Εργασίες διαχείρισης

panos46 | Τετ, 10/22/2008 - 15:17 | 1' | 12

παιδιά γεία σας κατά λάθος αφαίρεσα τις δυνατότητες διαχείρισης από τον απλό χρήστη μου panos

πατάω alt+ctrl+bakspace και προσπαθώ να μπώ σαν root αλλά μου απαντάει ότι οδ ιαχειριστής του συστήματος δεν με αφήνει να μπώ από αυτήν την οθόνη ,τι μπορώ να κάνω?

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ctrl-Alt-F1 (ή άλλο F), login ως root (username: root, pass: το root pass) και μετά startx για να έχεις γραφικό περιβάλλον δουλεύει?

κολάει στο startx αλλά από το τερματικό με su μπαίνω σαν root τους χρήστες πώς τους δίνω δικαιώματα από κονσόλα σαν root?

Ναι, σόρρυ μλκια μου, λογικό είναι να μην μπαίνει στον x. Ούτε καν που ξέρω απο κονσόλα πως γίνεται. Δεν μπορείς να μπείς σε μια κονσόλα και να ανοίξεις σαν su κάποιο είδος control center που δεν ξέρω αν υπάρχει και πως λέγεται στα ubuntu??
Στο να μπεις ως root: Αφού κάνεις login ως root πάτα ένα killall Xorg και μετά startx (μέθοδος λίγο τραβηγμένη..). Εναλλακτικά δοκίμασε (χωρίς τα αρχικά ctrl+alt+F1) να δώσεις init 3 (σαν su). Μετά login ως root, startx ή init 5 και έχεις γραφικό περιβάλλον ως root

μπα ούτε με τους δυο τρόπους γίνεται μου βγάζει
Fatal server error:
Server is already active for display 0
If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock
and start again.

Δεν ξέρω, σε εμένα δουλεύει.. Ειδικά το δεύτερο πρέπει να δουλεύει. Επαναλαμβάνω μήπως κάνεις κανα λάθος. Απο το γραφικό περιβάλλον ανοίγεις κονσόλα, γίνεσαι su, δίνεις init 3, login σαν root, δίνεις init 5. Εκεί πρέπει να έχεις τα δικαιώματα

2ο ερώτημα: Υπάρχει εντολή από κονσόλα για να μπεις εκεί που τα άλλαξες?

Κανένας με ubuntu να βοηθήσει?

Teddy] Ειδικά το δεύτερο πρέπει να δουλεύει. Επαναλαμβάνω μήπως κάνεις κανα λάθος. Απο το γραφικό περιβάλλον ανοίγεις κονσόλα, γίνεσαι su, δίνεις init 3, login σαν root, δίνεις init 5.Κανένας με ubuntu να βοηθήσει?

Ο root λογαριασμός για λόγους ασφαλείας στο Ubuntu ειναι απενεργοποιημένος. Για τη δουλειά αυτή υπάρχει το sudo. Για να τρέξει όμως κάποιος την εντολή "sudo" θα πρέπει να ανήκει στην ομάδα των "sudoers" . Σε περίπτωση που έχεις χάσει αυτή την ιδιότητα τότε πρεπει να μπείς απο recovery mode. Έτσι, στην εκκίνηση του σηστήματος πατάς Esc για να εμφανηστεί το Grub Menu. Διαλέγεις το recovery mode και αφού τελειώσει και εμφανιστεί το Recovery Menu διαλέγεις Drop to root Terminal.

Εκει είσαι πλέων root και δίνεις :

visudo

Πηγαίνεις κάτω απο το #User privilege ... και προσθέτεις τον user που θες. Στην περίπτωσή σου (panos) πρεπει να είναι έτσι:

# User privilege specification

root    ALL=(ALL) ALL

panos  ALL=(ALL) ALL

πατάς ctrl+x και μετα πατάς Υ και τέλος πατάς Enter .

Περισσότερα για sudo http://www.debian-administration.org/articles/33

Αλλά και για μελετηρούς που θέλουν να μάθουν γιατί το sudo ειναι ασφαλέστερο απο su εδω http://www.tuxmagazine.com/node/1000148

|_|0|_|
|_|_|0|
|0|0|0|

ευχαριστώ θα δοκιμάσω και θα ενημερώσω όντως δεν έχω το sudo στον panos.

Δέν δουλευει όταν πάω να γράψω το panos ALL κλπ. μου βγάζει Ε353 Nothing register μετά το παίρνει αλλά με ctrl+x δεν κάνει τίποτα ,αυτό με τον root στο ubuntu έχει αρχίσει να μου την δίνει ,δηλαδή μου απαγορεύει να διαχειριστώ τον υπολογιστή μου?θα μπορούσε να βγάζει μια προειδοποίηση και εν γνώση των συνεπειών να κάνεις ότι θέλεις.Βλέπω να πάω στο τέταρτο φορμάρισμα αλλά έχω πολλά παιχνίδια του παιδιού μέσα και ποιός τα κατεβάζει πάλι.

panos46]Δέν δουλευει όταν πάω να γράψω το panos ALL κλπ. μου βγάζει Ε353 Nothing register μετά το παίρνει αλλά με ctrl+x δεν κάνει τίποτα ,αυτό με τον root στο ubuntu έχει αρχίσει να μου την δίνει ,δηλαδή μου απαγορεύει να διαχειριστώ τον υπολογιστή μου?θα μπορούσε να βγάζει μια προειδοποίηση και εν γνώση των συνεπειών να κάνεις ότι θέλεις.Βλέπω να πάω στο τέταρτο φορμάρισμα αλλά έχω πολλά παιχνίδια του παιδιού μέσα και ποιός τα κατεβάζει πάλι.

Λοιπόν μπες σε κονσόλα από recovery mode και δώσε username και password αν στα ζητήσει.
Μετά δώσε

adduser panos root
adduser panos admin
groups panos ( ή ότι username έχεις.).

Θα σου ενεργοποιήσει τον χρήστη σου σαν root. Μετά όμως μπες και άλλαξε το password του root από τα users and groups ( από το γραφικό περιβάλλον) και έλεγξε επίσης και τα δικαιώματα που θα έχει.

Το root το χρειάζεσαι στο linux και κακώς σου στην δίνει. Αν τώρα έγινε μία κακή ρύθμιση από δικό σου λάθος δεν σημαίνει ότι αυτό δεν είναι χρήσιμο. Μάλιστα είναι πολύ σημαντικό να έχεις ενεργοποιημένο τον root user σου με διαφορετικό password για τέτοιες περιπτώσεις.

ok μου έδωσε τα διαχειριστικά δικαιώματα στον panos και μπορώ να κάνω προσθαφαίρεση προγραμμάτων και αναβάθμιση , αλλά στους χρήστες ο root και τα δικαιώματα του panos όπως και η προσθαφαίρεση χρήστη είναι κλειδωμένα και δεν μπορώ να αλλάξω τον κωδικό του root (ο οποίος από την αρχή ήταν διαφορετικός από του panos).

panos46]ok μου έδωσε τα διαχειριστικά δικαιώματα στον panos και μπορώ να κάνω προσθαφαίρεση προγραμμάτων και αναβάθμιση , αλλά στους χρήστες ο root και τα δικαιώματα του panos όπως και η προσθαφαίρεση χρήστη είναι κλειδωμένα και δεν μπορώ να αλλάξω τον κωδικό του root (ο οποίος από την αρχή ήταν διαφορετικός από του panos).

Μη μου πεις ότι έχεις ξεχάσει τον κωδικό του root; Θα πρέπει να μπεις με τον χρήστη panos τώρα ως root ( αν θυμάσαι τον κωδικό του root) και να αλλάξεις τα δικαιώματα των χρηστών. Στην ουσία κάναμε τον panos να έχει δικαιώματα root. Δεν ήξερα όμως ότι έχεις διαφορετικό password για τον root χρήστη ( που τώρα πλέον ταυτίζεται με τον panos.).

Θα πρέπει στην login screen να δώσεις τώρα panos και το password του root να μπεις έτσι μέσα και μετά να καθίσεις να τακτοποιήσεις τα δικαιώματα του κανονικού σου χρήστη, ( δηλαδή τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει και σε ποιες φυσικά ομάδες ανήκει) και ενίοτε του root σου του οποίο θα του ξανά αλλάξεις password και θα του δώσεις τα σωστά δικαιώματα.

Α και όσο θα είσαι μέσα ως panos-root ( δηλαδή με το pass του root) καλύτερα θα είναι να μην είσαι στο δίκτυο. ( ποτέ δεν μπαίνουμε στο δίκτυο ως root - το όνομα δεν έχει σημασία τα διαχειριστικά δικαιώματα έχουν- στο λέω για να μην μπερδευτείς).