Ο θαυμαστός κόσμος των datacenters της Google

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Πέμ, 10/18/2012 - 17:05 | 6' | 4

Χιλιάδες servers, μηχανήματα μέσα στα οποία «ζει» ένα μεγάλος μέρος του Internet, εκατομμύρια μέτρα καλωδίωσης αλλά και χιλιάδες μέτρα πολύχρωμων σωληνώσεων για ψύξη και θέρμανση. Αυτά δείχνουν οι εικόνες από το εσωτερικό των οκτώ τεράστιων data centers της Google, που για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα.



Τα data centers είναι τεράστιοι χώροι που στεγάζουν χιλιάδες servers, τον έναν δίπλα στον άλλο. Σε αυτούς τρέχουν δημοφιλείς υπηρεσίες που «καθορίζουν» το σημερινό Διαδίκτυο όπως το Google Search, το Gmail και άλλα. Τα δεδομένα (μας) αποθηκεύονται σε εκατομμύρια ταχύτατους σκληρούς δίσκους ενώ υπάρχουν ειδικά λογισμικά, φτιαγμένα συνήθως με εργαλεία ανοικτού κώδικα, για backup, συντήρηση, έλεγχο του περιβάλλοντος και γενικά ότι χρειάζεται ένα υπερμοντέρνο data center.

Εκεί τελειώνουν όσα γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα για τα data centers της μεγαλύτερης εταιρείας του Διαδικτύου, καθώς ο ακριβής τρόπος λειτουργίας και οι προδιαγραφές είναι επτασφράγιστο μυστικό της Google. Επιπλέον, ο αμερικάνικος γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτά μόνο ελάχιστους υπαλλήλους της, καθώς εκεί πρακτικά αποθηκεύονται όλες οι απόρρητες πληροφορίες μας.

Τώρα, για πρώτη φορά η Google έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από οκτώ τεράστια data centers, τα έξι στις ΗΠΑ, ένα στο Βέλγιο και ένα στη Φινλανδία. Το τελευταίο είναι ένας γίγαντας που εκτείνεται σε 100.000 τετραγωνικά μέτρα, ένα από τα τέσσερα παρόμοιου μεγέθους που διαθέτει πλέον η εταιρεία. Σε αυτά, η ψύξη πραγματοποιείται μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος με σωλήνες από τους οποίους περνά ζεστό και κρύο νερό. Λεπτομέρεια: Η Google δεν χρησιμοποιεί καθαρό νερό αλλά “greywater”, δηλαδή μη-επεξεργασμένο νερό που δεν είναι πόσιμο αλλά κάνει μια χαρά για ψύξη.

Και όχι μόνο αυτό. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από περιγραφές που αποκαλύπτουν ορισμένα από τα επτασφράγιστα μυστικά της, όπως για παράδειγμα τις «πλαστικές κουρτίνες» που καλύπτουν τους υπολογιστές οι οποίοι ψύχονται με ρεύμα κρύου αέρα.



Σε αυτό το data center στην Αιόβα των 115.000 τμ τρέχει το Google Search.


Οι servers σε «φέτες» έχουν τον δικό τους χρωματικό κώδικα.


Το ίδιο συμβαίνει και με τις σωληνώσεις της ψύξης. Το κόκκινο σημαίνει ζεστό νερό. Το μπλε ψυχρό νερό.


Αυτό το data center στην Τζόρτζια είναι τόσο μεγάλο που η Google προσφέρει και ποδήλατο στους υπαλλήλους για να μετακινούνται...


Εκατοντάδες ανεμιστηράκι βγάζουν τον καυτό αέρα από τα racks των servers και τον στέλνουν στην μονάδα ψύχρανσης. Τα πράσινα φώτα δειίχνουν την κατάσταση των μηχανημάτων.


Αυτό είναι το δωμάτιο με τα routers και τα switches, δηλαδή τα μηχανήματα που επιτρέπουν τη διασύνδεση των datacenters και την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο.


Όλοι οι σωλήνες στην Αιόβα είναι βαμμένοι στα χρώματα της Google


Στη Φινλανδία, το data center κατασκευάστηκε στο κτίριο ενός παλιού εργοστάσιου παραγωγής χαρτιού. Πλεονέκτημα, η γειτνίασή του με το λιμάνι, από όπου αντλείται κρύο θαλασσινό νερό.


Το εξωτερικό του γιγαντιαίου data center στην Αϊόβα.


Το data center στο Ορεγκον


Ένας τεχνικός ελέγχει ένα υπερθερμασμένο επεξεργαστή.


Οι σερβερς της Google από κοντά.


Κάθε server rack διαθέτει 4 switches, με διαφορετικό χρώμα (μπλε, κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί). Τα χρώματα είναι παντού τα ίδια, όχι για ομοιομορφία αλλά για να ξέρει κάθε τεχνικός τι πρέπει να αλλάξει.


Μια τεχνικός ετοιμάζει το καρτ για συντήρηση των μηχανημάτων


Τα data centers δέχονται και εκπέμπουν σήματα. Αυτή η τεράστια παραβολική αντέννα χρησιμοποιείται από την μονάδα Access Services που φτάνει την οπτική ίνα στα σπίτια και εκπέμπει τα κανάλια του Google Fiber TV.


Το Κέντρο Ελέγχου παρτακολουθεί ολόκληρο το κτίριο και την ηλεκτρική ισχύ, καταγράφει τα προβλήματα και δίνει εντολές για επιδιορθώσεις.

Δείτε περισσότερα εδώ
http://www.google.com/about/datacenters/gallery/#/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

greywater = απόνερα
blackwater (waste water) = λύματα

με τα απόνερα (greywater) εννοούνται πολλές κατηγορίες νερού που δεν θεωρείται πόσιμο (αλλά συνήθως δεν είναι και επικίνδυνο να το πιει κάποιος). Απλό παράδειγμα όταν κάνεις μπάνιο το νερό που πάει κάτω. Αυτό είναι κατάλληλο για πολλές χρήσεις. Πχ αν κάποιος το συλλέγει μπορεί να το χρησιμοποιήσει για το καζανάκι (που εκεί δεν χρειάζεσαι πόσιμο νερό αλλά είναι αρκετά καλό για αυτό, τα κάτουρα πάνε μετά στην κατηγορία λύματα που πραγματικά τα ξεφορτώνεσαι). Επίσης τα απόνερα μπορεί κάποιος εξαιρετικά οικονομικά να τα καθαρίσει ιδιαίτερα αν τα προορίζει για πότισμα. Γενικά μπορεί ουσιαστικά χωρίς κόστος να υπάρξει έτσι μεγάλη οικονομία στο νερό. Ενώ τα λύματα είναι πολύ ακριβότερο να καθαριστούν για να είναι χρήσιμα έστω και λίγο.

Χάος... Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί στο διαδίκτυο αν πέσει έξω αυτή η εταιρία.

καλά πολύ εντυπωσιακό! Πάντως από μηχανικός εμπορικού ναυτικού να πας να δουλέψεις στην Google δεν είναι άσχημο !!! Πάλι αντλίες και ψυκτικές έχει Cool