Shuttleworth: Δεν αλλάζουμε απόφαση. To Ubuntu εγκαταλείπει το GRUB2

dimitris | Σάβ, 07/07/2012 - 10:19 | 3' | 4

Είναι οριστικό, λοιπόν. Το Ubuntu στις επόμενες εκδόσεις του θα εγκαταλείψει το διαχειριστή εκκίνησης GRUB2 για χάρη της υποστήριξης του UEFI Secure Boot που επιβάλλει η Microsoft στους υπολογιστές με προεγκατεστημένο το λειτουργικό της.

Παρά την έκκληση του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (FSF) προς την Canonical να το... ξανασκεφτεί, ο Mark Shuttleworth επιμένει ότι η απόφαση είναι ειλημμένη, καθώς η εταιρεία θα πρέπει να «σχεδιάζει για έναν κόσμο όπου οι ηγέτες αλλάζουν και οι προτεραιότητες μιας οργάνωσης αλλάζουν». Που αναφερόταν; Μα στο βασικό επιχείρημα του FSF, το οποίο εμμέσως έθετε στην Canonical το ερώτημα του ποιον εμπιστεύεται περισσότερο: την Microsoft ή το Ίδρυμα που επιβλέπει την άδεια GPL.

Η αλήθεια πάντως είναι πως το θέμα με το Trusted boot είναι λίγο μπερδεμένο, καθώς η τεχνολογία αυτή από μόνη της δεν έχει τίποτε κακό. Η ουσία είναι ότι με την κίνησή της να επιβάλει τη δική της μέθοδο σε υπολογιστές που έρχονται με προεγκατεστημένα Win8, η MS κατάφερε πάλι να μας βάλει σε μπελάδες...

Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα "Windows Logo" σημαίνει πρακτικά, και αυτό είναι το βασικό επιχείρημα του FSF, ότι η Microsoft επιβάλλει εμμέσως σε εμάς τους χρήστες και αγοραστές υπολογιστών με προεγκατεστημένα Win8 να τρέχουμε μόνο λογισμικό που έχει εγκρίνει η MS ή να απενεργοποιούμε διάφορα στο BIOS για να τρέξουμε ένα Live CD... Και δυστυχώς, οι εταιρείες που υποστηρίζουν το ελεύθερο λογισμικό όπως η Red Hat και η Canonical μπαίνουν στον πειρασμό να υπογράψουν συμφωνία με την Microsoft για να μας διασφαλίσουν κάτι που κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Να μπορούμε να εγκαθιστούμε χωρίς να κάνουμε χακιές το λειτουργικό σύστημα της αρεσκείας μας.

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Θα είναι ανοικτό αυτό που θα φτιάξει; Θα επιτρέπει Dual Boot; Mήπως το βασικό μας θέμα θα έπρεπε να είναι πως θα απενεργοποιήσουμε το UEFI;

Βασικά, το efilinux της Intel. Ανοικτού κωδικα είναι αλλά δεν ξέρω με ποια άδεια.

https://github.com/mfleming/efilinux

Πάντως, ο Shuttleworth είπε ενδιαφέροντα πράγματα.

Εδώ είναι όλο το chat που έκανε στο TheRegister:

http://www.theregister.co.uk/2012/06/28/mark_shuttleworth_live_chat/

Ενδιαφέρον είναι τι είπε και για το Mint:

Mark]
Mint said they would maintain Gnome2, then stopped. Then said they would offer Gnome Shell Extensions. Then forked Gnome Shell. It's all good and OK, but I think it gets more difficult over time unless you commit to a vision and drive it. And I don't know what that vision is.

Νομίζω ότι ο Shuttlewort ακολουθεί το γνωμικό που λεει πως αν δε μπορείς να έχεις κάποιον εχθρό σου καλύτερα να τον κάνεις φίλο σου.

Βέβαια το σκηνικό έχει αρχίσει να γίνεται και λίγο αστείο γιατί αν προσέξουμε και την αλλαγή στάσης της Microsoft προς το ανοικτό λογισμικό ισχύει και το "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη" :)