Μ$ η αρχη του τελους :)

brave | Κυρ, 01/13/2008 - 23:26 | 1' | 22

http://www.globalisation.eu/briefings/competition-policy/unb undling-microsoft-windows-200709231241/

Η ΕΕ απαγορευει πλεον την πωληση με προεγκατεστημενο λειτουργικο Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ
Για να δουμε τωρα αν τα winholes μπορουν να σταθουν απεναντι σε καλυτερα λειτουργικα συστηματα

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Για να τα πληρώνει ο καθένας εις γνώσιν του να δούμε θα ρωτάνε τους πωλητές για εναλλακτικές λύσεις, ή όχι?

Η κίνηση της ΕΕ έγινε στο κατάλληλο σημείο. Με διανομές σαν το PCLinuxOS (όπως λέτε), το Linux Mint (που δοκίμασα πρόσφατα), και το Ubuntu που διακρίνονται για την ευκολία τους, πόσο ακόμα θα εμένει ο απλός χρήστης στην M$.

Τελευταίος αντίπαλος έμεινε η πειρατεία λογισμικό, μόλις μειωθεί το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο.

  Να ναι καλά η E.E που το έκανε αλλά κατά την άποψη μου υπάρχουν δύο περιπτώσεις.Η μία είναι να αυξηθεί περισσότερο η πειρατεία μιας και πολύ μπορεί να μην αγοράσουν το λειτουργικό της MS και να το βρίσκουν τυχαία στα χέρια.Από την άλλη όπως είπε και ο otttx33 να στραφούν σε ενναλακτικές λύσεις λίνουξ δλδ αλλά αυτό εξαρτάται και από το πόσο θα το προτείνουν και οι πωλητές που από την πλευρά τους δεν τους συμφέρει καθόλου.Anyway αυτό το πράγμα νομίζω γίνεται και τώρα δηλαδή ο καθένας είχε το ελεύθερο να πάρει ένα πισι χωρίς προεγκατεστημένο λειτουργικό απλώς έπερνε τα κατάλληλα κομμάτια και έστεινε ένα πισι μόνος του ανάλογα με τις ανάγκες του.

brave] http://www.globalisation.eu/briefings/competition-policy/unb undling-microsoft-windows-200709231241/

Η ΕΕ απαγορευει πλεον την πωληση με προεγκατεστημενο λειτουργικο Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ
Για να δουμε τωρα αν τα winholes μπορουν να σταθουν απεναντι σε καλυτερα λειτουργικα συστηματα

ΑΜΗΝ!! (  δεν είμαι στενοχωρημένη κοιτάω πάνω και ευχαριστώ τον Θεουλη.. )
Για το συγκεκριμένο θέμα έχω ρίξει ατελείωτες ώρες καυγά σε διάφορα καταστήματα και έχω φύγει χωρίς να αγοράσω τίποτα..
Είναι φασιστικό, το λιγότερο, να εξαναγκάζεται ο πελάτης να αγοράσει κάτι που δεν επέλεξε και στην τελική μπορεί να μην επιθυμεί πόσω μάλλον αν είναι αναγκασμένος να πληρώσει το προιόν που αγοράζει τσιμπημένο στην τιμή ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Από την άλλη ούτε οι ενώσεις καταναλωτών στις οποίες είχα κάνει καταγγελία μπόρεσαν να κάνουν τίποτα και φυσικά δεν ξέρω αν οι Έλληνες έμποροι θα προσαρμοστούν στην κοινοτική οδηγία..

¶ντε να δούμε.

Βρε παιδιά, τι λέτε; Αυτό το κείμενο είναι "policy recommendation" ενός απλού Ινστιτούτου (αγγλιστί think tank), όπερ σημαίνει ότι είναι μια απλή πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι τίποτε άλλο. Δεν σημαίνει τίποτε άλλο. Αντίστοιχες προτάσεις κάνει οποιοσδήποτε στις Βρυξέλλες επί παντός επιστητού.

Και εγώ θα το ήθελα πολύ, αλλά σιγά μην απαγορεύσει η ΕΕ των πώληση PCs με Windows. Δηλαδή τι θα γίνει μετά; Ο Αλογοσκούφης θα μοιράζει Ubuntu CD στην Ομόνοια; Έχει και ένα πρεστίζ ο άνθρωπος, μην τρελαθούμε.

dimitris]Βρε παιδιά, τι λέτε; Αυτό το κείμενο είναι "policy recommendation" ενός απλού Ινστιτούτου (αγγλιστί think tank), όπερ σημαίνει ότι είναι μια απλή πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι τίποτε άλλο. Δεν σημαίνει τίποτε άλλο. Αντίστοιχες προτάσεις κάνει οποιοσδήποτε στις Βρυξέλλες επί παντός επιστητού.

Και εγώ θα το ήθελα πολύ, αλλά σιγά μην απαγορεύσει η ΕΕ των πώληση PCs με Windows. Δηλαδή τι θα γίνει μετά; Ο Αλογοσκούφης θα μοιράζει Ubuntu CD στην Ομόνοια; Έχει και ένα πρεστίζ ο άνθρωπος, μην τρελαθούμε.

ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑ ΚΙ ΕΓΩ... τελικα κιτρινος τυπος ειμαι (οπως μου το περασαν πιστεψα πως ειναι κοινοτικη οδηγια)
...και φαινοταν τι ωραιο για να ειναι αληθινο....

Δεν με αγαπάει ο Θεούλης.. Έμποροι υπολογιστών τρέμετε.. Έρχομαι!!!!

Χωρίς πλάκα τώρα κανονικά θα έπρεπε να έχουμε κάνει μία καταγγελία σαν χρήστες άλλων λειτουργικών συστημάτων στο Ινστιτουτο Καταναλωτών και στο Υπουργείο Εμπορίου.
Νομικά μία τέτοια καταγγελία θα έστεκε αφού εξαναγκάζοντας κάποιον να αγοράσει ένα pc με προεγκατεστημένο λειτουργικού, (αφού υπάρχει άρνηση να πωληθεί ο υπολογιστής διαφορετικά), και εξαναγκάζοντας κάποιον να αγοράσει προϊόν το οποίο δεν επιθυμεί, υπάρχει παράβαση.
Μία καταγγελία με μπόλικες υπογραφές και ενδεχομένως μία νομική κίνηση προς αυτό το θέμα μπορεί να άλλαζε την κατάσταση δραματικά.

Προσωπικά αρνούμαι να μου φορτώνουν να πληρώσω κάτι που δεν επιθυμώ καν να αγοράσω και κάτι που θα μου είναι άχρηστο σαν συμπλήρωμα της αγοράς που επιθυμώ να κάνω.

καταπληκτικη ιδεα!
 ποιος θα στησει μια σελιδα για τις υπογραφες?
ποιος θα αναλαβει το -μαλλον απαραιτητο- spamοκειμενο?  (τη συνταξη του εννοω)
εγω παντως ειμαι μεσα σε ολη τη φαση

brave]καταπληκτικη ιδεα!
 ποιος θα στησει μια σελιδα για τις υπογραφες?
ποιος θα αναλαβει το -μαλλον απαραιτητο- spamοκειμενο?  (τη συνταξη του εννοω)
εγω παντως ειμαι μεσα σε ολη τη φαση

To πιο εύκολο είναι να το γράψουμε. Θέλουμε όμως κάποιον που να γνωρίζει απο νομικά ώστε να επικαλεστούμε κάποιο νόμο ο οποίος να αναφέρεται σε αυτό το θέμα, ( και που σίγουρα θα υπάρχει γιατί όταν πας να αγοράσεις αυτοκίνητο δεν σου φορτώνουν μαζί με αυτό και το τροχόσπιτο). Για ρωτήστε να μάθετε ποιος νόμος μας καλύπτει και μετά μπορούμε να μαζέψουμε υπογραφές είτε αναρτώντας την επιστολή σε κάποιο σέρβερ ώστε να την κατεβάσουμε και να την στείλουμε ατομικά είτε βάζοντας την εδώ και μαζεύοντας τα ονόματα με πμ.

Υπάρχει και παράβαση, αν δεν απατώμαι, που άπτεται του νόμου περί
μονοπωλίων, γιατί οι υπολογιστές που πωλούνται με προεγκατεστημένα
λειτουργικά έχουν λειτουργικά μίας και μόνης εταιρίας.

σωστο. νομιζω πως αυτοι εχουν να φοβουνται περισσοτερο τους "καρεκλοκενταυρους" κι οχι εμεις...

εγώ είμαι πρόθυμη αν συμφωνείτε να βρω δικηγόρο και να συντάξω κανονική επιστολή ή και καταγγελία.. και δεν κολλάω καθόλου..

Οπως ειπα πιο πανω μεσα ειμαι και σε χρηματοδοτηση (μεχρι ενος σημειου εννωειται) και σε οτιδηποτε αφορα το συγκεκριμενο ......project
Ετοιμασε καλου κακου και μια επιστολη αναζητησης "βοηθειας" σε μεγαλες εταιριες γιατι ποτε δεν ξερεις ποσο μακρυα μπορει να φτασει κατι τετοιο

Eπίσης κάτι που σκέφτηκα τώρα..Τι θα λέγατε για τον Συνήγορο του Πολιτη;;;

marlene]Eπίσης κάτι που σκέφτηκα τώρα..Τι θα λέγατε για τον Συνήγορο του Πολιτη;;;

εχω μια φιλη που δουλευει εκει, και ηδη σκεφτηκα να την πεισω να το ψιλοψάξει

brave]Το οτι ο Αλογοσκουφης ενηργησε οπως ενηργησε, τον κανει απλως να
φαινεται ξεκαθαρα πως ειναι κι ο ιδιος επισεις ενα ακομη θυμα της
μονοπωλιακης καμπανια$ στην οποια οι θυτες ειναι τα μαγαζια.
Το ιδιο θα καναν οι μισοι και παραπανω Ελληνες (και οχι μονο).
Αυτο δεν εχει λοιπον καμια απολυτως σχεση με το αν ειναι κατι νομιμο η παρανομο..

Σορρυ, brave. Ενας υπουργός δεν υπογράφει ως πολίτης-"θύμα" συμφωνίες. Υπογράφει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού κράτους και κοιτάζει που βάζει τη τζίφρα του. Tο κράτος έχει νομικό σύμβουλο-ους που αποφαίνεται αν μπορεί να το κάνει. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι (και να χαθούν τα λεφτά μετά, είσαι καλά;).  Για να υπέγραψε, υποθέτω εγώ με τα λίγα που ξέρω, ότι του είπαν από το Νομικό συμβούλιο ότι δεν υπάρχει καμία νομική ή συνταγματική παράβαση. Πάντως δεν είμαι δικηγόρος - δεν ξέρω πολλά.

Αν είναι να γίνει κάτι, αυτό θα ήταν μια καμπάνια "ελευθερώστε τα PC" ή κάτι τέτοιο, με ένα κείμενο που θα ήταν αρκετά σαφές αλλά και γενικό (για να μην ξενίζει) και το οποίο θα βάζαμε στο forum και σε όποιο άλλο forum/blog προτιθεται με στόχο να μαζευτούν υπογραφές (ονοματεπώνυμο/διεύθυνση). Το κάνουμε, το κοινοποιούμε σε εφημερίδες/περιοδικά και (το κυριότερο) τις αλυσίδες H/Y.

m2c 

μα δεν τον δικαιολογω, ομως σκεψου πως οι συμβουλοι συμβουλων κτλ οπως η συντριπτικη πλειοψηφια των ανθρωπων του πλανητη εχουν κι αυτοι ταυτισει την εννοια pc με την microsoft!
Η κινηση του Αλογοσκουφη ηταν αυτο που με εκνευρισε περισσοτερο απο ολη τη δραση της κυβερνησης την περασμενη τετραετια, και τη θεωρω απιστευτα ελεηνη, ομως αν το καλοσκεφτεις ακομη κι ενας υπουργος και καποιοι συμβουλοι στην Ελλαδα η μονη ενημερωση που εχουν για το τι ειναι linux και ελευθερο λογισμικο ειναι απο τα εμετικα ανοσιουργηματα του M$ Ν. Δημου στο RAM και στο in.gr (o οποιος την εχει δει robin hood ταγμενος στην προστασια του ...."μεσου χρηστη" απο το "κακο" linux).
Δε βγαινει ακρη, και με οσους εχω συζητησει (εννωειται ατομα που ειναι εκτος χωρου) ο καθε ενας πιστευει το κοντο του και το μακρυ του...αλλος πιστευει πως το linux δεν εχει γραφικο περιβαλλον, αλλος πως ειναι κι αυτο προιον της m$ αλλα για servers (!!!!!) αλλος πως ειναι καλο αλλα πανακριβο, αλλος πως ειναι μονο για παιχνιδια (!!!!!! υπαλληλος του πλαισιο ηταν αυτος ) κι ενα σωρω κουλα... καποιος με ρωταγε μαλιστα "σε ποιες σελιδες του internet μπορω να μπω με το linux"(!!!!!!!)
Οχι οτι εξω ειναι πολυ καλυτερα τα πραγματα, αλλα οπως και να το κανουμε ζουμε σε μια χωρα που πασχει απο ψηφιακο αναλφαβητισμο, και που ολοι διαθετουν υπολογιστες... αυτο ειναι το καλυτερο λιπασμα για την m$ αλλα τελικα και για οποιον κινηθει!
Βλεπω παντως θετικα την προταση για την καμπανια, και οπως ειπα και αρχικα σε οποιαδηποτε κινηση σε αυτον τον τομεα ειμαι μεσα.
Φυσικα αν καποιος εχει προσβαση στα ΜΜΕ θα ηταν ακομη καλυτερο...

Λοιπόν ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΤΩΡΑ...
Σε μία συγκέντρωση που ήμουν προχθές μου ανέφεραν ότι πωλούνται υπολογιστές που έχουν επάνω vista και στους οποίους δεν μπορείς να φορμάρεις κανενός άλλου είδους λειτουργικό, ούτε καν xp.

O φίλος που μου το ανέφερε αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό σε μία εταιρία που δουλεύει ενώ, θα κοιτάξει να μου πει από ποιο κατάστημα αγοράστηκαν οι υπολογιστές αυτοί ( πρόκειται για δύο laptops) ώστε να έχουμε και κάποια στοιχεία στα χέρια μας για αυτήν ακριβώς την περίπτωση..

Σε μία άλλη συζήτηση που είχα μου είπαν και το εξής tip το οποίο σε περίπτωση που κινηθούμε προς κάποια επιστολή διαμαρτυρία-καταγγελία θα πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας.

Υπάρχει περίπτωση να ισχυριστούν στα καταστήματα που θα απευθυνθούμε, ότι οι υπολογιστές με προεγκατεστημένο ms λειτουργικό είναι μέρος προσφοράς της οποίας ο αγοραστής αποδέχεται τους όρους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγείρει κάποιος αξιώσεις από τον έμπορο, εφόσον έχει αποδεχτεί αυτήν την "συμφωνία" ( εάν όμως και εφόσον του έχει γνωστοποιηθεί από την αρχή αυτό), αλλά ότι μπορεί να πάει και να ζητήσει να του επιστραφούν τα χρήματα παραδίδοντας το cd που του δίνεται μαζί με τον υπολογιστή στην Microsoft.

Αλλά αυτό, όπως μου είπαν, το έχουν κάνει μόνο 4 άτομα...

Τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να γίνει απλά μία επιστολή αλλά μία ολόκληρη καμπάνια για να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει όπως αναφέρει και ο brave πιο πάνω αφού τελικά είναι και θέμα καταναλωτικής συνείδησης ( να το πω έτσι;;; ) το να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στον χώρο αυτό.

marlene]Τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να γίνει απλά μία
επιστολή αλλά μία ολόκληρη καμπάνια για να καταλάβει ο κόσμος τι
συμβαίνει όπως αναφέρει και ο brave πιο πάνω αφού τελικά είναι και θέμα
καταναλωτικής συνείδησης ( να το πω έτσι;;; ) το να υπάρξουν κάποιες
αλλαγές στον χώρο αυτό.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Καμπάνια χρειαζόμαστε. Πως θα γίνει είναι το θέμα...

dimitris]

marlene]Τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να γίνει απλά μία
επιστολή αλλά μία ολόκληρη καμπάνια για να καταλάβει ο κόσμος τι
συμβαίνει όπως αναφέρει και ο brave πιο πάνω αφού τελικά είναι και θέμα
καταναλωτικής συνείδησης ( να το πω έτσι;;; ) το να υπάρξουν κάποιες
αλλαγές στον χώρο αυτό.

Συμφωνώ και επαυξάνω. Καμπάνια χρειαζόμαστε. Πως θα γίνει είναι το θέμα...

Προτείνω και μου λέτε που συμφωνείτε και που διαφωνείτε.
Καταρχάς πρέπει να συνταχθεί ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει να έχει εντοπίσει το που πατάνε τα προβλήματα που προαναφέραμε νομικά.
Δηλαδή να αναφέρουμε βάση ποιου νόμου υπάρχει παρατυπία ή ενδεχομένως παρανομία σε αυτά που αναφέραμε.

Αυτό θα πρέπει να κοινοποιηθεί αφενός σε φορείς που ασχολούνται με τέτοια θέματα ( δηλαδή συνήγορο του Πολίτη, Ινστιτουτο Καταναλωτών, Hellug κτλ ) και αφετέρου στους εμπλεκόμενους με αυτό το θέμα οι οποίοι είναι οι εταιρίες, οι χονδρέμποροι και οι έμποροι λιανικής.

Εάν και εφόσον έχουμε κάποιες απαντήσεις για αυτό το κείμενο θα πρέπει μετά να το κοινοποιήσουμε στους χρήστες μαζί με τις απαντήσεις που δόθηκαν, δια μέσου του τύπου, του περιοδικού και φυσικά σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται για το λίνουξ..
Από εκεί και πέρα και αναλόγως των αντιδράσεων που θα υπάρξουν το ξανασυζητάμε.

Όποιος έχει να προτείνει κάτι άλλο να το πει παρακαλώ για να το λάβουμε υπόψιν μας πριν συμβουλευτούμε δικηγόρο.

Ερώτηση τώρα.. Το περιοδικό έχει νομικό τμήμα να ρωτήσουμε εκεί κάποιον άνθρωπο να μας πει τι ισχύει;; ( για να μην απευθυνόμαστε και σε ιδιώτες που προφανώς δεν θα έχουν και πολύ σχέση με το αντικείμενο.. )

marlene2007-10-9 19:37:2

Στο φόρουμ της Hellug όπου άνοιξα επίσης το θέμα αυτό μου δώσανε κάποια πολύ ενδιαφέροντα λίνκς για να ενημερωθούμε.

Διαβάστε καταρχάς ένα ελληνικό blog, που αναφέρει μεταξύ άλλων και το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα.

Το Νταβατζηλίκι της Microsoft

Στο εξωτερικό τώρα συνηθίζουν για αυτήν την περίπτωση να ζητάνε πίσω το αντίτιμο του λειτουργικού που τους φόρτωσαν μαζί με τον υπολογιστή. Αυτό όμως όπως θα δείτε είναι μακράν μικρότερο από την τιμή του λειτουργικού στα ράφια..

Δείτε σχετικά την τεχνική που ακολούθησε ένας αμερικανός στην Καλιφόρνια.

How to get a Windows tax refund

καθώς επίσης και το πως παίζει το θέμα δικαστικά στην Αμερική.

http://www.linuxjournal.com/article/7040

To θέμα που συζητάμε εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο φόρουμ της Hellug ΕΔΩ

Για τα preinstalled Windows, αυτά (οι νόμοι) πάνω κάτω είναι γνωστά.

Το πρόβλημα
είναι ότι οι νόμοι είναι φτιαγμένοι από τους ισχυρούς που ξέρουν να
κάνουν lobbying.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πως θα κάνουμε εμείς το ίδιο.
Δεν φτάνει να πας εσύ, εγώ και άλλοι δέκα να πάρουμε PC και να κάνουμε
μανούρα. ¶λλωστε το θέμα δεν αφορά τόσο τους υποψιασμένους (εμάς) αλλά τους ανυποψίαστους, που δεν ξέρουν.

Πως λοιπόν θα κάνουμε lobbying; Με μια καμπάνια,
προτείνω εγώ. Να
γράψουμε ένα κείμενο και να καλέσουμε για υπογραφές. Να το στηρίξουμε
όλοι HELLUG, ILUG, FFII, εμείς στο περιοδικό, κλπ. Να το στείλουμε σε
blogs, με email σε πολιτικούς όλου του φάσματος (αν και βλέπω μια
πτέρυγα της Βουλής μόνο να το "σηκώνει") κλπ. Να φτιάξουμε εικονίδια
και να το σπρώξουμε όπως έγινε και με την συγχωρεμένη πριν μερικούς
μήνες, όπως έγινε και με το περιβάλλον, όπως έγινε και με τις φωτιές.
Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει. Αλλά θα είναι μια αρχή.

Το ερώτημα είναι λοιπόν πως και ποιος θα γράψει το κείμενο.
dimitris2007-10-24 11:44:20

μα αν πας να παρεις λαπτοπ, αναγκαστικα παιρνεις και windows. αυτο ειναι το προβλημα και υπαρχουν και ενα σωρο αλλα που μας κρυβουν αυτοι που τα πουλανε, πχ ποσα παιρνουν απο τη μαικροσοφτ για να πουλανε αυτα τα λαπτοπ στα ραφια τους; 

χμμμ να το τραβηξω λιγο (εναντιων ολων πλεον) λεγοντας πως αγοραζοντας photoshop σε υποχρεωνουν να αγορασεις και winholes... ...λεω τωρα τα δικα μου...
τεσπα, αυτα ειναι γι αργοτερα και πολυ ψιλα γραμματα...
Εχει αρχισει να συντασει κανεις καποιο κειμενο?
Πρεπει να αναρτηθει και σελιδα παντως (οχι απλα να υπαρχει σε μια σελιδα, αλλα να εχει καποια αυτονομη)
Μηπως θα ηταν καλο να ενημερωθει και ο FSF? (σαν ιδεα το ριχνω)...