CrunchBang 10 "Statler"

dsyrmalis | Σάβ, 12/10/2011 - 11:59 | 3'



Το CrunchBang Linux είναι μια μινιμαλιστική διανομή που βασίζεται στο Debian, έχοντας όμως πιο καινούργια πακέτα τα που συνήθως προέρχονται απο τα Backports. Το βασικό περιβάλλον εργασίας του είναι το Openbox το οποίο έχει τροποποιηθεί αρκετά και έρχεται με το Conky ενεργοποιημένο.
Παρόλο που η βασική κατανάλωση μνήμης είναι μόλις 80MB, το CrunchBang προσφέρει στην κυριολεξία τη λειτουργικότητα των μεγάλων διανομών και στην εποχή των bloated Desktop δίνει σε όλους ένα καλό μάθημα.
Ένα απο τα βασικά προβλήματα αυτών των διανομών αλλά και των λιλιπούτειων Window manager, δηλαδή το ελληνικό πληκτρολόγιο, λύνεται απο την εγκατάσταση, αφού μπορούμε να το επιλέξουμε και να ρυθμίσουμε και το συνδυασμό πλήκτρων με τον οποίο θα κάνουμε την εναλλαγή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το script που συναντάμε με το που βρεθούμε στην επιφάνεια εργασίας το οποίο αναβαθμίζει το σύστημα μέσω apt-get και στη συνέχεια μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε πακέτα όπως η Java, LAMP, LibreOffice και διάφορα άλλα εργαλεία όπως το CVS.
Να σημειώσουμε πως απο αυτή την έκδοση και μετά δεν θα υπάρχουν εκδόσεις με το Xfce αφού ο δημιουργός της διανομής θέλει να συγκεντρωθεί στο OpenBox. Φυσικά η εγκατάσταση τόσο του Xfce όσο και οποιουδήποτε πακέτου είναι υπόθεση μιας εντολής. 
Σε ποιούς όμως απευθύνεται το CrunchBang; Σε όλους όσους επιθυμούν να επαναφέρουν στη ζωή κάποιο παλιό υπολογιστή ή ακόμα και σε όσους έχουν ισχυρό pc αλλά τους αρέσει η απλότητα. Γενικότερα, αξίζει τουλάχιστον μια δοκιμή. Τελειώνοντας, να πούμε πως υπάρχει και έκδοση για την αρχιτεκτονική των 64 bit.  

Ιστοδελίδα: http://crunchbanglinux.org/
Λήψη: (Torrent 32 & 64bit)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)