Θέλετε εργασία; Μάθετε Linux

dsyrmalis | Παρ, 09/28/2012 - 00:25 | 3' | 12

Με μια αναφορά του το Linux Foundation και αφού μελέτησε διάφορα δεδομένα κατέληξε στο συμπέρασμα  πως  η ζήτηση στη αγορά εργασίας για υπαλλήλους με γνώσεις Linux είναι αρκετά μεγάλη. Μια τέτοια είδηση μάλλον δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει για δυο κυρίως λόγους:

  1. Σε μια εποχή γενικότερης οικονομικής κρίσης το Linux κρατά τα κόστη των εταιρειών σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά στη μεγιστοποίηση των κερδών τους.
  2. Η χρησιμότητα αλλά και οι δυνατότητες του Linux είναι πια δεδομένες αφού χρησιμοποιείται σε εταιρείες κολοσσούς όπως η Google, το Facebook, το Amazon, η IBM, η Intel και πολλές άλλες.  

Ποιά όμως είναι τα δεδομένα στην παγκοσμιοποιημένη πια αγορά εργασίας σε σχέση με το Linux και πάντα με βάση το Linux Foundation;

  • Οι ταλαντούχοι Linuxαδες έχουν μεγάλη ζήτηση αλλά δύσκολα βρίσκονται. Το 81% των επιχειρήσεων αναζητούν  άτομα με γνώσεις στο Linux και το 65% απο τις εταιρείες αυτές δηλώνουν πως είναι δύσκολο να βρεθούν.
  • Οι εταιρείες προσφέρουν διάφορα μπόνους όπως ευέλικτα ωράρια για τους γκουρού του Linux όπως και άλλα κίνητρα.
  • Οι θέσεις εργασίες αφορούν σε ποσοστό 67% developers και σε ποσοστό 55% διαχειριστές συστημάτων. Το 75% δήλωσε πως επιθυμούν οι εργαζόμενοι να διαθέτουν εργασιακή εμεπιρία 3-5 ετών.

Η έκθεση αυτή του Linux Foundation έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί οι Έλληνες προγραμματιστές και διαχειριστές συστημάτων θα μπορούσαν να βρούν εργασία στο εξωτερικό και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να απομακρυνθούν απαραίτητα απο την Ελλάδα. Απο την άλλη βλέπουμε και πόσο πίσω είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις ειδικά σήμερα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει είναι το τι γίνεται με τις πιστοποιήσεις σε γνώσεις Linux στη χώρα μας.   
 

Δώσε αστέρια!
Σχόλια

Η αναφορά του Linux Foundation είναι πολύ μακρία από την ελληνική πραγματικότητα και νομίζω όχι μόνο σε ότι αφορά το linux αλλά γενικότερα στον τομέα του ΙΤ. 

μαθε τεχνη κι'αστηνε,,    καποια στιγμη θα γινει  και στην Ελλλαδα , Θελοντας και μη θα γυριιισουν οι επιχειρήσεις εκει , λογω κόστους. ελπιζω  και το δημοσιο να κανει στροφή συντομα.  Αντι περικοπων σε μισθους και συντάξεις,  να   κανει σε κλειστα ΛΣ και οχι μονο..  ( πράγμα που το πιστεύω)

Το θέμα του κόστους είναι μεγάλη ιστορία όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, εκεί χρειάζεσαι τη σιγουριά της τεχνικής υποστήριξης, οπότε όταν φτάνουμε στο τελικό κόστος τα ποσά δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις ήτε πρόκειται για ανοιχτό ήτε για κλειστό λογισμικό, οπότε αν δεν γίνει κάποια τεχνοοικονομική μελέτη δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμφέρει σε κάθε περίπτωση.

Προκόπη έχεις δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Αλλά ίσως τα πράγματα να είναι κάπως πιο απλά. Ή για την ακρίβεια θα μπορούσαν να είναι πιο απλά.
Για παράδειγμα, σε μια ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση αρκεί ένας τεχνικός με γνώσεις Linux. Η επιχείρηση μπορεί να διατηρεί και έναν υπολογιστή με Windows και Office για πλήρη συμβατότητα με τον υπόλοιπο κόσμο. Σκέψου όμως πόσα χρήματα θα γλύτωνε απο άδειες για 30 ας πούμε υπολογιστές + MS Office + Antivirus.
Τελευταία κάποιος γνωστός μου που προσέφερε λύσεις σε Web και Mail servers με Windows κατάλαβε πως τελικά τον συμφέρει περισσότερο να τους στήσει σε Slackware ή Debian αφού θα έχει απείρως μεγαλύτερο κέρδος και θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές. 

Όσον αφορά τις εφαρμογές γραφείου του Office και την περιήγηση στο διαδίκτυο συμφωνώ απόλυτα, και ειδικά στο θέμα του δημοσίου όπου όλα αυτά τα πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι θα έπρεπε ήδη πιστεύω να είχε δρομολογηθεί μια αλλαγή!

Τώρα όσον αφορά το παράδειγμα για web και mail servers σε slackware ή debian εμένα θα μου ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσω, τι θέλω να πω...  αν υποθέσουμε ότι ήθελα να στήσω τους servers για χρήση σε μια δική μου επιχείρηση μάλλον θα το έκανα αφού υπεύθυνος γι αυτήν την κίνηση θα ήμουν εγώ και οι πιθανές δυσλειτουργίες του συστήματος θα είχαν αντίκτυπο στη δική μου επιχείρηση και τσέπη αντίστοιχα. Αν όμως οι servers ήταν να στηθούν στην επιχείρηση κάποιου πελάτη τότε μάλλον θα κατέφευγα σε μια πιο σίγουρη λύση, εντάξει συμφωνώ ότι το debian και το slackare θεωρούνται βράχοι σταθερότητας αλλά αν πες για κάποιο λόγο χτυπήσει το σύστημα και δε μπορώ να βρω τη λύση ο ίδιος που θα καταφύγω; στην κοινότητα; Ας μη γελιόμαστε...εκεί χρειάζεσαι μια άμεση και σίγουρη απάντηση γιατί παίζονται τα χρήματα κάποιου άλλου ο οποίος σε έχει εμπιστευτεί για να κάνεις σωστά τη δουλειά. Θα μου πεις υπάρχει και η λύση της RedHat, Novell κτλ  που έχεις υποστήριξη από εταιρείες κολοσσούς... Εκεί λοιπόν ο επιχειρηματίας θα πληρώσει και μάλιστα πολλά και δεν θα πληρώσει μόνο το λειτουργικό αλλά και τον/τους administrator  για το Linux που επειδή δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά μάλλον θα κοστίζουν και περισσότερα.

Prokopis]
Τώρα όσον αφορά το παράδειγμα για web και mail servers σε slackware ή debian εμένα θα μου ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσω, τι θέλω να πω...  αν υποθέσουμε ότι ήθελα να στήσω τους servers για χρήση σε μια δική μου επιχείρηση μάλλον θα το έκανα αφού υπεύθυνος γι αυτήν την κίνηση θα ήμουν εγώ και οι πιθανές δυσλειτουργίες του συστήματος θα είχαν αντίκτυπο στη δική μου επιχείρηση και τσέπη αντίστοιχα. Αν όμως οι servers ήταν να στηθούν στην επιχείρηση κάποιου πελάτη τότε μάλλον θα κατέφευγα σε μια πιο σίγουρη λύση, εντάξει συμφωνώ ότι το debian και το slackare θεωρούνται βράχοι σταθερότητας αλλά αν πες για κάποιο λόγο χτυπήσει το σύστημα και δε μπορώ να βρω τη λύση ο ίδιος που θα καταφύγω; στην κοινότητα; Ας μη γελιόμαστε...εκεί χρειάζεσαι μια άμεση και σίγουρη απάντηση γιατί παίζονται τα χρήματα κάποιου άλλου ο οποίος σε έχει εμπιστευτεί για να κάνεις σωστά τη δουλειά. Θα μου πεις υπάρχει και η λύση της RedHat, Novell κτλ  που έχεις υποστήριξη από εταιρείες κολοσσούς... Εκεί λοιπόν ο επιχειρηματίας θα πληρώσει και μάλιστα πολλά και δεν θα πληρώσει μόνο το λειτουργικό αλλά και τον/τους administrator  για το Linux που επειδή δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά μάλλον θα κοστίζουν και περισσότερα.Είναι χαζό να αποδίδεις την προσωπική σου ανεπάρκεια σε μειονέκτημα τού λίνουξ. Αν λες ότι αν χτυπήσει το σύστημα και δεν μπορείς να βρεις την λύση (δηλαδή το ίδιο δεν συμβαίνει στα windows), τότε το πρόβλημα είναι δικό σου που δεν έχεις επάρκεια να προσφέρεις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Όπως το βλέπω εγώ αν κάποιος είναι ερασιτέχνης ή γενικότερα θέλει να καλύψει προσωπικές του ανάγκες τότε τον συμφέρει το λίνουξ όπως παραδέχεσαι.
Αν κάποιος είναι επαγγελματίας τότε να κάτσει να μάθει το θέμα και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πάλι σε λίνουξ είναι πιο προσοδοφόρο.

Από την πλευρά τής διοίκησης μιας επιχείρησης έχουμε δυο κυρίως λόγους που μπορεί να την κρατήσουν μακρυά από το λίνουξ. Ο ένας είναι η άγνοια (σε βάρος τής επιχείρησης), ο άλλος είναι η δυσκολία εύρεσης ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Συμβαίνει και το δεύτερο και αυτό αποδεικνύεται από τούς υψηλότερους μισθούς. Ηθικό δίδαγμα; Να μάθει περισσότερος κόσμος λίνουξ.

Πάντως μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει για περίπτωση άλυτου προβλήματος Linux, ειδικά σε επίπεδο server. Στη χειρότερη περίπτωση να επαναφέρεις κάτι απο back up. Ουσιαστικά πάντως σε επίπεδο web server ακόμα και αν κάποιος τρέχει Windows, συνήθως έχει σαν εφαρμογές τον Apache, τη Mysql κλπ. Δεν βλέπω κάποια διαφορά και αμφιβάλλω αν η MS θα έδινε support για κάτι που αφορά τον Apache.
Είχα προσωπική εμπειρία πριν χρόνια σε servers της Microsoft (IIS, Exchange, ISA κλπ) και μπορώ να πω πως δεν ήταν φιλικοί σαν περιβάλλον εργασίας. Γενικότερα μου είχαν φανεί αχρείαστα πολύπλοκοι και με αρκετές απαιτήσεις σε hardware. Επίσης, οι τότε NT "κουράζονταν" και μετά απο κάποιες ημέρες ήθελαν επανεκίνηση αλλιώς την έκαναν μόνοι τους. Λογικά έχουν βελτιωθεί τώρα σε επίπεδο σταθερότητας αλλά και πάλι Linux θα χρησιμοποιούσα. 

Πως μπορεί κανείς να αποκτήσει μια πιστοποίηση για το linux..;
Ένα πιστοποιητικό που θα έχει βάρος στην αγορά εργασίας..;
Δεν τελειώνουμε βλέπεις όλοι πληροφορική...

ενας φορέας  που κανει πιστοποιήσεις στην Ελλαδα ειναι η Ελληνοαμερικανικη Ένωση . περισσοτερα εδω

lucinos]
Είναι χαζό να αποδίδεις την προσωπική σου ανεπάρκεια σε μειονέκτημα τού λίνουξ. Αν λες ότι αν χτυπήσει το σύστημα και δεν μπορείς να βρεις την λύση (δηλαδή το ίδιο δεν συμβαίνει στα windows), τότε το πρόβλημα είναι δικό σου που δεν έχεις επάρκεια να προσφέρεις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.Αν αναφέρεσαι σε προσωπικό επίπεδο ναι το δέχομαι ότι δεν έχω την επάρκεια να προσφέρω υπηρεσίες υψηλού επιπέδου πάνω σε αυτούς τους τομείς, η γνώμη μου όμως είναι ότι ακόμα και ένας ειδικός στο τομέα του θα τύχει κάποια στιγμή να βρεθεί σε αδιέξοδο και εκείνη τη στιγμή θα χρειαστεί μια υπεύθυνη λύση κι όχι υποθετικές λύσεις.


dsyrmalis]
Πάντως μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει για περίπτωση άλυτου προβλήματος Linux, ειδικά σε επίπεδο server. Στη χειρότερη περίπτωση να επαναφέρεις κάτι απο back up. Ουσιαστικά πάντως σε επίπεδο web server ακόμα και αν κάποιος τρέχει Windows, συνήθως έχει σαν εφαρμογές τον Apache, τη Mysql κλπ. Δεν βλέπω κάποια διαφορά και αμφιβάλλω αν η MS θα έδινε support για κάτι που αφορά τον Apache. 
Είχα προσωπική εμπειρία πριν χρόνια σε servers της Microsoft (IIS, Exchange, ISA κλπ) και μπορώ να πω πως δεν ήταν φιλικοί σαν περιβάλλον εργασίας. Γενικότερα μου είχαν φανεί αχρείαστα πολύπλοκοι και με αρκετές απαιτήσεις σε hardware. Επίσης, οι τότε NT "κουράζονταν" και μετά απο κάποιες ημέρες ήθελαν επανεκίνηση αλλιώς την έκαναν μόνοι τους. Λογικά έχουν βελτιωθεί τώρα σε επίπεδο σταθερότητας αλλά και πάλι Linux θα χρησιμοποιούσα. Για τον apache σίγουρα δεν προσφέρει support αλλά για τον IIS λογικά προσφέρει.  Για τις απαιτήσεις σε hardware ακόμα και τώρα απ' όσο διαβάζω έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Όπως κι να έχει δεν νομίζω πως κάποιος μπορεί έτσι επιπόλαια να αποκλείσει οποιαδήποτε λύση χωρίς να έχει προηγηθεί σωστή αξιολόγηση της ανάγκης που πρόκειται να καλυφθεί για την
κάθε  περίπτωση.

@Prokopis
Για ντέσκτοπ υπάρχουν αρκετά λογικά επιχειρήματα υπέρ τών windows, αν και η πλειοψηφία τού κόσμου σήμερα θα ικανοποιούσε τις ανάγκες της καλύτερα με λίνουξ (εμπειρικά λέω είναι φιλικότερο στον χρήστη, αν το δώσεις σε αρχάριο έχεις λιγότερα πράγματα να εξηγήσεις στην πορεία)
Για σέρβερ όμως τα λογικά επιχειρήματα υπέρ τών windows είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Για παράδειγμα σχεδόν εξορισμού δεν έχεις το θέμα τής συμβατότητας με το υλικό και οι εφαρμογές που θέλεις υπάρχουν.
Η λογική σου στο θέμα μού θυμίζει τον ιχθυοπώλη στο Αστερίξ που αγοράζει τα ψάρια από την Λουτετία (Παρίσι) γιατί λέει δεν εμπιστεύεται αυτά τής θάλασσας που είναι δίπλα στο χωριό.

Αν πρόσεξες δεν επέμεινα σε κάποια συγκεκριμένη λύση ούτε απέρριψα δια ροπάλου τη λύση του linux ή των windows. Αυτό που τόνισα είναι ότι πρέπει να γίνεται σωστή αξιολόγηση της λύσης που θα επιλέξουμε κάθε φορά γιατί πολύ απλά και οι δύο πλατφόρμες έχουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα στο να δεχτώ ότι το linux είναι πολύ καλό στο τομέα Χ ή τα windows στο τομέα Ψ κτλ αρκεί αυτό να μπορεί να αποδειχθεί με σοβαρά επιχειρήματα και στοιχεία και όχι με τη λογική του οπαδισμού και του ελιτισμού. Επειδή όμως από άλλου άρχισε η συζήτηση και αλλού πηγαίνει αν θέλεις άνοιξε ένα νέο θέμα να τα συζητήσουμε όλα αυτά, θα χαρώ να κάνουμε έναν τέτοιο διάλογο και να ακουστούν κι άλλες απόψεις.