Πρόστιμο-μαμούθ 5 δισ. ευρώ στην Google για τα Android

dimitris | Τετ, 07/18/2018 - 22:20 | 6' | 0

Με ένα γιγαντιαίο πρόστιμο ύψους 5,06 δισ. ευρώ αποφάσισε να "τιμωρήσει" η Ευρωπαϊκή Ένωση την μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στον χώρο των κινητών τηλεφώνων μέσω του λειτουργικού συστήματος Android, το οποίο βασίζεται στον πηρύνα Linux.

Ειδικότερα, με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατάσσει την αμερικάνικη εταιρεία να τερματίσει τις παράνομες πρακτικές εντός 90 ημερών (!) ή να αντιμετωπίσει ποινές ύψους έως και 5% του μέσου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της. Η απόφαση στοχεύει πρακτικά να βάλει φρένο στους περιορισμούς που επιβάλλει η Google σε κατασκευαστές για τη χρήση του Android εδώ και μια δεκαετία. Ποιοι ειναι αυτοί οι περιορισμοί που αξίζουν ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο (το μεγαλύτερο στην οκταετή διαμάχη της Google με την ΕΕ); Σύμφωνα με την απόφαση, η Google έκανε και κάνει τα εξής:

  • Απαιτεί από τους κατασκευαστές smartphones να προ-εγκαταστήσουν την δική της εφαρμογή αναζήτησης (Google) αλλά και την εφαρμογή περιήγησης (Chrome), διαφορετικά δεν δίνει άδεια χρήσης του Play Store!
  • Πληρώνει ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές αλλά και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό να προ-εγκαθιστούν αποκλειστικά την εφαρμογή αναζήτησης της Google στις συσκευές τους.
  • Εμποδίζει τους κατασκευαστές που επιθυμούν να προ-εγκαταστήσουν εφαρμογές Google στα κινητά τους να διαθέτουν στην αγορά έστω και ένα μοντέλο smartphone με εναλλακτική έκδοση του Android χωρίς την έγκρισή της (τα γνωστά forks).

Σύμφωνα με την απόφαση, η παραπάνω στρατηγική της Google εδραίωσε την κυριαρχία της στις διαδικτυακές αναζητήσεις σε μια εποχή που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε κινητά τηλέφωνα για την καθημερινή περιήγηση μας στο Internet. Με δεδομένο ότι το Android είναι εγκατεστημένο στο 80% των smartphones του κόσμου, οι παραπάνω πρακτικές συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Φυσικά η Google αρνήθηκε τις παραβιάσεις, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα... iPhone έχουν ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο αγοράς και ως εκ τούτου οι προμηθευτές και οι καταναλωτές έχουν επιλογή!  "Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. Ένα ζωντανό οικοσύστημα, η καινοτομία και οι χαμηλότερες τιμές αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά ισχυρού ανταγωνισμού", αντέτεινε η εταιρεία.

Βέβαια, η ΕΕ το βλέπει το πράγμα λίγο διαφορετικά. Σύμφωνα με την Επιτροπή η Apple δεν περιορίζει επαρκώς την Google λόγω των υψηλότερων τιμών των iPhone και του κόστους για τη μετάβαση από τα Android σε αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γαλλική κυβέρνηση χαιρέτισε το επιβλητικό πρόστιμο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της να το χαρακτηρίζει ως "εξαιρετική απόφαση".

Προσφυγή από την Google  

Σε μια ανάρτηση στο blog του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, δήλωσε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζει την επιλογή που προσφέρει το Android "σε χιλιάδες κατασκευαστές τηλεφώνων και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που κατασκευάζουν και πωλούν συσκευές Android, σε εκατομμύρια προγραμματιστές εφαρμογών σε όλο τον κόσμο που έχουν χτίσει τις επιχειρήσεις τους με το Android, και δισεκατομμύρια καταναλωτές που μπορούν αγοράσουν οικονομικά και προηγμένα smartphones με Android". Σύμφωνα με τον Pichai, η απόφαση παραγνωρίζει επίσης τη σημασία της δωρεάν διάθεσης του Android και της σουίτας εφαρμογών της Google. Αυτή η πολιτική δωρεάν διανομής, κατά την Google, έχει "τεράστιο όφελος για τους προγραμματιστές και τους καταναλωτές" και ειναι εφικτή χάρις ακριβώς στην στο επιχειρηματικό μοντέλο του Android. "Μέχρι στιγμής, το επιχειρηματικό μοντέλο του Android μας επιτρέπει να μην χρειαζόμαστε να χρεώνουμε τους κατασκευαστές τηλεφώνων για την τεχνολογία μας ή να βασιζόμαστε σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο μοντέλο διανομής. [...] Η σημερινή απόφαση απορρίπτει το επιχειρηματικό μοντέλο που υποστηρίζει Android, το οποίο έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερο. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε". 

Το τελευταίο που αναφέρει ο Pichai, για το επιχειρηματικό μοντέλο και τη μη-χρέωση των κατασκευαστών που βάζουν Android στα κινητά τους, ειναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αφ' ενός λειτουργεί ως μοχλός πίεσης της Google ("κάντε πίσω διαφορετικά θα αρχίσουμε να χρεώνουμε για το Android") και αφ'ετέρου ίσως υποδηλώνει ένα plan B που σκέφτεται η Google στην περίπτωση που απορριφθεί η προσφυγή της και αναγκαστεί να συμμορφωθεί με όσα ζητάει η Επιτροπή...

Δώσε αστέρια!

MO: 3.4 (ψήφοι: 3)