Μήπως είναι καιρός να αποδράσει το Mint απο το Ubuntu;

Kaltsinho | Τρί, 09/23/2008 - 18:05 | 2' | 14

Πίστευω πως εδώ και εναν χρόνο δεν υπάρχει κανένας ικανοποιήμενος χρήστης του ubuntu.Τα βήματα που έγιναν αυτόν τον χρόνο είναι πολυ μικρά,έως και ανύπαρκτα σε μερικούς τομείς,με αποκορύφωση αυτο που ακούσαμε οτι θα παρέχονται τα codecs επι πληρωμή.Σίγουρα δεν ειναι ωραία να χρησιμοποιούμε κλειστού κώδικα codecs αλλά  σ'αυτήν την περίοδο όπου προσελκύοντε ολο και πιο νέοι χρήστες στα Linux και κυρίως στο Ubuntu,δεν θεώρειτε και η καλύτερη στρατιγική.Οι νεοι χρήστες χρειάζοντε ανέσεις και οχι δυσκολίες για να δουν π.χ. ενα DVD με απλές κινήσεις.

Στο αντίθετο "στρατόπεδο" βλέπουμε οτι το mint αναπτύσει συνεχώς δικά του applet που ειναι πιο έυχρηστα,φιλικά και λιγότερο δαπανηρά σε πόρους.Τα Mint μοιάζουν πλέον ελάχιστα με τα Ubuntu.Με όσοι τεχνογνωσία εχει αποκτήσει λοιπόν απο αυτήν την εξέλιξη της πιστέυω οτι πρέπει η mint να αποκτήσει ενα πιο δικό της χαρακτήρα και να γίνει απο Ubuntu-based σε Debian-based.

Ευχαριστώ.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Από το θέμα με τους codecs μια παράθεση ενός ποστ:

"dimitris"]Σε τελική ανάλυση, η Canonical απλά προσφέρει μια έξτρα δυνατότητα σε όσους θέλουν να πληρώσουν ή υποχρεούνται νομικά. Για όλους όμως θα εξακολουθει να υπάρχει το ubuntu-restricted-extras κλπ. Και άλλωστε η Canonical απλά ακολουθεί το δρόμο που χάραξε πρώτη η Fedora.

Για το mint δεν ξέρω,πιστεύω ότι είναι ubuntu με +- ένα δύο πραγματάκια περισσότερα ή λιγότερα :)

--------------------
happy_linux_downloads

Καταρχάς κάτι πού βέπω συχνά στο φόρουμ το τελευταίο διάστημα:

όταν βγήκε το πρώτο λειτουργικό της microsoft, είχε την ονομασία windowS. Δηλαδή παράθυρα. Πολλά παράθυρα. Kαί λέμε ΤΑ windows.
Αν τότε είχε βγεί με την ονομασία windoW, θα το λέγαμε TO window.
Τότε μάλλον θα λέγαμε καί ΤΟ ubuntu, ΤΟ mint.
Κάτι το οποίο δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε μόνοι μας.
Δεν είναι ΤΑ ubuntu, TA suse καί TA fedora.

Επί της ουσίας, ξεκινώ διαφωνώντας.
Εχω πέντε διανομές στο laptop καί τρείς στο pc.
Καί δηλώνω πως είμαι ΕΝΑΣ ευχαριστημένος χρήστης ubuntu, καί ξέρω καί άλλους τρείς στούς οποίους έχω εγκαταστήσει ubuntu τούς τελευταίους μήνες, άρα είμαστε τέσσερις.
(Γιά τούς υπόλοιπους στούς οποίους έχω βάλει mint καί sidux, δεν αναφέρομαι γιατί δεν είναι τού παρόντος. μιλάμε γιά ubuntάδες).

Εχω ξαναγράψει παλαιότερα ότι πριν 2-3 χρόνια, το ubuntu, γιά τα τότε δεδομένα, ήταν αυτό πού έβαλε ψηλά τον πήχυ, προκαλώντας τις άλλες διανομές να το φτάσουν. (κάτι πού πολλές καταφέρανε). Μοιραία όμως τα βήματα τού ubuntu δεν θα μπορούσαν παρά να είναι πλέον μικρά, μετά το μεγάολο άλμα.

Σκεφτείτε έναν καλιτέχνη -τραγουδιστή ας πούμε-, πού βγάζει ένα τέλειο πρώτο δίσκο. Σεφτείτε τι απαιτήσεις θα έχουμε από αυτόν καί πόσο δύσκολο θα είναι αυτός να ανταποκριθεί.

Δεν είδα πουθενά, ότι θα παρέχει τα codecs ΜΟΝΟ επί πληρωμή. Τα τσαμπέ, θα είναι πάντα εκεί γιά όποιον τα θέλει. Αν θέλει ΚΑΙ να τα πουλάει σε κάποιους άλλους, καλά κάνει.

Το mint είναι ακόμα ένα ubuntu όπως όμως θα έπρεπε να είναι -ίσως- το ubuntu. Με κάποιες δηλαδή ευκολίες παραπάνω. Μοιάζει σε όλα με το ubuntu. Το λέει κάποιος πού δουλεύει καί τα δύο.

Αυτό με το debian το είχα ξανακούσει καί θα δείς καί ανάλογο post πριν κανα χρόνο.
Από τότε... τίποτα.
Ίσως είναι τελικά δύσκολο, ίσως μετανοιώσανε, ίσως...

Οταν γίνει θα δούμε. Εδώ θα είμαστε.

Καί γιά να μην παρεξηγηθώ να τονίσω ότι μιλάω εδώ γιά δύο από τις καλύτερες διανομές. :)

====

the hamster's is out there

http://hamster.tuxhost.gr/

Φανταστειτε απλα εναν ανθρωπο, που εχει μια τεραστια γκαρνυαρομπα στη διαθεση του με παμπολλα αξεσουαρ, που μπορει να βαλει & να συδοιασει ανα πασα ωρα & στιγμη οτι απο αυτα θελει, οπως θελει, οπως τον βολευει, αναλογα τη περισταση.
Μα ειναι ΕΝΑΣ & τα... ρουχα παααρα πολλα.
Επι του θεματος τωρα. Το ubuntu & ιδιαιτερα το 6Χ εφερε περισσοτερο κοσμο στο linux. Γεγονος.
Παραγοντας καθοριστικος σε αυτο ηταν & ειναι το δυνατο promotion, μιας πανισχυρης εταιρειας που το υποστηριζει. Καλο & αυτο.
Τωρα η γενικοτερη δραση της εταιρειας, η νομοθεσια στη χωρα που ειναι εδρα, δε μας απασχολουν, στο θεμα μας.
Ολα καλα ως εδω. Το ΜΕΓΑ λαθος ειναι οτι σχεδον το συνολο του τυπου, που ασχολειται με το Linux, το εκανε πανακεια.
Εκει εξω υπαρχουν θαυματα που ΚΑΝΕΙΣ δε τα προμοταρει, επειδη λειπει το κεφαλαιο.
Επιμενω οτι το PCLOS (& μη θεωρηθω οτι ειμαι εμπαθης η φαν καποιας διανομης) ειναι οτι καλυτερο υπαρχει. Σε εγκατασταση, αλλαγες στο kernel & σε εφαρμογες ακομα ,Απειρη υποστηριξη σε drivers, κλπ.
Θελετε να δειτε διανομες να σας φυγει ο σαγωνας κατω?
Google it

:
Ig-3

Kororaa

Auditor (το τελευταιο ειναι η απολυτη διανομη σε θεματα ασφαλειας)

Βαριεστε ωρες-ωρες το γραφικο περιβαλλον, κλπ, αφου το μονο που θελετε ειναι να βολταρετε στο web, σφαιρα & με ασφαλεια.

Ε, το:

My Os ειναι για εσας!! ;)

Υ.Γ: Lynx, φιλτατε Τασο, το τελευταιο, αν τυχον & δε το ξερεις ηδη, ειμαι βεβαιος, οτι εσενα , θα σε ενθουσιασει!! :)

Η ομάδα ανάπτυξης του mint δουλεύει αυτόν τον καιρό ένα release που θα βασίζεται στο Debian. Έδωσαν κάποια στιγμή μία Α έκδοση για να το δούμε αλλά ακόμα δεν το έχουν τελειώσει. Όταν συμβεί αυτό σίγουρα θα μας ενημερώσουν. Πάντως στις προθέσεις τους είναι να απαγκιστρωθούν από το ubuntu. ( από όσο μαθαίνω).

Δεν μπορεί μια εταιρεία όσο καλή και μεγάλη είναι να τους έχει όλους ευχαριστημένους.
Απλά δεν γίνεται. Ας σκεφτούμε όμως λίγο ανάποδα: Αν δεν υπήρχε το Ubuntu και η
Canonical τι θα γινόταν? Κακά τα ψέματα όλα αυτά τα τεράστια projects χρειάζονται
το promotion για να σταθούν και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα.
Έξοδα χωρίς έσοδα δεν γίνεται. Πως θα συντηρηθούν κορυφαίες διανομές, προκειμένου
να παραμείνουν κορυφαίες, και πως θα συντηρηθούν όλοι όσοι βρίσκονται πίσω από
αυτές για να συνεχίσουν να τις έχουν στην κορυφή? :)

Όσο ζώ, μαθαίνω.

constantinos]

Θελετε να δειτε διανομες να σας φυγει ο σαγωνας κατω?
Google it

Kororaa

Δυστυχώς Κωνσταντίνε, το παλληκάρι που ανέπτυσσε το Kororaa / Gororaa, μια τρομερή όντως Gentoo based διανομή, σταμάτησε, καθώς θεώρησε ότι το Sabayon πέτυχε επάξια να φέρει το Gentoo στον "πολύ κόσμο" σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση. (Η συντήρηση είναι άλλο θέμα! :P )

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

marlene]Η ομάδα ανάπτυξης του mint δουλεύει αυτόν τον καιρό ένα release που θα βασίζεται στο Debian. Έδωσαν κάποια στιγμή μία Α έκδοση για να το δούμε αλλά ακόμα δεν το έχουν τελειώσει. Όταν συμβεί αυτό σίγουρα θα μας ενημερώσουν. Πάντως στις προθέσεις τους είναι να απαγκιστρωθούν από το ubuntu. ( από όσο μαθαίνω).

Με πρόλαβες!   Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε την αναγέννηση του Mint!  Ίσως όμως να γίνει λίγο δυσκολότερο προς τον αρχάριο χρήστη...

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

ippokratis]

constantinos]

Θελετε να δειτε διανομες να σας φυγει ο σαγωνας κατω?
Google it

Kororaa

Δυστυχώς Κωνσταντίνε, το παλληκάρι που ανέπτυσσε το Kororaa / Gororaa, μια τρομερή όντως Gentoo based διανομή, σταμάτησε, καθώς θεώρησε ότι το Sabayon πέτυχε επάξια να φέρει το Gentoo στον "πολύ κόσμο" σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση. (Η συντήρηση είναι άλλο θέμα! :P )

Nαι Ιπποκρατη, το ειδα χθες το βραδυ, που ειπα να ξανακατεβασω τη διανομη. Δεν εχει αδικο γι' αυτο με το Sabayon. Κριμα, ομως, ειχε πολυ μερακι.

Οσο για το Mint, δεν ειναι μυστικο, στο Forum & στο site της διανομης, τα γραφουν τα σχετικα.

Παντως, αυτο το λεω με καθε επιφυλαξη, τη παρουσα στιγμη, στο συντομο μελλον, θα δουμε αρκετα κοινα στοιχεια του Mint στο PCLOS & αντιστροφα...

Πίστευω πως εδώ και εναν χρόνο δεν υπάρχει κανένας ικανοποιήμενος χρήστης του ubuntu.

Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις πράγματα που εμείς δεν πιστεύουμε για εμάς.

Αμήν.

marlene]Η ομάδα ανάπτυξης του mint δουλεύει αυτόν τον καιρό ένα release που θα βασίζεται στο Debian. Έδωσαν κάποια στιγμή μία Α έκδοση για να το δούμε αλλά ακόμα δεν το έχουν τελειώσει. Όταν συμβεί αυτό σίγουρα θα μας ενημερώσουν. Πάντως στις προθέσεις τους είναι να απαγκιστρωθούν από το ubuntu. ( από όσο μαθαίνω).

Στα σχέδια είναι επίσης και μία έκδοση βασισμένη στο Fedora, αλλά είχαν πει ότι αυτές οι εκδόσεις δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν το ubuntu-based Mint αλλά απλώς για να δείξουν ότι γίνεται να προσφέρουν την ίδια εμπειρία με βάση και άλλες διανομές. Έχει γραφτεί κάπου ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ubuntu;

Μου θυμίζετε τα παιδιά μου που με ρωτάνε"μπαμπά ποιον αγαπας ποιο πολύ?"
Τότε τους απαντώ "είστε σα τα δάκτυλα του χεριού μου.Ποιο πιστέυετε ότι θα με πονέσει περισσότερο αν το κόψω?"

Για να κόψω τα "μπαμπαδίστικα",ΕΝΑ είναι το Λίνουξ.Χρησημοποιώ λίνουξ λιγότερο απο χρόνο.Με εξέπληξε η απλότητα-αμεσότητα της εγκατάστασης,τα ωραία γραφικά.Δε ξέρω αν είναι η καλύτερη διανομή(τί σημαίνει καλύτερη?).Ξέρω ότι δεν είχα ιδέα απο λινουξ (το φοβόμουν όπως οι περισσότεροι χρήστες παραθύρων) και τώρα δε το αφήνω με ΤΙΠΟΤΑ.Τελειώνωντας,πιστεύει κανείς ότι αν η Canonical θελει να γίνει Microsoft θα την ακολουθήσουν πολλοί?

CPU:pentiumIV@1,6GHz

GPU:Nvidia GForce7300GT

RAM:1GB

OS:Ubuntu 8.04

κατι γινεται τον τελευταιο καιρο με το ubuntu. δεν εξηγειται αλλοιως. γιατι του την πεφτουν ολοι δεν καταλαβαινω.
ειναι ποτε δυνατον να κρινεις το mint σαν διαφορετικη διανομη απο το ubuntu? ειναι το ιδιο πραγμα με 2 επιπλεον πραγματα.
αν ποτε αποφασισει το ubuntu να ενσωματωσει τους codecs και να ομορφυνει τοτε το mint δεν θα εχει λογο υπαρξης.

μολις απογκιστρωθει απο το ubuntu και παει σε debian τοτε το κρινουμε σε νεα βαση το mint.

και τελος, για μενα η καλυτερη (ή καλυτερα η πιο ολοκληρωμενη) διανομη ειναι η Mandriva (κυριως λογω του καταπληκτικου mandriva control centre). Η μεγαλη διαφορα ομως με το ubuntu ειναι το ubuntu forum. ειναι απιθανο να μην βρεις απαντησεις στα προβληματα που εχεις.

και κατι τελευταιο......δεν ειναι με το ζορι να βαλεις ubuntu. αμα δεν το γουσταρεις δεν το βαζεις.
αμα δλδ το ubuntu ειναι μαπα τοτε το suse και η fedora τι ειναι?

καλησπέρα και από εμένα...

είμαι αρχάριος χρήστης λίνουξ και δεν μπορώ να ξεχωρίσω τις διανομές...

το μόνο που μπορώ να πω ότι το sabayon linux είναι φοβερα εφετζίδικη διανομή....αλλά μέχρι εκεί για μένα...
το κατέβασα το εγκατέστησα , στραβώθηκα με τα σοφά που έγραφε ο alfisti αλλά άκρη δε έβγαλα...πίσω στο ubuntu...
fedora...μια από τα ίδια.......................................................................πίσω στο ubuntu...
θέλετε να διαβάσετε και κάτι εντελώς κουφο....το debian βρε το kde βρε το gnome βρε έτσι βρε αλλιώς.....πίσω ξέρετε που....
το μόνο που έτσι μου έκατσε λίγο καλά, και στην τελική αυτό δεν είναι ? το ποια διανομή θα μας κάτσει κάπως καλά είναι το linuxmint...αλλά μπορούμε ευκολα να φανταστούμε γιατί...........από πίσω έχει το ubuntu....

τωρά τελευταία βρήκα την mandriva , και μεταξύ μας κάνω μεγάλη προσπάθεια για να μην ......πίσω στο ubuntu...

ένα τελευταίο βρέθηκα σε ένα χώρο με πολλά pc έκατσα σε ένα και το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν ότι τα συγκεκριμένα
vista δεν είχαν προσθαφαίρεση....ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ....δεν είχαν προσθαφαίρεση...οπότε όπως καταλάβατε....πίσω στο...