aptosid 2012-01 "Θάνατος"

dsyrmalis | Παρ, 12/07/2012 - 04:11 | 4'



Το aptosid είναι μια διανομή που βασίζεται στο ασταθές δέντρο του Debian και δίνει αρχαιοελληνικές ονομασίες στις εκδόσεις του. Στα iso του που είναι κάτω των 700 MB και χωράνε σε ένα cd θα βρούμε μια lite έκδοση του KDE ή το Xfce 4.8. Διαθέσιμο είναι και ένα iso με μέγεθος 2.1 GB με μια πλήρη έκδοση του KDE.

Η εγκατάσταση της διανομής γίνεται μέσα απο το Live cd. Είναι σε περιβάλλον γραφικών, αν και κάποιες φορές παρεμβάλεται το ncurses. Σε γενικές γραμμές ο εγκαταστάτης είναι λιτός, χωρίς να δίνει πολλές επιλογές και δεν συνιστάται για αρχάριους. Είναι όμως αποτελεσματικός και αξιόπιστος.
Παρόλο όμως που έχουμε την αρχαιοελληνική ονομασία δεν υποστηρίζονται τα ελληνικά στην εγκατάσταση. Πρόβλημα υπάρχει και αν επιλέξουμε απο την αρχή ελληνικό πληκτρολόγιο αφού θα βρεθούμε στη θέση να δώσουμε κωδικό για το λογαριασμό του Root με ελληνικούς χαρακτήρες χωρίς να υπάρχει τρόπος (ή προφανής τρόπος) να γυρίσουμε το πληκτρολόγια στα αγγλικά με κάποιο συνδυασμό.

Το iso που δοκιμάσαμε ήταν με το Xfce 4.8. Η επιφάνεια εργασίας του είναι λιτή και είναι προφανές πως παρόλο που η διανομή έχει βάλει τις δικές της πινελιές (πχ κάποια scripts), ουσιαστικά πρόκειται για μια vanilla έκδοση του Debian Unstable. Γενικά το aptosid είναι κάπως παλιομοδίτικο. Αυτό όμως είναι και κάτι που έχει θετικές επιπτώσεις στις επιδόσεις του συστήματος. Ενώ το aptosid προτείνει ως minimum τα 512 MB RAM, η κατανάλωση της μνήμης του συστήματος μας ήταν μόλις 65 MB!! Ο πυρήνας είναι της έκδοσης 3.6 και ο περιηγητής ιστοσελίδων είναι ο Iceweasel 10. Προφανώς επιλέχθηκε μια LTS έκδοση. Στα θετικά είναι και ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση του aptosid σε usb stick.

Γενικά το aptosid θα λέγαμε πως είναι μια διανομή για μέσου επιπέδου χρήστες και άνω και φυσικά για τους λάτρεις του Debian που θέλουν γρήγορα ένα έτοιμο σύστημα απο τον unstable κλάδο. Ίσως όμως οι δημιουργοί της διανομής να πρέπει να φροντίσουν για έναν εγκαταστάτη που να μας προσφέρει περισσότερες επιλογές.

Ιστοσελίδα: http://aptosid.com/index.php
Λήψη

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)