Scientific Linux 6.0 "Carbon" (review)

dsyrmalis | Τρί, 06/28/2011 - 10:55 | 5'



Στο άκουσμα των λέξεων Scientific και CERN το μυαλό μας πάει στην επιστήμη.
Με το pc μας όμως τι γίνεται;

Η διανομή βασίζεται στον πηγαίο κώδικα του Red Hat Enterprise Linux και σκοπός της είναι η πλήρης συμβατότητα με αυτό. Αναπτύσσεται απο το Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών Fermi (Fermilab) και απο τον Ευρωπαικό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Στην πραγματικότητα είναι μια διανομή όπως το RHEL, μαζί με μικρές αλλαγές και έξτρα χαρακτηριστικά, που εξυπηρετούν τους σκοπούς της επιστημονικής κοινότητας.
Η εγκατάσταση του είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του RHEL 6.0 και δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.  Στις διαθέσιμες επιλογές υπάρχει και η ελληνική γλώσσα. Ο installer  μάλιστα μας έκανε την παρατήρηση όταν εισάγαγαμε για τις ανάγκες της δοκιμής ένα ασθενές συνθηματικό, προειδοποιώντας πως βασίζεται σε λήμμα λεξικού! Εδώ ανακαλύψαμε το πρώτο μικρό πρόβλημα, αφού με ελληνικό πληκτρολόγιο δεν δεχόταν  κωδικό. Η παρατήρηση που μας έγινε αυτή τη φορά ήταν πως είχε χαρακτήρες ASCII και δεν ήταν αποδεκτός. Ξεπεράστηκε εύκολα βέβαια, αφού είναι δυνατή η επιστροφή στα προηγούμενα στάδια της εγκατάστασης. Να σημειώσουμε η επιλογή μας ήταν Desktop σύστημα. Φυσικά υπήρχε δυνατότητα και για άλλες διαμορφώσεις όπως Server, Virtual Host κλπ. Το προκαθορισμένο περιβάλλον εργασίας του είναι το Gnome 2.28.2, μαζί με την ανάλογη ταπετσαρία, που παραπέμπει στην πυρηνική φυσική, αλλά μπορούμε να εγκαταστήσουμε και το KDE 4.3.4. Το πιο ευχάριστο όμως ήταν η ταχύτητα ανταπόκρισης των μενού του Gnome. Ίσως ότι πιο γρήγορο έχουμε δει! Γενικότερα το SL έρχεται με καλά δοκιμασμένο λογισμικό το οποίο όμως δεν είναι πεπαλαιωμένο, ωστέ να μη μπορούμε να εργαστούμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Firefox 3.6, το OpenOffice 3.2, και τον kernel 2.6.32. Ποιές όμως οι διαφορές με το RHEL 6; Καταρχήν έχουμε την προσθήκη του IceWM και του Yum-autoupdate, για να αναβαθμίζεται αυτόματα το λειτουργικό. Επίσης υπάρχουν εργαλεία για τη δημιουργία spins του Scientific αλλά και υποστήριξη για το OpenAFS distributed filesystem . Τα πακέτα αυτά μπορούμε να τα βρούμε στην κατηγορία SL Addons, στην Προσθαφαίρεση Λογισμικού (Gnome Package Kit). Εκεί βλέπουμε και  άλλα αποθετήρια, όπως τα rpmforge και elrepo. Ένα κλικ φθάνει για να ενεργοποιηθούν ώστε να έχουμε κλειστούς multimedia codecs, αναπαραγωγή Dvd και Flash . Απουσιάζουν όμως επιπλέον επιστημονικά προγράμματα τύπου Matlab. Η ασφάλεια του είναι στο επίπεδο του RHEL με μοναδική διαφορά την απενεργοποίηση του SELinux, που ειδικά για χρήση Desktop αποτελεί υπερβολή.
Το χρονικό διάστημα που εργαστήκαμε με τη διανομή είχαμε ένα σταθερό και γρήγορο σύστημα. Η ονομασία Scientific δεν πρέπει να μας αποτρέπει. Οφείλεται στο ότι η διανομή φτιάχτηκε σε επιστημονικά εργαστήρια. Δεν είναι χρήσιμη όμως μόνο εκεί. Με δεδομένη την καθυστέρηση της κυκλοφορίας του CENTOS, αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή απο την οποία και το κοινοτικό Fedora μπορεί να πάρει μαθήματα.

*Πρώτη δημοσίευση Περιοδικό Linuxinside τεύχος 3

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)