SteamOS 1.0: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

dimitris | Τρί, 12/17/2013 - 15:58 | 8' | 3

 

Τι είναι το SteamOS

Καταρχήν το SteamOS βασίζεται στο Debian "Wheezy" 7.1, δηλαδή στο τρέχον stable κλάδο της διανομής. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα open source διανομή Linux, με βάση πάντα το Debian και το Gnome, αλλά με την ιδιαιτερότητα ότι αναπτύσσεται πρωτίστως για συγκεκριμένο hardware (τα steamboxes) και ειδικά για κάρτες γραφικών nVidia. 

Δηλαδή το λειτουργικό είναι βελτιστοποιημένο κυρίως για να τρέχει παιχνίδια μέσω του Steam client (αρχικά βλέπουμε μόνο το Steam Big Picture) αλλά διαθέτει και ένα κλασικό desktop mode με το GNOME Shell 3.4.2 από όπου μπορούμε να τρέξουμε κανονικές εφαρμογές του Linux. 

Η Valve ισχυρίζεται ότι το SteamOS μπορεί να τρέξει πολλά από τα προγράμματα που υπάρχουν για το Debian Wheezy. Το κακό είναι ότι το desktop mode είναι αρχικά κρυμμένο και πρέπει να το ενεργοποιήσετε από τo μενού Steam Settings (τσεκάρετε το “Enable access to the Linux desktop”). 

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, γιατί δείχνει τις προθέσεις της Valve για το SteamOS, είναι ότι το λειτουργικό δεν προσφέρει out-of-the-box υποστήριξη για να τρέξει κανείς Steam παιχνίδια για Windows. Ωστόσο κι αυτό θα λυθεί μέσω του Steam In-Home Streaming (δείτε παρακάτω).

To SteamOS είναι ανοικτού κώδικα με εξαίρεση τους drivers της nVidia και φυσικά τον Steam client που έρχεται πακέτο με το SteamOS. Μπορούμε να κατεβάσουμε τον κώδικά του από εδώ: http://repo.steampowered.com/steamos

Τι καινούριο φέρνει;

Εχουν γίνει αρκετές χακιές και παρεμβάσεις στα συνήθη εργαλεία του Wheezy: 

  • πηρύνας Linux 3.10
  • ενημερωμένοι drivers για κάρτες γραφικών nVidia και AMD, mesa κλπ.
  • backporting βασικών libraries όπως η eglibc
  • δικά της αποθετήρια λογισμικού με auto-update

Το αποκορυφωμα είναι όμως custom graphics compositor. Ο compositor για όσους δεν γνωρίζουν είναι το πρόγραμμα που τρέχει πάνω από το X.org server και αναλαμβάνει να κάνει τη “σύνθεση” των γραφικών, ώστε να είναι ομοιόμορφη η χρήση του λειτουργικού είτε παίζεις game είτε βρίσκεσαι στο υπόλοιπο γραφικό περιβάλλον του. 

Τι κάρτες γραφικών υποστηρίζει

Προς το παρόν, το SteamOS 1.0 beta υποστηρίζει επίσημα μόνο nVidia GPU αλλά όπως γράφει στο FAQ σύντομα θα υπάρχει επίσημη υποστήριξη και για AMD και Intel. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τρέξει καθόλου σε non-nVidia κάρτες...

Που θα κατεβάσω τo SteamOS

To SteamOS είναι διαθέσιμο από το http://repo.steampowered.com/download/

Εκεί θα βρείτε ένα zip 2.4GB για restore και έναν πρώτο Installer. Δείτε παρακάτω πως γίνεται η εγκατάσταση του SteamOS σε PC.

Μπορώ να τρέξω το SteamOS στο μηχάνημά μου;

Η απάντηση είναι μάλλον ναι, αρκεί να έχει τις εξής προδιαγραφές:

  • CPU Intel ή AMD 64-bit 
  • 4GB RAM
  • 500GB HDD
  • NVIDIA GPU (AMD και Intel στο μέλλον)
  • Υποστήριξη για UEFI boot 
  • Θύρα USB για την εγκατάσταση

Πως θα εγκαταστήσω το SteamOS στο PC μου;

Υπάρχουν 2 τρόποι. Kαι οι δύο απαιτούν το PC να υποστηρίζει UEFI boot και να έχετε ένα USB stick. Και στις δύο περιπτώσεις θα διαγραφούν τα δεδομένα του σκληρού δίσκου σας!

1ος τρόπος:
Φορμάρετε ένα στικάκι 4Gb με FAT32 και όνομα SYSRESTORE και μετά αποσυμπιέζετε σε αυτό τα περιεχόμενα του αρχείου SYSRESTORE.zip (που θα κατεβάζετε από το repo). Κατόπιν κάνετε boot το PC από το USB και στο μενού που θα εμφανιστεί επιλέγετε:  "Restore Entire Disk"

2ος τρόπος
Και πάλι φορμάρετε ένα στικάκι (>2GB) με FAT32, αλλά τώρα κατεβάστε από το repo το αρχείο SteamOSInstaller.zip. Αποσυμπιέστε το στο στικάκι και κάντε reboot το PC. Επιλέξτε εκκίνηση από το USB, και έπειτα επιλέξτε την επιλογή “UEFI: Patriot Memory PMAP”. Στο επόμενο μενού επιλέξτε Automated Install. 

Με τον 2ο τρόπο, μετά την εγκατάσταση θα βγείτε σε Gnome περιβάλλον όπου συνδέεστε με username και password:  steam. Μετά την αποδοχή της άδειας χρήσης, κάνετε logout και επανασυνδέεστε με username/password: desktop. Τέλος ανοίγετε ένα τερματικό και τρέχετε την εντολή ~/post_logon.sh. Αφήστε το να τελειώσει και θα κάνετε επανεκκίνηση στο SteamOS. 

Μπορώ να παίξω παιχνίδια Windows στο SteamOS; 

Οχι. Το SteamOS 1.0 δεν επιτρέπει να τρέξεις παιχνίδια και εφαρμογές για Windows (αν και πιθανώς να μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου εγκαθιστώντας το Wine). Ωστόσο, η Valve υποστηρίζει ότι σύντομα θα μπορεί να γίνει κι αυτό μέσω του Steam In-Home Streaming, που θα επιτρέπει να streamάρεις Windows games στο SteamOS box σου. Δειτε περισσότερα: http://steamcommunity.com/groups/homestream

Πως θα έχω root access στο SteamOS; 

Υπάρχει root account αλλά χωρίς κωδικό. Οπότε τρέξτε ένα τερματικό και δώστε passwd για να ορίσετε τον κωδικό του root. Μετά μπορείτε να τρέχετε εντολές συστήματος με το κλασικό sudo όπως στο Ubuntu.

Που θα μάθω περισσότερα:

Στο FAQ
 

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

ξέχασες να αναφέρεις ότι τον πυρήνα 3.10 τού έχουν δώσει παράμετρο υπέρ τού latency (εις βάρος τής ταχύτητας, κάτι πρέπει να δώσεις για να πάρεις εκτός αν διορθώνεις bug)

Το νόημα τού latency είναι να δείχνει αυτό που πρέπει την στιγμή που πρέπει και να έχει έτσι την καλύτερη αίσθηση για τον παίχτη. Πχ αν η οθόνη παίζει στα 60Hz οποιοδήποτε fps πάνω από αυτό πάει στα σκουπίδια αλλά το latency και η αποκρισημότητα συνεχίζει να παίζει ρόλο για την καλύτερη εμπειρία.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική και ίσως στο μέλλον να αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντική.

Το πρώτο στοιχείο είναι πως επιλέγουν το Debian και όχι μια άλλη διανομή όπως το Ubuntu ή το Mint ή το OpenSuse κλπ. Προφανώς αυτό συμβαίνει για 4 λόγους.

  • Θέλουν μια καθαρά κοινοτική διανομη ώστε να είναι σίγουροι πως μελλοντικά δεν θα έχουν προβλήματα με κάποια εταιρεία. Πιο απλά να βασίζονται σε μια διανομή όπου θα μπορούν να κάνουν οτι θέλουν.
  • Μια "παιχνιδομηχανή" την ενδιαφέρει η σταθερότητα και φυσικά όχι οι συνεχείς αναβαθμίσεις που έχουν ρίσκο. Σκεφτείτε στον απλό χρήστη που είναι άσχετος απο Linux να προσπαθεί να βρει τι έσπασε στο σύστημα λόγω αναβάθμισης ενός πακέτου ή γιατί "κόλλησε" το παιχνίδι.
  • Φυσικά τους ενδιαφέρουν και οι τελευταίες εξελίξεις στο λογισμικό οπότε βάζουν στο σταθερό Debian ένα πιο σύγχρονο πυρήνα.
  • Θέλουν ένα λειτουργικό που δεν αναβαθμίζεται κάθε έξι μήνες αλλά και ταυτόχρονα υποστηρίζεται για πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει και λιγότερη δουλειά για αυτούς.

Με λίγα λόγια επιλέγουν κάτι που θα είναι όσο γίνεται πιο σύγχρονο αλλά όχι σε βάρος της σταθερότητας, όχι σε βάρος του χρήστη με συνεχείς αναβαθμίσεις και τέλος με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για την ίδια την εταιρεία (εργατοώρες, αριθμός προσωπικού κλπ).

Αν πετύχει θα δούμε πιο πολλούς τίτλους παιχνιδιών για το Linux, καλύτερους drivers (κλειστούς και ελεύθερους) για τις κάρτες γραφικών και γιατί όχι και για τις κάρτες ήχου και ακόμα και για την αναπαραγωγή πολυμέσων.

Γεια σας αδέρφια μου linux-άδες,

Εγώ έχω να πω ότι πέρα από το linux και γενικότερα το open source, θα δούμε και μεγάλη μάχη του SteamBox, με το PS4 & το XBOXone, με τις καινοτομίες να πάνε και να έρχονται... Ως φανταικός PlayStation gamer, θα μου άρεσε να έχω κι ένα steam-machine. Θα μου πεις υπολογιστής είναι... Αλλά είναι ωραίο μέσα σε ένα όμορφο κουτάκι κάτω από την τηλεόραση. Επίσης, θα ήτανε ωραίο κι ένα remote-control ειδικά σχεδιασμένο για το steambox για να βλέπεις τις ταινίες σου. 

Υ.Γ: Πάντως μυρίζω ότι η Steam θα παρει ένα αξιοπρεπές κομμάτι πίτας από την gaming κοινότητα γενικότερα, γιατί θεωρώ ότι το έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα.