Ο νέος Mozilla Firefox 7 είναι εδώ

Δημοσθένης | Παρ, 09/30/2011 - 00:10 | 2' | 12

Μόλις χθες βγήκε ο νέος φυλλομετρητής Mozilla Firefox 7

Οι νέες αλλαγές που έχουν γίνει σε αυτήν την έκδοση είναι:

  • Εντυπωσιακή βελτίωση του χειρισμού μνήμης για συγκεκριμένες λειτουργίες.
  • Προσθήκη ενός νέου rendering backend για αύξηση της ταχύτητας σε Canvas operations στα Windows
  • Αλλαγές στα bookmark και στο password, τώρα ο συγχρονισμός γίνεται αυτόματα και στιγμιαία με το  Firefox Sync
  • Το πρόθεμα 'http://' τώρα είναι κρυφό εξ ορισμού
  • Υποστήριξη για text-overflow: ellipsis
  • Προσθήκη υποστήριξης για Web Timing specification
  • Υποστήριξη για MathML
  • Το πρωτόκολλο WebSocket αναβαθμίστηκε στην έκδοση 8 από την 7.
  • Προσθήκη ενός συστήματος opt-in για χρήστες που αποστέλλουν performance data πίσω στο  Mozilla για την βελτίωση των νέων εκδόσεων
  • Διόρθωση πολλών θεμάτων σταθερότητας
  • Διόρθωση πολλών θεμάτων ασφάλειας

Μπορείτε να κάνετε λήψη από εδώ

Στα παρακάτω γραφήματα φαίνεται ένα Benchmark που έγινε σχετικά με τον χειρισμό της μνήμης σε διάφορες εκδόσεις του Firefox.

Πηγή: https://blog.mozilla.com/nnethercote/2011/08/09/firefox-7-is-lean-and-fast-2/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Απο τότε που άλλαξε ο τρόπος αρίθμησης οι νέες εκδόσεις δεν εντυπωσιάζουν. Παλιά νομίζω τις περιμέναμε με μεγαλύτερη αγωνία και περιέργεια. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στον Firefox 7 είναι το Direct2D Azure backend το οποίο θα διευκολύνει την προβολή animation σε HTML-5.  Γενικά φαίνεται πως όλα βαδίζουν προς το HTML-5.
Πάντως αυτή η νέα έκδοση είναι και αναβάθμιση ασφαλείας της σειράς 6Χ οπότε μάλλον δεν θα χρειαστεί να την κατεβάσετε. Στο Mint εγκαταστάθηκε έπειτα απο sudo apt-get upgrade και φανταζομαι πως και στις άλλες διανομές (αν δεν έχει εγκατασταθεί) είναι θέμα χρόνου. 

εγώ θέλω να δω με την διαχείριση μνήμης τι κάνανε.
Στο παλιό Firefox αν άφηνες τον browser ανοιχτό για κάποιες ώρες βάρυνε πάρα πολύ και δεν κουνιόταν φύλλο.

Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία benchmarks, ο firefox 7 έχει τις καλύτερες επιδόσεις όσο αφορά το θέμα της κατανάλωσης μνήμης
http://lifehacker.com/5844150/browser-speed-tests-firefox-7-chrome-14-internet-explorer-9-and-more

Κι εγώ έχω παρατηρήσει ότι τελευταία ο Firefox έχει θέμα με τη μνήμη, αλλά και τη χρήση πόρων όπως ο επεξεργαστής.

Νομίζω όμως ότι δεν έχει να κάνει πάντα με τον ίδιο το Firefox.

Εξηγώ: πλέον τα περισσότερα sites έχουν γεμίσει φωτογραφίες, Javascript και Flash. Έχω παρατηρήσει ότι πολλές φορές με 10-12 καρτέλες ανοικτές ο Firefox καταναλώνει 1GB RAM και παίρνει 100% cpu time. Κλείνοντας καρτέλες δεν απελευθερώνεται μνήμη, ενώ o φόρτος στον επεξεργαστή οφείλεται συνήθως είτε σε flash είτε σε κάποιο js το οποίο έχει γίνει unresponsive...

BTW, τα benchmarks είναι σε Windows :)

Με το συμπάθειο, αλλά τα benchmarks που ανέφερες είναι σε περιβάλλον πορτοφύλλων.
Και η κουτσή Μαρία το γνωρίζει πλέον, ότι σε Linux ο Firefox είναι σαφώς αργότερος, αλλά και βαρύτερος.
Ας μην ήταν αυτό το extension api του, που είναι αρκετά μπροστά από τον ανταγωνισμό, και θα βλέπαμε αν τον χρησιμοποιούσε κανείς... Σε Linux πάντα, τόσο ο Chromium, όσο και οι Midori, Opera, καταναλώνουν πολύ λιγότερη RAM, και σερφάρουν πολύ ταχύτερα.
Χωρίς να έχω τίποτε με τους webkit-based browsers, φρονώ ότι αν οι τύποι του Opera άνοιγαν τον κώδικα του browser τους, αυτός δεν θα είχε κανένα αντίπαλο, σε κανένα λειτουργικό... ΤΟΣΟ καλύτερος είναι, από όποια μεριά και αν τον δεις.

Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως ο Firefox με adblock είναι αρκετά πιο γρήγορος και σταθερός σε παλιούς υπολογιστές με λίγη μνήμη όταν ανοίγονται πολλά tabs. Δηλαδή με τον τρόπο που δουλεύουμε τις περισσότερες φορές. Δεν το έχω ψάξει το θέμα σε πολυπύρηνους επεξεργαστές αφού εκεί είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη διαφορά. Ίσως εκεί να έχουν κάποιες καλύτερες βελτιστοποιήσεις οι άλλο browsers. Νομίζω πως είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα σελίδας. Επίσης, πρέπει να παίζει ρόλο και ο compiler και οι διακόπτες. Ο Swiftfox που δυστυχώς εγκαταλείφθηκε απο το δημιουργό του ήταν ακόμα γρήγορος. Εδώ θα μπορούσαν να μας πουν την άποψη τους οι χρήστες Arch και Gentoo.

Αν κ επιμενω να χρησιμοποιω  opera  ο firefox 7 ειναι αξιοπρεπεστετος κ δειχνει σημαδια ανακαμψης σε σχεση με παλιοτερες εκδοσεις

εγω παντως παντα η πρωτη δουλεια που κανω ειναι να βαλω ad-block,vs flashblock και noscripts  και ολα διορθωνονται....

@ dsyrmalis: Επειδή είμαι από τους παλιότερους χρήστες ArchLinux (από το 2004), να σου πω ότι τον firefox τον κάνω πάντα compile από τον πηγαίο κώδικα, με τα patches του Opensuse (για καλύτερο integration με το KDE μου), αλλά και με compile frags που ταιριάζουν στο μηχάνημά μου (ότι έκανε ο swiftfox, δηλαδή). To desktop inegration είναι μεν πολύ ευπρόσδεκτο, αλλά σε ότι αφορά την απόδοση, η διαφορά από τον stock firefox, η ακόμη και από τον γενικής χρήσης binary που διανέμει το Mozilla Foundation, είναι από πολύ μικρή, μέχρι εντελώς αμελητέα.
Το noscript είναι μεν καλό από άποψη ασφάλειας, αλλά απαράδεκτο αν σε ενδιαφέρουν, έστω και στο ελάχιστο, οι επιδόσεις. Ο browser σέρνεται, πιο αργός κι από μελάσσα (που θάλεγαν κι οι Αγγλοσάξωνες).

Για τα προσθετα ηθελα να ρωτησω κ εγω.Νομιζω πως οι προγραμματιστες του καθε browser στις δοκιμες τους πριν τον κυκλοφορησουν  δεν προβλεπουν τα προσθετα κ βαζοντας τα ενδεχομενος ο περιηγητης να εχει απροβλεπτη συμπεριφορα πχ σερνεται κ αποψη μου ειναι να τα αποφευγουμε οσο μπορουμε.Αν δεν κανω λαθος (καποτε ειχα κ γω αλεπου) το noscript σε εμποδιζει να δεις βιντεο απο οπου ναναι κ ισως ειναι καλο για γονικο ελεγχο αλλα δεν νομιζω να βοηθα την επιδοση.Το adblock σε opera κ chromium ειναι αποτελεσματικο και κοβει τα διαφορα που πεταγονται  αλλα δεν νομιζω πως αυξανουν ταχυτητα -ισως κ να κοβουν λιγο-.Η αλεπου παει πιο γρηγορα με adblock;

Λέγοντας ταχύτητα και adblock plus δεν εννοώ φυσικά benchmarks ή απαραίτηατ ατχύτητα σερφαρίσματος αλλά γενικά σε καθημερινή χρήση. Ανοίγω πάνω απο 10 tabs σε αναιμικό υπολογιστή του 2004 και το σύστημα ανταποκρίνεται μια χαρά. Εξαίρεση αποτελούν κάποια site ή blog που έχουν προφανώς πολλά modules πάνω τους. Με το noscript η ταχύτητα φυσικά πέφτει αλλά δεν κολλάει ο browser ειδικά σε αυτά τα site. Μπορεί να μην το πιστέψετε αλλά σε Laptop με επεξεργαστή μονοπύρηνο 1,5M, με 768 Ram ανοίγω χωρίς πρόβλημα 20 tabs. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε site με Flash. Χωρίς το Adblock απλά το σύστημα σέρνεται ακόμα και με 2-3 tab.Όλα αυτά με Debian Stable. 
Ο Chromium απο την άλλη τα πάει πολύ καλά, αλλά μετά το 4ο tab σέρνεται και συνήθως κολλάει το σύστημα. Στον τετραπύρηνο τώρα απλώς δεν ασχολούμαι. Γενικότερα πάντως υπάρχει διαφορά απο διανομή σε διανομή ανάλογα προφανώς με το πως τον έχουν "πακετάρει."
Με τον Opera δεν έχω ασχοληθεί επειδή είναι κλειστός αν και ακούω καλά λόγια.
@scarecrow Το buildconfig του swiftfox το είχες κοιτάξει; Εκτός απο το compile έκανε και άλλες επεμβάσεις για ταχύτητα. Πάντως σε ερασιτεχνικές μετρήσεις-παρατηρήσεις διαπίστωσα με Swiftfox τα εξής:
1)Λιγότερη χρήση μνήμης και επεξεργασή.
2)Γρηγορότερη εκκίνηση (cold boot.)
3)καλύτερες επιδόσεις στο σερφάρισμα.
Μιλάμε για διαφορές περίπου 5% και σε κάποιες περιπτώσεις πιο πολύ. Σε παλιό pc πάντως η διαφορά ήταν ορατή. 

Είχα σκεφτεί να κάνω κάποια ερασιτεχνικά έστω πειράματα και να τα παρουσίαζα στο site. Για παράδειγμα με μια διανομή που έχει φρέσκες εκδόσεις του gcc (πχ Arch, Sabayon) να έχτιζα μια έκδοση και να βλέπαμε τις διαφορές. Το πρόβλημα είναι οτι δυστυχώς θέλει πολυ διάβασμα κάτι τέτοιο και φυσικά πολύ χρόνο που προς το παρόν δεν υπάρχει.