Εκτός από Ubuntu for Phones, θα δούμε και κινητά με Tizen το 2013

dimitris | Παρ, 01/04/2013 - 00:38 | 4' |

Κάτι τρέχει με τα ανοικτού κώδικα mobile λειτουργικά συστήματα. Δεν εξηγείται αλλιώς πως μετά την ανακοίνωση της Canonical για το Ubuntu for Phones, και ενώ όλος ο κόσμος απορεί ποιες εταιρείες θα βγάλουν κινητά με Ubuntu, η Samsung ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει και κινητά με το Tizen.

Για όσους δεν θυμούνται, το Tizen γεννήθηκε από τις στάχτες του πολλά υποσχόμενου Meego της Nokia και της Intel, που με τη σειρά του βασιζόταν στο Maemo. Όταν η Nokia έκανε τη μεγάλη στροφή πετώντας από το παράθυρο δουλειά πολλών ετών με το Maemo/Meego και μαζί το Qt, εμφανίστηκε το Tizen, μια σύμπραξη της Intel με τη Samsung αυτή τη φορά. Η μία έβαλε το Meego, η άλλη το δικό της Bada και εγένετο Tizen. Καταλάβατε τη γενεαλογία; Όχι; Ε, δεν έχει και τόση σημασία.

Σημασία έχει ότι όλοι καταλάβαιναν τη ζέση της Intel να υποστηρίξει ένα δικό της mobile OS (βλέπετε η άλλοτε κραταιά εταιρεία με τα τσιπάκια άργησε να μπει στην αγορά των κινητών όπου ακόμα κυριαρχούν οι ARM επεξεργαστές...). Αντίθετα, η κίνηση της Samsung να παρατήσει το Bada για το Tizen αρχικά φαινόταν ακατανόητη. Βέβαια, οι ψύχραιμοι παρατηρητές σημείωναν από τότε ότι η κορεατική εταιρεία ήθελε το Tizen ως αντίβαρο στο Android (και στην Google αν η συγχώνευση με την Motorola "γλύκαινε" την πρώτη τόσο ώστε να μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει τον κλειστό δρόμο της Apple) αλλά και για να αξιοποιήσει την πολύ μεγάλη κληρονομιά που άφησε το Meego στον τομέα του car computing... Μάλιστα, η Samsung έγινε μέλος του Linux Foundation, το οποίο πήρε υπό την προστασία του το project.

Το Tizen 1 κυκλοφόρησε τον Μάιο αλλά από τότε δεν είδαμε τίποτε αξιοσημείωτο. Τώρα η Samsung έβγαλε μια λιτή ανακοίνωση που μας πληροφορεί ότι οι πρώτες συσκευές smartphone με Tizen θα κυκλοφορήσουν το 2013.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται κάπως θεωρητικά σχέδια, καλό είναι να θυμηθείτε ότι στο Tizen Foundation συμμετέχουν -εκτός της Intel και της Samsung- και κάτι μικρές εταιρείες όπως η γιαπωνέζικη NTT Docomo αλλά και η Vodafone....

Και εκτός από όλα αυτά έχουμε και εκείνο το λειτουργικό της Jolla που έχει ανακοινωθεί για το 2013...Κι αυτό βασίζεται στο Meego/Mer, αλλά θα επιτρέπει να τρέχεις και Android εφαρμογές, λέει. Δείτε βίντεο εδώ.

Κοντολογίς αν όλα πάνε καλά, θα πήξουμε στα κινητά με Linux. Και γι'αυτό το μόνο που έχω να πω είναι ένα μεγάλο χοχοχο!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)