Ubuntu???Τί είναι αυτό???

Kaltsinho | Τρί, 11/11/2008 - 07:36 | 5' | 41

 

Λοιπόν γράφω αυτό εδώ το κείμενο γιατί δυστυχώς οι φίλοι δεν ασχολούνται πολύ με Linux (αν και τις δύο τελευταίες μέρες έκανα full installation Ubuntu 8.10) και δεν έχω σε ποιόν να πω τον πόνο μου. Είμαι αρκετά νέος στο Linux και όσο περίεργο και να φαίνεται η πρώτη διανομή που βρήκα και εγκατέστησα ήταν το Freespire 2.Μετά ανακάλυψα μια πολύ περίεργη λέξη για διανομή Linux που ήταν πολύ περίεργη,Ubuntu νομίζω :P

Λοιπόν κατέβασα αμέσως το iso με το 7.10 Gutsy και κατευθείαν full install. Παρόλο που δέν είχα καμιά σοβαρή εμπειρία και γνώση κατάφερα να εγκαταστήσω τούς κλειστούς drivers και να μείνω με τον στόμα ανοιχτό απο τα εφέ του 'έτοιμου' Compiz.(απ' ότι θυμάμαι μόνο η εγκατάσταση του xorg-driver χρειάσθηκε google search).Μπορώ να πώ ότι εκείνη την βδομάδα κιόλας έγινα συνδρομητής του LF.

Ως χρήστης Linux στην συνέχεια υιοθέτησα της γνωστή μας συνήθεια, να δοκιμάζω διανομές. Ύστερα απο 100000........ format δοκίμασα,μπορώ να πω αρκετές διανομές (Opensuse,fedora,Sidux,Mint,Mandriva,Slackware,Kubuntu,gOS και άλλα XXXuntu μέχρι και FreeBSD) και καμιά δεν με εντυπωσίασε όσο το Ubuntu(εκτός απο το Mint που ένα bug στα γραφικά του με κρατούσε μακρυά).

25/4/2008: Επιτέλους ο Firefox φόρτωσε το Ubuntu.com και ξεκίνησε το κατέβασμα της πολυαναμενόμενης 8.04 LTS.

:/ Λίγες διαφορές σε σύγκριση με την επανάσταση του 7.10.Πίστευα ότι αυτό οφείλεται στο ότι θα έδωσαν έμφαση στην ταχύτητα και την σταθερότητα (μιάς και είναι LTS) αλλά την ίδια κιόλας βδομάδα κατάλαβα ότι δεν ίσχυε.

30/10/2008: Λίγα λεπτά μόλις απο την κυκλοφορία του είχα ξεκινήσει την εγκατάσταση.

:/ Μια από τα ίδια θα έλεγα και με τον 'τράγο'.Τα desktop themes είχαν μικρές αλλαγές και τα νέα feauters λίγα και οι αναβαθμίσεις που με ικανοποίησαν ήταν στις αναβαθμίσεις μεμονωμένων εφαρμογών όπως το transmission,pidgin κ.α.

Δεν έφταναν αυτά ήρθε και η έρευνα της phonorix και μας τελείωσε.Από εκείνη την στιγμή έπαψα να μιλάω πλέον για αυτή την διανομή.Μια απορία στο μυαλό μου<<Τι έκαναν 6 μήνες;>>.

Η νέα αγάπη τώρα είναι άλλη απο το LinuxMint. Θα πείτε όλοι:

-σιγά ρε φιλαράκι μεγάλη διαφορά,ubuntu-based είναι.

-Τσούκ!

Αυτήν την στιγμή τρέχω Linux mint 6 Felicia RC.Το mint κούτσα κούτσα έχει αναπτύξει πολλές δικές του εφαρμογές και μπορώ να πώ πολύ ανώτερες απο αυτές του ubuntu. Απλά είναι θέμα χρόνου και ενεργειών της Cannonical για το ποιά διανομή θα τραβήξει περισσότερο κόσμο. Αν το ubuntu συνεχίσει τα ίδια το Mint θα ανεβαίνει μέρα με την μέρα και θα κάνει το μεγάλο BANG όταν γίνει και ύστερα από λαϊκή απαίτηση Debian-based και δεν έχει καμία σχέση με το Ubuntu.Η κόντρα ξεκίνησε λοιπόν!!!

 

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Να υπενθυμίσω εδώ, ( πριν πλακωθείτε στον καυγά), ότι θα πρέπει να είσαστε ευγενικοί με τους συνομιλητές σας..
Τα παμε αυτά... τα' παμε και τα συμφωνήσαμε.. Έτσι;;; :)

Marlene δεν νομίζω ότι είμαι αγενής με κανέναν.Απλά την γνώμη μου εκφράζω.

Δεν κατάλαβες.. με παρεξήγησες.. :D Υπάρχει περίπτωση να γίνουν κάποιοι άλλοι αγενείς, για αυτό και κάνω την υπενθύμιση πριν συμβεί αυτό..

Πιστέυω και ο πιο πορωμένος ubuntas θα έχει παράπονο με την αγαπημένη του διανομή.Κάνω και έκλειση για συγκρότηση ελληνικής κοινότητας Mint γιατί απ'οτι ξέρω δεν υπάρχει.

Κοινότητα δεν υπάρχει αλλά υπάρχει το ελληνικό φόρουμ στην σελίδα του linux mint όπου και συζητάμε τα της διανομής.

http://linuxmint.com/forum/viewforum.php?f=125

Ναι αυτό το ξέρω αλλα εγώ ονειρέυομαι linuxmint.gr όπως έκαναν τα αλάνια τώρα με το sidux.gr.

χεχε
για σου φίλος .... ευχαριστούμε για την αναγνώριση
το ubuntu ειναι πολύκαλό και ομόλογο πος και το μιντ είναι καλό
αλλά , θέλω να σε βάλω σε σκέψεις,
μήπως επειδή είσαι νέος στο linux δεν είδες περισσότερες αλλαγές στο ubuntu; λέω τώρα χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν απεναντίας μου αρέσει και το mint και συμφωνώ για τις παραπάνω λειτουργίες.

www.sidux.gr

sidux-gr.blogspot.gr

Kaltsinho]

Ναι αυτό το ξέρω αλλα εγώ ονειρέυομαι linuxmint.gr όπως έκαναν τα αλάνια τώρα με το sidux.gr.

Kαι τι εμποδιζει να ξεκινησει, δηλαδη???

Προτεινω λοιπον το εξης, ως ενας ευτυχης χρηστης Mint (που να πω, την αληθεια μου, το προτιμουσα Debian based).

Μολις βρεθουν αλλοι 5.... εθελοντες & σιδεροκεφαλοι, να ξεκινησει η Ελληνικη Κοινοτητα του Mint.

Δε ξερω, λογω της δουλειας μου, ποσο σταθερος θα ειμαι, μα μπορω να εγγυηθω, σερβερ, forum, site & οτι αλλο χρειαστει για τη διανομη.

Αν λοιπον, πιστευετε οτι μπορει να γινει, ας ξεκινησει, ο πιο... θερμοαιμος ενα σχετικο θρεντ, στο section, του Mint, εδω στο φορουμ μας.

Marlene, ασχετως ολων των αλλων, θεωρω οτι εχεις την αναλογη εμπειρεια απο την αναμειξη σου στο Mint, οποτε ελπιζω να εισαι εσυ αυτη η... θερμοαιμη.

Οπως & να εχει, ομως αξιζει να υπαρξει Ελληνικη Κοινοτητα για το Mint...

Μακαρι..... :)

Y.Γ: Φιλτατε GRIGRI, τι εχει παραπανω η νεα εκδοση του Ubuntu???

Ειλικρινα, δεν εχω δει κατι ουσιαστικο & κατα τη γνωμη μου, ειναι πολυ ασχημο, μια ετειρεια, που παει να οικοιοποιηθει το ονομα το Linux, στα desktops, να βγαζει διανομες με τη λογικη:

Κυκλοφορουμε & μετα μπαλωνουμε & διορθωνουμε.

Οχι, δε λεω οτι εχει ντε & καλα σε ολους προβληματα. Η προσωπικη μου εμπειρεια, παντως, μου εχει δειξει οτι υπαρχουν διανομες, αν οχι πιο σταθερες & πιο ευκολες στη χρηση (που για εμενα ειναι,(τουλαχιστον εφαμιλες του Ubuntu).

Ειλικρινα, θεωρω οτι ολη αυτη η Ubuntoκρατια, αφηνει πισω αξιολογες προσπαθειες αλλων διανομων.

Ακομα & στο περιοδικο, τα τελευταια τευχη, μαλλον Ubuntu Format, επρεπε να λεγονται, παρα Linux.

Αυτο χωρις εμπαθεια φυσικα, μα εκει εξω υπαρχουν & αλλα καλυτερα ισως, που δυστυχως δεν εχουν την αναλογη προβολη.....

Ουφ!! :P

constantinos]Marlene, ασχετως ολων των αλλων, θεωρω οτι εχεις την αναλογη εμπειρεια απο την αναμειξη σου στο Mint, οποτε ελπιζω να εισαι εσυ αυτη η... θερμοαιμη.

Mπαα .. Θα σας στενοχωρήσω αλλά δεν έχω καθόλου χρόνο.Άλλωστε δεν βλέπω να έχουμε στο mint την δυναμική να στηρίξουμε και κάποια κοινότητα. Εδώ το ελληνικό φόρουμ του mint που είναι τόσους μήνες πάνω δεν έχει την κίνηση που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει. Υποτονικά πράγματα δηλαδή για τον υποτιθέμενο κόσμο που υπάρχει και που θα στήριζε και κοινότητα ..

constantinos] ειναι πολυ ασχημο, μια ετειρεια, που παει να οικοιοποιηθει το ονομα το Linux, στα desktops, να βγαζει διανομες με τη λογικη:

Κυκλοφορουμε & μετα μπαλωνουμε & διορθωνουμε.

Σε αυτό θα συμφωνήσω καθώς οι μετά του Gutsy διανομές ήταν όλες προβληματικές. Προσωπικά έχω ακόμα Daryna, ( που πατάει στο gutsy). στους υπολογιστές που έχουν mint και δεν ενδιαφέρομαι να κάνω κάποια αναβάθμιση γιατί μου κάνουν την δουλειά μου μια χαρά.

Προβληματικές διανομές δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω γιατί χαλάνε και το καλό όνομα του linux τουλάχιστον στους νέους χρήστες. Από την άλλη μπερδεύουν και όσους προσπαθούν να βοηθήσουν τους νέους χρήστες αφού έχουμε συνεχώς νέες φουρνιές ( να το πω και έτσι) χρηστών, που κάθε φορά αντιμετωπίζουν και διαφορετικά προβλήματα.

διαφορετικά προβλήματα σε διαφορετικά μηχανήματα.
κάντε μία αναζήτηση καί θα δείτε τι έχω γράψει κατά καιρούς γιά το ubuntu σε σχέση κυρίως με το mint -αλλά καί με άλλες διανομές όπως το pclos.

μην τα ξαναλέω. το ubuntu μού έχει κάτσει άψογα -άρα καί το mint (υπονοούμενο το "άρα").

καί δεν θα σας πω ποτέ, πιά διανομή δεν έχει κάτσει ΠΟΤΕ στο laptop μου.
ναί. μία από τις "μεγάλες".

καί ξέρετε γιατί? γιατί δεν έκατσε σε εμένα. στο συγκεκριμένο hardware καί στον χρόνο πού ήμουν διατεθιμένος να αφιερώσω γιά να στρώσω μία διανομή, όταν εκεί έξω κυκλοφορούσαν τόοοοοοσες άλλες.

αυτό μπορεί να αμαυρώσει την διανομή?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti]διαφορετικά προβλήματα σε διαφορετικά μηχανήματα.
κάντε μία αναζήτηση καί θα δείτε τι έχω γράψει κατά καιρούς γιά το ubuntu σε σχέση κυρίως με το mint -αλλά καί με άλλες διανομές όπως το pclos.

μην τα ξαναλέω. το ubuntu μού έχει κάτσει άψογα -άρα καί το mint (υπονοούμενο το "άρα").

καί δεν θα σας πω ποτέ, πιά διανομή δεν έχει κάτσει ΠΟΤΕ στο laptop μου.
ναί. μία από τις "μεγάλες".

καί ξέρετε γιατί? γιατί δεν έκατσε σε εμένα. στο συγκεκριμένο hardware καί στον χρόνο πού ήμουν διατεθιμένος να αφιερώσω γιά να στρώσω μία διανομή, όταν εκεί έξω κυκλοφορούσαν τόοοοοοσες άλλες.

αυτό μπορεί να αμαυρώσει την διανομή?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Σίγουρα μία διανομή μπορεί να κάτσει καλύτερα σε κάποιο μηχάνημα και κάποια άλλη όχι. Εδώ όμως το θέμα μας δεν είναι αν γενικότερα συμβαίνει αυτό αλλά αν οι τελευταίες εκδόσεις του ubuntu έχουν περισσότερα προβλήματα συμβατότητας ή όχι με τα καινούργια μηχανήμα, είτε έχουν πρόβλημα με bugs στην λειτουργία ορισμένων εφαρμογών.

Όσο για αυτό το τελευταίο προσωπικά το θεωρώ πλέον γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην "βιασύνη" με την οποία βγαίνουν οι καινούργες releases του ubuntu αφού ο Shuttleworth θεωρεί ότι είναι δέον να βγάζει κάθε έξι μήνες καινούργια έκδοση του λειτουργικού του.
Αυτό το θεωρώ λάθος. Η κάθε release χρειάζεται ένα λογικό χρονικό διάστημα για να ωριμάσει σαν διανομή, να λυθούν τα bugs και να γίνει γνωστή στο κοινό.
Δεν είμαι κατά της εξέλιξης ούτε και διαφωνώ στο να γίνονται συχνές ανανεώσεις στο λογισμικό αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα καταντάει κουραστικό, μη λειτουργικό και το χειρότερο. Έχει πάρει και σέρνει μαζί του και την ανάπτυξη των υπόλοιπων διανομών.

Προσωπικά προσανατολίζομαι στο να περάσω σε slackware και stable debian όταν θα σταματήσει η υποστήριξη του gutsy. Δεν με ενδιαφέρουν τόσο συχνές αναβαθμίσεις λειτουργικού, και ούτε είμαι διατεθειμένη να υποστώ τα bugs που μπορεί να παρουσιάζει κάθε νέα πειραματική έκδοση κάποιας εφαρμογής μέχρι να στρώσει.
(π.χ firefox 3 ).

Απλά δείτε τι νέες εφαρμογές έχει αναπτύξει το Mint(Mint Update,Mint Install,Mint Nanny.........) πολύ ανώτερες κατα την γνώμη απο αυτές που τρέχουν στο ubuntu και όπως λέγεται και πολυ πιο γρήγορες.Απο μία διανομή που δεν έχει κάποιον 'Λεφτά' απο πίσω της.Και κάτι άλλο που με τρελαίνει στα Mint,προσαρμοστηκότητα,το έχουν ξεχάσει αυτο στο ubuntu και αναγκάζουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί το ubuntu tweak και να χακέβουν αρχεία.

Εχουν αληθεια τα λογια του Δημητρη. Καποια πραγματα ειναι & θεμα timing.
Εγω θα το πω, ομως: Ποτε δε μου εκατσε καλα σε hardware η Fedora, τις φορες που δοκιμασα, στα μηχανηματα που δοκιμασα.
Υπηρξαν μηχανηματα που δε μου κατσε το Ubuntu. Ετυχε & οπου δοκιμασα το PCLOS, μου εκατσε παντου. Ναι ετυχε.
Ομως.... για πειτε μου , αυτη ακριβως τη στιγμη, που μιλαμε, ποια ειναι η πιο σταθερη διανομη???
Google it. Εμπειροι εισαστε, ξερετε που να κοιταξετε.
Αναρωτηθειτε ομως & το ΓΙΑΤΙ ειναι. Αν & σωστα καπου το λεει η Marlene.
Βεβαια, απο την αλλη, αν δε δοκιμαζουμε οσοι μπορουμε καποια πραγματα να εντοπιζουμε bugs ολα θα γινονται πιο αργα...
Οπως & να εχει, ομως, αλλλο ειπα:
Οτι το ubuntu ΔΕΝ ειναι πανακεια. Υπαρχουν & αλλα ισως εξ' ισου καλα, ισως καλυτερα...
Open your mind. Αυτο λεω!!

α συμφωνώ.

έχω βάλει μπόλικες διανομές αλλά η μόνη "παντοτινή" στον δίσκο ήταν το ubuntu.
είναι ακόμα εκεί, αλλά έχει να ανοίξει μήνες, μιά καί βρήκα την υγειά μου με το sidux καί τώρα τελευταία με το puppy (πού πάει να γίνει puppel) καί το happy.

o constantinos έδωσε όνομα στην ... ακάθιστη διανομή.
με την marlene, ok αλλά φταίμε καί μείς λίγο. στούς περισσότερους άρεσε αυτό το 6 μηνο (ή κάνω λάθος?).

η ιδέα τού κυρίου Shuttleworth δεν είναι κακή, αλλά έχω την εντύπωση πως ποντάρει σε λάθος ανθρώπους. μία ανανέωση τού team ίσως επιβάλεται. τρανό παράδειγμα το ubuntu desktop. έναν σοβαρό άνθρωπο να φτιάξει ένα θέμα της προκοπής δεν έχουν, σκεφτείτε τα άλλα.

τι θυμήθηκα τώρα: msi wind (κάντε αναζήτηση). έβαλα τελευταίο το ubuntu, γιατί δεν πίστευα ότι θα τρέξει. έβαλα κάμποσες διανομές, καμία δεν έκατσε καί στο τέλος απελπισμένος βάζω ubuntu καί... θαύμα! θαύμα!

φταίνε οί νεότερες εκδόσεις τού ubuntu γιά ασυμβατότητες? ρε παίδες. καί στην fedora -σε μένα τουλάχιστον- το ίδιο συμβαίνει.

δεν ξέρω. τι τα θέλετε? η πρώτη αγάπη λένε ότι είναι παντοτινή.

όμως η απόλυτη ταύτιση είναι στο τελευταίο τού Κωνσταντίνου. Ναί. Δεν είναι μόνο το ubuntu. Πάμε καί λίγο παρακάτω. Υπάρχουν καί άλλα διαμάντια.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

παρακαλώ να διαγράψετε τον λογαριασμό μου απο αυτό το φόρουμ .
συγγνώμη alfisti αλλά δεν παλεύετε αυτό το μίσος και αυτή η νοοτροπία εναντίων του GNU Linux Ubuntu.
το linuxformat με έβαλε στο linux και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ, αλλά δεν μπορώ να εκνευρίζομαι κάθε φορά που θα μπω εδώ μέσα. στο τέλος θα γράψω τίποτα και  θα ντρέπομαι μετά...

sorry alfisti + dimitri

ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!!Δεν ξεκίνησα αυτο το θέμα για να νευριάσουμαι και να μαλώνουμαι.Απλά ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου για αυτόν τον ένα χρόνο που το ubuntu κατα την γνώμη μου πάντα έμεινε στάσημο.Και θα έλεγα αυτή η κόντρα Ubuntu Mint μονο για καλό μας μπορεί να είναι αν υπάρξει.

γιά όποιον δεν κατάλαβε: μπορεί να ξενοκοιτάω αλλά το αγαπάω έτσι?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Kaltsinho]ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!!!Δεν ξεκίνησα αυτο το θέμα για να νευριάσουμαι και να μαλώνουμαι.Απλά ήθελα να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου για αυτόν τον ένα χρόνο που το ubuntu κατα την γνώμη μου πάντα έμεινε στάσημο.Και θα έλεγα αυτή η κόντρα Ubuntu Mint μονο για καλό μας μπορεί να είναι αν υπάρξει.

κοίτα από πότε ... είναι αυτη η "διαμάχη"

(οι ημερομηνιες δεν παιζουν λογω αλλαγης του forum)

Οπωτε μπηκε πρωτα η fedora 7 και επειτα  το ubuntu (για να ρυθμιστει
σωστα ο grub). Η fedora "πετυχε" με την μια αναλυση 1280χ800 ενω το
ubuntu χρειαστηκε ρυθμιση. Ρυθμιση χρειαστηκε επισης το ubuntu για την
ασυρματη καρτα δικτυου (broadcom), η οποια ομως δεν δουλεψε ποτε στην
fedora. Επισης το ubuntu αναγνωρισε ολα τα ειδικα πληκτρα του laptop.
Και
μετα απο λιγες μερες ηρθε η ωρα του pclinux. Εντυπωσιακο ξεκινημα με
εγκατασταση σε λιγοτερο απο 5 λεπτα. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. 1280χ800 ανετα.
Ασυρματη δικτυωση ομως, ουτε εδω. Αγορα λοιπον ενος netgear usb και με
ndiswrapper μπηκαμε ασυρματα με αυτο απο το pclinux. Η ενσωματωμενη δεν
δουλευει ουτε με ndiswrapper για καποιον ακατανοητο λογο. Επισης παλι
για καποιον ακατανοητο λογο δεν δουλευει το ctrl-alt-backspace. Δουλεψε
ομως out of the box. Δεν χρειαστηκε σχεδον τιποτα επιπλεον. Και εγω θα
πω οτι ειναι απλα μια διανομη που μου αρεσει. Βρηκε κ αυτη την μονιμη
θεση της στον σκληρο ελπιζοντας σε μια καλυτερη συνεχεια. Εγω δεν ξερω
πια διανομη ειναι ασφαλεστερη, γρηγοροτερη η δεν ξερω τι αλλο. Ξερω
ομως ποια μου αρεσει (ετσι απλα) και με ποια κανω την δουλιτσα μου.
Αλλα
πανω απ ολα: Δεν καταλαβαινω αυτο το pclinux vs ubuntu. Δεν νομιζω οτι
υπαρχει τετοιο πραγμα. Αν το pclinux φτασει η κ ξεπερασει το ubuntu
(δυσκολο κατα την ταπεινη μου αποψη) τοτε: Ε! ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ?
ΤΟ LINUX
EINAI ENA. Και πιστευω οτι εχει ερθει η ωρα του. Λιγη προσοχη τα
επομενα 1-2 χρονια και ολα μπορουν να γινουν. Αν αυτο γινει με pclinux,
με ubuntu, η με κατι αλλο που θα φτιαξει ο επομενος "τρελος", καθολου
δεν με ενδιαφερει. Ολοι θα βαλουν-βαλουμε το πετραδακι μας.

http://www.linuxinsider.gr/forum/%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AE#comment-718

και αμέσως μετα

Να λοιπον ισως ο επομενος "τρελλος". Απο χτες δοκιμαζω το mint. Γιατι
εχω την εντυπωση οτι εχει παει την ubuntu ενα βημα παρακατω?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

και κάτι ακόμα: ελπίζω ο rizitis να κάνει πλάκα.
χθες μού έστειλε pm κάποιος άλλος χρήστης, καί με χαιρέτησε καί αυτός επειδή θεώρησε πως θίχτηκε με το σχόλιο κάποιου άλλου.

παίδες ψυχραιμία. αν ήταν έτσι δεν θα είχα φίλους γυναίκα καί παιδί καί θα ήμουν ερημίτης σε σπηλιά.

(καί γιά σιγά. κάποιοι φύγαν από τα win απλά επειδή βαρέθηκαν να βλέπουν συνέχεια τα ίδια παράθυρα. καί θα μαλώσουμε όποιον πεί ότι άλλαξε διανομή μετά από 5 χρόνια?)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Δεν μου λέτε; Θα συζητήσουμε εδώ ή θα το παίζουμε θιγμένοι.. Για ξεκολήστε λίγο.. Ο καθένας λέει την γνώμη του ανάλογα με τις εμπειρίες του. Εγώ είμαι της "σταθερής" σχολής θέλω κάτι να δουλεύω σε συγκεκριμένα πράγματα. Ο χ, ψ άλλος μπορεί να γουστάρει να αλλάζει dekstop κάθε μέρα. Πρόβλημα μου και πρόβλημα του. Δεν κατάλαβα όμως γιατί το να κάνουμε κριτική και μάλιστα οποιουδήποτε είδους κριτική πάνω στα κακώς κείμενα του linux αποτελεί έγκλημα ή προσβολή στα ιερά και στα όσια;;

παρακαλώ να διαγράψετε τον λογαριασμό μου απο αυτό το φόρουμ .
συγγνώμη alfisti αλλά δεν παλεύετε αυτό το μίσος και αυτή η νοοτροπία εναντίων του GNU Linux Ubuntu.
το linuxformat με έβαλε στο linux και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ, αλλά δεν μπορώ να εκνευρίζομαι κάθε φορά που θα μπω εδώ μέσα. στο τέλος θα γράψω τίποτα και θα ντρέπομαι μετά...

Ποιο μίσος;; Βγάζει ή δεν βγάζει bugs η διανομή τον τελευταίο χρόνο; Βγάζει κατά γενική ομολογία και αν έχεις αμφιβολίες μέτρα τα προβλήματα που αφορούν το ubuntu σε αυτό μόνο το φόρουμ ( έτσι για να μιλάμε και με στατιστικά).
Δηλαδή κατά την γνώμη σου πρέπει να μην το αναφέρουμε αυτό γιατί το ubuntu ήταν αυτό που έκανε το linux γνωστό στον κόσμο; Μια χαρά και μπράβο του αλλά για να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί του να κοιτάξουν στη Canonical, που έχουν και πολλά λεφτά να ανανεώσουν το προσωπικό τους, να κάνουν ποιοτικό έλεγχο, να κάνουν ότι θέλουν στην τελική, για να μην τους την λένε στα φόρα.
Και στην τελική με τα windows δεν μπορούσες να πεις και τίποτα .. Άρα το θεωρώ δικαίωμα και προνόμιο μου να εκφέρω γνώμη και άποψη όποτε είμαι ευχαριστημένη ή δυσαρεστημένη από ένα προϊόν. Για αυτό πέρασα στο linux, γιατί είναι συμμετοχικό και ελεύθερο. Αν δεν είναι ε τότε πάμε όλοι πίσω στα πατζούρια μας να τρώμε στην μάπα ότι μας δίνουν και να μην λέμε και κουβέντα.

Είμαι της άποψης οτι σε ένα forum που δεν είναι κάποιας συγκεκριμένης διανομής,
και ειδικά όταν είναι για το Linux, μπορούμε να λέμε τη γνώμη μας ελεύθερα και
χωρίς τον φόβο να παρεξηγηθούμε επειδή μια διανομή μας δουλεύει καλύτερα άπο
μια άλλη. Δεν υποστηρίζουμε ομάδες ούτε κόμματα (μακριά άπο μας αυτά) και
αλλίμονο αν το πάθος για μια διανομή οδηγεί σε αποχωρήσεις ατόμων με
αξιόλογη προσφορά σε αυτό όπως και σε άλλα forums.
Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί τη φιλικότητα που έχει το Mint ειδικά
για τον αρχάριο χρήστη (τα δίνει όλα out of the box) εγώ τουλάχιστον θα
δυσκολευτώ να βρω σε άλλη διανομή. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι η ανάπτυξη
των δυο διανομών γίνεται κάτω άπο διαφορετικά μέτρα και σταθμά παρ'ότι
είναι τόσο κοντά, διαφορά όμως υπάρχει και είναι ορατή ειδικά στο νέο χρήστη
ο οποίος έχει, δυστυχώς όπως όλοι μας, άλλα πρώτα βιώματα.
Και μην μου πείτε ότι όλοι δεν δοκιμάζουμε άλλες διανομές, και πολλές φορές
δεν σκέφτεστε οτι "μια αλλαγή καμιά φορά κακό δεν κάνει".
Οκ μπορεί να το σκέφτεστε από "πολύ μέσα σας" κάποιοι. ;)

Όσο ζώ, μαθαίνω.

Ναι ρε μάγκες δεν λέω ότι δεν έχει προβλήματα το ubuntu αλλα πείτε και τις διαφορές μεταξή των διανομόν !!!
πείτε πια άλλη διανομή γίνετε εγκατάσταση μέσα απο win ?
εμένα δεν με πρόδωσε ποτέ το ubuntu και θα συνεχίσω να το λέω όσο συμβαίνει , και φυσικά θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν αξιόλογες διανομές και περισσότερο από το ubuntu αλλά το αγαπάω μωρέ τι να κάνω αυτό και το sidux έχω δεθεί αρκετά και καμιά φορά μπορεί να τα παρά λέω .... ίσος δεν ξέρω μπορεί να έχετε δίκιο αλλά για μένα ubuntu είναι ubuntu τέλος.

================

www.sidux.gr           =

sidux-gr.blogspot.gr  =

================

και κάτι ακόμα σκεφτείτε ρε παιδιά αυτούς που μπήκαν στο linux εξαετίας σας (και μπράβο σας) να ξεγράφεστε απο το φόρα του παρόντος θα φύγουν και αυτοί μαζί οπότε ξανά σκεφτείτε το ...... οι γνώμες διήστανται

================

www.sidux.gr          

sidux-gr.blogspot.gr  

================

Φιλε GRIGRI, δεν ειναι αντι ubuntoμανια. Οχι καθολου ετσι
Αλλο φωναζω & λεω: ΥΠΑΡΧΟΥΝ & ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ. Αν σταματησουν περιοδικα & τυπος να διαγημιζουν ετσι ασυστολα τα Ubuntu & τηνν πολυεθνικη πισω του θα φανουν & αλλες αξιολογες; δουλειες, που ειναι στη σκια του Ubuntu & της πολυεθνικης & του βαριστημενου νεοπλουτου.
Δες τι πουλαει φιλε στο Ubuntu. τα εχει ολα,ε? Υπολογιστες, εταιρειες, χρημα, ο νεοπλουτος εργενης,κλπ...κλπ....
ΝΑΙ το ububtu εβαλε ο Linux σε παραπανω σπιτια, 50% λογω καποιων αλλαγων, που αλλες διανομες φιλε μου δουλευαν καιρο, μα δεν ειχαν τα φραγκα & υλικο να προχωρησουν & το αλλο 50% για τη... vip λαμψη πισω του.
Στη καλη μου Ubuntu εβαλα, το εχω & γω καπου σε μια γωνια του δισκου μου. Ακομα σε ενα παμπαλαιο lap, εχω to 6.06. Tη διανομη, που ναι, ειχε ριζοσπαστικες αλλαγες (ασχετα αν δε μου αρεσε η διαταξη που επεβαλε στο GUI της).
Προσωπικα αυτο μ' ενοχλει. Η συνεχης προβολη για κατι & ασε που με προβληματιζουν οι πολυεθνικες. Θα μου πεις κακο δε κανει, φραγκα σκαει. Συμφωνω, εν μερει.
Κατα τ' αλλα το συνοψιζω στη κουβεντα της Μαριανας:

Marlene]Και στην τελική με τα windows δεν μπορούσες να πεις και τίποτα .. Άρα το θεωρώ δικαίωμα και προνόμιο μου να εκφέρω γνώμη και άποψη όποτε είμαι ευχαριστημένη ή δυσαρεστημένη από ένα προϊόν. Για αυτό πέρασα στο linux, γιατί είναι συμμετοχικό και ελεύθερο. Αν δεν είναι ε τότε πάμε όλοι πίσω στα πατζούρια μας να τρώμε στην μάπα ότι μας δίνουν και να μην λέμε και κουβέντα.

Ας μη θεωρηθει, λοπον επι προσωπικου.
Καποτε με τα win, γραφαμε το:
Close the windows, Open your mind.
Τωρα λεμε μονο το: Open your mind (κρατα το ubuntu, μα δες & παραπερα).
Απλα ειμαι κατα των παροπιδων.
Το Linux ειναι ΕΝΑ, το γουσταρω & το αγαπαω....

ναι φίλε μου δεν διαφώνησα με τίποτα ούτε είπα για αντubuntiko τέτοιο πως το πες απλά όπως και να έχει μ' αρέσει όπως είναι , θα το ξανα πω , συμφωνώ ότι υπάρχουνε καλύτερες διανομές.

================

www.sidux.gr           =

sidux-gr.blogspot.gr  =

================

βρε παιδιά!

ΠΑΝΤΑ υπάρχει καλύτερη διανομή. :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

E NAI, ηταν 100% βεβαιο οτι θα εξελισοταν καπως ετσι η συζητηση.
Απλα θα χιλιοεπαναλαβω το αυτονοητο: Ειτε αρεσει ειτε οχι σε καποιους, ENA ΠΟΣΟΣΤΟ των εταιριων hardware αρχισαν να μας παιρνουν στα σοβαρα λογο της διαδοσης του Ubuntu, και το αγαπημενο μας λειτουργικο αγγιξε το 4% σε χρηση desktop ακριβως παλι λογο της διαδοσης της εν λογο -καταπτυστης γιοα μερικους, υπεροχης για αλλους- διανομης, της κ...εταιριας, και του λεφτα που τα σκαει...
Ειλικρινα δεν καταλαβαινω το σκεπτικο που εχουν οι περισσοτεροι και δεν καταλαβαινω αν αγαπανε το linux και θελουν τη διαδοση του, η αν βρεθηκαν με linux απλα επειδη αγαπανε το περιθωριο και τις μειοψηφιες, και με την ελευση του ubuntu και με τη λιγη αναγνωριση που αρχισε δειλα δειλα να υπαρχει φοβουνται πως αυτο το περιθωριο θα χαθει και θα πρεπει να ψαξουν για αλλο os...
Δε λεω πως το ubuntu ειναι η τελεια διανομη (πανω κατω αν εχεις την ψωρα να τα κανεις ολα costum 2 διαφορετικοι τυποι διανομων υπαρχουν -αντε 3- και τιποτα περισσοτερο) αλλα αντι να υποστηριζουμε ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ διανομη που εκανε το linux σχετικα γνωστο να την πολεμαμε κι απο πανω, το θεωρω εντελως παραλογο.
Επισεις αυτο το "υπαρχουν και καλυτερα" κανεις δε διαφωνει. Αν ομως πας σε καποιον αρχαριο που ακομη και με το UBUNTU του που καταφερε να εγκαταστησει αντιμετωπιζει καποια προβληματα, και κανει ολες τις φιλοτιμες προσπαθειες να παραμεινει στο linux και του πεις "πετα αυτο το σκουπιδι και βαλε GENTU η Slackware" γιατι ειναι καλυτερα, που θα οδηγηθει ο αμοιρος? να γινει προγραμματιστης για να κλαταφερει να τρεξει ενα office ή -πολυ απλα και λογικοτατα- να βρει το cdακι των xp και να κανει ενα format μια και καλη και να μη θελει να ξανα-ακουσει για linux? Επισεις ειναι σιγουρο πως ολες αυτες οι υπεροχες διανομες ειναι καλες και καταλληλες για desktop χρηση?
Προσωπικα πιστευω πως οτιδηποτε βοηθαει στο ανεβασμα των ποσοστων χρησης linux ειναι καλο, οτιδηποτε επιδρα αρνητικα δεν ειναι.
Το ubuntu επιδρα ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΑ και παρακολουθω ενα φαινομενο, καθε φορα που βγαζει rc τα ποσοστα χρησης linux ανεβαινουν κατα 0.1-0,2% κατι που δε συνεβει ΠΟΤΕ με ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ αλλη διανομη.

Άρα συμφωνούμε όλοι ότι για να γίνει κάτι γνωστό και αξιοσέβαστο χρειάζεται από πίσω μία εταιρία με πολύ χρήμα και χοντρό marketing για να το κάνει. Καμία αντίρρηση σε αυτό, άλλωστε από την στιγμή που υπάρχουν κανόνες στην αγορά με αυτούς του κανόνες θα πρέπει να κινηθούμε.

Δεν είναι όμως μόνο το χρήμα που μετράει. Μετράει και το καλό προϊόν. Αν το προϊόν χάνει λάδια, όσο καλές προθέσεις και να έχει μία εταιρία για να το σπρώξει στην αγορά δεν θα έχει τα αποτελέσματα που θέλει.
Λένε ότι η κακή φήμη είναι σαν την πανούκλα. Και η microsoft μπορεί να έχει και πέντε καλά προϊόντα αλλά έχει αποκτήσει τέτοια κακή φήμη ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, που τώρα εισπράττει την απόρριψη του κοινού για τα προϊόντα της, αφού σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς μοιραία θα ερχόταν και αυτό κάποια στιγμή. Θυμηθείτε άλλωστε ότι κάπως έτσι την πάτησε και η IBM.

Τα τελευταία προϊόντα τώρα της Canonical, δεν είναι το ίδιο ποιοτικά με αυτό που είχε βγάλει στην αρχή που ήθελε να καθιερωθεί στην αγορά. Γιατί; ( ρωτάω και αν ξέρετε μου απαντάτε).

Μας συμφέρει σαν κοινότητα να μην κάνουμε κριτική στην εταιρία που χώνει το χρήμα και είναι στην τελική και η βιτρίνα μας; Δεν νομίζω. Γιατί μαζί με τα ξερά θα καούν λίγο παρακάτω και τα χλωρά.

Αν το ubuntu είναι η πιο γνωστή διανομή, υπάρχουν χίλιοι λόγοι παραπάνω για να είναι άψογο.
Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στο πρόγραμμα με τις εξάμηνες releases τότε αυτό θα πρέπει να σταματήσει και να βγαίνει π.χ καινούργια release κάθε ένα χρόνο ή όταν είναι έτοιμη.

Η Debian δεν έχει βγάλει άδικα όνομα ότι είναι από τις πιο σταθερές διανομές, και ότι είναι μία σταθερή αξία. Γιατί;
Διότι βγάζουν κάτι όταν έχουν έτοιμο αυτό το κάτι.

Η Canonical κάνει το ίδιο πράγμα που κάνει η microsoft αυτή την στιγμή.
Πιέζει το software προς τα πάνω, όπως η microsoft πιέζει το hardware, και όλα αυτά αφενός με ημίμετρες λύσεις και αφετέρου προς μία αγορά που δεν χρειάζεται ή δεν μπορεί να απορροφήσει αυτά τα προϊόντα.

Αντί να διαθέσει στην αγορά μία διανομή σταθερή, λειτουργική και άψογη για τόσο χρονικό διάστημα όσο χρειάζεται για να απορροφηθεί και να εμπεδωθεί από την αγορά των χρηστών, αναβαθμίζει συνεχώς τα λειτουργικά της, χωρίς όμως ακόμα να έχει τη κρίσιμη μάζα κοινού που θα τα υποστηρίξει.

Μπορεί ο Shuttleworth, που είναι φραγκάτος να έχει καλές προθέσεις, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ubuntu είναι το χόμπι του και ο τρόπος με τον οποίο ξεπλένει χρήματα στο Isle of Man ( που είναι κάτι σαν το Παναμά της Αγγλίας, δηλαδή μέρος όπου ισχύει ειδικό φορολογικό καθεστώς).
Άρα ως κοινότητα και κριτική θα πρέπει να κάνουμε, και στην ανάγκη να τον κάνουμε και πέρα, αν τα τελικά αποτελέσματα των επιχειρηματικών του κινήσεων δεν εξυπηρετούν τις κοινότητες και σε βάθος χρόνου, την διάδοση και ανάπτυξη του linux σε πραγματικές πάντα συνθήκες αγοράς.

Μα δε βλεπω να εχει παρει καποια ασχημη τροπη η συζητηση, ουτε βλεπω κατι κατακριτεο.
Τεκμηριωμενες αποψεις βλεπω & το καλυτερο το εγραψε ο Μητσος:

alfisti]ΠΑΝΤΑ υπάρχει καλύτερη διανομή

Συζητηση & γνωμες ανταλλασσουμε, οπως ειναι & σωστο να κανουμε.
Γιατι να χρειαζεται να επαναλαμβανουμε ΚΑΘΕ 2ο ποστ, οτι ΔΕΝ αμφισβητει ΚΑΝΕΙΣ οτι:
1. Το Ubuntu, εβαλε το LInux σε περισσοτερα desk tops. & αυτο επειδη:
2. ΚΑΠΟΤΕ εφερε καινοτομιες. Που ηταν ευκολο να πιασουν, σε ενα δρομο, πιο πριν ειχε ετοιμασει η Madriva & το Suse
.

Εδω & σχεδον ενα χρονο, η κατακορυφη ανοδος των rpm διανομων στο νο1, επι μηνες, κατι δειχνει. Οι φωνες (& διανομες), που ολο & μεγαλωνουν & δειχνουν προς το Debian.
Το ειπαμε & η Marlene & εγω εδω, μα & αλλοι σε αλλα αντιστοιχα θεματα, κατα καιρους::

Μας προβληματιζει, οτι πισω απο το Ubuntu- που επιδιωκει να ταυτισει το ονομα του με το Linux, υπαρχει μια πολυεθνικη, με αμφισβητουμενες δραστηριοτητες, που καθε μηνα, ολος ο Ευρωπαικος τυπος βριθει. Ισως να μη συμβει & τιποτε. Που ολοψυχα ελπιζω & ευχομαι.

Δε μπορω ομως να μη προβληματιζομαι & να μη θεωρω λαθος (η εσκεμενη), ολη αυτη τη προβολη & το σχεδον θαψιμο, ολων των υπολοιπων.

Τώρα βάλατε πολλά καί εγώ αντιπαθώ τα σεντόνια.

Καταρχάς ξεκαθαρίζω: είμαι ubuntάς τι να κάνουμε, λέω εδώ καί καιρό ότι το mint είναι ubuntu +λίγο, (σε 15' το ubuntu έχει αποκτήσει από τον καθένα μας τα υπόλοιπα καλούδια καί έχει γίνει mint), μού αρέσει το mint καί επειδή πέρασα κάτι χρόνια με αυτά τα 2, ε! το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιώ sidux καί puppel (γιά ευνόητους λόγους το τελευταίο). Kαί έχω καταλήξει: debian based καί ξερό ψωμί.

Παρατήρηση 1η: εκτός κι αν μου διέφυγε κάτι, δεν βλέπω κατακόρυφη άνοδο rpm διανομών -απλά παίρνουν το κομάτι τους από την άνοδο τού linux.

2. προβολή τού ubuntu. Λογικό. Το χρησιμοποιούν οί περισσότεροι, άρα γιά αυτό γράφουν στα blog τους καί στα forum. Πέτυχε -γιά χ λόγους- καί άρα αυτό προβάλουν τα περιοδικά τού ευρύτερου χώρου. Το pcmag ας πούμε, πού απευθύνεται σε win χρήστες, ξεκίνησε κάποτε να προβάλει μόνο το ubuntu καί αυτό (ευτυχώς) συνεχίζει να κάνει. Γιά να ξεχωρίσει κάποια άλλη διανομή καί να προβληθεί από τούς υπόλοιπους, θα πρέπει πρώτα να καθιερωθεί στούς χρήστες linux.

3. Έγραψε σωστά ο brave γιά 2-3 διανομές. Λέω εδώ καί κανα χρόνο ότι όλες ολέον οί διανομές είναι ίδιες καί η επιλογή μας είναι kde ή gnome. (η εξαίρεση τού slak ή τού ark μάλλον δεν είναι τού παρόντος.)

Καί όσον αφορά τις περίφημες 6μηνες αναβαθμίσεις. Μάλλον θα πρέπει να απομακρυνθούμε -καί εδώ- από την κάπως win λογική με διανομές (λειτουργικά) κάθε 2-3 χρόνια καί servicepack κάθε χρόνο.
Ας το δούμε κάπως αλλοιώς. Υπάρχουν μέσα στο 6μηνο, αναβαθμίσεις πακέτων, gnome, kde, firefox κλπ. Γιατί ο χρήστης να μην τις έχει όλες μαζί σε ένα νέο πακέτο?
Δεν νομίζω ότι περιμένει κάποιος κάτι άλλο μέσα σε ένα 6μηνο?

(Καί θα ήταν καλύτερα, να είχαμε μέχρι χτες ας πούμε την 606, η οποία 2 χρόνια μετα θα γινόταν 607, μόνο κ μόνο γιά να γίνουν ορατές οί αλλαγές? Ας με συγχωρέσει (!) ο Κωνσταντίνος. Θυμάστε τι γινόταν με το pclos? γιά δες τε το αποτέλεσμα τώρα πού δεν εμφάνισε κάτι εδώ καί κανα χρόνο? ) .

Καί όσο γιά τα bugs τού ubuntu.... όσο περισσότεροι το τρέχουν, τόσο περισσότερα θα βρίσκονται :)

Πάντως εξακολουθώ στον αρχάριο να βάζω ubuntu ή mint -εξαρτάται από την διάθεση.

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti]βρε παιδιά!

ΠΑΝΤΑ υπάρχει καλύτερη διανομή. :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

αυτήν ψάχνουμε , για να ησυχάσουμε.....

κάποιος συνδύκτιος είχε γράψει παλαιότερα:ο δρόμος είναι μονόδρομος και οδηγεί στο ubuntu...!!!

(αν και δεν είμαι του άσπρου - μαύρου το ασπάζομαι)

alfisti]Τώρα βάλατε πολλά καί εγώ αντιπαθώ τα σεντόνια.

Για αυτό δεν έγραψες τίποτα! :D

Καταρχάς ξεκαθαρίζω: είμαι ubuntάς τι να κάνουμε, λέω εδώ καί καιρό ότι το mint είναι ubuntu +λίγο, (σε 15' το ubuntu έχει αποκτήσει από τον καθένα μας τα υπόλοιπα καλούδια καί έχει γίνει mint), μού αρέσει το mint καί επειδή πέρασα κάτι χρόνια με αυτά τα 2, ε! το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιώ sidux καί puppel (γιά ευνόητους λόγους το τελευταίο). Kαί έχω καταλήξει: debian based καί ξερό ψωμί.

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η Canonical που έχει τα φράγκα όπως είπαμε δεν έχει κάνει αυτό το ubuntu + λίγο. Γιατί άραγε;

Παρατήρηση 1η: εκτός κι αν μου διέφυγε κάτι, δεν βλέπω κατακόρυφη άνοδο rpm διανομών -απλά παίρνουν το κομάτι τους από την άνοδο τού linux.

Σε αυτό συμφωνώ και εγώ.

2. προβολή τού ubuntu. Λογικό. Το χρησιμοποιούν οί περισσότεροι, άρα γιά αυτό γράφουν στα blog τους καί στα forum. Πέτυχε -γιά χ λόγους- καί άρα αυτό προβάλουν τα περιοδικά τού ευρύτερου χώρου. Το pcmag ας πούμε, πού απευθύνεται σε win χρήστες, ξεκίνησε κάποτε να προβάλει μόνο το ubuntu καί αυτό (ευτυχώς) συνεχίζει να κάνει. Γιά να ξεχωρίσει κάποια άλλη διανομή καί να προβληθεί από τούς υπόλοιπους, θα πρέπει πρώτα να καθιερωθεί στούς χρήστες linux.

Θα πρέπει Δημήτρη κατά κύριο λόγο να αποκτήσει μία καλή ομάδα marketing και φυσικά χρήματα για να το κάνει αυτό. Όχι δεν είναι καθόλου θέμα χρηστών. Είναι θέμα προώθησης και η προώθηση και μόνο αυτή φέρνει τους χρήστες. To ubuntu έκανε το linux fancy και μοδάτο. Μου φαίνεται ότι έχετε ξεχάσει τα wallpapers με τις γυμνές γκόμενες που είχε βγάλει στην αρχή. ( τώρα σοβαρέψανε .. βάζουνε μόνο πελεκάνους και καμηλοπαρδάλεις.)

3. Έγραψε σωστά ο brave γιά 2-3 διανομές. Λέω εδώ καί κανα χρόνο ότι όλες ολέον οί διανομές είναι ίδιες καί η επιλογή μας είναι kde ή gnome. (η εξαίρεση τού slak ή τού ark μάλλον δεν είναι τού παρόντος.)

Μα στην ουσία όλοι στα ίδια παίζουνε ρε παιδιά. Και λίγο με τα γραφικά. Αν ξέρεις όμως να δουλεύεις στην μία διανομή μέσες άκρες ξέρεις να κινηθείς και στις υπόλοιπες. Οι διαφορές είναι θέμα συνήθειας.

Καί όσον αφορά τις περίφημες 6μηνες αναβαθμίσεις. Μάλλον θα πρέπει να απομακρυνθούμε -καί εδώ- από την κάπως win λογική με διανομές (λειτουργικά) κάθε 2-3 χρόνια καί servicepack κάθε χρόνο.
Ας το δούμε κάπως αλλοιώς. Υπάρχουν μέσα στο 6μηνο, αναβαθμίσεις πακέτων, gnome, kde, firefox κλπ. Γιατί ο χρήστης να μην τις έχει όλες μαζί σε ένα νέο πακέτο?
Δεν νομίζω ότι περιμένει κάποιος κάτι άλλο μέσα σε ένα 6μηνο?

Δεν είναι όμως και ακριβώς έτσι όπως τα λες τα πράγματα. Γιατί σε κάθε 6άμηνη έκδοση αναβαθμίζει και τον κέρνελ και το σύστημα και τις εφαρμογές. Δεν είχε λόγο να το κάνει αυτό. Θα μπορούσε να διατηρήσει το σύστημα ως έχει για κανένα χρόνο και να αναβαθμίζει απλά τις εφαρμογές.
Τον μέσο χρήστη δεν τον αφορά το testing. Ο μέσος χρήστης θέλει την stable LTS έκδοση, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι ο μέσος χρήστης έρχεται στην πλατφόρμα ως άσχετος.

(Καί θα ήταν καλύτερα, να είχαμε μέχρι χτες ας πούμε την 606, η οποία 2 χρόνια μετα θα γινόταν 607, μόνο κ μόνο γιά να γίνουν ορατές οί αλλαγές? Ας με συγχωρέσει (!) ο Κωνσταντίνος. Θυμάστε τι γινόταν με το pclos? γιά δες τε το αποτέλεσμα τώρα πού δεν εμφάνισε κάτι εδώ καί κανα χρόνο? ) .

Όπως σου είπα και πιο πάνω εκείνο που ενδιαφέρει τους χρήστες είναι οι εφαρμογές και όχι ο kernel που αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι είναι κέικ.
Ξέρεις που υπάρχει ουσιαστικά η διαφωνία;
Στο ότι οι μισοί από τους οποίους ασχολούνται με το λίνουξ πιστεύουν ότι ο μέσος χρήστης θα πρέπει να ξέρει τι είναι ο kernel και οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι άσχετος. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Προσωπικά θεωρώ ότι ο μέσος χρήστης ΔΕΝ χρειάζεται να ξέρει τα πάντα και δεν είναι και υποχρέωση του αυτό. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σταθερό σύστημα για να κάνει την δουλειά του. Αν μπορεί και είναι ικανός να μάθει κάποια πράματα από αυτό έχει καλώς. Αν όχι, και αν και εφόσον τον θέλουμε για να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα, πάλι έχει καλώς.
Για να στο πω με ένα παράδειγμα; Η αδελφή μου, ο πατέρας μου, ο φίλος μου έχουν αποκτήσει όλοι το λινουξάκι τους. Η αδελφή μου είναι 35 χρονών και ο πατέρας μου 76. Πιστεύεις ότι έχουν την ίδια ικανότητα να κάνουν το testing και να βρουν τα bugs και οι δύο αυτοί άνθρωποι; Ή μήπως πιστεύετε ότι ο πατέρας μου όταν θα του κάτσει το bug θα πάει να δει τα dsmeg για να δει τι δεν πάει καλά;

Καί όσο γιά τα bugs τού ubuntu.... όσο περισσότεροι το τρέχουν, τόσο περισσότερα θα βρίσκονται :)

Kαι με αυτή την λογική θα είναι όλο και περισσότεροι οι δυσαρεστημένοι χρήστες...

Πάντως εξακολουθώ στον αρχάριο να βάζω ubuntu ή mint -εξαρτάται από την διάθεση.

Εγώ στους άσχετους βάζω mint Daryna και μόνο αυτό. Ξέρεις γιατί;; Γιατί δουλεύει με το καλημέρα σας και σε όλους τους υπολογιστές. Και έτσι δεν τους ξανα ακούω τους νέους χρήστες και δεν τους ξανα βλέπω μέχρι να κρίνουν ότι έχουν εξοικειωθεί αρκετά με την πλατφόρμα και θέλουν να περάσουν στα περαιτέρω.
Ξέρεις κάτι; Δεν πολυθέλουν. Γιατί όπως σου είπα δεν παίζουν όλοι στο ίδιο mode. Αλλά ξέρεις και κάτι άλλο; Τους αρέσει πολύ που κάνουν την δουλειά τους και δεν τους χαλάει, που δύσκολα θα φύγουν από την πλατφόρμα και έτσι με τον καιρό μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. :)

Με τη σειρά μου, και μιλώντας από την πλευρά των rpm διανομών..
Απο πού έχει προκύψει η "ευκολία" των ubuntu? Ότι κάποτε η 6.06 ήταν πιο "εύκολη", δεν σημαίνει ότι ισχύει ακόμα. Ειλικρινά δεν το'χω πιάσει ακόμα, ούτε επίσης τι είναι εύκολο λειτουργικό σύστημα.
Στην τελική αυτός που τον ενδιαφέρει μόνο να ανοίγει τα mail του και να μπαίνει στο facebook ή να γράφει κείμενα (το 95% του πληθυσμού αν δεν κάνω λάθος), δεν ενδιαφέρεται για το τι λειτουργικό έχει. Δεν έχει σημασία αν είναι xp, linux, BSD ή Mac ή αν τρέχει εδώ και χρόνια τα xp χωρίς drivers για την κάρτα γραφικών.. Και δεν θα αλλάξει τίποτα στο σύστημά του. Το τι σύστημα θα χρησιμοποιήσει εξαρτάται απο αυτόν που θα του το περάσει, και θα προσαρμοστεί σε αυτό αν του δείξεις μέσα σε 5 λεπτά (και πολλά λέω).
Για τους πιο προχωρημένους χρήστες τα πράγματα περιπλέκονται. Κάποιοι νομίζουν οτι θα γίνουν χακερ, κάποιοι οτι κάνουν επανάσταση βάζοντας σπασμένα-μοντιφαρισμένα (σ)Βίστα, οι υπόλοιποι μάλλον την παλεύουν(?) προσπαθώντας να αποφύγουν BSOD, restart, κολλήματα κτλ
Και κάπου εκεί ερχόμαστε εμείς.. Αμα τους πούμε οτι είναι εύκολα τα ubuntu, θα βάλουν ubuntu, αμα τους πούμε τα slackware, θα βάλουν slackware. Ή θα τους αρέσουν ή θα σπαστούν και θα ξαναπεράσουν ότι είχαν πριν. Ή θα έχουν φρικάρει τόσο απο τα xp-vista που θα παραμείνουν ούτως ή άλλως. Ο μοναδικός λόγος που βάζουν ubuntu είναι επειδή τους το λέμε εμείς, από εδώ, από τα περιοδικά, απο τα άπειρα blog-άρθρα-οδηγούς κτλ..
Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί τους το λέμε.

μα απλά επειδή είναι το πιό εύκολο!

θες να αρχίσω να απαριθμώ, τι χρειάζεται το suse καί η mandy μετά την εγκατάσταση?
αυτό δεν είναι κακό, γιά μας εδώ, αλλά είναι γιά αυτόν πού θα δεί πρώτη φορά linux desktop.

Για να μην συνεχίσουμε -όμως, στην ουσία- να συμφωνούμε διαφωνώντας, θα επιστρέψω στην αρχή τού post καί σε κάποια γραφόμενα της marlene.

Θέλω κάποιος να μού λύσει την απορία.Πως γίνεται να τρέχει -κάθεται- σε pc το mint καί όχι το ubuntu?
Πώς γίνεται να έχει bugs το ubuntu αλλά όχι το mint?

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Οταν καποιος γνωριζει λιγο το λειτουργικο του εννωειται πως το φτιαχνει οπως θελει ο ιδιος κι οχι οπως ειναι ετοιμο οτι κι αν ειναι αυτο. Ομως το UBUNTU θα επρεπε να στηριζεται απο ΟΛΟΥΣ οσους θελουν να γνωρισει το linux επιτυχια σε desktop χρηση, κι αυτο επειδη -επαναλαμβανω- καταφερε αυτο που ΔΕΝ ειχαν καταφερει το SUSE (Το οποιο πλασαρονταν ως φιλικο ενω δεν ηταν και τοσο) και το Mandriva το οποιο ειχε αρκετη ασυμβατοτητα με ενα μεγαλο μερος hardware, δηλαδη να μπει στο pc του μεσου χρηστη, και αυτος να εμπιστευτει τη δουλεια του στο linux.
Αν καποιος αγαπαει το linux και θελει να το βοηθησει, αν εχει βρει καποιο μπαγκακι στο ubuntu το καλυτερο θα ηταν να βοηθησει επισημανοντας το στην κοινοτητα του η στην canonical, κι οχι να κατακρινει τη συγκεκριμενη διανομη.

1)Τι χρειάζεται το suse (το 11 μιλάμε) μετά την εγκατάσταση?
2)Το mint έχει την "πολυτέλεια" να περιμένει να βγεί το ubuntu και να διορθώσει τα στραβά του. Γι' αυτό είναι και πιο αξιόλογο. Και κάνει και πιο έξυπνες επιλογές απο πλευράς πακέτων
3)Τι στιγμή που το mandrake, το suse και το Red Hat λέγαν οτι είναι τα πιο φιλικά μάλλον ίσχυε. Και ρίξαν πολλά φράγκα στην διαφήμηση. Αλλά ούτε ο κόσμος ήταν έτοιμος τότε για αλλαγή, ούτε και το linux για φιλικές διανομές. Και απλά κάπου το χάσανε απο το apt-get. Αλλά τώρα νομίζω οτι το ξαναβρήκανε και περιμένω με ανυπομονησία το come-back.
4)Καλό θα ήταν για όλες τις ubuntu-based διανομές (πχ mint) να περάσουν σιγά-σιγά σε καθαρό debian. Είναι κρίμα να τα πάρει η μπάλα..
5)bugs θα υπάρχουν ότι και να κάνεις. Το στοίχημα είναι να έχεις όσον το δυνατό λιγότερα..

1 πηγαινε λιγο καιρο πισω, να δεις τι εγραφα για το 11. δεν παιρνω τιποτα πισω, απλα μετα απο κανα 2μηνο μαζι του, δεν είχα την εντυπωση της ολοκληρωμενης διανομης -προσωπικη εντυπωση βεβαια αυτη.

2 συγγνωμη, τιποτα δεν διορθωνεται. μπαινουν τα γνωστα πακετα και αυτο ειναι.

3 μακαρι

4καμια μπαλα δεν θα τα παρει -ετσι οπως μαλλον το εννοεις.

5 σωστος

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

alfisti]καμια μπαλα δεν θα τα παρει -ετσι οπως μαλλον το εννοεις.

Εννοώ οτι το debian έχει αποδείξει σε όλους την αξιοπιστία του, και δεν βγάζει βιαστικά και πρόωρα εκδόσεις. Αν μια του ubuntu βγεί προβληματική, είναι κρίμα να πάνε μαζί του και 3-4 ακόμα.

Teddy]

Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί τους το λέμε.

χα χα χα.. αναπάντητα φιλοσοφικά ερωτήματα. Για τα υπόλοιπα συμφωνώ!

Οι developers του mint δουλεύουν αυτήν την εποχή το πέρασμα της διανομής σε debian. Το πότε θα την έχουν έτοιμη δεν το ξέρω αλλά αν καταφέρουν να στήσουν την λειτουργικότητα του mint ως debian based τότε δεν θα του πιάνει κανείς μετά.. :) ( αχ γιατί μου αρέσουν οι μέντες;;; :D )