Περί επεξεργαστών κειμένου.. ( μία μεγάααλη ιστορία...)

marlene | Παρ, 10/31/2008 - 18:37 | 4' | 2

Είχαμε μία συζήτηση εδώ

και πιάσαμε να ασχολούμαστε με τους επεξεργαστές κειμένου.

Ατελείωτο το θέμα. Από που να το πιάσει κανείς και που να καταλήξει!
Όμως για κάποιους για τους οποίους ο επεξεργαστής κειμένου είναι εργαλείο το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. ( βάζω και τον εαυτό μου μέσα).

Τι να πρωτοχρησιμοποιήσει κάποιος;
Να προτιμήσει μία σουίτα γραφείου, που τα κάνει όλα και ψήνει και καφέ για να συντάξει ένα κείμενο πεντακοσίων λέξεων; Τα χρειάζεται αυτά τα όλα;
Μμμ .. ναι αλλά θα μπορούσε αντί για αυτό να χρησιμοποιήσει ένα απλό text editor κάτι σε gedit, σε vi, σε emacs. Όμως.. αυτά δεν κάνουν μορφοποίηση κειμένου. Δεν σώζουν και σε όποια μορφή θες το αρχείο σου.
Αλλά.. είναι ελαφρά και στο κάτω κάτω δεν σηκώνεις 500 mb πρόγραμμα για να κάνεις την δουλειά σου.

Παίζει και το lateX. Μα ποιος να μας στείλει ένα έτοιμο σχέδιο σελίδας για να γράψουμε και εμείς οι έρημοι;; Και ο καθηγητής που θέλει το αρχείο σε .doc;; Άσε που για να μάθεις τις εντολές του είναι άλλη μία πονεμένη υπόθεση. Όμως είναι καλό γιατί άπαξ και έχεις φτιάξει ένα πρότυπο, πάει ασχολείσαι μετά μόνο με το κείμενο σου...

Άλλο θέμα και αυτό. Να ασχολείσαι με την διαμόρφωση ή να ασχολείσαι με το κείμενο; Μήπως όταν ασχολείσαι με την διαμόρφωση του κειμένου την ώρα που το γράφεις, σπαταλάς φαιά ουσία τελικά που θα μπορούσες να την διαθέσεις στο κείμενο σου;; ( έλα ντε.. ιδού η απορία!)

Μήπως να κοιτάζαμε και κάποια άλλη εφαρμογή; Πόσες όμως υπάρχουνςς Κάποιες δεν τις ξέρουμε καθόλου. Κάποιες άλλες είναι πολύ απαιτητικές για το σύστημα.
Σκεφτόμουν ότι το καλύτερο θα ήταν ένας επεξεργαστής κειμένου που να μπορεί να παραμετροποιηθεί κατά βούληση. Όμως υπάρχει κάτι τέτοιο;

Όπως και να έχει το θέμα σηκώνει συζήτηση. Καλώ λοιπόν τους πονεμένους συγγραφείς, ( εκ του προχείρου), να μας πούνε εδώ την άποψη τους ή ότι άλλο γνωρίζουν για το θέμα, ( κανένα πρόγραμμα ή νεοτερισμό που διέφυγε της προσοχής μας).
Που ξέρετε.. μπορεί και να ανακαλύψουμε ενδιαφέροντα πράγματα πάνω στο θέμα !

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αν δεν έχεις κάτι να πεις δεν σε σώζει καμμία μορφοποίηση...

Πέραν αυτού αν ο υπολογιστής σου δεν έχει πρόβλημα να φορτώνει επεξεργαστή επιπέδου σουίτας, τι πρόβλημα υπάρχει;
Ναι από μια άποψη πρόκειται για σπατάλη πόρων και δεν είναι το βέλτιστο (προσοχή είπα βέλτιστο, όχι καλύτερο) εργαλείο για ένα μικρό κείμενο αλλά η δουλειά γίνεται άριστα και έτσι. Τώρα όποιος έχει χρόνο και διάθεση επιλογές υπάρχουν πολλές από το vi μέχρι το scribus με μπόλικα στάδια ενδιάμεσα (ΟΚ, το scribus δεν είναι επεξεργαστής κειμένου αλλά η συζήτηση είναι για τη μορφοποίηση).

-------

alea jacta est!

Σίγουρα αν δεν έχεις και να πεις δεν σε σώζει η μορφοποίηση. Όμως και η μορφοποίηση είναι απαραίτητη. Το πρόβλημα είναι ότι είτε σε κάποιους επεξεργαστές δίνουν βάση στην μορφοποίηση για την άγνωστο ζήτηση ( βλέπε Οο) είτε δεν έχουν καθόλου μορφοποίηση ( βλέπε gedit).
Όμως, και παίρνω παράδειγμα τον εαυτό μου, το μισό Oo μου είναι άχρηστο. Δηλαδή το μόνο που χρειάζομαι είναι ο writer και αυτός με συγκεκριμένες λειτουργίες. Από τις υπόλοιπες εφαρμογές του, το μόνο που χρειάζομαι είναι να υπάρχει κάτι που να ανοίγει κάποια αρχεία και όχι να τα διαμορφώνει. Οπότε και το calc άχρηστο μου είναι, αφού στην χάση και στην φέξη θα μου στείλουν κανένα spreadheet και αυτό καμία σαχλαμάρα από αυτά τα chain mails.

Εκείνο που δεν έχει φτιαχτεί ακόμα νομίζω ότι είναι αυτή η σουίτα γραφείου, ή επεξεργαστής κειμένου που να μπορείς να τον φτιάχνεις εσύ όπως θες. Όπως πχ είναι ο firefox. Τον κάνεις εσύ όπως θες, του βάζεις εσύ όσες λειτουργίες και plugins θες, ενώ αρχικά η εφαρμογή σου έρχεται σκέτη κάτω χωρίς τίποτα έξτρα.