Zorin OS 4 core (review)

dsyrmalis | Τρί, 07/12/2011 - 19:45 | 5'


 

Το Zorin Os απευθύνται στους παραθυρικούς. Ας δούμε τι καταφέρνει.


To Zorin Os είναι μια διανομή βασισμένη στο Ubuntu. Η ιδιαιτερότητα της είναι πως προσπαθεί να κάνει όσο πιο δυνατόν ομαλή τη μετάβαση των χρηστών απο τα Windows στο Linux.
Κυκλοφορεί σε εκδόσεις 32 και 64 bit. Ας δούμε όμως και τις “γεύσεις” του:

  • Core. Αυτή είναι και η περίπτωση που εξετάζουμε και κάνει για τους περισσότερους χρήστες.
  • Lite. Έκδοση με το LXDE και μόνο στα 32 bit.
  • Gaming. Βασικό της προσανατολισμός τα παιχνίδια.
  • Multimedia. Επικεντρώνεται στα πολυμέσα.
  • Educational 32bit. (Full & Lite). Με εκπαιδευτικό λογισμικό.
  • Business. Για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  • Ultimate. Με περισσότερα πακέτα. Κάτι ανάλογο με τη διανομή Ultimate Edition.

Οι Premium Εditions (Ultimate, Business, Multimedia,Gaming) δεν είναι δωρεάν και κοστίζουν απο 10-15 Ευρώ!
Όσοι γνωριζετε το Ubuntu θα διαπιστώσετε πως η εγκατάσταση του Zorin δεν διαφέρει. Δυστυχώς όμως, αν και επιλέξαμε παντού ελληνικά, το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούμε σε.. Αγγλικό Desktop! Το ελληνικό πληκτρολόγιο πάντως λειτουργούσε σωστά με το συνδυασμό Αlt-Shift.
Η επιφάνεια εργασίας του είναι ένα τροποποιημένο Gnome, ώστε να προσομοιώνει το περιβάλλον των Windows 7. Έτσι τα μενού βρίσκονται κάτω αριστερά όπως και στα λειτουργικά της Microsoft. Το Start Button θα λέγαμε πως είναι κάτι μεταξύ KDE 4 και Windows. Δεν είναι όμως χρηστικό, αφού ακόμα και αν ξέρουμε που βρίσκεται μια εφαρμογή χρειάζεται επιπλέον πλοήγηση για να την επιλέξουμε. Επίσης με τα πρώτα updates παρουσίασε προβλήματα στην εμφάνιση του.
Εκτός των Windows 7 μπορούμε να προσομοιώσουμε και το περιβάλλον άλλων εκδόσεων των Windows, αλλά και λειτουργικών όπως το Mac Os X.
Ενεργοποιημένα είναι τα εφέ του Compiz και λειτουργούσαν άψογα χωρίς να καθυστερούν ιδιαίτερα το σύστημα. Οι παραθυρικοί θα τα βρουν εντυπωσιακά.
Θα χαρακτηρίζαμε ατυχή την επιλογή του εικονιδίου Computer και μιας συντόμευσης του Nautilus στο Desktop. Ουσιαστικά έχουν την ίδια λειτουργία και δείχνουν τα περιεχόμενα του προσωπικού μας φακέλου και του δίσκου.
Βασικός browser είναι ο Chromium αλλά μπορούμε να εγκαταστήσουμε θεωρητικά ακόμα και τον Opera. Και λέμε θεωρητικά, γιατί το έξτρα αποθετήριo που περιέχει το συγκεκριμένο browser δεν λειτούργησε.
Μια διανομή που στοχεύει στους φίλους των “παραθύρων” δεν θα μπορούσε να μην έχει απο την αρχή και προγράμματα όπως το Wine και το PlayonLinux.
Κάνοντας τον τελικό απολογισμό θα λέγαμε πως δεν άσχημο σαν ιδέα. Απο την άλλη όμως υπάρχουν διανομές που μπορούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα και μάλιστα είναι πιο σταθερές. Επίσης δεν απαιτούν το έστω συμβολικό τίμημα του Zorin. Δεν σας αποτρέπουμε βεβαίως απο το να το δοκιμάσετε. Υπενθυμίζουμε όμως πως ανάλογες προσπάθειες (πχ Lindows) δεν κατάφεραν κάτι ιδιαίτερο.

*Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Linuxinside τεύχος 3

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)