Catalyst 9.1 με "Composite & Video Support"

Teddy | Σάβ, 12/20/2008 - 05:59 | 3' | 45

Απο ότι φαίνεται, η επόμενη έκδοση του fglrx, θα παίζει απροβλημάτιστα video με την παρουσία του compiz. Mέχρι τώρα ήταν εφικτό μόνο σε fullscreen. Η beta που διέρρευσε πριν λίγες μέρες δουλεύει άψογα, και όχι μόνο διορθώνεται το "τρεμόπαιγμα" αλλά πλέον τα παράθυρα που περιέχουν video ακολουθούν τις τσαχπινιές του compiz, παραμορφώνονται, στρογγυλεύουν, κτλ,κτλ. Παρόλο που το βίντεο παίζει κανονικά, οι openGL εφαρμογές συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα, αλλά λογικά θα διορθωθεί και αυτό σύντομα (οχι στον 9.1 όμως, απο οτι μπορώ να καταλάβω). Γενικά απο ότι δοκίμασα, παρόλο που είναι beta, μου φάνηκε οτι είναι και σταθερός και γρήγορος.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες εκδόσεις γύρω στα μέσα Γενάρη θα κυκλοφορήσει το binary, άρα θα μπούν στις διανομές το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη (υποθέσεις κάνω)

Όσοι θέλουν να τον δοκιμάσουν, μπορούν να τον κατεβάσουν απο εδώ

Μην ξεχνάτε οτι είναι beta, άρα σίγουρα θα έχει bugs, οπότε αν δεν ξέρετε πώς να βγαίνετε απο οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει, απλά μην δοκιμάσετε, κανένας δεν πρόκειται να σας βοηθήσει. Επίσης δεν ξέρω κατα πόσο δουλεύει το να φτιάξετε πακέτο για την διανομή σας, οπότε πρέπει να ξέρετε χειροκίνητη εγκατάσταση χωρίς την δημιουργία πακέτου, και μετά να κάνετε και τις ρυθμίσεις χειροκίνητα..

Για όσους το αποφασίσουν: Κρατήστε μια κόπια του /etc/ati/signature για να βγάλετε τη στάμπα κάτω δεξιά (εγώ την άφησα, είναι μούρικη..) Εννοείται οτι πρέπει να έχετε μόνο το TexturedVideo ενεργοποιημένο και κλειστά τα άλλα δυο (τα overlay) στο xorg.conf. Καλό θα ήταν να έχετε ένα αξιοπρεπές xorg.conf, ακόμα και αν αυτό σας βρίσκει αντίθετους με τη φιλοσοφία σας (να και οι μπηχτές...:p) Επίσης υπάρχει μια περίπτωση να μην δουλέψει με τις κάρτες της σειράς R300 (νομίζω είναι οι Χ200,Χ600, Χ800 κτλ.)

Όσοι τον δοκιμάσουν ας ποστάρουν και τις εντυπώσεις/απορίες/προβλήματα.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

τους έεεεεβαααααλααααααααααα στο ubuntu 8.10.Τέλειοοοοοοοο δουλευει άψογα και πολύ γρήγορα. Αντε να βγει και η κανονική εκδοση.
Επιτεεεεεεεεελους θελω να πιστεύω οτι απο εδω και περα θα ειναι χωρις προβληματα.

Linux for ever!!!

Και γω το έχω το βάλει, αν και βίντεο με xv και compiz δεν έχω (η εικόνα είναι διαστρεβλωμένη). Ισως φταίει η κάρτα.. Α, και τώρα που το σκέφτομαι, απο τότε που έβαλα την beta, κάθε τόσο μου κρασάρει το laptop!!! Ενα θετικό είναι ότι έχω καλύτερες γραμματοσειρες, δηλαδή φαίνονται πιό ωραίες, στρογγυλές κλπ(μήπως λέγεται rendering?). Τα παιχνίδια δεν ξέρω τι λένε.. Αυτά.

Και γω το έχω βάλει, αν και βίντεο με xv και compiz δεν έχω (η εικόνα είναι διαστρεβλωμένη). Ισως φταίει η κάρτα.. Α, και τώρα που το σκέφτομαι, απο τότε που έβαλα την beta, κάθε τόσο μου κρασάρει το laptop!!! Ενα θετικό είναι ότι έχω καλύτερες γραμματοσειρες, δηλαδή φαίνονται πιό ωραίες, στρογγυλές κλπ(μήπως λέγεται rendering?). Τα παιχνίδια δεν ξέρω τι λένε.. Αυτά.

Και σε εμένα αν βάλω βίντεο να παίξει με π.χ. το totem το παίζει όπως λες χάλια.Το MPlayer όμως που υποστηρίζει τη λειτουργία x11/xv το παίζει άψογα και με φουλ για φουλ όλα στο compiz δουλεύει πάρα πολύ γρήγορα και δεν κρασάρει καθόλου.Γιαυτό εγώ δεν νομίζω οτι φταίνε η drivers αλλά το totem που δεν υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία(x11/xv)Με ένα πρόγραμμα που την υποστηρίζει δουλεύει ρολόι .Εδώ και ένα χρόνο παιδευόμουν με τους drivers τώρα θέλω να πιστεύω ότι αυτά ανοίκουν στο παρελθών.

Linux for ever!!!

Διαστρεβλωμένη εικόνα? Για εξήγησε μια..
Για τα κρασαρίμσατα, για σκέψου μια καλύτερα, τι κάνεις πριν γίνουν. Πχ, αν κρασάρει στην αρχή ή στο τέλος των βίντεο, ή οτιδήποτε άλλο που να έχει να κάνει με την κάρτα γραφικών, ή είναι εντελώς τυχαίο?? Για πες μήπως κάνουμε τίποτα.

Με πρόλαβαν... Απο Totem και γενικά gsteamer πράγματα δεν ξέρω και ούτε θέλω να τα δοκιμάσω. Ότι έχω δοκιμάσει είναι με xine. Δοκίμασε κι εσύ αυτό που σου λέει ο Aerakis

Το κρασάρισμα συμβαίνει οταν σερφάρω με τον iceweasel(εκδοση firefox για debian) και συμβαίνει κάθε τόσο, χωρίς compiz. Απλώς, με compiz αυξάνονται οι πιθανότητες. Με την έκδοση 8.12 δεν είχα τέτοια προβλήματα. Αλλά επειδή είμαι μαζόχας συνεχίζω να δουλεύω τη beta... Άξιος της μοίρας μου. Τα βίντεο γενικά είναι να μην τα βλέπεις με compiz, ανεξαρτήτως προγραμματος (vlc, mplayer, totem κλπ).

Πολύ ευχάριστα νέα παιδιά μου φτιάξατε τη μέρα...Όχι ότι είχα και τρελό πρόβλημα αλλά είναι ενθαρρυντικό να ακούς ότι υπάρχει βελτίωση και λιγότερα προβλήματα. Προσωπικά θα περιμένω τη σταθερή έκδοση διότι δεν έχω χρόνο να αντιμετωπίσω πιθανά προβλήματα που θα εμφανιστούν με τη beta. Θα κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα όμως μέχρι να βγει...

mitsaras77]Τα βίντεο γενικά είναι να μην τα βλέπεις με compiz, ανεξαρτήτως προγραμματος (vlc, mplayer, totem κλπ).

Χμμ, η beta αυτή αυτό το θέμα λύνει, γι'αυτό η όλη υπόθεση. Τελοσπάντων σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει λογικά η επίσημη. Για τους τολμηρούς η beta 9.2 έχει διαρρεύσει και αυτή εδω και μια εβδομάδα, με αυτή είμαι τώρα, μια χαρά την κόβω, εκτός απο το γνωστό πρόβλημα

jvarkas δεν είναι ακριβώς νέο, πάει σχεδόν μήνας :p

Πάντως δεν περίμενα τόση αποδοχή, χάρηκα πολύ με τόσους χρήστες να κάνουν χειροκίνητες εγκαταστάσεις (δεν είναι δύσκολο είδατε? Απλά υπάρχει αποτρεπτικό κλίμα).

Α, και για όσους δεν φτιάξανε πακέτο και τον περάσανε κατ'ευθείαν, μην ξεχάσετε να τον απεγκαταστήστε πρώτα πριν βάλετε άλλον, μην τα κάνετε μαντάρα στο σύστημα... Πάτε στο /usr/share/ati και τρέχετε σαν root το εκτελέσιμο fglrx-uninstall.sh

Teddy] Πάντως δεν περίμενα τόση αποδοχή, χάρηκα πολύ με τόσους χρήστες να κάνουν χειροκίνητες εγκαταστάσεις...

Εγώ έφτιαξα πακέτα.. Μια χαρά τα πάει (εννοώ το πακετάρεισμα). Έχω εγκαταστήσει την 9.2 beta. Δεν ήξερα ότι υπάρχει και 9.1 beta που διέρρευσε.

Και να σας ξενερώσω και λίγο... Τι σε κάνει να νομίζεις οτι η final θα έχει διαφορά απο την beta??

Teddy]Και να σας ξενερώσω και λίγο... Τι σε κάνει να νομίζεις οτι η final θα έχει διαφορά απο την beta??

Πολύ σωστο !!!.. Beta λέγεται μόνο για λόγους marketing και μετα απο μια αυστηρά ορισμένη περίοδο (αν δε βρεθεί bug και παραταθεί σε "RC" ) μετονομάζεται το ίδιο προιόν σε stable / final. Αυτο ισχύει και για τις διανομές.

Teddy]jvarkas δεν είναι ακριβώς νέο, πάει σχεδόν μήνας

Sorry Teddy αλλά δεν έχω και πολύ χρόνο για ψάξιμο και την είδηση την είδα πρώτη φορά εδώ, γι' αυτό και ο
ενθουσιασμός...Σ'ευχαριστώ πάντως για την ενημέρωση :)

Γιαυτό το είπα teddy γιατί ίσος βρουν κάποια bug μέχρι τη final και τα διορθώσουν.Αν και όπως διάβασες δεν τη περιμένω και σαν τρελός είδη έχω βάλει την 9.1 και δουλεύει ρολόι.
Τώρα το ερώτημα είναι πως θα βγάλω την 9.1 πως θα κάνω απεγκατάσταση αν θελήσω να βάλω την 9.2 η την final??????????????

Linux for ever!!!

Αν δουλεύει ρολόι ποιός ο λόγος να βάλεις την 9.2? Στο λέω γιατί ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει η επίσημη. Είναι αρκετά νωρίς, έχω μια μικρή επιφύλαξη κατα πόσο θα δουλεύει όπως ο προηγούμενος, δες το σχόλιο του Cortex. Επίσης γενικά μην περιμένεις βοήθεια, επίσημη ή μη, ελάχιστοι θα σε βοηθήσουν. Τέλοσπάντων, αν έφτιαξες πακέτο τον βγάζεις απο τον αντίστοιχο διαχειριστή πακέτων της διανομής σου, αν τον πέρασες κατ'ευθείαν κοίτα το 10o comment

jvarkas γενικά για οποιαδήποτε εξέλιξη απο πλευράς drivers, hardware κτλ και linux, το πιο έγκυρο site είναι το www.phoronix.com

Επίσης στα forum του θα βρείς σχεδόν τα πάντα, συν οτι γράφουν (και απαντάνε) και οι developers των ATI/Nvidia

Eκτός απο το βασικό ubuntu teddy έχω και άλλη μια διανομή για να κάνω πειράματα δοκιμάζω διάφορα γιαυτό και θέλω βγάλω την 9.1 και να βάλω την 9.2 να δω αν έχει διαφορές η πια δουλεύει καλύτερα.
Όσων αφορά την εγκατάσταση την έβαλα σύμφωνα με τον τρόπο που δίνει η ΑΤΙ sh./ και το όνομα του αρχείου στο terminal .
Τώρα το θέμα είναι πως βγαίνει???
Θα την ψάξω μέσο sunaptic manager μήπως βγάλω άκρη.
Αν γνωρίζει κανείς κάτι ας βοηθήσει.

Linux for ever!!!

Σου λέω και πιο πάνω, το γράφω στο 10ο comment, τελευταία παράγραφος

Μήτσο, αν έχεις απο τις τελευταίες κάρτες (νομίζω απο σειρά Χ1000 και μετά), δοκίμασε να προσθέσεις στο xorg.conf,
στο Section "Device"
Option "VideoOverlay" "off"
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "TexturedVideo" "on"

Μετά τρέχεις σαν root την εντολή
aticonfig --input=/etc/X11/xorg.conf --tls=1

Και δες αν σου κάνει νερά το βίντεο με την παρουσία compiz. Άμα σου κολλήσει, boot απο fail-safe και επαναφέρεις το xorg.conf όπως ήταν πριν, και μετά την εντολή aticonfig --input=/etc/X11/xorg.conf --tls=1

Δεν ξέρω ίσος να είναι βλακεία αυτό που θα πω αλλά έχω την εντύπωση ότι από τότε που έβαλα τους καινούργιους driver 9.1beta και 9.2beta η ram τρελαίνεται έχω 4giga ram και λειτουργούσε με compiz full και διαφορα αλλα extra screenlets και λοιπά δουλευε στο 13-15% η ram το πολύ .Τώρα απο τότε που έβαλα τους καινούργιους driver βλέπω σιγά σιγά τη ram να ξεπερνάει τα 20% από μόνοι της και να φορτώνει κιάλλο ,ενώ έχω απενεργοποιήσει όλα τα extra που είχα εκτός από το compiz,π.χ. έβλεπα εχθές ταινία με το vlc και η ram έφτασε στα 45% κατι που δεν γινόταν παλιότερα το παρατήρησα και στα 2 ubuntu 8.10 που έχω βάλει τους καινούριος driver . Ανοίγω την παρακολούθηση συστήματος και στης διεργασίες δεν βλέπω κάτι να τραβάει τόση μνήμη για να μου δίνει τέτοια αποτελέσματα.Δεν ξέρω αν φταίνε η drivers αλλά πριν δεν δούλευε με τόσο φορτωμένοι ram κανένα ubuntu apo ta 2 που έχω.
Για δείτε το και εσείς και γράψτε σχόλια. ευχαριστώ!

Linux for ever!!!

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει memory leak κάπου, (αν και χλωμό το κόβω) όχι απαραίτητα στον driver. Επίσης δεν νομίζω να έχει και τόσο σημασία με την έννοια έχω την εντύπωση οτι η μνήμη χρησιμοποιείται για τις πρόσφατες/συνηθισμένες εφαρμογές, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να ξεμείνεις απο RAM. Για μια μικρή σύγκριση (τυχαία με πέτυχες) αυτή τη στιγμή έχω

Mem: 4053420k total, 4028876k used, 24544k free
Swap: 2104472k total, 152k used, 2104320k free

Αυτά μετά απο ένα τρίωρο παιχνίδια: torcs/Enemy Territory/Scorched3D, με ανοιχτά καμια 10αρα προγράμματα απο κάτω, όπως Vuze,OpenOffice,FF,Octave (κάτι σαν τα (s)Vista ρε παιδί μου). Επίσης οι τρείς εφαρμογές που πιάνουν μνήμη αυτή τη στιγμή είναι οι

9.7% java <---Τρέχει το Vuze

5.7% X

5.0% firefox
Παρόλα αυτά το PC δεν σέρνεται,το αντίθετο μάλιστα, δεδομένου οτι τα παραπάνω είναι το σύνολο των εφαρμογών που χρησιμοποιώ. Με το που ανοίγεις το Pc πως είναι τα πράγματα??

Όταν ανοίγω το pc είναι περίπου στο 8% χρήση ram όσο περνάει η ώρα και π.χ. σερφαρω μπορεί σιγά σιγά να φτάσει 40% κάτι που δεν γινόταν πριν μετά από κάποιο σημείο μόνο του την κατεβάζει πάλι στα 11% περίπου και με την ώρα ξανά ανεβαίνει .Το pc δεν ζορίζεται δουλεύει κανονικά αλλά η ram συνεχώς έχει κίνηση χωρίς να είναι κάτι ανοιχτό και αυτό μου το κάνουν πλέον και η 2 διανομές.

Linux for ever!!!

βγήκε και επίσημα ο driver final 9.1 catalyst
http://ati.amd.com/products/catalyst/versions.html
Αν κάποιος το δοκίμασε και είδε διαφορές από της beta εκδόσης ας το γραψει.

Linux for ever!!!

Αύριο, τώρα βαριέμαι... Πάντως ένα αρκετά σοβαρό θέμα λύθηκε.. Μιλάω γι' αυτό
http://www.linuxinsider.gr/forum/%CE%B1%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-opensuse-111-64bit

Άντε, ξεβαρέθηκα..
Καλά δουλεύει.. Έχω την εντύπωση οτι δουλεύει καλύτερα το compiz απο οτι ο beta. Επίσης με το compiz ενεργοποιημένο ο firefox δεν έχει τόσο κόλλημα στο scrolling. Αυτά..

Άλλο πάλι όλα δούλευαν καλά με το 9.1. Μέχρι που έκανα update και μου αναβάθμισε τον kernel από 2.6.27.11 έγινε 2.6.27.12 από τότε όταν ξεκινάει φορτώνουν όλα κανονικά και όταν πάει να ανοίξει το παράθυρο εισόδου τότε γίνεται ο χαμός και γεμίζει χρώματα η οθόνη. Αναγκάζομαι να επιλέγω στην εκκίνηση τον προηγούμενο kernel και δουλεύουν όλα καλά. Γνωρίζει κανείς τι είναι αυτό κάτι με τους driver πρέπει να παίζει.

Linux for ever!!!

Πώς τον εγκατέστησες τον driver? Αν τον έβαλες μέσα απο οποιαδήποτε βοηθητική εφαρμογή του ubuntu ή αν τον πέρασες απο το εκτελέσιμο της ΑΤΙ φτιάχνοντας πακέτο, δεν ξέρω (δεν το έχω κάνει ποτέ :)).

Άν έκανες χειροκίνητη εγκατάσταση (sh ./ati* κτλ κτλ) χωρίς να φτιάξεις πακέτο τότε πρέπει να ξαναπεράσεις το kernel module του fglrx. Σε απλά ελληνικά ο fglrx έχει δυο κομμάτια, εκ των οποίων το ένα "προστίθεται" στον πυρήνα. Αν και εφ' όσον άλλαξες πυρήνα, πρέπει να το ξαναφτιάξεις. Οπότε φορτώνεις απο τον καινούριο πυρήνα (αν κολλάει στο γραφικό δεν πειράζει, κάντο κάπως να ξεκινήσει, failsafe ή στην κονσόλα στην τελική(δεν το έχω δοκιμάσει να σου πω τη αλήθεια ποτέ απο κονσόλα ;)) και τρέχεις το εκτελέσιμο (το ίδιο, ε? μην αλλάζουμε drivers). Κάπου θα μπορείς να διαλέξεις (custom installation) και επιλέγεις μόνο το kernel module. Restart και όλα ήταν όπως πρώτα. Αυτό θα χρειάζεται να γίνεται κάθε φορά που αλλάζεις kernel. (Μην παραπονιέσαι όμως, εσύ απολαμβάνεις τα καλούδια μήνες πρίν, οι άλλοι δεν έχουν κλείσει 15ήμερο. Χεχε) Προσπάθησέ το, και αν κολλήσεις εδώ είμαστε.

Σευχαριστώ και εγώ το σκέφτηκα να ξαναβάλω τον driver στον kernel τον νεο αλλά δεν μπορούσα να το ξεκινήσω ότι και αν έκανα και, τώρα μόλις τελείωσα το format .φτου και απ την αρχή.
Πως μπορούμε να το αποφεύγουμαι αυτό κάθε φορά που αλλαζει kernel???

Linux for ever!!!

Με τα έτοιμα πακέτα δεν χρειάζεται να ξαναπερνάς το kernel module. Το άλλο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να bootάρεις με τον παλιό kernel, να απεγκαταστήσεις τον driver, να κάνεις restart με τον καινούριο kernel και να τον ξαναπεράσεις. Θέλω να σου πω εναλλακτικές έχουμε, δεν χρειάζεται να κάνεις format με το παραμικρό.. Στην τελική μπορούσες να μείνεις με τον παλιό kernel

έχεις δικιο δεν ηταν λόγος format αλλά μετά δεν ανοιγε με κανένα kernel και γιαυτό το έκανα .Θα ακολουθήσω την συμβουλή σου την άλλη φορά. Ευχαριστώ.

Linux for ever!!!

Και για να ολοκληρωθεί το θέμα, απο ότι φαίνεται, ο καινούργιος 9.3 (βγαίνει σήμερα, και θα σας πω τις εντυπώσεις μου σε καμια-δυο μέρες) πλέον υποστηρίζει και OpenGL composite support. Κοινώς πλέον μπορούμε να τρέχουμε και opengl εφαρμογές χωρίς blinking σε παράθυρο, το οποίο θα κάνει και τις μαγκιές του compiz. Αυτά είναι τα καλά..

Το κακό της όλης υπόθεσης είναι οτι είναι η τελευταία έκδοση που υποστηρίζει τις παλιότερες κάρτες. Απο την επόμενη έκδοση (9.4) θα υποστηρίζονται μόνο οι ΗD2000 και άνω. Το ακόμα χειρότερο είναι οτι απο οτι ακούγεται η ΑΤΙ θα παρατήσει τελείως τον 9.3 (όχι όπως η nvidia, που οι drivers παλιών καρτών εξελίσονται), και οι κάτοχοι παλαιοτέρων καρτών δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον fglrx σε καινούργιες διανομές. Οπότε οι ανοιχτοί drivers της ΑΤΙ θα είναι μονόδρομος..

Παρόλ' αυτά για τους κατόχους καινούργιων καρτών, νομίζω οτι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ως περήφανος (lol) κάτοχος μιας 3650, δοκιμάζοντας τον beta 9.4 είδα αισθητή βελτίωση σε αρκετούς τομείς (wine, 3D εφαρμογές γενικότερα, αλλά και desktop χρήση). Κοντεύει μήνας που εχει κυκλοφορήσει αλλά δυστυχώς απο οτι ξέρω δεν μπορώ να βάλω link εδώ, καθώς τυπικά δεν έχει διαρρεύσει, αλλα με λίγο ψάξιμο θα τον βρείτε (σας δίνω αν θέλετε το md5, για να ξέρετε τι κατεβάζετε).

Χμμ, ξέχασα το εξής: Η beta του 9.4 έρχεται και με την beta του 9.04 (του ubuntu). Με κάποιον τρόπο μπορείτε να τον περάσετε.. Αν ενδιαφέρεστε ψάξτε, κάπου θα το βρείτε. Οπότε μπορείτε να τον τσεκάρετε και απο εκεί.

Το περίεργο είναι οτι είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτή η ειδική μεταχείρηση του ubuntu απο την ΑΤΙ <troll>Γκρρρρρ</troll> και μάλιστα και την πρώτη φορά είχαμε αντιστοιχία αριθμών: ήταν η 8.10 (της ΑΤΙ) στην 8.10 (του ubuntu)

 

Teddy]

Το κακό της όλης υπόθεσης είναι οτι είναι η τελευταία έκδοση που υποστηρίζει τις παλιότερες κάρτες. Απο την επόμενη έκδοση (9.4) θα υποστηρίζονται μόνο οι ΗD2000 και άνω. Το ακόμα χειρότερο είναι οτι απο οτι ακούγεται η ΑΤΙ θα παρατήσει τελείως τον 9.3 (όχι όπως η nvidia, που οι drivers παλιών καρτών εξελίσονται), και οι κάτοχοι παλαιοτέρων καρτών δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον fglrx σε καινούργιες διανομές. Οπότε οι ανοιχτοί drivers της ΑΤΙ θα είναι μονόδρομος..

 

Γιατί βρε Teddy «κακό της υπόθεσης»; Ίσα ίσα είναι μάλλον ευκαιρία (ή και συμφωνημένη) αυτή η κίνηση της ATi. Η κοινότητα (διανομές/εταιρείες όπως η Novell αλλά και ανεξάρτητοι developers) θα μπει στη διαδικασία να βελτιώσει και να υποστηρίξει καλύτερους τους open-source οδηγούς πράγμα που δεν θα είναι πια ιδιαίτερα δύσκολο, εφόσον η ATi δίνει τις προδιαγραφές και την τεκμηρίωση ελεύθερα.

«Λογική» η κίνηση της ATi: επικεντρώνεται εκεί όπου υπάρχει χρήμα.

--

"the car's on fire and there's no driver at the wheel.
and the sewers are all muddied with a thousand lonely suicides.
and a dark wind blows."  GYBE

Έχεις ένα δίκιο Δημήτρη.. Αντικειμενικά, ο radeon/radeonhd δουλεύουν αρκετά καλά, και είναι και "σωστή" η κίνηση της ΑΤΙ, να σπάσει τους drivers. Επίσης, για desktop χρήση είναι και πολύ πιο γρήγοροι, λόγω ΕΧΑ.

Η ένστασή μου βρίσκεται στα εξής σημεία: Το πρώτο έχει να κάνει με την απόδοση των ανοιχτών drivers σε καθαρά 3D εφαρμογές, που δεν υπερβαίνει το 50-70% του fglrx, και ούτε πρόκειται να βελτιωθεί σημαντικά (πρέπει να γίνει απίστευτη δουλειά απο τους developers, και θα αφήσει όλη την υπόλοιπη ανάπτυξη πίσω). Για να μην φαίνομαι κακός, σημειώνω οτι προς το παρόν ο fglrx είναι μακράν ο καλύτερος driver σε καθαρό 3D (στα υπόλοιπα απλά είναι για τα μπάζα).

Επίσης στους ανοιχτούς δεν έχουνε μπεί αρκετά πραγματάκια όπως GLSL, και openGL 2.0. Άρα προς το παρόν τα απαιτητικά παιχνίδια και το wine το αποκλείουμε.

Τρίτον: η σειρά R500 (X1xxx) δεν έχει ακόμα καλό ανοιχτό driver όπως οι παλιότερες κάρτες.

Και φτάνουμε στο point. Εντάξει οι "νορμάλ" χρήστες, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα. Εγώ λυπάμαι αυτούς με τις X800, τις X1950 GTi turbo intercooler... Δεν νομίζω οτι αυτοί σκάσαν τόσα φράγκα για να παίζουν πασιέτζα και να βλέπουν τον κύβο να γυρίζει..

Επίσης, οι ανοιχτοί drivers αναμένουν: Gallium 3D, OpenCL, Kernel-mode-setting, ολοκλήρωση του memory manager και DRI2 και μπόλικα ακόμα πραγματάκια στο προσεχές εξάμηνο.

 

Καταλήγοντας, η γνώμη μου περι του θέματος: Θα μπορούσαν να το καθυστερήσουν το "σπασιμο". Στην τελική τόσα χρόνια σ@*$** driver έχουν, το εξάμηνο τους πείραξε?

Teddy]

.....πολύ πιο γρήγοροι, λόγω ΕΧΑ.

.....fglrx είναι μακράν ο καλύτερος driver σε καθαρό 3D (στα υπόλοιπα απλά είναι για τα μπάζα).

.....Επίσης στους ανοιχτούς δεν έχουνε μπεί αρκετά πραγματάκια όπως GLSL, και openGL 2.0.

.....Τρίτον: η σειρά R500 (X1xxx) δεν έχει ακόμα καλό ανοιχτό driver όπως οι παλιότερες κάρτες.

Και φτάνουμε στο point. Εντάξει οι "νορμάλ" χρήστες, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα. Εγώ λυπάμαι αυτούς με τις X800, τις X1950 GTi turbo intercooler... Δεν νομίζω οτι αυτοί σκάσαν τόσα φράγκα για να παίζουν πασιέτζα και να βλέπουν τον κύβο να γυρίζει..

..... Gallium 3D, OpenCL, Kernel-mode-setting, ολοκλήρωση του memory manager και DRI2 και μπόλικα ακόμα πραγματάκια στο προσεχές εξάμηνο.

Teddy ... δεν καταλαβαίνω μία απο αυτά που λες.... αλλά γουστάρω το πάθος σου...

Ερώτηση :

  1. Εγώ που έχω στο laptop , ATI Radeon Mobility X700 σημαίνει ... τέλος οι αναβαθμίσεις στις διανομές ?? Η Ubuntu 9.04 θα είναι η τελευταία μου?
  2. Δεν θα έχω πια υποστήριξη για 3D γραφικά ώστε να παίζω που και που τα 3D παιχνίδια Linux π.χ. Regnum Online ?
  3. Με τρομάζεις...

 

~~~~~~~~~~~~~~~

Αρχάριοι του forum ενωθείτε... βροντοφωνάξτε :

Συγνώμη...επειδή είμαι αρχάριος...πείτε πως θα το κάνω μεσα απο το γραφικό περιβάλλον ?

Απαντήσεις (στις ερωτήσεις):

1) Όσον αφορά τον κλειστό driver, ναι. Και επίσης δεν θα μπορείς να τον περνάς σε καινούργιες διανομές. Επιφυλάσσομαι για το αν θα δουλέψει στο 9.04. Εκτός και αν επιτρέψουν στις διανομές να κάνουν τροποποιήσεις ωστε να είναι συμβατός με τους καινούργιους πυρήνες, xserver κτλ

2)Οτι χρειάζεται OpenGL 2 και άνω προς το παρόν δεν μπορείς να παίξεις. Γενικά δοκιμάζεις και μάλλον θα παίξει, δεν το κόβω να έχει πολλές απαιτήσεις (απο τον τίτλο του )

3)...

 

Τι δεν κατάλαβες? Αφού τα είπα πολύ κατανοητά

Λογικό είναι, αμα δεν τα έχεις ξανακούσει.. Γι' αυτό άλλωστε και προτιμούμε να τα λέμε απλά... απο το γραφικό περιβάλλον.. χεχε

Πάντως είναι εύκολα, πες τι δεν κατάλαβες να σου εξηγήσω τι είναι και τι κάνει το καθένα.

  1. Τι είναι το EXA
  2. Τι είναι το GLSL
  3. Αυτά τι είναι  : Gallium 3D, OpenCL, Kernel-mode-setting, ολοκλήρωση του memory manager και DRI2
  4. Και για να σε αποτελειώσω.... OpenGL είναι κάτι σαν το DirectX αλλά όπεν σορς ? Τεχνικά ποιό είναι ανώτερο ? (Αν ησχύει τέτοια ερώτηση)

~~~~~~~~~~~~~~~

Αρχάριοι του forum ενωθείτε... βροντοφωνάξτε :

Συγνώμη...επειδή είμαι αρχάριος...πείτε πως θα το κάνω μεσα απο το γραφικό περιβάλλον ?

Αρχίζουμε απο την 4. Το OpenGL είναι κάτι σαν το directΧ, σωστό. Είναι ουσιαστικά ένα περιβάλλον για την δημιουργία και εκτέλεση 3D και 2D γραφικών. Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι οτι δεν είναι καθόλου open-source, ούτε ήταν ποτέ. Τότε θα μου πείς γιατί το χρησιμοποιούμε? Πριν αρκετά χρόνια, ένας τυπάκος έφτιαξε το mesa, ένα παρόμοιο περιβάλλον, πλήρως συμβατό με openGL, με τις ευλογίες της τότε ιδιοκτήτριας SGI. Κοινώς αυτό που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως το mesa, εκτος απο τους κλειστούς drivers που χρησιμοποιούν "αυθεντικό" openGL.

Ποιό είναι πιο καλό απο τα Direct3D και OpenGL δεν ξέρω. Μια διαφορά τους είναι οτι το OpenGL ενσωματώνεται στον εκάστοτε driver που χρησιμοποιούμε, ενώ το direct3D είναι "εξωτερικό". Φήμες λένε οτι ο Direct3D είναι καλύτερο για παιχνίδια, αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος γι'αυτό, νομίζω οτι έιναι πλήρως αντίστοιχα.

3)OpenCL: Νέα ιδέα που έχει σαν σκοπό να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται οι επεξεργαστές των γραφικών για να βοηθάνε σε πολύπλοκους υπολογισμούς, σε τομείς που οι κανονικοί επεξεργαστές υστερούνε σημαντικά. Όταν ολοκληρωθεί, όλες οι μεγάλες εταιρίες καρτών θα το υποστηρίζουν.

Kernel-mode-setting: Πλέον οι αναλύσεις και το βάθος χρώματος θα φύγουν απο το user-space και θα περάσουνε στον kernel. Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι οτι απο το boot το pc θα τρέχει στην ανάλυση που θέλουμε και επίσης οι αλλαγές των αναλύσεων θα γίνονται πολύ πιο εύκολα, χωρίς κολλήματα.

Gallium3D: Καινούργιο φρούτο και αυτό. Θα μπεί σφήνα μεταξύ του driver της κάρτας γραφικών και των εφαρμογών, με σκοπό την απλοποίηση των drivers. Ουσιαστικά θα αναλάβει αυτό την συνεργασία με τις εφαρμογές πχ Βίντεο, και οι developers απλά θα γράφουν τον συμβατό driver.

DRI (direct rendering κάτι): Μέρος του mesa που αναφέραμε πιο πριν. Αναλαμβάνει το rendering χωρίς να χρειάζεται να περάσουν τα δεδομένα απο τον xserver. Η δεύτερη έκδοση (παρεπιπτόντως κυκλοφόρησε επιτέλους σήμερα) θα επιτρέπει εκτός των άλλων την απροβλημάτιστη λειτουργία του compiz. Γενικά το compiz και το beryl ήταν προβληματικά απο την φύση τους, καθώς η υπάρχουσα δομή του xserver δεν επέτρεπε (το λέω απλοϊκά) να έχεις μια openGL εφαρμογή μέσα σε μια άλλη openGL εφαρμογή. Το αποτέλεσμα ήταν το γνωστό τρεμόπαιγμα του βίντεο όταν τρέχουμε compiz

2)GLSL: Μέρος του openGL για τον έλεγχο των shaders (ούτε καν που ξέρω τι είναι, μάλλον χρειάζεται στα παιχνίδια κάπου)

1)ΕΧΑ: Μέθοδος επιτάχυνσης 2D γραφικών, η πιο γρήγορη (σε stable έκδοση) που υπάρχει. Μεταξύ των διάφορων μεθόδων που υπάρχουν, η σειρά ταχύτητας είναι UXA (πειραματικός της Intel), EXA (πλέον ο στάνταρ για όλους τους ανοιχτούς), shadowFB (μη επιταχυνόμενο 2D) και τελευταίο και καταιδρωμένο το XAA, που χρησιμοποιείται απο τους κλειστούς της ΑΤΙ και της ΝVidia.

Ελπίζω να σας φαίνονται λιγότερο κινέζικα τώρα..

Επίσης να τονίσω οτι αρκετά απο αυτά που γράφω είναι υπερβολικά απλοποιημένα, για να γίνουν κατανοητά. Για περισσότερες πληροφορίες, ψάξτε τα για αρχή στην wikipedia, τα λέει αρκετά καλά.

 

Superb !!!!!!!!!!!

Ευχαριστώ για τον χρόνο και τον κόπο σου...

Μια χαρά τα είπες και κατανοητά... να σε καλά!!

~~~~~~~~~~~~~~~

Αρχάριοι του forum ενωθείτε... βροντοφωνάξτε :

Συγνώμη...επειδή είμαι αρχάριος...πείτε πως θα το κάνω μεσα απο το γραφικό περιβάλλον ?

 </