Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 - Τι πρόκειται να δούμε.

vagrale13 | Τρί, 08/30/2011 - 18:09 | 3' | 29

Οπως πολλοι γνωριζουμε, σε λιγο καιρο θα ετοιμη η νεα εκδοση του Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10
Οι αλλαγες σε σχεση με την προηγουμενη εκδοση, θα ειναι αρκετες και σημαντικες.
Συμφωνα με το χρονοδιαγραμμα, η νεα εκδοση θα ειναι διαθεσιμη στις 13 Οκτωμβριου 2011

http://img17.imageshack.us/img17/6392/tmppibwr4.png

Πλεον η νεα εκδοση του Ubuntu, αποχαιρετα το κλασσικο GNOME
και τη θεση του παιρνει το GNOME3
Το Unity θα ειναι ενεργοποιημενο αν η καρτα γραφικων μας υποστηριζει 3D επιταχυνση.
Γενικα το Unity σε αυτη την εκδοση δειχνει να ειναι ακομη πιο ετοιμο, και πιο βελτιωμενο,
σε σχεση με την εκδοση Natty 11.04.
Ετσι λοιπον, απ'οτι φενεται η επομενη εκδοση του Ubuntu,
 θα ειναι μια μιξη του GNOME3 και του Unity.

http://img849.imageshack.us/img849/2291/tmp5ov8zd.png

Η νεα εκδοση πυρηνα (kernel 3.0), οπου ανακοινωθηκε πριν λιγο καιρο,
δεν αργησε να μπει στη νεα εκδοση του Ubuntu.

http://img846.imageshack.us/img846/4126/tmpvvcxjd.png

Η εκδοση του nautilus ειναι πλεον η νεοτερη εκδοση 3.1.4, ενω προεγκατεστημενες εφαρμογες θα ειναι ο Διαχειριστης εικονων Shotwell, Banshee Music Player, Firefox-7.0, κλπ.

http://img38.imageshack.us/img38/994/tmpn8vjjx.png

Σημαντικη αλλαγη επισης ειναι οτι πλεον δεν θα ειναι εγκατεστημενος
ο διαχειριστης πακετων Synaptic package manager οπου τη θεση του εχει παρει,
το αναβαθμισμενο Κεντρο Λογισμικου Ubuntu.

http://img269.imageshack.us/img269/9454/tmpa3ykvq.png

Περισσοτερα για τις αλλαγες και τα γνωστα προβληματα που υπαρχουν,
μπορειτε να δειτε εδω https://wiki.ubuntu.com/OneiricOcelot/TechnicalOverview/Alpha3

Για οποιον θελει να δοκιμασει τη νεοτερη εκδοση,
μπορει να κατεβασει το αρχειο iso απο εδω http://cdimage.ubuntu.com/releases/oneiric/alpha-3/
Καλο ειναι βεβαια αν καποιος χρηστης δεν εχει τις απαραιτητες γνωσεις,
να κανει τη δοκιμη ειτε απο live cd/dvd - live usb ή με εγκατασταση μεσω του Virtualbox
καθως η εκδοση Oneiric Ocelot 11.10 ειναι ακομα σε σταδιο εξελιξης!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Τα προβλήματα με τη διαχείριση ισχύος στους πυρήνες μετά την έκδοση 2.6.38 τα λύσανε;

libredss]Τα προβλήματα με τη διαχείριση ισχύος στους πυρήνες μετά την έκδοση 2.6.38 τα λύσανε;

Δυστυχως δεν το εχω δοκιμασει σε laptop με μπαταρια, οπου ειχε προβλημα με παλιοτερη εκδοση.
Αν θελεις, δες εδω http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1833181
και κανε και μια δοκιμη με το livecd να δεις αν εχει φτιαξει το προβλημα που ειχες!

Νομίζω πως η ανάπτυξη του έχει παγώσει εδώ και λίγες ημέρες και απο εδώ και πέρα θα διορθώνονται μόνο bug. Δεν ξέρω πάντως αν είναι δυνατή η δοκιμή του Unity σε Virtual Box, γιατί τουλάχιστον παλιότερα, γύριζε σε fallback mode.

Διαχείριση του συστήματος χωρίς synaptic γίνεται; Γιατί μου ακούγεται εντελώς λιψό αυτό;

Μπορείς να προσθέσεις το Synaptic μετά. Σαν βασικό πρόγραμμα θα είναι το κέντρο λογισμικού.

libredss]Τα προβλήματα με τη διαχείριση ισχύος στους πυρήνες μετά την έκδοση 2.6.38 τα λύσανε;

Όχι! Σύμφωνα και με Post του Torvalds σχετικά με το linux 3, δεν έχει επιλυθει...

καταλαβαίνω την λογική κάτω από την οποία γίνεται αλλά το synaptic είναι μακράν πιο ουσιαστικό εργαλείο από το κέντρο λογισμικού που σου δίνει έναν πιο ουσιαστικό έλεγχο του συστήματος.

cortlinux]καταλαβαίνω την λογική κάτω από την οποία γίνεται αλλά το synaptic είναι μακράν πιο ουσιαστικό εργαλείο από το κέντρο λογισμικού που σου δίνει έναν πιο ουσιαστικό έλεγχο του συστήματος.

Πρέπει να σκεφτείς όμως ότι προσπαθούν να βγάλουν προγράμματα για να παραμείνει το ISO στο μέγεθος των 700 Mb. Η πλεοψηφία δεν χρησιμοποιεί Synaptic από την στιγμή που υπάρχει το USC. Άρα οι λιγοστοί που τον χρειάζονται τον κατεβάζουν. Laughing

Σχετικά με το θέμα των hybrid καρτών γραφικών έχει γίνει καμία βελτίωση , δηλαδή μια πιο φιλική προς το χρήστη λύση

ναι αλλά μέσω του synaptic μπορούσες να ελέγξεις πλήρως το τι ενημερώσεις θες ή όχι. νομίζω ότι χάνεται η λίνουξ πλευρά του ουμπούντου και ότι απλά προσπαθεί να γίνει φτηνή απλ.

συμφωνώ με τον CityBong

οποιος θελει το κάνει εγκατάσταση,δεν ειναι και τοσο τραγικό πράγμα,1 λεπτο θα παρει

γιατί να υπάρχει απο την στιγμη που πάρα πολύ δεν το χρησιμοποιούν αρκετά

νομιζω οτι κολλάμε σε πολύ μικρες και χωρις νόημα λεπτομέρειες!!!

Ποιά Synaptic, USC και χλαμπατσούμπαλα....

μόνο apt-*, γραμμή εντολών και τίποτα άλλο και αν σας αρέσει... Άντε και το πολύ κανά aptitude!

Οι σκληροπυρηνικοι λινουξαδες -αν ριξετε μια γυροβολια στις αναλογες σελιδες - ειναι ετοιμοι να το πυροβολήσουν ωστοσο αν  στις επομενες εκδοσεις δεν κάνει ενα ανοιγμα στο ευρυ κοινο - κ αν η canonical δεν βγαλει χρημα απο αυτό- υπαρχει πιθανοτητα να εγκαταλειφθει στην τυχη του κ να παρει την κατω βολτα οπως κ τοσες αλλες διανομες παλιοτερα.Κ κακα τα ψεμματα καμια αλλη διανομη για την ωρα δεν εχει προοπτικη διαδοσης στο ευρυ κοινο .Κ μην ξεχναμε στο λινουξ ειμαστε κ οι διανομες ειναι τροποποποιησιμες κ προσαρμοσιμες οσο θελουμε κ δεν υπαρχει λογος να πυροβολαμε ό ενας τον αλλο απλα δημιουργείστε οτι γουσταρετε

Ε, δεν νομίζω ότι θα βάλουμε και την σκούπα μας να κλαίει αν η Canonical παρατήσει το project...
Πιο πολλή ζημιά έχει κάνει μέχρι σήμερα, παρά καλό.

εχεις δικιο φιλε,το οτι το μεγαλυτερο ποσοστο που ξεκιναει με τα linux, πειραματιζονταν για πρωτη φορα με το ubuntu ,και οτι γενικα ειναι μακραν ο μεγαλυτερος προθαλαμος για να φερει κοσμο στο linux,ειναι μεγαλο κακο

αυτο το κολλημα με της διανομες στα linux,μου κανει τρομερη εντυπωση παντως!!!μαλλον μονοι μας βγαζουμε τα ματια μας και ψαχνουμε αλλου τις ευθυνες

Αν και καταλαβαίνω την λογική σου (ο Θεός να την κάνει λογική, δηλαδή...), θα σου πω απλά ότι αν το Linux ήταν όπως είναι το Ubuntu, τότε θα είχα FreeBSD σε όλα τα PC μου.
Ευτυχώς, δεν είναι ΟΛΕΣ οι διανομές Linux κάτι σαν το Ubuntu (windows wannabe). O νέος χρήστης που θέλει να δοκιμάσει ένα νέο λειτουργικό, θα πρέπει να συμβιβαστεί με τις ιδιαιτερότητές του, και να προσπαθήσει να τις καταλάβει. Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική.
Αν δεν θέλει, δεν μπορεί, η δεν έχει τον χρόνο... ας μείνει στα windows. H, ας βάλει Ubuntu- την διανομή Linux, που δεν είναι Linux, αλλά κάτι άλλο, πιο μακρύ, και πιο μεγάλο...

scarecrow]Ευτυχώς, δεν είναι ΟΛΕΣ οι διανομές Linux κάτι σαν το Ubuntu (windows wannabe).

scarecrow]H, ας βάλει Ubuntu- την διανομή Linux, που δεν είναι
Linux, αλλά κάτι άλλο, πιο μακρύ, και πιο μεγάλο...

Δεν ειναι ετσι. Αυτο που λες ειναι τελειως λαθος, και δεν βασιζεται πουθενα. Ειναι απλα και μονο μια απαντηση αντιπαθειας που εχεις για τους δικους σου λογους, απεναντι στο Ubuntu. Το να εχεις προσωπικα μια αντιπαθεια για τον χ,ψ, δικο σου λογο σε μια διανομη, απο εμενα ειναι απολυτα σεβαστη, αλλωστε ειναι γνωστο οτι ιδικα εδω στην Ελλαδα, τους μεγαλυτερους "εχθρους" που εχει το Linux και το ελευθερο λογισμικο, ειναι οι ιδιοι οι χρηστες τους.
Απο εκει και περα, απαντω οχι τοσο σε εσενα, αλλα περισσοτερο για καποιον που θα διαβασει την αποψη σου, και πιστεψει οτι τα πραγματα ειναι ετσι οπως τα λες, κατι που δεν ισχυει.

vagrale13]

scarecrow]Ευτυχώς, δεν είναι ΟΛΕΣ οι διανομές Linux κάτι σαν το Ubuntu (windows wannabe).

scarecrow]H, ας βάλει Ubuntu- την διανομή Linux, που δεν είναι
Linux, αλλά κάτι άλλο, πιο μακρύ, και πιο μεγάλο...

Δεν ειναι ετσι. Αυτο που λες ειναι τελειως λαθος, και δεν βασιζεται πουθενα. Ειναι απλα και μονο μια απαντηση αντιπαθειας που εχεις για τους δικους σου λογους, απεναντι στο Ubuntu. Το να εχεις προσωπικα μια αντιπαθεια για τον χ,ψ, δικο σου λογο σε μια διανομη, απο εμενα ειναι απολυτα σεβαστη, αλλωστε ειναι γνωστο οτι ιδικα εδω στην Ελλαδα, τους μεγαλυτερους "εχθρους" που εχει το Linux και το ελευθερο λογισμικο, ειναι οι ιδιοι οι χρηστες τους.
Απο εκει και περα, απαντω οχι τοσο σε εσενα, αλλα περισσοτερο για καποιον που θα διαβασει την αποψη σου, και πιστεψει οτι τα πραγματα ειναι ετσι οπως τα λες, κατι που δεν ισχυει.

θα σιμφονίσω και εγώ με τον vagraλe13 νομίζο οτι πρέπει να δίοσουμε και ένα ευχαριστώ στο ubuntu γιατι μας έφερε νεους χρήστες στο linux και καποιοι γλινανε φανατικοι , μάλιτα αργότερα αλάξανε και διανομή, έγειναν αναγνόστες του αγαπημένου μας περιοδικού για χάρη του, ας μην τα ξεχναμε αυτά και να μην είμαστε υπερβολικοι σε ότι λέμε , όπως και ότι δεν κάνει καλώ κανένας φανατισμος σε καμία περίπτοση .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ UBUNTU. 

Linux χρησιμοποιώ από το 1997, ήτοι... από παλιά. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ χρησιμοποιώ Linux από τον Ιούνιο του 2004, δηλ. 4 μήνες ΠΡΙΝ την πρώτη επίσημη έκδοση του Ubuntu. Linux θα εξακολουθήσω να χρησιμοποιώ για όσον καιρό θα έχω υπολογιστή, ενώ τα fanbois που κόπτονται εδώ για το σούπερ-ντούπερ λειτουργικό τους, το οπίο ομολογουμένως φέρνει λιγουλάκι από Linux, θα την κάνουν κατά πορτόφυλλα μεριά, σε κανένα εξάμηνο.
Άλλες διαφορές μαζί τους, δεν νομίζω ότι έχω... Wink

Προσωπικα, οπως σου ανεφερα και παραπανω, ειναι σεβαστη απο εμενα η αποψη που εχεις, απλα ειναι λαθος και δεν βασιζεται πουθενα. Το ποσα χρονια εχεις εγκατεστημενο Linux δεν μου λεει κατι, μπραβο σου, οπως και για τις πολλες γνωσεις που εχεις.
Αυτο που γνωριζω εγω ομως, ανεξαρτητως διανομης, ειναι οτι οταν βλεπουμε κατι στραβο, κατα την αποψη μας, ή κατι που δεν λειτουργει σωστα, κοιταμε να το διορθωνουμε, και οχι να το κατακρινουμε. Αυτη αλλωστε ειναι και η φιλοσοφια του Linux και του ελευθερου λογισμικου, και ο λογος που ειναι ακομα ζωντανο και αναπτυσεται.
Το να βγαινει καποιος, σε καποιο forum και απλα να λεει (δεν το λεω προσωιπκα σε εσενα): οποιος εχει Ubuntu δεν εχει Linux, η χ,ψ διανομη δεν εχει υποστηριξη μην την δοκιμαζεται, η χ,ψ εφαρμογη δεν λειτουργει σωστα ειναι για πεταμα, κλπ. αυτες οι αποψεις δεν εχουν καμια σχεση με την φιλοσοφια του ελευθερου λογισμικου.
Πιστεψε με ομως, αυτοι οι χρηστες, με αυτες τις αποψεις, εχουν πολυ περισσοτερες πιθανοτητες να φυγουν απο το ελευθερο λογιμικο, και να επιστρεψυον ή να στραφουν σε επιλογες στο μελλον οπως τα παραθυρα.

scarecrow]Linux χρησιμοποιώ από το 1997, ήτοι... από παλιά. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ χρησιμοποιώ Linux από τον Ιούνιο του 2004, δηλ. 4 μήνες ΠΡΙΝ την πρώτη επίσημη έκδοση του Ubuntu. Linux θα εξακολουθήσω να χρησιμοποιώ για όσον καιρό θα έχω υπολογιστή, ενώ τα fanbois που κόπτονται εδώ για το σούπερ-ντούπερ λειτουργικό τους, το οπίο ομολογουμένως φέρνει λιγουλάκι από Linux, θα την κάνουν κατά πορτόφυλλα μεριά, σε κανένα εξάμηνο.
Άλλες διαφορές μαζί τους, δεν νομίζω ότι έχω... Wink

scarecrow, τι θετικό προσφέρεις με το να γράφεις σε ένα θέμα που αφορά το νέο Ubuntu πράγματα σαν κι αυτά;

Πες τη γνώμη σου ελεύθερα για το Ubuntu και κράτα το από πότε χρησιμοποιείς Linux για μια πιο σχετική συζήτηση.

Χρησιμοποίησε την εμπειρία σου για να βοηθήσεις, αν θέλεις βέβαια, νέους χρήστες να λύσουν τα προβλήματά τους και άσε τους κομπασμούς για την off-topic περιοχή. Εκεί κάνουμε όσους διαγωνισμούς θέλεις. Θα χάσεις σε όλους βέβαια :P

vagrale13]Προσωπικα, οπως σου ανεφερα και παραπανω, ειναι σεβαστη απο εμενα η αποψη που εχεις, απλα ειναι λαθος και δεν βασιζεται πουθενα. Το ποσα χρονια εχεις εγκατεστημενο Linux δεν μου λεει κατι, μπραβο σου, οπως και για τις πολλες γνωσεις που εχεις.
Αυτο που γνωριζω εγω ομως, ανεξαρτητως διανομης, ειναι οτι οταν βλεπουμε κατι στραβο, κατα την αποψη μας, ή κατι που δεν λειτουργει σωστα, κοιταμε να το διορθωνουμε, και οχι να το κατακρινουμε. Αυτη αλλωστε ειναι και η φιλοσοφια του Linux και του ελευθερου λογισμικου, και ο λογος που ειναι ακομα ζωντανο και αναπτυσεται.
Το να βγαινει καποιος, σε καποιο forum και απλα να λεει (δεν το λεω προσωιπκα σε εσενα): οποιος εχει Ubuntu δεν εχει Linux, η χ,ψ διανομη δεν εχει υποστηριξη μην την δοκιμαζεται, η χ,ψ εφαρμογη δεν λειτουργει σωστα ειναι για πεταμα, κλπ. αυτες οι αποψεις δεν εχουν καμια σχεση με την φιλοσοφια του ελευθερου λογισμικου.
Πιστεψε με ομως, αυτοι οι χρηστες, με αυτες τις αποψεις, εχουν πολυ περισσοτερες πιθανοτητες να φυγουν απο το ελευθερο λογιμικο, και να επιστρεψυον ή να στραφουν σε επιλογες στο μελλον οπως τα παραθυρα.

Πες τα ρε Βαγγέλη! Με γλύτωσες από τον κόπο να τα ξαναγράφω...

Είμαι που είμαι στις μαύρες μου (και ποιος δεν είναι σ' αυτή την απίστευτη χώρα), διαβάζω και αυτά εδώ, και κάτι άλλα στο θέμα για Gnome 3 και απογοητεύομαι. Μα τίποτα καλό δεν μπορούμε να κάνουμε επιτέλους; Μόνο να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας ;

Η δημοσιευση μου βλεπω αναψε φωτιες ...Scarecrow χρησιμοποιησε οτι πιο ζορικο υπαρχει σε διανομη λινουξ ή αλλο λειτουργικό ή ακομα φτιαξε κ την δικια σου διανομη ΜΑΓΚΙΑ σου!!Θα εισαι ομως μια ασημαντη μειοψηφια κ οι πολλοι η δεν θα εχουν την γνωση να σε ακολουθησουν ή  δεν θα εχουν την ορεξη να ασχοληθουν.Αναγκαστικα οι πολλοι θα ειναι στα παραθυρα που ειναι μονοπολείο κ τεχνολογικη δικτατορια με τις γνωστες χιλιοειπωμενες συνεπειες.....H canonical ανοιγει ενα δρομο να ξεφυγουμε απο αυτη την κατασταση -που αν θες δεν τον ακολουθεις- κ γιατι να την κατηγορουμε για αυτο;Να θυμασαι οτι οι λινουξαδες ειμαστε λιγοι γιατι  στην συνειδηση των πολλων -ακομα κ τον τεχνολογικά καταρτισμενων- το λινουξ ειναι δυσχρηστο κ θελει πολυ ψαξιμο κατι που το ubuntu το αναιρεί.Κ ειναι προβλημα το οτι ειμαστε λιγοι κ δεν νομιζω οτι πρεπει να το εξηγησω

Ο μόνος τρόπος για να γίνει το Linux mainstream, είναι να πείσει τους χρήστες του να το αντιμετωπίσουν με διαφορετική νοοτροπία.
Κάθε λίνουξ που πακετάρεται με χαρακτηριστικά πορτόφυλλων (βλέπε Μπουμπούντου) είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένο σε αποτυχία.
Ελπίζω να σας κάλυψα... αλλά ακόμη κι αν δεν σας κάλυψα, δεν πειράζει, ίσως να τα ξαναπούμε σε λίγα χρόνια, όταν θα δοκιμάζετε το νέο Ubuntu υποκατάστατό σας.
Εγώ, Linux θα χρησιμοποιώ ακόμη, χωρίς καν να με νοιάζει αν το χρησιμοποιεί ο Τραμπάκουλας γείτονας. Το τι θα κάνετε εσείς, είναι δικό σας πρόβλημα...

εγω λεω παντως οτι χαραμιζεσαι και οτι πρεπει να γραψεις ενα βιβλιο σχετικα με το μελλον του linux

να γινεις ενας Νοστράδαμος του linux

Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τις εξυπνάδες και να πείτε και σε έμας να μάθουμε που δεν ξέρουμε τόσα όσα εσείς?
άντε καλά μου παιδιά ....
ενώστε τις γνώσεις και φωτίστε και εμάς που δεν ξέρουμε ...

 

airmaik., βιβλίο για το Λίνουξ θα γράψω όταν εσύ γίνεις κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και επειδη το 80% των τελευταιων post δεν εχουν σχεδων καμια σχεση με το θεμα.... ας πουμε και κατι περι του θεματος.
Οι αλλαγες και βελτιωσεις του Ubuntu 11.10 ειναι καμποσες, και αρκετα σημαντικες.
Εχουν διορθωθει αρκετα προβλημα με ασυρματες καρτες, εχει βελτιωθει κατα πολυ το unity και η σταθεροτητα του (προσωπικα το βρισκω ακομα δυσχρηστο), ενω πλεον μπορει να τρεξει καποιος χωρις προβλημα και τα εφε του compiz.
Εχει βελτιωθει το προβλημα με τις μπαταριες των laptop, αλλα δεν εχει φτιαξει πληρως απ' οτι φαινεται.

Αυτα τα ολιγα... και αναμονη μεχρι τις 13 Οκτωμβριου 2011 Smile

Μπηκα στον πειρασμο κ το αναβαθμισα κ είναι όπως τα λες έχει ανεβει (κ ασ λενε οι κακιες γλωσσες).Κ το unity προσωπικα το χω συνηθίσει κ δεν το λεω δυσχρηστο.Βεβαια έχω καποια προβληματακια - ισως να φταιει που ειναι ακομα beta- αλλα όλα υπο ελεγχο