Τι είναι το LAMP;

Ο όρος LAMP αναφέρεται σε τρία βασικά συστατικά που λειτουργούν εξαιρετικά καλά μαζί για τη φιλοξενία ισχυρής ιστοσελίδας με βάση δεδομένων. Ο όρος LAMP είναι ένα αρκτικόλεξο για το Linux, Apache, MySQL και PHP. Αυτές οι τέσσερις τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός διακομιστή που μπορείτε απλά να συνδέσετε στο δίκτυό σας και να επικοινωνείτε με τη χρήση του φυλλομετριτή (web browser) σας.

Apache Web Server

Ο Apache είναι ο πιο κοινός web server που χρησιμοποιείται στο Διαδίκτυο. Είναι δημιουργία του Apache Software Foundation, μια παγκόσμια ομάδα προγραμματιστών. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσα χρωστάμε σε αυτή την γενναιόδωρη ομάδα ανθρώπων. Ο Apache διατίθεται δωρεάν σε όποιον θέλει να τον κατεβάσει και να τον εγκαταστήσει. Λειτουργεί σε μία εκπληκτική ποικιλία από διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Απλά επισκεφθείτε www.apache.org και κατεβάσετε την κατάλληλη έκδοση.

ΜySQL Server Database

Οι SQL (Structured Query Language) εξυπηρετητές βάσεων δεδομένων είναι η πραγματική μαγεία πίσω από ιστοσελίδες όπως το google και ebay.com. Στην τελευταία, δεκάδες εκατομμύρια αντικείμενα είναι προς πώληση με εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και ο SQL Server μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα δεδομένα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου! Η SQL είναι στην πραγματικότητα μια γλώσσα με μια καλά καθορισμένη σύνταξη και σκοπό να παρέχει έναν τρόπο για τους πελάτες να ζητούν πληροφορίες για τα δεδομένα. Η ομορφιά των SQL servers είναι ότι φροντίζουν για ευρετήρια, φίλτρα, παραγγελίες, σχέσεις, έτσι ώστε τα προγράμματα δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με αυτά.
Η MySQL είναι ένα καταπληκτικό προϊόν ανοικτού κώδικα από μια εταιρεία στη Γερμανία που ήθελε να κάνει μια βάση δεδομένων παγκόσμιας κλάσης που ο καθένας μπορεί να αντέξει οικονομικά. Η εταιρία απασχολεί πολλούς προγραμματιστές και συνεργάζεται με χιλιάδες δοκιμαστές και συμβούλους σε όλο τον κόσμο. Οι κυριότεροι εμπορικοί ανταγωνιστές της είναι η Oracle και Microsoft SQL Server. Πριν από μερικά χρόνια, η Oracle αγόρασε την MySQL αλλά συνεχίζει να την αναπτύσσει ως έργο ανοικτού κώδικα. Εκτοτε, έχει εμφανιστεί και η MariaDB, ένα fork της MySQL που είναι 100% συμβατό με την τελευταία.

PHP Γλώσσα Προγραμματισμού

Η PHP είναι μια γλώσσα προγραμματισμού, που συχνά ονομάζεται γλώσσα δέσμης ενεργειών. Η PHP είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα μικρό αρχείο προγράμματος που καλείται από το λειτουργικό σύστημα του server για να ερμηνεύσει τον κώδικα PHP που περιέχουν οι σελίδες HTML. Η επιτυχία της PHP σε σύγκριση με τις εμπορικές εναλλακτικές λύσεις έγκειται στην ταχύτητα εκτέλεσης της, το μικρό μέγεθος, στην πολυπλατφόρμική υποστήριξη, στην καθαρή και ευέλικτη σύνταξη και στη συνεχή ανάπτυξη της από την Zend.

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 3)