Γκρινια και παραπονα

placebophd | Δευ, 11/17/2008 - 16:03 | 3' | 7

Hello,

Μπορει κανεις να μου εξηγησει για ποιο λογο υπαρχουν τοσες διαφορετικες διανομες Linux? να υπαρχουν 3-4 διαφορετικες διανομες (π.χ, ubuntu, gentoo, arch, live cd διανομη) να καταλαβω και ειναι οκ. Αλλα οχι 20! με αποτελεσμα να χανω τη μπαλα και να πιανω τον εαυτο μου να ασχολουμαι για παραδειγμα με το mintlinux.

Γιατι να υπαρχει KDE ή Gnome? αντι να συγχωνευτουν αυτα τα project και να γινει μια κοινη προσπαθεια, εχουν χωριστει σε δυο "στρατοπεδα"

Θα μου πειτε...αυτη ειναι η ομορφια του Linux επιλεγεις αυτο που ταιριαζει πιο πολυ σε σενα. Το κακο ειναι οτι εγω δεν βρισκω καμια διαφορα στις περισσοτερες διανομες. Ακομα πιο λιγες διαφορες βρισκω μεταξυ KDE και Gnome. Αν κανεις κανει μερικες αλλαγες, τοτε το ενα γραφικο περιβαλλον θα μοιαζει με το αλλο. Και το χειροτερο ειναι οτι εχουν αναπτυχθει διαφορετικα προγραμματα για τα δυο γραφικα περιβαλλοντα το οποιο προσωπικα το θεωρω χαζομαρα.

Πιστευω οτι αυτο το πλεονεκτημα του Linux εχει γινει και ταυτοχρονοα μειονεκτημα. Αντι να γραφτει ενιαιος κωδικας για να βελτιωθει το λειτουργικο ( το ubuntu 8.10 σερνεται μερικες φορες), αναπτυσσονται διαφορετικα προγραμματα για διαφορετικες διανομες ή γραφικα περιβαλλοντα. Τα οποια τα περισσοτερα δε δουλεουν και σωστα. Τα γραφω ολα αυτα με αφορμη οτι το kubuntu δεν αναγνωριζει την ασυρματη καρτα αλλα το ubuntu την αναγνωριζει καθως επισης στο dreamlinux δουλευει μια χαρα το dock, στο opensuse exw problimata.

--Χ

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Πολυσυζητημένο θέμα. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι νέοι χρήστες θα σπεύσουν να συμφωνήσουν μαζί σου, κ οι περισσότεροι παλαιοί θα υπερασπιστούν τη τρέχουσα κατάσταση.

Νομίζω ότι η απορία/αίτημα σου προκύπτει από κεκτημένη ταχύτητα. Στο κλασσικό εταιρικό μοντέλο που ακόμα κ σήμερα κυριαρχεί στο κόσμο, τα όσα προτείνεις είναι απόλυτα λογικά (εώς κ μονόδρομος). Άλλωστε, όλοι κ όλα συγχονεύονται.

Εδώ όμως έχουμε κάτι τελείως διαφορετικό: ας πούμε ότι χτες έψαχνα ένα πρόγραμμα κ δεν έβρισκα κάτι που να με καλύπτει εντελώς. Αποφάσισα λοιπόν, παρότι υπάρχουν τόσα, να φτιάξω κάτι άλλο. Οι λόγοι για κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολλοί:

1) Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο
2) Υπάρχει αλλά δε μ'αρέσει
3) Είδα τον κώδικα του κ μου ήρθε να ξεράσω
4) Είδα τον κώδικα του, αλλά δε μου αρέσει η επιλογή των βιβλιοθηκών του, εγώ θέλω κάτι πιο ελαφρύ/εντυπωσιακό/πρακτικό/οτιδήποτε.
5) Έχω απλά όρεξη
6) Θέλω να κάνω όνομα στη πιάτσα σαν ο σουπερ γκουρου
7) Άπειρα άλλα σενάρια, θα μας πιάσει η νύχτα

Επί της ουσίας, αυτό που λέω είναι πως ό,τι κ αν θες/δε θες εσύ, εγώ, ο Linus Torvalds, ο Richard Stallman, ο Shuttleworth, ή η γιαγιά μου, λίγη σημασία έχουν, γιατί δε μπορούν να ελέγξουν το τι κάνεις κάποιος με ένα open-source κώδικα. Ούτε μια από κοινού απόφαση μπορεί να αλλάξει αυτό που συμβαίνει.

Το να πεις πχ ότι θα ενώσεις τις ομάδες του KDE/Gnome σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρεις τον ΚΑΘΕ προγραμματιστή ξεχωριστά (ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από λατινική αμερική μέχρι ιαπωνία) κ να τον πείσεις ότι πρέπει να παρατήσει αυτό που κάνει κ να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Δεν υπάρχει αφεντικό, ούτε οργανισμός, που να μπορεί να τους ελέγξει όλους. Κ ακόμα κ αν υπήρχε, αν οι προγραμματιστές διαφωνούσαν, θα αποχωρούσαν κ θα έφτιαχναν ... ένα άλλο (Yet Another) γραφικό περιβάλλον που να τους εκφράζει.

Τέλος, θέλω να πω 4 πράγματα σχετικά με τις παρατηρήσεις σου:

1) Λατρεύω να δουλεύω σε Debian κ debian-based, σιχαίνομαι τα rpm-based. Άλλοι πάλι θα διαφωνίσουν. Το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν είναι όλα τα ίδια.
2) 2 χρόνια δούλευα gentoo, κ επίσης πρόκειται για ένα άλλο, διαφορετικό, υπέροχα χαοτικό κόσμο.
3) Εφόσον μπορώ να έχω ταυτόχρονα εφαρμογές από KDE/Gnome/XFCE κ άλλες πολλές ξέμπαρκες στο ίδιο περιβάλλον, δε με απασχολεί ιδιαίτερα πιο επιλέγω να τρέχει. Υποθέτω αυτό που χρησιμοποιώ τις περισσότερες εφαρμογές του.
4) Το πρώτο πράγμα που θα δεις σε κάθε open-source πρόγραμμα, είναι ότι δεν έχει καμιά εγγύηση κ ότι το χρησιμοποιείς με δικό σου ρίσκο. Κανείς δε σου εγγυάται ότι θα δουλέψει, κ κάνεις δε φέρει ευθύνη. Μόνο εσύ που επέλεξες να το τρέξεις. Είναι βασικό αυτό, γιατί σημαίνει ότι δε μπορείς να έχεις καμία απαίτηση από αυτόν που στον ελεύθερο του χρόνο ξύνεται προγραμματίζοντας να σου προσφέρει κάτι που έχει έστω κ την ελάχιστη ποιότητα.

Και γιατί να υπάρχουν τόοοοσες εφημερίδες , τόοοοσα περιοδικά , τόοοοσα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια(όλα δείχνουν τα ίδια πράγματα); Γιατί υπάρχουν τόοοοσες εταιρίες κινητής και σταθερής , και δεν μπορόυμε να διλέξουμε; Γιατί ο υγιείς ανταγωνισμός πάντα βελτίωνει το προιόν που χρειάζεται ο κόσμος.

μουμπλε μουμπλε...!!

Εδω μιλαμε ομως για εσωτερικο ανταγωνισμο και οχι εξωτερικο. Επισης για να μπορεσεις να επικρατησεις, καταρχας πρεπει να προσφερεις ενα επιπεδο τουλαχιστον οσο με τον εξωτερικο ανταγωνισμο (δηλαδη με τα windows και Mac) και μετα μπορεις να κανεις οτι θες και οσες παραλλαγες θες.

Επισης συμφωνω οτι ειναι η φυση του ελευθερου κωδικα να γραφει ο καθενας οτι προγραμμα θελει. Αλλα οταν αρχιζει η ασυδοσια καταληγουμε να εχουμε 10 διαφορετικα προγραμματα χωρις κανενα κοινο αξονα και το καθενα να υστερει και να πλεονεκτει σε διαφορτικα σημεια και ο χρηστης θα πρεπει τωρα να κατσει τα να ψαξει ολα.

Τελικα ειναι πολυ ευκολο να χασεις την ουσια. Μπορει να φανει υπερβολη αλλα δεν ειναι. Αν ειχε δουλευτει πιο πολυ το openoffice για να εχει 100% συμβατοτητα με τo word και οι ασυρματες καρτες δουλευανε σωστα, τοτε πολλοι χρήστες θα ηταν πιο χαρουμενοι, καθως θα απαλλαγοντουσαν απο τα windows και ολα τα netbooks θα ειχαν Linux

Το τελευταιο που θα επρεπε να κανουν οι διανομες λινουξ και το open office ειναι να τρεχουν πισω απο το word της m$ και πισω απο κλειστους drivers, εξαλου απο οσο ξερω και η αρχικη ιδεα των πρωτων διανομων ηταν βασισμενη, εκτος των αλλων, στο επιχειρημα οτι τα πισι, τα προγραμματα, και οι κωδικες θα πρεπει να ανηκουν σε ολους και οχι σε εταιριες ωστε ο καθενας να μπορει να εκμεταλευτει στο μεγιστο τις δυνατοτητες του μηχανηματος που λεγεται υπολογιστης.....
Φυσικα η M$ εσπευσε να εκμεταλευτει την νεα τεχνολογια για παρτη της και για αυτο καταφερνει και επιζει ακομη, παταει πανω σε μια τεχνιτη μοναδικοτητα, τη συμβατοτητα των format της.Αλλα οπως ειπα, κατα την γνωμη μου ειναι τεχνιτη η ολη κατασταση...το Οο κερδιζει ολο και περισσοτερο εδαφος, τα λινουξ βρισκονται σε φαση απογειωσης και δεν κωλονουν με τους κλειστους drivers συσκευων (να ναι καλα τα παιδια που το κανουν) και κανεις μας δεν δινει ουτε εδινε σημασια ποτε στην m$.Εξαλου την μερα που θα ανοιξουν καποια προγραμματα πχ autocad κτλ για λινουξ, την επομενη μερα η m$ θα κυριξει φαλιμεντο.

Περιμένετε την μέρα που θα κυκλοφορήσουν τα λογιστικά προγράμματα και εκεί θα δείτε φαλιμέντο!! :D

placebophd]Μπορει να φανει υπερβολη αλλα δεν ειναι. Αν ειχε δουλευτει πιο πολυ το openoffice για να εχει 100% συμβατοτητα με τo word και οι ασυρματες καρτες δουλευανε σωστα, τοτε πολλοι χρήστες θα ηταν πιο χαρουμενοι, καθως θα απαλλαγοντουσαν απο τα windows και ολα τα netbooks θα ειχαν Linux

Έλα μου όμως που το MS office δεν είναι open-source, κ η όποια συμβατότητα έχει προκύψει από την επιμονή, τη φαντασία, εικασίες κ πρακτικές βουντού των προγραμματιστών του openoffice! Το ότι δεν έχεις 100% συμβατότητα δε φταίει το ότι κάποιος δε δούλεψε αρκετά, αλλά ότι πάνε στα τυφλά. Ας είχαμε τις προδιαγραφές ανοιχτές, κ να έβλεπες για πότε θα έστρωνε η συμβατότητα.

Κάτι αντίστοιχο κ για τους drivers. Στα windows, η εταιρεία Χ κυκλοφορεί τη κάρτα δικτύου της για την οποία έχει γράψει φυσικά κ drivers, για windows, άντε κ mac. Για linux, ούτε κουβέντα. Ναι αλλά, όπως κ προηγουμένως, αν η εταιρεία που φτιάχνει τη κάρτα δε γράψει driver, κ καθότι αποκλείεται να σου πει πώς λειτουργεί η συκσευή της (μιλάω σε επίπεδο σχεδίασης, όχι χρήσης), τότε πάλι το μόνο που μπορείς να κάνεις για να φτιάξεις εσύ το driver, είναι να ...μυρίσεις τα νύχια σου.

Μη μπερδεύεις λοιπόν τα γεγονότα. Τα όσα αναφέρεις τουλάχιστον, είναι προβλήματα ασυμβατότητας του open-source με τη σημερινή αγορά (κ κοινωνία), κ όχι έλλειψη στόχων ή συσπείρωσης κάτω από ένα κοινό στόχο.

edit1: μια σελίδα που βρίσκω ιδιαίτερα επεξηγηματική στο γιατί το Linux δεν είναι όπως τα windows ή το mac os x είναι:

http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm

Πάντα λέω ότι μια μέρα θα τη μεταφράσω...

edit2: κ όμως υπάρχει ήδη, μπράβο στο παιδί:

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=1753467#post1753467

Εδώ θα ζητούσα εγώ σαν καταναλωτής τη νομοθετική παρέμβαση της ΕΕ που υποτίθεται ότι κόπτεται για τον ανταγωνισμό και τα συμφέροντα του καταναλωτή. Όπως είναι παράνομο να πουλάς οτιδήποτε χωρίς σήμανση στη γλώσσα του κράτους που το πουλάς έτσι θα έπρεπε οι εταιρείες υλικού να μην περιορίζουν τους καταναλωτές στην επιλογή λειτουργικού συστήματος (άλλου προϊόντος στην ουσία). Φαντάζεστε πχ η Volkswagen να σου έλεγε "δεν μπορείς να βάλεις λάστιχα goodyear ούτε δίνω τις προδιαγραφές στη goodyear"; Και αν δεν θέλουν/μπορούν να αναπτύξουν οδηγούς μόνες τους για το χ ψ ω "εξωτικό" λειτουργικό να υποχρεούνται στη διάθεση των απαραίτητων τεχνικών πληροφοριών σε όποιον ενδιαφερόμενο. Ή προστατεύουμε τον καταναλωτή και τον ανταγωνσιμό ή όχι.

-------

alea jacta est!