τον δίσκο ?

Εννοείται τα windows 7 σε primary και πρωτοεγκατεστημένα για να μην μας καταστρέψουν τον boot loader του linux.

Άπο δω και πέρα πες μου.  ?      Δίσκος στα 120 με ένα partition primary με windows 7 και 70 gb αδιάθετο για διαμέριση.

Είμαι όλος μάτια και αυτιά

τα 70 gb τα κάνεις extented.

αφήνεις στο τέλος, 2gb swap.

άρα μένουν 68 καί όχι καθαρά. Αν θες 3 διανομές, ο χώρος είναι οριακός καί δεν "σε παίρνει" γιά κοινό home κλπ. Άρα απλά διαιρείς διά 3, ή όπως αλλοιώς θες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτιάχνεις κάτω από 10gb. Καί σε κάθε ένα βάζεις από μία διανομή.

Οριακά, μπορείς να κάνεις την εγκατάσταη των 3 διανομών σε 15 gb την καθεμία καί θα μείνουν κάπου στα 20 gb γιά fat ή ntfs ώστε να τα βλέπεις από παντού.

 

====

the hamster's is out there

http://alfistigr.blogspot.com/